passiflora caerulea

zde můžete probrat vše o pěstování mučenky

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Re: passiflora caerulea

Příspěvek od kasta »

Tak v Praze asi dobry! Ale bylo to tesne, casti co jsou dal od domu, tak jsou vic omrzle.

Obrázek
ivan
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivan »

a takto u nás:
Obrázek
...tak ako som už písal, kombimácia: mráz, studený vietor, februárové rontgenové slnko...
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Nejvetsi pruzkumnik z mych mucenek - p.caerulea "Kasta" - otestoval zimovani v kvetnicku na studeny pude, za oknem. Na podzim zakoreneny rizek v malem kvetinaci, pri minimalni zalivce, prezimoval uplne v pohode. V te posledni studene epizode tam bylo odhadem kolem -5°C, kvetinac byl promrzly na kost a i vedle postavena mensi PET lahev s vodou byla plna ledove triste.
Ted uz na pude mrznout nebude, o vikendu tam odstehuju i dalsi mucenky z bytu a ze sklepa.
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:Nejvetsi pruzkumnik z mych mucenek - p.caerulea "Kasta" - otestoval zimovani v kvetnicku na studeny pude, za oknem. Na podzim zakoreneny rizek v malem kvetinaci, pri minimalni zalivce, prezimoval uplne v pohode. V te posledni studene epizode tam bylo odhadem kolem -5°C, kvetinac byl promrzly na kost a i vedle postavena mensi PET lahev s vodou byla plna ledove triste.
Ted uz na pude mrznout nebude, o vikendu tam odstehuju i dalsi mucenky z bytu a ze sklepa.
Obrázek
Pekne Martine !

Zajimalo by me, kde je naopak ta horni hranice v plusovych °C u prezimovani bez zalivky nebo s minimalni zalivkou :-o
Jsem zvedav jak dopadne ta venkovni caeruela, zda za soucasne pocasi nebo predpovedi chcipne ta nadzemni cast, nebo se naopak zregeneruje a bude pokracovat v rustu.Vzhledove moc ok neni, ale ma svetle zelenou barvu a uvadajici listy :-o
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

kasta-- to jsou dobre udaje S6 parada S14
ivan
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivan »

kasta píše:Tak v Praze asi dobry! Ale bylo to tesne, casti co jsou dal od domu, tak jsou vic omrzle.

Obrázek
kasta- Martin, v akom stave ich máš?...u mňa vymrzla asi celá nadzemná časť...chcel som ich skrátiť (lebo vlani sa neskutočne rozrástli- ale príroda to vyriešila po svojom...)
Obrázek
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

ivan: mucenky v Praze jsou Ok, dokonce i "Kasta", ktera je dal od domu vypada dobre. Je tam par suchych listku, ale 99% je zelenych. Na berounsku mi zmrzly. Ta prazska lokalita je vyjmecna, v utery jsem tam strihal bylinky, venku bylo asi 7°C, ale tam v tom svahu slunce tak prazilo, ze jsem za chvilku skoncil v tricku...
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

v Lidlu by udajne mely byt naky mucenky, mimojine i tato ...
https://www.gardenersdream.co.uk/produc ... -beervelde

zkousel jste ji nekdo pestovat ? :shock:
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Jeste takova zajimava teorie k prezimovani p.caerulea a podobnych. Neni to z moji hlavy a nevim, jestli je to pravda, ale zacinam mit pocit, ze na tom neco bude a stoji to za pozorovani:

Jak mucence postupne sili stonek (a meni se na kmen) tak se paradoxne ta rostlina stava CHOULOSTIVEJSI vuci mrazu. Nedeje se tam zadne zvysovani mrazove odolnosti vyzraleho dreva (tuhle cast muzu potvrdit), spise naopak se kminek stava nachylny na praskani, rostlina z nej neumi efektivne stahnout vodu/mizu ap. Tenci stonky jsou pruznejsi, odolnejsi i vuci ruznym zranenim, lepe se hoji (tohle taky potvrzuju, kdyz jsem urizl mucenku v kmeni, celou zimu ronila mizu).

