Martine, to vis, ze jsem o tom pri mnozstvi a klicivosti semen cherimoly premyslel

Zvlaste, kdyz pak vidis , kolik stoji v obchodech 2m cherimola ...
Otazka je , kdo a za kolik by to koupil, kdyz se tady daji sehnat obcas plody cherimoly kolem 35,- ve kterem mas 10-20 semen odhadem a temer kazdy, kdo ma v okoli Kaufland apod si to vpodstate muze vypestovat ze semene sam.Na bazosi jsem videl male rostliny cherimoly kolem 99,-
Jednou tam byla rollinie a naky muricaty, starsi rostliny za 800,-, ale nekdo mi je pred nosem vyfouknul
To me mrzi doted.
Kazdopadne nemam na to prostory, hlavne ne na zimovani a zase tak rychle to doma bez skleniku neroste.
A chce se mi litat nekam na postu s 10 semenama nebo se tahat s balikama rostlin kvuli par korunam nebo desetikorunam ? Asi ne
A to je jeste v ramci CR.Ted si vem, ze bych je mel poslat nekam v ramci nebo mimo EU.
Pamatuji si, jaky bylo peklo vyplnovat naky formulare na poste pri posilani neceho na Slovensko a do Francie, chce se mi to absolvovat ?
Ostatni annony jako reticulata , to je uz jiny level, protoze plody tady VUBEC nesezenes a vetsina lidi na ebay apod preprodava stara nekliciva semena.Nebo nemam kontakt na pestitele, ktery by poslal cerstva kliciva semena.Rostliny maji po 1-x kusech zcela vyjimecne v Tropiku a tim to tak hasne.Kazdopadne jsou to MALE semenace, ktere budou bez skleniku kvest ci plodit za hooooooooooooooodne dlouho.
Vyjimkou muze byt zcela ojedinele muricata, squamosa, atemoya, kdyz to sem nekdo jako SIPI Farmers 1-2x za rok doveze.
Plody jsou neskutecne predrazeny, ale mas aspon cerstva semena, kde je realna sance, ze vyklici.Tam by se pak asi ta investice za prodej semen/semenacu vyplatila.
Jinak klicivost semen muricaty z ebay je relativne jeste akceptovatelna.Klici dlouho, ale aspon neco vyklici.
Squamosa ma minimalni klicivost, kdyz vyklici jedna z 10, je to uspech , to kliceni je na dlouho, spousta semen "vytece" a ikdyz nejake vyklici, tak squamosa neni tak odolna.Spousta semenacu chcipne.Jeste mam v miniparniku zasazena semena annona purpurea a ANNONA SPINESCENS.Ty mam z jineho zdroje a tam kliceni muze trvat mnoho mesicu nebo taky nevyklici nikdy.
Ad ta reticulata od URDA, samozrejme jsem o ni premyslel a dal bych to za velkou kvetouci/plodici rostlinu.
Za to ji proste mimo CR kvuli vysoke doprave nesezenu.
- s panem jsem si proto psal v dubnu 2024.V te dobe se jednalo o 3 lete semenace v 2L nadobe.
Proste naka fakt mala mrcha, za kterou bych ja nedal vic jak 300,-
Cenu ma pan umyslne prepalenou, aby to nikdo nekoupil a aby se na tom pri pripadnem prodeji napakoval.
Taky to asi prisvetluje a ma ve vyhrivanem skleniku, takze chce, aby mu to sviceni a vyhrev nejaky zakaznik zaplatil.
Pouziva to totiz na naky motyly

, vylihnou se mu na tom naky housenky

a na motylech z nich asi pak profituje.
Rostliny evidentne nejsou hlavnim zdrojem jeho prijmu.
Ted je stale malo svetla, vetsinu dne je hnusna seda obloha a tak v byte mam minimum svetla.Veskery prostor se svetlem je obsazen a miniparnik se mi tam nevejde.Navic tam hrozi to, ze se silnejsim svetlem se mi v nem zvedne teplota k 40+ °C a to povede k nevykliceni semen/uhynu malych semenacu.U okna mam v kokosovem vlaknu jednu annonu, ktera vyklicila nakdy v pulce 2024 .Teprve ted tomu rostou male listecky a podle smradu poznam, ze to neni muricata, ale pro me vzacnejsi squamosa.Ta by mela kvest a plodit drive.Tim chci rict, ze asi jeste potrva dlouho, nez staajici semenacky na fotce dorostou stropu miniparniku.S reticulatou nemam ZADNE zkusenosti, je to premiera
P.S.: premyslim o starsi a vetsi/roubovane Rollinii , Atemoyi apod ze zahranici, to mas 40-80 Euro za rostlinu + 30-40 euro za dopravu, tak mozna to s prodejem rostlin/semen zkusim, aby se mi takova investice aspon trochu vratila
Kazdopadne zatim je hnusne, zima a tak nepripada doprava takovych rostlin sem v uvahu a je otazka, zda az tu bude tepleji, tak aby jeste v zahranici byly...