Zajimave info, prihodim moje zkusenosti ...
Muricaty a jine annony zimuji v obyvaku u jizniho okna u obcas v zime zapnuteho topeni.
Teplota behem vetrani pomoci bocnich balkonovych dveri v zime za silneho mrazu klesne v okoli annon i na +13 °C , na chvili i mene (+ 7 ? ). Jinak tam mam pres zimu tesne za oknem 17°C a samozrejme kdyz je slunce nizko a modra obloha, tak se to tam vysplha pres den na 25-35°C , 40°C uz je jen na chvili a zcela vyjimecne tesne za sklem okna. Od brezna je tam slunce mene, protoze jsem BOHUZEL pod strechou ...
1 ) muricaty
- zalivka minimalni, pokud tam pere slunce tak dokaze i v zime/pred jarem vytvorit poupe
- u starsich rostlin kolem 1cm kmene a vice je neni tak lehke zlikvidovat ani prelitim +/- v teple.
- mlade semenacky kolem 2-3 mm kmene naopak lze prelitim zlikvidovat snadno, rovnez prehratim v malem kvetinaci/PET/kelimku.
- venku mi na jare daly venku i +2°C, ale uplne BEZ ZALIVKY a bez deste.
- nikdy se mi na nich zadny roub nechytnul ( muricata, rollinie, cherimoya ... proste

, ale vim, ze to principielne ma jit.
- v CR bez tropickeho skleniku v zemi je to na dlouho / za me ztrata casu a ani tam v takovem skleniku ty vysledky nejsou v porovnani s domovinou nic moc ... ( male plody a malo plodu, malo kvete ... )
- Po dostatecne zalivce a nasledne 1-2 tydny bez vody pri necekanych 30-37°C neni pro ne zadny problem

