FranTom píše: ↑03 srp 2025, 18:13
Dorazila mi reklama na možná zajímavou podnož:
Annona glabra – aligátoří jablko z bažin
Nezničitelná annonka, která si poradí se suchem, záplavami i slanou vodou.
Jedinečný druh pro pěstitele v extrémních podmínkách a zároveň ceněná podnož pro ostatní annony.
Původem ve vlhkých bažinách Floridy, Karibiku a Jižní Ameriky
Máte s tím někdo zkušenost?
Tomuhle by asi nehrozilo unhití z přelití
Tomasi, cetl jsem o ni, hlavne z hlediska pouzivani jako podnoz.
Takove ty informace o min teplotach ci odolnosti na preliti ci sucho beru nejen u annon s rezervou
Mam dve hodne male glabry v jednom malem kvetinaci zasunutem do 2L PET se zeminou na prokoreneni a mam je zatim u jizniho plotu schovane za rybizem.
Obcas je zaleju, je otazka jak moc na ne prsi.
Urcite nemam v planu s nimi nijak experimentovat

.
Jsou fakt male a tenke a bez bocnich vetvi, takze roubovani nepripada v uvahu ( ne ze by to "roubař" zkusenejsi , nez ja nezvladnul, ale nedava mi to smysl. Stejne nemam co na ne roubovat ... )
I proto jsem na ne zatim nesahal a nezkousel je oddelit a rozesadit.
Co jsem je videl v botanicke zahrade v tropickem skleniku, tak i velky stary strom glabry tam ma minimum plodu a kvetu.
Takze tezko rict, co od toho v nasich podminkach at uz s nebo bez skleniku ocekavat.
Staci se podivat ven - zima a mraky jako na podzim.
To z annon tezko neco poroste. Ze by predzvest doby ledove ?
Update :
P.S.: kdyz jsme u te odolnosti na sucho, tak mi prijde docela odolna i annona squamosa.
Tu lze take pouzit pro ruzne podnoze.
Na netu je nekde tabulka kompatibilit annon , kde je videt co lze na jakou podnoz roubovat. Je teda neuplna a zahrnuje jen par annon, ale pro predstavu je to dobre.
Ty squamosy mam vetsinou v 1L PET od energitaku. Kdyz jsou vedra, tak to velmi rychle vyschne. Casto zloutnou a opadavaji listy
Ale taky to jsou vlastni semenace nebo male rostliny. Udajne by mely brzo kvest a plodit.