Annona muricata

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Annona muricata

Příspěvek od radek.god »

Franz píše:Taky mi kvetla 2 roky a nic a až letos se drží několik plodů
Mirku a v cem myslis, ze bylo to, ze Ti 2 roky zakvetla, ale nezaplodila ? :shock:
Predpokladam, ze 3-5 let co je na netu jako doba, kdy muricata poprve zaplodi, plati v idealnich podminkach v jejich domovine, ktere pri prezimovani v byte s letnenim mezi koncem jara-zacatkem podzimu asi nedosahnu :-o

Mam 2 rostliny s cca 2cm kmenem dole a jednu co ma dole min 5 cm polokouli a pak z ni vyrusta cca 4cm kmen.
Kazda mela 1 poupe letos, samozrejme v ruznou dobu, byly vsechny na slunci na jizni strane (nebo jsem je rucne na slunce presouval, aby na slunci byly) a stejne to k plodu nevedlo :-o

A druha vec co me zarazila, je ten 100% neuspech roubovani.At uz muricata na cherimoyu nebo muricata na muricatu :shock:
Vzdy to dopadlo tak, jakoby se rizky rozpadly ci rozpustily a zustal misto nich jen prazdny parafilm :-o
Chci to urcite zkusit jedte pak v byte, zda to treba nebylo prilisnym vedrem u jizniho plotu.Ale na tom samem miste se mi rizky cherimoy chytly :-o

Zatim mam vsechny annony jeste venku a spekuluju nad tim, kdy uz bude nutne je dat do bytu.

Jedna squamosa mi venku shodila pulku listu jak bylo a je rano kolem 7-8°C ...
Muricaty zatim listy drzi
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

Radku rostliny nejsou blbé optimalizuji si juvenilni stadium a optimalizuji si hormony tak semenáče jdou do plné plodnosti postupně a záleží na podmínkách za jak dlouho tam budou rozhodně jim neprospívá kolísání teplot 6 až 40 stupňů to je stres jak dole tak nahoře
Pokud je máš doma tak to chce nižší teplotu a co nejvíce světla jinak víc prodychaji jak vytvoří asimilatu a po vycerpani zasobnich látek odumre
Mě letos omrzly tak cca -2 stupně a daly to v pohodě a přes zimu měly teplotu i pod 10 stupňů cca měsíc a I když je to trop tak se přizpůsobí
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Franz píše:rozhodně jim neprospívá kolísání teplot 6 až 40 stupňů to je stres jak dole tak nahoře
Pokud je máš doma tak to chce nižší teplotu a co nejvíce světla jinak víc prodychaji jak vytvoří asimilatu a po vycerpani zasobnich látek odumre
Mirku, rostliny mam uz radsi tyden doma v byte a to u jizniho okna na parapetu, ale pod strechou.
Krome teda metroveho truhliku s cherimoyama, ktery mam zatim u zdi v seru.
Mam v planu tam na to ted v tydnu roubovat, hlavne chci zkusit znova i muricatu na muricatu.
TO PROSTE MUSIM DOKAZAT :x Cilem je maximalizovat mnozstvi poupat.S jednim za rok je to o nicem E7 .
Mam podezreni, zda za neuspechem muricata na muricatu nestala vysoka letni teplota a nepouziti alobalu na ochranu a nebo nevim.
rouby Atemoya a cherimoya to daly, muricata ne.

Teplota tezko v byte klesne pod 20°C, behem nejvetsi zimy topime a je tam min +17 °C s obcasnym vetranim.Ale to svetlo nevymyslim.
Prisvetlovani z duvodu ceny elektriny uz neplanuju a za oknem je a bude stale casteji sedo.

Na jedne rostline mam porad poupe, ale kdo vic, zda a jak dlouho vydrzi/rozkvete S21
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Zase kvete mrcha :-)

Ale klasika, jen jedno poupe na jedine rostline :(

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Tak preci jen jeden z mnoha pokusu roubovani roubu muricaty od Mirka na moji muricatu byl uspesny S9 , aspon je to zatim zelene :shock:

Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

radek.god píše:První vlaštovka :P

Annona muricata

Svetle kokosovy substrat, tmave zemina pro pokojovky.
Bohuzel, vice jsem ho nemel a jinou zeminu take ne :-(
Mno, tak od 2 cervna uplynulo x mesicu a krome dvou semenacku nevyklicilo nic.
Uz jsem je chtel vyndat nekam do jednoho kvetinace a uvolnit miniparnik na leto nebo na mucenky ...
A cca pred tydnem koukam, ze se tam neco klube :D

Obrázek

Akorat nevim a jeste nepoznam, zda z toho bude annona muricata nebo annona squamosa.
Kazdopadne dalsi semena techto annon uz nekupuji ...

Navic na jedinem kvetu muricaty koukam, ze se tam u stopky usadil ten vatovay ovalny smejd nebo ta vata.Tak snad technicky lih zabere :shock:
Porad se okvetni listky jeste uplne neotevrely.

