Annona muricata

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Re: Annona muricata

Příspěvek od kasta »

super Radku, kdyz vidim, za kolik se u nas prodavaji maly rostliny, rekl bych ze mas sanci slusne zbohatnout :)
https://www.urda.cz/product-page/annona ... d-sweetsop
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:super Radku, kdyz vidim, za kolik se u nas prodavaji maly rostliny, rekl bych ze mas sanci slusne zbohatnout :)
https://www.urda.cz/product-page/annona ... d-sweetsop
Martine, to vis, ze jsem o tom pri mnozstvi a klicivosti semen cherimoly premyslel :wink:
Zvlaste, kdyz pak vidis , kolik stoji v obchodech 2m cherimola ...
Otazka je , kdo a za kolik by to koupil, kdyz se tady daji sehnat obcas plody cherimoly kolem 35,- ve kterem mas 10-20 semen odhadem a temer kazdy, kdo ma v okoli Kaufland apod si to vpodstate muze vypestovat ze semene sam.Na bazosi jsem videl male rostliny cherimoly kolem 99,-
Jednou tam byla rollinie a naky muricaty, starsi rostliny za 800,-, ale nekdo mi je pred nosem vyfouknul E7
To me mrzi doted. S13
Kazdopadne nemam na to prostory, hlavne ne na zimovani a zase tak rychle to doma bez skleniku neroste.
A chce se mi litat nekam na postu s 10 semenama nebo se tahat s balikama rostlin kvuli par korunam nebo desetikorunam ? Asi ne E7
A to je jeste v ramci CR.Ted si vem, ze bych je mel poslat nekam v ramci nebo mimo EU.
Pamatuji si, jaky bylo peklo vyplnovat naky formulare na poste pri posilani neceho na Slovensko a do Francie, chce se mi to absolvovat ?

Ostatni annony jako reticulata , to je uz jiny level, protoze plody tady VUBEC nesezenes a vetsina lidi na ebay apod preprodava stara nekliciva semena.Nebo nemam kontakt na pestitele, ktery by poslal cerstva kliciva semena.Rostliny maji po 1-x kusech zcela vyjimecne v Tropiku a tim to tak hasne.Kazdopadne jsou to MALE semenace, ktere budou bez skleniku kvest ci plodit za hooooooooooooooodne dlouho.

Vyjimkou muze byt zcela ojedinele muricata, squamosa, atemoya, kdyz to sem nekdo jako SIPI Farmers 1-2x za rok doveze.
Plody jsou neskutecne predrazeny, ale mas aspon cerstva semena, kde je realna sance, ze vyklici.Tam by se pak asi ta investice za prodej semen/semenacu vyplatila.
Jinak klicivost semen muricaty z ebay je relativne jeste akceptovatelna.Klici dlouho, ale aspon neco vyklici.
Squamosa ma minimalni klicivost, kdyz vyklici jedna z 10, je to uspech , to kliceni je na dlouho, spousta semen "vytece" a ikdyz nejake vyklici, tak squamosa neni tak odolna.Spousta semenacu chcipne.Jeste mam v miniparniku zasazena semena annona purpurea a ANNONA SPINESCENS.Ty mam z jineho zdroje a tam kliceni muze trvat mnoho mesicu nebo taky nevyklici nikdy.

Ad ta reticulata od URDA, samozrejme jsem o ni premyslel a dal bych to za velkou kvetouci/plodici rostlinu.
Za to ji proste mimo CR kvuli vysoke doprave nesezenu.
- s panem jsem si proto psal v dubnu 2024.V te dobe se jednalo o 3 lete semenace v 2L nadobe.
Proste naka fakt mala mrcha, za kterou bych ja nedal vic jak 300,-
Cenu ma pan umyslne prepalenou, aby to nikdo nekoupil a aby se na tom pri pripadnem prodeji napakoval.
Taky to asi prisvetluje a ma ve vyhrivanem skleniku, takze chce, aby mu to sviceni a vyhrev nejaky zakaznik zaplatil.
Pouziva to totiz na naky motyly :D , vylihnou se mu na tom naky housenky E1 a na motylech z nich asi pak profituje.
Rostliny evidentne nejsou hlavnim zdrojem jeho prijmu.

