anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: anona cherimola

Příspěvek od radek.god »

longr píše:Syzygium jambos pěstuju, ale zatím jen asi 60cm stromek. Mám i Syzygium paniculatum, z toho už jsem dva plody sklidil a není to špatné. Taková kyselkavá zajímavost.
Zajimave, koukam, ze Syzygium paniculatum, o kterem jsem vubec nevedel, by melo byt v Tropiku, jeden z prvnich odkazu na googlu :-)
- jak ho mas velke/stare a za jak dlouho a v jakych podminkach (sklenik ? ) Ti poprve zaplodilo ?
To jambos nevim zda mam :-o ...
To co tam mela na fotce Monika bylo tvarem a hlavne velikosti podobne syzygium aqueum.Na 99% to bylo to jedine, ze ktereho jsem ochutnal plody a ta chut mi prisla taky takova kyselkava.
Meli to ale v botanicke zahrade v tropickem skleniku a byl to strom jak krava ! Nezda se mi, ze by to Monicino cvietnamske jablicko bylo z kesu a pokud vim, tak kesu je jedovate a jsou na to sileny stroje a postupy, aby z toho byly jedle orechy, proto je to taky drahe.Resp samozrejme nevim, zda jen ten orech nebo i to "jablko" na jehoz konci ten orech je.
Taky jsem kdysi premyslel o tom to zkusit pestovat, ale to video a jedovatost me odradily.

Proste tyhle ovoce neznam a je skoda, ze se sem nedovazi.Vubec me zarari, proc se sem nedovazi Atemoya ci Squamosa.
prece to neni tak tropicke a narocne jako Muricata a pokud vim, tak Atemoya by se na jihu Spanelska mela dat pestovat.Ve skleniku urcite. :-o

S.Cumini me podle me chciplo a to co prezilo x let je S.Myrtifolium z Tropiku.Jednou melo 4 kvety a pak male bobulky spadly.Urcite ma aspon metr a dole 2+cm kmen , treba loni nekvetlo ani v lete na jihu na slunci, tak nevim co mu chybi ci do jakych rozmeru musi narust :-o
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

Kešu ovoce je normálně jedlé. Prý je to takové mango. Vždyť jsou si s mangem příbuzné. Jedovaté je oplodí ořechu.
Syzygium paniculatum mi zaplodilo před cca dvěma lety jako půlmetrový stromeček. Ono celkem kvete, stejně jako Eugenia uniflora Preta vedle, ale většinou plody shodí. Brzy půjdou na kouzelnou chodbu, tak uvidíme.
To, co jsem měl u Vietnamců za Annona squamosa, mohla možná být Atemoya.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

longr píše: To, co jsem měl u Vietnamců za Annona squamosa, mohla možná být Atemoya.
Osobni zkusenost hlavne v pripade atemoya nemam, ale pritom , aspon dle fotek na googlu, by to melo byt jasne rozeznatelne minimalne tvarem.
Treba v tom SIPI farmers taky nekteri nevedeli co tam vlastne z annon dovazeji a prodavaji.
Rikali, ze muricatu a atemoyu a pak ze obcas maji "sugar apple" nebo cherimoyu (ktere zrejme od sebe nerozlisuji) .
Kdyz jsem se zeptal primo na squamosu, tak vubec nevedeli, rollinia ci purpurea netusili, ktera bije.
Podle me i ti vietnamci to znaji spis pod jejich lokalnimi nazvy.
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Posledni plod na cherimole odpadl zacatkem ledna, byl nejmensi asi cca 7 cm, chutove sladky. Posledni den v zari jsem provedla zastipnuti listku na nekterych vetvickach- a jak jsem psala ,objevily se tam poupatka- ty tam stale jsou, ale budu je odstranovat, protoze by ovoce na takovem konci rostlina neudrzela!! Dalsi odstraneni listu jsem provedla v prosinci , rostlina vypada jako holatko, ale kdyz se podivam lupou blize- uz se tam neco klube :D
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:Posledni plod na cherimole odpadl zacatkem ledna, byl nejmensi asi cca 7 cm, chutove sladky. Posledni den v zari jsem provedla zastipnuti listku na nekterych vetvickach- a jak jsem psala ,objevily se tam poupatka- ty tam stale jsou, ale budu je odstranovat, protoze by ovoce na takovem konci rostlina neudrzela!! Dalsi odstraneni listu jsem provedla v prosinci , rostlina vypada jako holatko, ale kdyz se podivam lupou blize- uz se tam neco klube :D
Ja teda listy odtrhavam vzdy cele, nenapadlo me je zastipovat, to nevim jaky to ma nebo nema efekt na rust ci kveteni nebo jaky je v tom rozdil ? ? ? ?.Jestli i zastipnuti bere rostlina jako pokyn k rustu nebo ne ? Nebo to delas kvuli snizeni odparu vody ?

