Stanley_51 píše: ↑09 čer 2026, 21:28
Všechny čtyři moje roubované annony mají nasazeno na květy, takže teď jen zbývá práce s opylováním. Máte s tím někdo zkušenosti ?
Tak to je super Stando, gratuluji !
Opylovani annon je slozite. Me se to jeste nepovedlo.
Nejvice je asi na Youtube v anglictine a spanelstine ci portugalstine, na facebooku je dost skupin tykajicich se annon ...
Nema smysl to amatersky vypisovat, tak klikni zde :
https://www.google.com/search?q=prasnik ... kQk&udm=50
Pokud by negungoval nize odkaz, tak zadej do google.com vyhledavani "jak přesně rozpoznat samičí fázi květu u annona cherimola" a zvol Režim AI ...
Jinak vice info je na youtube v anlictine a spanelstine / portugalstine. Nejde o jazyk ale o zabery ...
https://www.youtube.com/watch?v=uEhR7G7Y64k
https://www.youtube.com/watch?v=rNRhongYnT8 - tady je asi ta nejdulezitejsi cast v case 7:45 . Podle me je to cele o tom nacasovani, tedy kdy je kvet v takove fazi, ze ta blizna lepi a prijme pyl ... Podle me to neni v dobe, kdy je kvet zavreny nebo jen lehce pootevreny a kdy bys musel ty listky od sebe roztahovat nasilim.
Dle AI je to obvykle v odpoledních hodinách (kolem poledne až 15. hodiny) první den po pootevření poupěte.
Pestitele psali, ze rano je to samice a a vecer samec
Na youtube otrhali mraky kvetu v samci fazi. Z nich vysypali pyl a ten dali do lahvicky podobne spreji do nosu. Mozna tam dali k pylu trochu vody a strikli tu smes do stredu lehce pootevreneho kvetu v samici fazi. Co zbylo dali do lednice na dalsi dny ci pokusy ...
Jinak k te prvni samici faze . Ty 3 listky lze od sebe rozevrit tak cca na otvor 1-2 mm , mozna 3. Pak se muzou vylomit nebo zlomit a nebo to chce pockat.
Ten otvor mezi nimi je tam i tak maly, bude to chctit hodne tenky stetecek nebo srolovany kousek toaletaku ci papiroveho ubrousku ...
Dost lidi si pak ulamanim casti listku oznacuje kvety, ktere se jiz pokusili opylit. Pokud je ten kvet temer zcela otevreny a je z nej otevrena trojnozka, pak je uz v samci fazi a na pyl ... Co me prislo zajimave dle pestitelu na fb v Brazilii je to, ze vlastne kazdy kvet lze pouzit az 2x . Tedy nejdrive na opyleni, pokud mas pyl. A pak jeste jako zdroj pylu pro dalsi kvety v samici fazi a i tak se z puvodniho kvetu muze vytvorit plod (pokud byl opylen)
Jinak dost casto michaji starsi pyl s novym, ten starsi by mel vydrzet az 2 tydny ...
Jednodussi to vypada u annony muricaty. Tam mas 6 okvetnich listku . 3 vnitrni listky, ktere kryji bliznu a rozevrou se / pozdeji i odpadnou v samici fazi . A pak nekdy za par dni odpadnou i ty 3 vnejsi a odkryji prasniky v samci fazi. Nikdy jsem nemel 2 kvety v ruznych fazi a to ani tak, ze bych si schoval pyl a do par dni ho pouzil na jinem kvetu ...
Tak snad se zadari

Akorat pak bacha na leto (dlouhodobe 30°C +, pokud bys mel cherimoly venku na slunci . I pres dukladne zaliti jsem cca za tyden po navratu domu nasel po vlne veder jen suche vetve bez listi

No a v zime zase bacha na cervce. Ti annonu jako takovou nezlikviduji, ale s prehledem mi asi pred 2 lety zlikvidovali na muricate jedine poupe ... Predpokladam, ze ani jedna varianta nebude fajn pro pripadne plody