Ted je stale malo svetla, vetsinu dne je hnusna seda obloha a tak v byte mam minimum svetla.Veskery prostor se svetlem je obsazen a miniparnik se mi tam nevejde.Navic tam hrozi to, ze se silnejsim svetlem se mi v nem zvedne teplota k 40+ °C a to povede k nevykliceni semen/uhynu malych semenacu.U okna mam v kokosovem vlaknu jednu annonu, ktera vyklicila nakdy v pulce 2024 .Teprve ted tomu rostou male listecky a podle smradu poznam, ze to neni muricata, ale pro me vzacnejsi squamosa.Ta by mela kvest a plodit drive.Tim chci rict, ze asi jeste potrva dlouho, nez staajici semenacky na fotce dorostou stropu miniparniku.S reticulatou nemam ZADNE zkusenosti, je to premiera S12

P.S.: premyslim o starsi a vetsi/roubovane Rollinii , Atemoyi apod ze zahranici, to mas 40-80 Euro za rostlinu + 30-40 euro za dopravu, tak mozna to s prodejem rostlin/semen zkusim, aby se mi takova investice aspon trochu vratila :shock:
Kazdopadne zatim je hnusne, zima a tak nepripada doprava takovych rostlin sem v uvahu a je otazka, zda az tu bude tepleji, tak aby jeste v zahranici byly...
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Jo, ja toho Urdu (web) znam, miva tam i zajimavy mucenky.

No, tak drzim palce, at ti ty reticulaty pekne rostou!
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Radku no vida, pekne ti klici S6 .
( ja jsem zase o kousek chytrejsi S21 , priste jak budu sadit seminka , tak je jemne narusim, protoze se mi stalo, ze vyklicilo spoustu seminek ,ale listek zustal uvezneny ve skorapce a ted uhnivaji!)

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:Radku no vida, pekne ti klici S6 .
( ja jsem zase o kousek chytrejsi S21 , priste jak budu sadit seminka , tak je jemne narusim, protoze se mi stalo, ze vyklicilo spoustu seminek ,ale listek zustal uvezneny ve skorapce a ted uhnivaji!)

Obrázek
Moniko,

radi se semena macet pred vysazenim v teple vode (30°C max), dokonce se doporucuje slaby roztok kyseliny sirove (chlorovodikove nebo jine) , musi se to ale casove vychytat, jedna se o vteriny maceni.Ocet jsem take nezkousel.
Pak je radily lehce obrousit smirkem nebo necim do nich dloubnout v mistech, kde maji vyklicit (nesmi se dloubnot do vnitrniho obsahu semene).Pri me nesikovnosti a respektu z kyselin a zasad jsem se do toho nepoustel, max jsem je namocil na 8+h ve vode, kde jsem menil vodu aby mele 25-30°C ...

Jinak posledni co me vyklicilo, tak prave semeno nebo neco zpusobilo ulomeni deloznich listku.
Take jsem to procital a melo by to byt vporadku.Napadlo me pootevrit miniparnik a prave se mi ulomil asi gravitaci ten obal a pokud tam byly naky listky, tak se ulomily / nevytvorily.
( * Nedaval jsem sem fotku, ale prave se mi u tech reticulat klubou listy :-) )
Nahore to byl holy kmen, trochu nahnedly ci nacernaly, tak jsme nebyl moc optimisticky na dalsi vyvoj.
Rostlinu jsem dal bez listu k oknu, obcas jsem ji zalil a extremne malym tempem se zacaly vyvijet nove listy.
Byly to fakt desetiny milimetru za tyden.Ted ma rostlina 3 listy a konkretne se z muricaty vyklubala squamosa 8)
Co bude dal, zukaze jaro, zatim je to v kokosaku, takze bez zivin.

Jinak ale je fakt, ze spousta semen se neotevre ani po roce v zemine, ale nezkousel jsem je nariznout :-o
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Annony Reticulaty se pomalu nevejdou do miniparniku, k 8 semenum se pridalo 9 , takze klicivost 90% S6

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Prvni vlastovka - Annona muricata, poupe je schovane dole u kmene a zakryte listy.Kdybych necistil annony od skudce ( bily, ovalny co dela tu vatu) , tak bych si ho nevsimnul :shock:

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

tak vlnatka zvitezila a poupe je fuc, nekde nahore se na muricate delalo dalsi, ale nenasel jsem ho.

