anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Re: anona cherimola

Příspěvek od MonikaV »

radek.god---jo jo z vlastního plodu, semena umístěna na nejvyšší police knihovny --topíme krbem, (na kraťasovou teplotu :lol: :lol: ) a u stropu je někdy pěkné peklo, takže to sice zabralo cca 2měsíce, ale už lezou, a jestli se bude dařit tak je zkusím naroubovat, ale to je ještě časuuu... teď budou přemístěné k oknu k ostatním zimním pokusům.
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Moniko, koukam na tu nadobu, kde klicis :-o
neni to nejake podezrele nizke ? :shock:

Ja jen ze jak jsem to dal do vysoke asi 3L lahve od jupi dzusu, tak vytazene semenacky mely i 20cm dlouhe koreny.
Tak nevim co je lepsi, zda je nechat rovnou od zacatku v takove hloubce nebo je pak vytahavat z nakych misek a sazet do vetsiho :-o

P.S.: kdyby Ti zbyl nejaky maly roubik(y), tak na me prosim mysli S12 , nevim kdy bude vhodna doba na roubovani v byte (zacatek brezna ? konec brezna ? E3 , urcite bych rad neco narouboval.

Zatim jsem otrhal co slo, a cekam, zda se treba ta jedna vetev co kvetla loni na mem semenaci neprobudi a nehodi poupe, ale asi je jeste brzy :-o
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Ano nadobka je mala, budu presazovat do vetsiho, az uvidim koreny ( semena jsem zasadila do kokosoveho substratu- netvori se v nem zadne breberky :D a az vyklici a ukazou se korinky, davam do michaneho lehkeho propustneho substratu.
Poslala jsem ti sz.
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Dnešní důkladná prohlídka anony-- a musím říci , že jsem se nestačila divit-- po několikanásobné opakované kontrole jsem napočítala 31 malušénkých poupátek ,plus 7ks starších--tak mi málem očiska vyskočily z důlkůů S21 ...
Na všech větvičkách se začíná projevovat růst. (rostlinka mi opravdu dopřává prostor na zdokonalování se v opylování, tak doufám, že nezklamu :D )
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

radek.god---- Rade v ledničce ti roub měsíc v pohodě vydrží (mám zkušenost) hlavně aby byla v růstové fázi podnož, a jak jsem psala mě annona začala růst, tak jsem musela střihnout poslední větvičky, protože stačilo pár dní a už by byly v lístkové nebo poupatové fázi a to už se větvička nedá roubovat, takže ideální je lednička a čekat, pár dní budu mimo a nechávat na rodince, že mají někam něco poslat by nemuselo dobře dopadnou, takže jestli máš odebrané rouby ty v ledničce nebo já- je jedno :D ,
PROMIŇ , že píši až teď, někdy nemám sílu ani myšlenku na psaní...
A další rouby až podle rostliny--srpen, září--doufám, že budou S14
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:radek.god---- a jak jsem psala mě annona začala růst, tak jsem musela střihnout poslední větvičky, protože stačilo pár dní a už by byly v lístkové nebo poupatové fázi a to už se větvička nedá roubovat,
A další rouby až podle rostliny--srpen, září--doufám, že budou S14
Moniko to je v pohode, ja to chapu S14 , kdyz nemam chut na psani, tak kouknu na webnode a motivuji se pohledem na vysledky uspesnejsich pestitelu :-)

Ano, cetl jsem to u mucenek, ze rizky s poupaty nebo kvety nezakoreni a osobne jsem si to " radsi" vyzkousel - nezakorenil zadny S13 .
Jenomze v te dobe nezakorenil ani zadny jiny rizek z v te dobe nekvetoucich a navic ruznych mucenek. :shock:

Annona ale neni mucenka :-) Co kdyz rostlinu obelstim ?.Poupata ve velkem jako mas Ty neocekavam a s listy si poradim klasicky jako ted - proste je opatrne ulomim, abych neposkodil ocko.Vetvicku ufiknu, omotam parafilmem a naroubuji.
Nevim jak dlouho trva, nez roub priroste.Pokud by to zvladnul do 2 tydnu, tak takhle rychle nove listy nevyrostou :-).
Respektive 2, max 3 tydny trva u me ted (odhadem) , nez po ulomeni listu vykoukne maly listecek.