Moniko a zkousela jsi ted neco roubovat ?
Jeste spekuluju nad tim, zda by k uspechu roubovani na podzim/v zime/pred jarem nepomohlo to, ze bych odstranil listy, pockal 1-2 tydny na to, az se zacnou objevovat zarodky novych a teprve potom to ufiknul a narouboval.Ale nevim, co ta rostlina udela, aby nehnala latky do tech novych vetvi ci listu a nevykaslala se na ten srust roubu s podnozi :shock: Ja to nejdriv ufiknul, pak narouboval, po case se objevily nove listy, ale pod roubem, tak jse urval a za tyden zase a roub neprirostl.Rostlina ted zase pod roubem hazi nove listy a ty uz tam nechavam.Samozrejme v dobe roubovani bylo i u zeme vice svetla, nez je ted.
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

oprava-- zaštípla jsem konec větviček, aby nerostla.
-- listy z větviček neodtrhávám celé, ale vždy kousek řapíku nechám, ten potom zčerná a po nějaké době sám odpadne a pod ním nakoukne nový lístek nebo v tom lepším případě poupátko :D
-- teď v zimě neroubuji,(ani rouby z dovolené se neujaly), jaro je jistější S14
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Moniko pro me za me, at je to klidne z hlediska listu holy, jen kdyz se na tom objevi pak tohle :P

https://www.youtube.com/watch?v=VIonGLXorus&t=9s
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Když už jsem se rozhodl zkušebně na jaře vysít tu atemoyu, tak jsem si k ní zkusil najít nějaké informace a narazil jsem na celkem komplexní článek o jejím pěstování. Je v angličtině, k nalezení zde: https://edis.ifas.ufl.edu/publication/MG332
Jsou tam i zajímavé tabulky, především ta první je moc zajímavá. To skoro vypadá, že by se to v mých podmínkách s chladným zimováním s citrusy i mohlo dát možná pěstovat. Jsem na to celkem zvědavý. :shock:
Jinak se omlouvám za ten menší off topic, ale je to hybrid s cherimoyou, tak to snad nebude tak zlé. Zakládat nové vlákno mi kvůli tomu přijde zbytečné.
longr
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

Zajímavý článek. Dle zkušeností pěstitelů u nás to zatím vypadá, že atemoya je méně odolná, než cherimoya. Pokud ale nebudou zimní teploty klesat pod nulu, možná by to mohlo fungovat. Problém těchto rostlin je v tom, že sice snesou náhodný propad teplot a to třeba i pár stupňů pod nulu, ale jen jako extrém. Jinak vyžadují teploty nad nulou. Cherimoya Fino de Jete vydržela kolegovi venku až někdy do půl prosince, sice opadala a nelíbilo se jí to, ale drží se, pupeny má živé a teď čeká v temperovaném skleníku kolem 5°C na jaro. Já měl svoji v pergole, taky částečně opadala a některé listy zežloutly, ale jak hlásili silnější mrazy, vyměkl jsem a dal ji domů za okno do místnosti, kde je u okna nějakých 16°C. Obrazila a už má 15cm přírůstky. Příští rok zkusím jednu nechat v pergole s citrusy pokusně celou zimu.
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