- klicivost necerstvych semen akceptovatelna
- v mych podminkach roste spise pomalu a prakticky ani na slunci nekvete. Kdyz vam upadne poupe na jare, tak uz se do konce roku taky zadne nemusi vytvorit nebo z nej nic nebude
- castecne pres zimu opada, mladsi rostlina muze i uplne
- davam si pozor na preliti, radeji sucho, nez mokro, v lete je to jedno.
- strihani, tvarovani, skubani listu aby kvetla apod (navody na youtube platne pro USA) silne nedoporucuji, i velka starsi rostlina to pak u nas buduje cele leto !
Neni to jako u cherimoly, kde ufiknu vetev / utrhnu list a jsou tam za chvili znova ...
2) cherimola
- pri teplem zimovani u jizniho okna rostou nove listy po cely rok i v zime, ale roubovat na ne v zime ani pri rustu listu nejde ( nebo se mi to nikdy nepovedlo )
zasadni problem je, ze pak po preneseni ven nekvetou nebo minimalne. Neopadavaji, chlastaji i v zime jako duha
- pri studenem zimovani ( vetrana severni loznice i v zime ) , tam muze byt kolem +7 °C . Nemusi na svetle komplet opadat, ale nove listy se prakticky vubec netvori. Zalivka minimalni. Naopak po preneseni ven kvetou i mladsi rostliny viditelne vice, nez starsi zimovane v teple.
I pres dostatecnou zalivku nasledne 1-2 tydny bez vody pri 30-37°C a vsechny listy uschnou / opadaji. Nechcipla mi ale zadna a po zaliti a poklesu teplot se vytvori rychle nove.
- bez zalivky a za sucha daly opakovane temer 0°C pred jarem/na jare. Na podzim dest + teploty kolem 0 a konec ...
- zimovani v kolarne ( odhad kolem +10°C ? ) ale temer uplne po tme a opada 99% listu na vsech rostlinach a to velmi brzy, zalivka minimalni jednou za mesic. Zda to povede k lepsimu kveteni je otazka ... Zatim to nevypada na ztraty
- klicivost semen je za me nejlepsi
- roste fakt rychle
- nechapu, ale 5 rostlin v kelimku od jogurtu prezimovalo za jiznim oknem i s preschnutim v pohode
- muzou byt i v lete na jihu na slunci, umisteni do stinu k vetsimu kveteni nevedlo.
- neni nesmrtelna, 2 starsi rostliny i s rouby Fino de Jete mi loni v byte nekdy kolem jara chciply, zrejme prelitim.
- v metrovem truhliku s vice rostlinami roste nejrychleji a cim starsi rostlina, tim je tezssi znicit ji prelitim. Naopak v jednom velkem kvetinaci jednu rostlinu je prelit a zabit snazssi, cim vetsi kvetinac i s odtokem, tim hur.
Roubovani se mi moc nedari, ale zjistil jsem, ze je lepsi roubovat klidne do 2m vysky na vetve, nez dolu za kmen nebo rostlinu dole ufiknout komplet na 20cm a roubovat tam, to se mi neosvedcilo.
- ani 50cm roub neni bohuzel zarukou toho, ze neprestane na podzim rust a nechcipne
- opylovani neni zadna sranda a me se to nepovedlo zatim, nas hmyz na ne nejde a zatim narazim hlavne na maly pocet kvetu. Kdyz uz byl nekde samci kvet, nebyla nikde samice a obracene ... Skladovani pylu v lednici zatim u me k vysledku nevedlo.
3) squamosa
- klicivost semen fakt mizerie typu 1 z 10
- velmi citliva na svetlo/slunce hlavne v zime
- opravdu velmi citliva na preliti / mozna jeste vice na sucho/prehrati
- dost mi jich v minulosti chciplo a asi dalsi chcipne / chcipla
- roste mnohem pomaleji, nez muricata
- opadaly komplet i v teple ...
- zatim zadna nekvetla, ale mela by kvest velmi brzy od semene ...
4) atemoya
- klicivost cerstvych semen ze SAPA dobra , kolem 50% a vic +/- , musim tam vyrazit, nez to zavrou !
- velmi citliva na svetlo/slunce hlavne v zime a na zalivku , u starsich rostlin zatim nemam zkusenosti.
- u malych lonskych semenacu z cervence je jeste vetsi chcipavost nez squamosa, moc mi jich teda nezbylo
- stejne jako squamosa mi lepe rostou schovane za jinou rostlinou nez na primem slunecnim svetle
- rouby se ujaly na cherimoye, ale vsechny chciply koncem podzimu po preneseni do bytu a poklesu svetla.
- zatim nemohly starim kvest nebo se kveteni nedozily, krome chciplych roubu na cherimoye, ktere i vykvetly.
5 ) reticulata
- klicivost semen asi stejne dobra jako u cherimoly.
- rychly rust i v malem kvetinacku 6x6x6 cm
- zimovani v teple neni problem, sucho, vice vody, stin, prime slunce, tahle rostlina to vubec neresi !
- udajne kvetla v USA poprve po 8 letech

, takze mam asi casu dost ...
- nejsem si jist, zda mi vubec nejaka opadala pres zimu, mozna jedna
- narozdil od jinych annon ma dole 1/4 az 1/5 aktualni vysky drevnaty kmen, zbytek je vc kmene pres zimu komplet svetle zeleny
6 ) glabra
- roste velmi pomalu
- obe temer uplne opadaly i pri teplem zimovani
- preliti nevim, mam je v jednom malem 6+ cm kvetinacku spolecne , preschnuti/prehrati nebyl za jiznim oknem problem a zacinaji rust nove listy
- ani v tropickem skleniku u nas moc plodu netvori, udajne dobra jako podnoz, roubovat jsem na ni ale nezkousel.
3 plody na 1 velky strom
7 ) rollinie
- rouby se mi na zadne z muricat neujaly, uz nevim, zda jsem to nezkousel neuspesne placnout i na cherimolu.
- ani v tropickem skleniku jim za 30+ let velka rostlina jeste nekvetla ...
Zkousim / reps chci zkusit i jine annonovite, ale od vylozene tropickych typu rollinie, muricata apod ustupuji, protoze to nikam nevede ...
Videl jsem podminky na Sri Lance , tedy kde muricaty rostou ve volne prirode a takove podminky jsem nevidel u nas v zadnem skleniku , ani ve Fata Morgane. I tam je chladno , ale i v lete TMA a SUCHY vzduch ...