Obavam se, ze co naroubuju v srpnu nebo pozdeji se uz nechytne a pokud jo, tak to pak doma na podzim prestane rust a kratce na to to zcerna.

Ale jestli je v tom neco chemickeho co zabrani roubu prirust, tak pak muzu delat asi cokoliv a fakt to asi nepriroste S13 .
Ke konci roku a v zime uz to znova zkouset nebudu.Roubu jsem naposledy narouboval tolik, ze neni matematicky mozny, abych mechanicky vse udelal spatne a neprirostlo vubec nic S21 .Kdyz ted nad tim premyslim, tak vlastne vse, co skoncilo neuspechem bylo roubovany v prvnim metru od zeme :shock:

S tou lednici jsem to nechtel riskovat, mel jsem strach, ze mi tam roub zmrzne a prijdu o nej uplne E7 .
Takze mam uz vse po dnesku naroubovano a ted uz je to na prirode :D

Ja se prave divil, proc jsi ty rouby poslala uz ted, v takove zime - tak hlavne at je u Tebe vse OK S14 a at se Ti rodina postara dobre o kytky S20

Jinak si myslim, ze rostliny se u me teprve zacinaji probouzet E3 E3 E3 .
Mam na topeni treba zazvor (zakryty rostlinami pred nim na parapetu) a ten mi hazi nove stonky az ted, kdy se paradoxne uz temer netopi.
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

(Co kdyz rostlinu obelstim ?.Poupata ve velkem jako mas Ty neocekavam a s listy si poradim klasicky jako ted - proste je opatrne ulomim, abych neposkodil ocko.)

Radku, lístky už neolamuj, nechej je růst!

Loni jsem na mou annou roubovala 4 rouby (viz příspěvky z loňska) a dokonce se chytly a rostly lístky, ale pak si rostlina určila prioritu a veškerou energii směřovala do květu a plodů a 2 rouby odešly, --takže rostlinka si sama určí co a jak a my jen můžeme tiše pozorovat :D
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Velkou roli hraje i apikální dominance. Rouby na koncích větví mají daleko větší šanci, že se ujmou, protože rostlina se snaží ta vrcholová očka mít vždy jako růstová. Nevím přesně jak u anon, ale třeba u asiminy s pyramidálním růstem je to evidentní. Vyměním konec větve za roub a jede se dál. :) A toto platí u drtivé většiny rostlin.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše: Radku, lístky už neolamuj, nechej je růst!
Moniko neboj, uz nemam ani co lamat :D
Metr od stropu jsem ulamal za posledni mesic po 2 vlnach 100% listu a tady je vysledek :-)

Obrázek

Ted uz to chce jen ta poupata :o
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Tak uz to zacalo, prvni vlastovka :D
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Moniko parada !!!

takze na konci roku Te ceka plna prepravka cherimoyi :D , tam je to jasny S14
Tak asi je to holt nejen dobrou peci, ale i tim ze mas mnohem vetsi strom a ze je asi uz dobre prokoreneny do hloubky a bere ziviny ze zeme :shock: Jinak nechapu, jak muzes mit venku v "zime" takovy naskok.

U me zatim bez kvetu, listy rostou, ale blizi se doba, kdy bude slunce vetsinu dne nad strechou a mam s pestovanim za oknem utrum S13

Jednu cherimoyu uz druhy den davam na balkone na slunce ( dopoledne a po zapadu slunce je v byte samozrejme) a 20+ cm roub nahore se tam asi uz ani pres slunce neprobere S13 .Neni to jediny pripad.Roub priroste, naroste a klidne i vykvete, ale pak se na nej rostlina vykasle a necha ho uschnout.Je jedno zda je uplne dole nebo ve stredu na svetle.Mam tam jeste dalsi roub, asi nejtlustsi a cca ve stredni vysce, ale listy na nem moc neprirustaji.Rostlina rve vsechno do svych puvodnich casti a na ty co k ni puvodem nepatri tak kasle :-o
Do toho tam kazdy den likviduju lihem naky skudce, takovy ty ovalny mrchy, co nechavaj vsude vatu E7

Od zapadu slunce jsem se pustil do rostlin a nastala likvidace vsech pasek od roubovani.Vpodstate roubovani ke konci roku 100% neuspech S13 Ale pocital jsem s tim.Tak trochu jsem doufal jeste na 2 rouby, ale bohuzel...
Mozna mam snad jedinou "vlastovku" a tou by byl jediny z mnoha pokusu roubu muricaty na muricatu.I pres vysoke teploty za oknem jsem zatim zadne poupe na vetsich muricatach nenasel.