longr píše:Zajímavý článek.
Ano, nejvíce mě překvapila ta stať, že dormanci si lze vynutit i přísuškem a zcela normálně tam zmiňují dormanci v důsledku omrznutí. To je velmi zajímavé. Navíc v té tabulce uvádějí hlavní vegetační dobu od dubna do října, to by se myslím u nás při výhodném umístění někde chráněné za větrem u jižní zdi dalo i zajistit. Počkat na první mrazík, pro jistotu přestat zalévat a po opadu listů šup s tím na zimoviště. A v dubnu zase ven. No, teorie je to krásná, uvidíme co ukáže praxe. Mohlo by být i pár rostlin na selekci, k dispozici je 16 semen. První zima ukáže... :)
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

longr píše:Dle zkušeností pěstitelů u nás to zatím vypadá, že atemoya je méně odolná, než cherimoya.
Otazka je ale kolik z tech nasich pestitelu ma primo semenace ateymoye nebo pripadne rizky atemoye roubovane na semenace atemoye a kolik lidi roubuje rizky atemoyi na cherimoyu.
Kdyz psal nekdo, ze mu chcipla atemoya, tak to byl temer vzdy roub na cherimoye (nejen muj pripad).
Rozhodne nevidim duvod annony zimovat nekde s citrusy a uz vubec ne je trapit teplotam pod 10°C, pokud je moznost je mit v mistnosti u okna.

No uvidime jak dopadne Honza s atemoyou a kdy je zasadi, ja mam uz mraky 1-15cm semenacu, sazenych asi pred 1-2 mesici, ale bohuzel je to jen cherimoya S13
Mam je nad topenim s minimem svetla ( stini bohuzel vysoke rostliny pred okny), ale i tak rostou paradne :-)

Update 24.1.2025 - fotky novych semenacku CHERIMOYA , staci, kdyz tam z nich prezije 1-2 :-)

Obrázek

Jinak jsem se podival na rouby muricat a nezname annony od Moniky na cherimoyach a ZADNY se z podzimniho roubovani neujal.
Nevadi, zkusil jsem dnes priplacnout znova 3 muricaty , jednu dokonce na sever do loznice, kde ej chladneji.
Uz mam malo nebo spise temer zadny parafilm, takze jsem to tam priplacnul bez nej.Snazil jsem se vybirat tentokrat podnoze, kde je videt rust novych listu.
Ale je to jen pokus a zvedavost, zda to i me priroste a jak se takovemu roubu z hlediska kveteni povede :o
Zatim nemam squamosu s bocnimi vetvemi na zdroj roubu, abych to zkousel i s ni S13
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Jen tak pro zajimavost naklicene semeno :-) , bohuzel, jen cherimoya.
Ale melo by to byt z mensich plodu ve tvaru srdce, tak uvidime :-o
Obrázek
longr
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

No, já bych tomu řekl spíš zasychající naklíčené semeno :)
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

longr píše:No, já bych tomu řekl spíš zasychající naklíčené semeno :)
mno bylo to nahore lahve od 3L jupi dzusu nad obcas zapnutem topenim.
Flaknul jsem to do truhliku k ostatnim annonam, tak to zkusim zalit, kazdopadne diky za postreh :-)
Radoslav
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoslav »

Annona cherimola je subtropická rastlina a preto prosperuje v subtropickom skleníku ako citrusy. Atemoya bola vyšlachtená preto aby v tropickejšich oblastiach mohli pestovať niečo ako cherimolu lebo tá neprisperuje v tropickej oblasti. Otrhávanie listov je absurd. Rovnaký nezmysel je nakličovať cherimolu v pareništi.
Odpovědět