letosni semenace Annona reticulata + salak temer kazdy den davam na svetlo na zabradli na jiznim balkonu/lodzii a uz rostou jako z vody :o

Obrázek

Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

No vida Radku a zase bude něco na pokusy, pěkně ti rostou S14
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

Před časem jsem v Hranicích navštívil Franze a dostal od něj větévku z muricaty. Narouboval jsem z toho asi pět malých rostlinek na A. cherimola, všechno se chytlo.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

longr píše:
14 čer 2025, 15:43
Před časem jsem v Hranicích navštívil Franze a dostal od něj větévku z muricaty. Narouboval jsem z toho asi pět malých rostlinek na A. cherimola, všechno se chytlo.
Tak to ses dobrej !
Me se nechytla muricata nikdy zadna a to ani cerstvy roub z jine me muricaty.
Rovnez muricata na cherimolu se mi nechytla a mam dojem, ze jsem na muricatu zkusil naroubovat neuspesne i squamosu.
Mozna to chce i lepsi podminky pri a hlavne po tom roubovani, myslim svetlo a teplo soucasne, aby se roub chytnul a ujal.

Annony mi venku zatim letos moc nerostou.
Jedna cherimola (semenac) kvete, ale rouby na ni se z letosniho jarniho roubovani budto neujaly nebo proste ty rostliny nijak extra neprirustaji.Tak premyslim, zda ted mimo deste nezkusit naroubovat znova z tech vetvicek, co odkvetou.
Mensi muricaty a squamosy rovnez zatim moc nerostou, ale hlavne muricaty u jizniho plotu maji krasne zelene listy.
Mam tam venku i vetsi metrovou muricatu, ale ta ma kupodivu zatim minimum listu.Nove jsou male do 2cm a moc neprirustaji a stare zloutnou a hnednou. Nevim, zda je to jeste reakce na vlnatky nebo je na muricatu jeste zima nebo ji vadi dest pri takovych nizkych teplotach jako je dnes nebo jako bylo pred temi vedry.Kvetinac s ni mam zakopany v zemi.
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

Já to rouboval na čerstvě rozsazené malé roční semenáčky, co kolega měl v jednom květináčku a dost tam trpěly. Prostě jsem je rozesadil, zašmikl vršek a vše narouboval do rozštěpu. Některé vyrašily rychle, jiné až po několika týdnech, ale přece.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

longr píše:
16 čer 2025, 12:19
Já to rouboval na čerstvě rozsazené malé roční semenáčky, co kolega měl v jednom květináčku a dost tam trpěly. Prostě jsem je rozesadil, zašmikl vršek a vše narouboval do rozštěpu. Některé vyrašily rychle, jiné až po několika týdnech, ale přece.
Tohle jsem zkusil naroubovat stejnym zpusobem a opakovane.V pripade cherimol jako podnoz zkraceno na 20-25 cm cca , nechytnul se na nich zadny z druhu annon.Ale mozna to bylo roubovano v nevhodnou dobu.Kdyz uz jsem mel rouby nekdy kolem jara nebo pred jarem, tak jsem je daval co nejvyse, protoze 40-50 cm nad zemi mam v byte stin.

Muricaty a squamosy zatim takto :

Obrázek

Obrázek

Z velke muricaty upadlo pred jarem poupe a nove se zatim nevytvorilo ...
Tohle asi bez skleniku fakt nepujde :-(
Nejvice zelenych listu maji muricaty z okolnich kvetinacu postavenych na kvetinaci s velkou muricatou.Squamosa ma klasicky zlute listy.To zloutnuti se mi deje celorocne i doma.
Za velkou muricatou bude mozna videt vyssi 2m cherimola kam jsem k ni priplacnul par letosnich semenacku cherimoly.
Mam dojem, ze ta uz mela jedno poupe loni, ale letos nic a nebo jsem se spletl a videl poupe tam, kde nebylo ...
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Trocha inspirace , aneb Muricata "U me za 240 let " E3 E3 E3

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Annona Glabra, uvidime kam to povede , s tim nemam ZADNE zkusenosti :shock:
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Letosni Reticulaty (ze semen)

Obrázek

Obrázek

Zatim rostou pekne, jakmile to bylo mozne, sly od malicka na slunce i za cenu "prespani" v dobe mrazu v byte ...
Nechcipla zatim zadna S6
Odpovědět