Tak uvidime :o
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Tak prvni vlastovky S6

Zajimave je, ze jsem nasel 2 poupata na jednom 2+m semenacku v truhliku, ktery uz kvetl poprve loni.
Vyfoceny kvet neni z toho metroveho truhliku, ale necekane ze semenacku v beznem malem kulatem kvetinaci, kde se sice roub Fino de Jete chytl a povyrostl, ale mezi podzimem a jarem roub uschl S13 a to i v 1+m vysce E7 . Rostlina ma dole max 1.5 cm kminek a pod 2m vysky a bude kvest poprve.

Takze mam zatim 2 rostliny schopne bez roubovani vytvorit poupe a snad i vykvest :P

Obrázek

P.S.: omlouvam se za snizenou kvalitu fotek, lepe to,diky miniaturnim rozmerum poupete, ani pujcenym Iphonem vyfotit neslo S13
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Radku no paráda, tak to nepotřebuješ ani rouby :D , gratuluji S6
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Jen takovy postreh ( aspon si myslim) kdyz annona nasazuje na poupatka a jsou teplotni výkyvy 8 az 35 stupnu) tak vznikne takove poupe ( doufam ,ze na funkci to nebude mit vliv :lol: - -- rceni z meho oblibeneho filmu :D )
Obrázek

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:Radku no paráda, tak to nepotřebuješ ani rouby :D , gratuluji S6
No bohuzel potrebuju, Moniko ...

Na loni kvetouci rostline mi jedno poupe zmizelo, bylo takove nahnedle od zacatku a u druheho zeleneho se zastavil rust a zcbrkava se a hnedne.Stejne vsechny byly mezi 2-4 mm max.

Na nove kvetouci rostline bylo podobne male a asi i hnede od zacatku, tam je mozne, ze upadlo behem manipulaci s rostlinou nebo k opetovnemu pripevneni k mabusove tyci, ktera mi dole uhnila, takze se rostlina v malem kvetinaci naklanela.Ale ta mi prokorenila komplet
16-18 cm kyblik, takze jsem ji vcera presadil do 32cm kvetinace s uzkym spodkem, dolu jsem dal asi 3-4 cm liaporu jako k muricate, tak snad to k necemu povede.Vetvicku jsem si oznacil cervenou paskou, ale proste poupe nikde ...

I pres opad poupat nejevi zadne rostliny naznak toho, ze by to mely zabalit.Ten prvni unorovy roub od Tebe se pomalu probouzi, zacina to prorazenim ocka uplne nahore.Asi je jeste malo svetla a tepla.Zkousel jsem minuly tyden davat na jizni balkon metrovy truhlik s dalsima cherimoyema , kde mam i maracuju, tak uvidime jak rychle se probudit tyto ve studene vetrane loznici zimovane rostliny :-)

K tem poupatum cos jsi sem daval fotku , to je moc zajimave.Sam jsem se s tim nesetkal.Ale na internetu pri hledani toho jak vypada presne samcia samici faze kvetu jsem nasel neco podobneho, jen tam bylo 5 okvetnich listku.
Tak asi se nestihly ty vnejsi okvetni listky oddelit.Nebo jim nekdo pomohl rucne :D :D :D ?

Zbytek roubu od Tebe zatim nekontroluji, je jeste brzy na vysledek a radsi jsem je obalil alobalem.Jen nevim zda se nemusi nejak pravidelne sundavat a roub kontrolovat.Nechal jsem to lehce nezadelane na vrchu, takze pokud by treba mela vetvicka pak projit, tak muze mensim "okenkem".
Odpovědět