Jinak za me jeste poznatek, ze zimni slunce, ktere dokaze poskodit listy stalezelenych rostlin, tak tehle mucence vubec nevadi, naopak, cim driv se rano zahreje, tim lip. Opet by to ukazovalo na neschopnost regulovat tok tekutin v rostline pri snizeni teploty a ze jeji mrazuvzdornost je dosahovana nejakym jinym mechanismem.
Marie J.
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marie J. »

kasta píše:Tenci stonky jsou pruznejsi, odolnejsi i vuci ruznym zranenim, lepe se hoji (tohle taky potvrzuju, kdyz jsem urizl mucenku v kmeni, celou zimu ronila mizu).
To znamená, že je nelze běžně omlazovat jako jiné liány (nahrazení starého výhon novým)? Jak se to tedy potom řeší?
Mučenky jsem nikdy nepěstovala, ale chci se do toho trochu pustit.
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Marie J: kdyz je v rustove fazi (jaro, leto) muze se strihat prakticky jakkoliv a rychle obroste. Taky po premrznuti obrazi z korenu, z kmene...
Mne se povedla ta nejhorsi kombinace, ze jsem ji urizl na podzim u zeme v kmeni a dal zimovat na chladnou pudu. Myslel jsem, ze to pro ni bude podobne jako to omrznuti a na jare obrazi z kmene. Misto toho z kmene celou zimu kapala voda, hnilo to na rezu a rostlina se vysilila, mozna chytla nejaky patogen a zasla. Kdyz je ve fazi, kdy neroste, neumi se ani zahojit...
Myslim, ze kdybych ji orezal vys, v tencich vetvickach, tak by to zvladla (i kdyz rez na zimu je vseobecne spatne, nekdy se mu neda vyhnout, kdyz ji ckovek chce treba sundat z pergoly ap.).
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:
Jak mucence postupne sili stonek (a meni se na kmen) tak se paradoxne ta rostlina stava CHOULOSTIVEJSI vuci mrazu.
Martine tohle pozoruji taky, ale ne u mrazu (to ani nezkousim :-) ), ale u zalivky, hlavne v zime.
Tenky svetle zeleny stonek pri vetsi zalivce nechcipne, ale nekolik ligularis mi takhle zarvalo ve fazi, kdyz byl dole drevanty kmen +/- 1cm , coz nastve S13
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Tak dneska nebylo tak hezky, bylo vlastne porad zatazeno a chladneji, tak jsem se pustil do minimalizace :-o
Dalo to hodne casu, ale z asi 10ti 18cm kvetinacu jsem udelal dva velke finalni S6

Pred :

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po:

Obrázek

Obrázek

V jednom je ve stredu s bilymi kvety Constance Eliott z Hornbachu
V druhem je od Moniky s bilymi kvety Snow Queen a loni nekvetouci Victoria

a cele je to prospikovane Caeruelama (rizek od Martina + semenace ze semen od Martina

Pro sychr jsem udelal pro mamu a jako zalohu par rizku od vseho.
Stejne je to jen na okrasu ...

Do volnych 18cm kvetinacu jsem nacpal zbytek Fikovniku :-)

Cilem by melo byt, abych nemusel litat se steteckem po "zahrade" sem a tam a hlavne aby pak bylo v kolarne vice mista pro smysluplnejsi rostliny, predevsim citrusy :P :P :P
Marie J.
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marie J. »

kasta píše:Marie J: kdyz je v rustove fazi (jaro, leto) muze se strihat prakticky jakkoliv a rychle obroste. Taky po premrznuti obrazi z korenu, z kmene...
Mne se povedla ta nejhorsi kombinace, ze jsem ji urizl na podzim u zeme v kmeni a dal zimovat na chladnou pudu. Myslel jsem, ze to pro ni bude podobne jako to omrznuti a na jare obrazi z kmene. Misto toho z kmene celou zimu kapala voda, hnilo to na rezu a rostlina se vysilila, mozna chytla nejaky patogen a zasla. Kdyz je ve fazi, kdy neroste, neumi se ani zahojit...
Myslim, ze kdybych ji orezal vys, v tencich vetvickach, tak by to zvladla (i kdyz rez na zimu je vseobecne spatne, nekdy se mu neda vyhnout, kdyz ji ckovek chce treba sundat z pergoly ap.).
No, nezní to pro mne moc optimisticky... Já jsem právě plánovala, že bych mučenky na zimu stáčela do pařeniště, a pokud budou přerostlé, může to být zjevně problém. :o
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Marie J: urcite bych pred zimou nerezal do silnejsich kmenu, ale kdyz se ostrihaji citlive, jen ty nejvic presahujici casti, mohlo by to fungovat.
Odpovědět