anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: anona cherimola

Příspěvek od radek.god »

Stando muzu se zeptat kde a v jakych podminkach ( svetlo, teplota, zalivka ) je zimujes ? :-o
Tech 0°C urcite nebylo na desti nebo s mokrou zeminou, ne ? :-o

Jiz drive kvetoucim rostlinam stale teprve zacinaji rust listy.
A je mozny , ze ta jiz olistena cherimola s rouby od Moniky, kterou jsem vytahnul z kolarny jako prvni prave kvuli tomu roubovani, tak asi jeste vubec nikdy nekvetla ..
Me zatim nic nekvete ani jsem nevidel jedine poupe letos.
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

Já jsem ale nepsal o zimování, alébrž že už je mám od začátku května venku - na dešti a v otevřeném prostoru. Naprosto bez újmy. Zimuji je samozřejmě doma v nevytápěném pokoji ( cca 13°C ).
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Vyfotil jsem dnes stav mojí největší cherimoyi, další tři jsou asi poloviční.
Obrázek
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Všechny čtyři moje roubované annony mají nasazeno na květy, takže teď jen zbývá práce s opylováním. Máte s tím někdo zkušenosti ?
Stanley_51
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Stanley--- podivej se do predeslych prispevku, ja tam docela dost popsaneho S6
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Stanley_51 píše:
09 čer 2026, 21:28
Všechny čtyři moje roubované annony mají nasazeno na květy, takže teď jen zbývá práce s opylováním. Máte s tím někdo zkušenosti ?
Tak to je super Stando, gratuluji !

Opylovani annon je slozite. Me se to jeste nepovedlo.
Nejvice je asi na Youtube v anglictine a spanelstine ci portugalstine, na facebooku je dost skupin tykajicich se annon ...

Nema smysl to amatersky vypisovat, tak klikni zde :

https://www.google.com/search?q=prasnik ... kQk&udm=50

Pokud by negungoval nize odkaz, tak zadej do google.com vyhledavani "jak přesně rozpoznat samičí fázi květu u annona cherimola" a zvol Režim AI ...

Jinak vice info je na youtube v anlictine a spanelstine / portugalstine. Nejde o jazyk ale o zabery ...

https://www.youtube.com/watch?v=uEhR7G7Y64k
https://www.youtube.com/watch?v=rNRhongYnT8 - tady je asi ta nejdulezitejsi cast v case 7:45 . Podle me je to cele o tom nacasovani, tedy kdy je kvet v takove fazi, ze ta blizna lepi a prijme pyl ... Podle me to neni v dobe, kdy je kvet zavreny nebo jen lehce pootevreny a kdy bys musel ty listky od sebe roztahovat nasilim.

Dle AI je to obvykle v odpoledních hodinách (kolem poledne až 15. hodiny) první den po pootevření poupěte.
Pestitele psali, ze rano je to samice a a vecer samec
Na youtube otrhali mraky kvetu v samci fazi. Z nich vysypali pyl a ten dali do lahvicky podobne spreji do nosu. Mozna tam dali k pylu trochu vody a strikli tu smes do stredu lehce pootevreneho kvetu v samici fazi. Co zbylo dali do lednice na dalsi dny ci pokusy ...

Jinak k te prvni samici faze . Ty 3 listky lze od sebe rozevrit tak cca na otvor 1-2 mm , mozna 3. Pak se muzou vylomit nebo zlomit a nebo to chce pockat.
Ten otvor mezi nimi je tam i tak maly, bude to chctit hodne tenky stetecek nebo srolovany kousek toaletaku ci papiroveho ubrousku ...
Dost lidi si pak ulamanim casti listku oznacuje kvety, ktere se jiz pokusili opylit. Pokud je ten kvet temer zcela otevreny a je z nej otevrena trojnozka, pak je uz v samci fazi a na pyl ... Co me prislo zajimave dle pestitelu na fb v Brazilii je to, ze vlastne kazdy kvet lze pouzit az 2x . Tedy nejdrive na opyleni, pokud mas pyl. A pak jeste jako zdroj pylu pro dalsi kvety v samici fazi a i tak se z puvodniho kvetu muze vytvorit plod (pokud byl opylen) :-)
Jinak dost casto michaji starsi pyl s novym, ten starsi by mel vydrzet az 2 tydny ...