Jelikoz s tim jeste nemam moc zkusenosti, tak jsem nasel pekne video na opylovani muricat :-)
https://www.youtube.com/watch?v=pAjajFVd3-c
Ted uz jen mit 2 kvety soucasne a poud mozno ne oba ve stejne fazi , tedy oba MALE E7 ci oba FEMALE E7
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

Tady jsou fotky mých rostlin A. muricata
Obrázek
Tohle je semenáč
Obrázek
Tohle je roub ze semenáče, roubovaný na A. cherimola
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

pěkné video Radku, na mých kytkách se tvoří desítky květů, takže letos už to vyjde
loni se mi vyrostli dva malé parthenocarpické plody velikost bídná cca 5 cm, ale kupodivu do za 3 měsíce dozrálo a chuť opravdu dobrá sladko kyselá
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Franz píše:pěkné video Radku, na mých kytkách se tvoří desítky květů, takže letos už to vyjde
loni se mi vyrostli dva malé parthenocarpické plody velikost bídná cca 5 cm, ale kupodivu do za 3 měsíce dozrálo a chuť opravdu dobrá sladko kyselá
Mirku a to mas v jakych "zazracnych "podminkach ? :shock: :D

- botanicka zahrada s muricatou v zemi, pred tydnem temer zadny kvet a ani tam se jim to nedari moc uspesne opylovat.
- u me ( jizni okno, byt, blizko obcas zapnuteho topeni, 17-20°C ted ani jeden kvet na zadne annone, ale neprisvetluji.Ale rostou poooomalu nove listy a vetve
- zadny roub z rijnoveho (?) roubovani neprirostl a to ikdyz rostlinam po utrzeni listu rostou do tydne nove.Asi jsem s tim mel pockat na konec ledna ci unor :?
- jedine na co smutne koukam, je v lete roubovana cherimoya.Ufiknuta v 25cm dole s 2 rouby Fino de Jete.Jeden roub zcernal a druhemu postupne cerna z vrchu tech 20 a 5 cm co narostlo z ocek.Je tam nejaka snaha o listy, ale cerna to rychleji, nez rostou nove.Nepomohlo ani premisteni nad obcas zapnute topeni, takj uz me nenapada cim to muze byt a hlavne co s tim :shock: Takze plan mit na jaro max rostlin s roubem Fino de Jete asi nevyjde a budu muset cekat, az narostou rouby a ty zkusit na jare naroubovat znova.JEdine co me napadlo je sundat roubovaci pasku.Tak jsem zjistil to, ze druhy roub je KO a vyriznul ho, ale zaroven, ze ten prvni opravdu prirostl a je v miste srustu i na podnozi zeleny.Napadlo me, jak moc muze roubovaci a pvc paska snizit prutok mizy, kdyz se v miste utazeni rostlina snazi rust i do sirky.

P.S.: je ale dobre, ze i 5 cm plod Ti dozral a byl chutny :-) Nemusim mit 20 cm jako v domovine :-), predpokladam, ze to ale nebylo na tech rostlinach na fotce, ale nejake ze starsich fotek na predchozich strankach, ne ? S21
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem se s poslednim lonskym semenackem moc neposunul. E1
V miniparniku nejak upadly delozni listy a cca 1-2 mesice po vyndani a premisteni kvetinace na svetlo bliz k topeni, se zacinaji tvorit nove.
Obrázek
Jde to ale strasne pomalu, zatim netusim zda to bude squamosa nebo muricata, podle vune listu to jeste neni poznat.
Zbyla semena jsem uz odpiskal.
Zatim je to v kokosovem substratu, asi je proste na ten rust annon jeste mala intenzita slunecniho zareni S13
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

Tak žádné zázračné podmínky nemám, mám je ve skleníku výšku udržuji 2 metry, přes zimu je tak málo světla, že 80% listů opadá což ničemu nevadí teplota cca 10-12 stupňů přiměřená zálivka a pokud v zimním období u nás trop roste je to spíš průser protože spotřebovává své energetické zásoby a abych to přisvítil na požadovanou uroveň tak to je 1 kw spičkových ledek( mají konverzi 70%) a pak by mohla být i teplota nad 20 stupňů tak je spíš adaptuji na mírné klima, substrát používám hodně propustný - drcený keramzit neb rašelina degraduje a nemají kořeny vzduch.
Jen pár poznámek: mnoho lidí si myslí, že za jižním oknem mají rostliny světla dost v zimním období což je omyl v létě dopadá cca 1000w na m2 v zimě při inverzi 50w k tomu si odečti temnou místnost to bych odhadnul - 70% a zjistíš, že je to o něco lepší než sklep a při vyšší teplotě rostlina víc prodýchá než naasimiluje a k tomu si přičti, že každý druh má nějaké minimální požadavky.
Co se týče substrátu na výsev jako je kokos no proč ne, ale se to jen hmota a veškerý vývin jde ze zásobních látek semene ale potom to nedodhnojíš i kdyby si sebevíce chtět stejných výsledků dosáhneš i v minerální vatě
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Franz- drzim pesticky, at je plodu vice a rostlina je udrzi S6 , je parada, kdyz si to tu procitam a vidim, ze se zacina darit v pestovani tehle exotickych rostlin, je to hodne motivujici-- takze parada S6
Loni mi muricata nezvladla sklenikovou teplotu 7 -10 stupnu, ale myslim,ze to byla moje chyba-asi preliti! Letos jsem ji pro jistotu prenesla domu a zalevam opatrne, kazde 3 dny, jakmile vyroste vice chci ji presadit do skleniku!Tvoje lonske rouby pekne rostou- dikec S14
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

@ Mirku diky moc za ty rady k pestovani a vysvetleni svetelnych a teplotnich podminek :-) .
je fakt, ze tady proste to svetlo neni.Urcite tu malou annonu bez listu z kokosoveho substratu kolem brezna presadim.Pockam, az aspon trochu narostou nejake listy.Keramzit a jeste k tomu drceny teda nemam.Velke kousky keramzitu se mi moc hlavne u kaktusu ci piatahai neosvedcily, proste to drzi na povrchu vodu a vlhky substrat to k sobe prilepi.Takze mi pak samozrejme uhnivaly koreny.U annon jsem ho nezkousel.Raselinu uz na nic napouzivam, mam s ni jen spatne zkusenosti.
Zkousel jsem drive pouzivat na provzdusneni perlit, ale je pri vetsim mnozstvi drahy, tak jsem koupil velky pytel Liaporu.Nevim, zda je ci neni to vhodne pouzivat do zeminy.Zacal jsem ho davat na dno kvetinacu v 2cm vrstve.Jsou to mensi kulicky asi 2-4 mm.Mam ho i pod muricatama a squamosou.

@Moniko pekna rostlina, mam velikosti mensi i podobne, ale asi nemaji tolik listu nebo ne tak dlouhe.Urcite zadna muricata co mam nema 2m jako v pripade Mirka :o
Se zalivkou muricat a hlavne squamosy jsem opravdu velmi VELMI opatrny a to i pri 17 °C za oknem / 13-15°C pri kratkem 2min vetrani.Po 3 dnech je ale rozhodne nezalevam a kdyz, tak to je treba 0.5-1 kelimek od maleho jogurtu vody spise za 2 tydny.
Do cherimoyi se nebojim nalit 0.5-1 konev vody za 1-2 tydny, kdy to v metrovem truhliku uplne vyschne.Kdybych muricaty pestoval pri tech vasich teplotach, tak by to u me 100% nedopadlo dobre, to je mi jasny S13 Nechapu jak prisli na to, ze ma muricata dat -1°C .Fakt by me zajimalo kde a pri jakych podminkach (svetlo, zalivka, vlhkost) to nekomu mohlo pri tak nizke teplote prezit :shock:
Tam kde maji annony v bot zahradach zasazene celorocne v zemi maji kolem 20°C i v zime, ale nevsimnul jsem si, ze by tam meli nejake prisvetlovani, takze pres den tam ted bylo stejne malo svetla jako mam doma za oknem.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem si nasel cas a probral v miniparniku mraky kvetinacku se semenama muricat a squamos co jsme objednal a sazel nekdy na jare nebo pred v 2024.
Minimalne 2 muricaty z te varky vyklicily, jedna x mesicu po prvni.Squamosa zadna nebo je to ta bez listu, takze je od sebe nerozlisim.

No nic, vyhrabal jsem mraky semen.90-100% semen muricat jsou pootevrene nebo byly vylite E7 , nic nebylo naklicene.
Semena squamosy jsou mensi a tenci a hledaji se mnohem hure v zemine.Nicmene tam snad neni vylite zadne nebo jsem je nezkousel s brylemi (kvuli ochrane zraku pred obsahem semene) vice zmacknout ci prozkomat.Je mozne, ze treba jeste vyklici.Kyselinu nemam a leptadlo na plosne spoje uz taky davno ne.Napadlo me tedy namocit semena do roztoku octu :-)
Nevim jestli jste to nekdo zkousel, ale ja to zkusim.Neni co zkatit :o
Kvetinac s nima dam pak asi na topeni, preci jen kolem 30°C muj zakladni miniparnik neda a ve vysce semen nad topenim by kolem tech 30°C byt mohlo.
K nejake tropicke annone jsem se docetl, ze se doporucuje semena na 2-3 mesice stratifikovat.Moc se mi to nezda, zkousel jste nekdo to s kyselinou ci stratifikovat pred vysevem semena annon ?
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longr »

V pátek jsem si všiml, že mezi hromadou semenáčků cherimoye z předloni vyklíčilo další semeno. Po dvou letech. Ta semena, pokud neshnijí nebo nejsou poškozená, mohou v dobrých podmínkách vydržet dlouho.
Odpovědět