Jednodussi to vypada u annony muricaty. Tam mas 6 okvetnich listku . 3 vnitrni listky, ktere kryji bliznu a rozevrou se / pozdeji i odpadnou v samici fazi . A pak nekdy za par dni odpadnou i ty 3 vnejsi a odkryji prasniky v samci fazi. Nikdy jsem nemel 2 kvety v ruznych fazi a to ani tak, ze bych si schoval pyl a do par dni ho pouzil na jinem kvetu ...

Tak snad se zadari :-) Akorat pak bacha na leto (dlouhodobe 30°C +, pokud bys mel cherimoly venku na slunci . I pres dukladne zaliti jsem cca za tyden po navratu domu nasel po vlne veder jen suche vetve bez listi E1 No a v zime zase bacha na cervce. Ti annonu jako takovou nezlikviduji, ale s prehledem mi asi pred 2 lety zlikvidovali na muricate jedine poupe ... Predpokladam, ze ani jedna varianta nebude fajn pro pripadne plody :-o
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Mám tady zajímavé klíčící Annony:
Obrázek
Klasika to známe. Ale zajímavé je jak se to stalo.
Tu misku jsem vysel už minulý rok šoupnul do skleníku a nic. No a tak tam miska zůstala nakonec i celou zimu.
Ve skleníku kde mrzne a topí se jen když teplota klesne pod -3,5°
Na jaře při úklidu, jsem misku kde to vypadlo mrtvě šoupnul za skleník že později uklidím. No a teď jsem ji tam našel a koukám ono to žije.
Ta semínka v zimě určitě zmrzla a přesto se letos probrala.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

wow, to je zajimave ! 8)

Ja mam takhle semena i ruznych nebeznych annon, ale ta se asni po roce neprobrala.
Vetsinou kdyz hrabnu do zeme s nevyklicenyma semenama annon, tak tam najdu akorat pootevrena "vylita" semena :-(
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak cumakuju na cherimoye a mozna jsem preci jen nasel jedno poupe.
S jednim poupetem stejne zadnou paradu neudelam, navic ma nahore zatim tak 3-4 mm ...
Tak treba se pletu a blbe vidim poupe tam, kde je list S21

Mno pisu "nahore", je to blbe videt :-( .
Je to asi ve vysce 2.5 m :-( u plotu , to by se stejne opylovalo blbe :shock:
Stanley_51
administrátor
administrátor

Po týdnu bzučení a šmátrání do květů mám pocit, že se něco podařilo opýlit. Normálně ten květ po opadnutí okvětních plátků zgumovatí, zaschne a upadne. Několik květů ale shodilo plátky, ale základ plodenství tam zůstal. Takže by snad z toho mohlo něco vyjít. S12
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Dnes jsem vyfotil mojí Annonovou plantáž.
Obrázek
Stanley_51
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Stando- pekne S6 ,tak st se dari a preji uspech v opylovani S6
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Moniko a jak to vypada u Tebe s annonama a plodama, kvetama, poupatama ?
Myslim i takove ty annonove specialitky jak od Tebe mame rouby :wink:
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Vsechny kvety, prelom duben ,kveten odpadly, byly deformované, takze se opylovani nepodarilo- pres den horko v noci zima, ale rouby se chytly- tak aspon neco .... Rostlinka nahodila dalsi kveteni, takze musim cekat na vhodnou chvilka a byt ostrazita :D (Jen nevim jestli stihnou dozrat, kdyz se ovsem podari opylovani :lol: )
Obrázek

Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:
02 črc 2026, 17:42
Vsechny kvety, prelom duben ,kveten odpadly, byly deformované, takze se opylovani nepodarilo- pres den horko v noci zima, ale rouby se chytly- tak aspon neco .... Rostlinka nahodila dalsi kveteni, takze musim cekat na vhodnou chvilka a byt ostrazita :D (Jen nevim jestli stihnou dozrat, kdyz se ovsem podari opylovani :lol: )
Moniko to je super, hlavne s tou rollinii S6
To ji mas na te sve Fino De Jete ? :-o
Me se to s rollinii loni nebo predloni nepovedlo S13 .
Rouboval jsem ji primarne na muricaty, kde by mela jit druhove lepe, ale nechytla se ani na cherimole :-(
Odpovědět