anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: anona cherimola

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:
24 čer 2025, 22:07
Radku-- fino de jete ti na jaro klidne poslu, tak nic nestrihej ,nechej ji rust. S6
Moniko diky moc za nabidku S20 , kdyby byla jeste Atemoya nebo neco jineho, tak bych ji taky znova zkusil.
Asi byla chyba dat ty rostliny i s rouby (obalenymi alobalem) ven, kdyz teplota necekane klesla na +0.7 a opakovane +2 °C ?
Nebo v tom chybu nevidis, kdyz jsi mi radila, ze je muzu dat do lednice a naroubovat pozdeji ?
Nevim jakou teplotu snesou a jakou mas umrtnost / prilnavost roubu ve skleniku.Tam jsi psala, ze jsi mela +7 az +10°C , ne ? :shock:
Proste se snazim prijit na to v cem byla chyba, kdyz jsem videl na 2 letosnich roubech Fino De Jete otevirani ocka, ale strasne pomalym tempem a ted stale nic.
Cim vyse bylo na jare slunce, tim mene slo pres strechu do oken a tim mene mi v byte po naroubovani rostly rostliny.Bylo to fakt videt na vsech rostlinach(opadaly poupata na katlejane napr).Venku bylo vyrazne vice svetla, ale zase v te dobe chladneji, mno ... E10
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Radku pisu si te S6
A rouby jsem ti posilala tak brzy, protoze moje anona ve skleniku zacala neskutecne rust a tvoje anona zatim spala,( tak jsem ti poslala rouby, ze je jedno jestli jsou u me v lednicce nebo u tebe) a roubuji jakmile vidim ,ze rostlina zahajila rust.
Ja ji urcite budu na jaro strihat, tak poslu, no a jine druhy anony-- uvidim, jak preziji zimu.
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

Moje naroubované anony si lebedí na letním bytě, venkovní prostředí jim svědčí. Ve skleníku neměly chuť růst a venku se krásně rozjely. Uprostřed cherimol je jedna atemoya.

Obrázek
Stanley_51
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Pekne S14 ,pekne ti rostou!
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Stanley_51 píše:
26 čer 2025, 22:35
Moje naroubované anony si lebedí na letním bytě, venkovní prostředí jim svědčí. Ve skleníku neměly chuť růst a venku se krásně rozjely. Uprostřed cherimol je jedna atemoya.
To je zvlastni, cekal bych, ze prave v tom skleniku pujdou mnohem lip.Preci jen vecer a rano je u nas az na par dni celorocne zima a sucho, zatimco ve skleniku jsou ty podminky blizssi domovine, tedy teplo a vlhko po cely den.
Nemam pocit, ze by byl v rustu nejaky vyrazny rozdil mezi cherimolou pestovanou venku ve stinu/polostinu a venku na jihu na slunci.
Zkousel jsem obe moznosti.
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim K »

Stando, moc pěkný roubovance!

Radku, u nás uprostřed léta rozhodně roste všechno líp venku, včetně části tropů. Ono když je přes 33°C (ve stínu), růst zpomaluje až zastavuje, ideál je 24/28°C a to je spíš venku, než ve skleníku. Snažíme se proto v létě ve skleníkách toho mít co nejmíň. Jasně, existují výjimky.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Radime, tropicky annony mi jedou, rekl bych, ale cherimoly venku na slunci nic moc :-o

Ted tam mam jediny kvet v samicim stavu, tak cekam na tu samci, ze bych kvet ufiknul a dal do lednice.Pak uz zbyva jedine poupe, tak pokud neodpadne :-o .Ale zadny rychly masivni rust to teda neni.Doma kolem unora to teda rostlo mnohem lip ! Zvlaste po otrhani vetsiny listu ..
Muricata roste venku teprve ted, kdy padaji stare a rostou nove listy.
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

U me prime slunce listy spaluje, male samenacky davam pouze do stinu,
Nektere rouby se chytly a pekne rostou a hold nektere to nedaly...( but je rostlina odmitla nebo doslo k nejake chybicce pri roubovani...)

Obrázek

Obrázek

Obrázek
A plodiky zase rostou,tady jsou ty nejvetsi
Obrázek

Obrázek

Obrázek
A tady nejmensi
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

Moc hezké, gratulace S9
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Moniko moc pekne, gratuluji !!! S6

Musim juknout na tu Regulosu, o te jsem neslysel :-o

Kdepak beres rouby ? :o - To jsou same speciality !!!

Jinak letosni 10 cm semenacky mi taky naky uschly, ale az po presazeni z velke lahve od Jupi dzusu ( v tom me chciply zacatkem roku starsi annony s ujatymi rouby Fino De Jete, coz byla pro tento typ nadoby z hlediska annon posledni kapka.
Tak co, mno, nechciply ty semenacky uplne vsechny a naflakal je k vetsi cherimole dokola a k nim do asi 20 semen a uvidime :-o
To same jsem udelal u starsich cherimol u jizniho plotu.
Tam pere slunce porad a nahore kouka prave seminko na novem kminku :D
Objevil jsem dalsi nove poupe z jedineho kvetouciho semenace, ale nevim, zda vubec naky pyl na tom utrzenem poupeti bude.
U muricaty je to jednoduchy poznat, ale u ty cherimoly to budu muset jeste nastudovat.
Tam se zadny vnejsi ani vnitrni okvetni listky neodlomily, proste poupe se pootevrelo trochu, dalsi den vyrazne vice a pak za 2-3 dny upadlo cele.Nikde jsem prasniky nevidel a ta blizna byla vzdy schovana na pohled okem. :shock:
Asi se zadny letosni roub bohuzel nechytnul.Ted bych rouboval jak divej, ale neni co :-(

Jinak do letosnich 20 cm semenacu reticulaty a jedne podobne velke squamosy pere jizni slunce na zabradli balkonu cely den a vubec si nestezuji :P
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Radku diky,
rouby jsem zakoupila od fajn pestitele, ktery se zabývá exotikou a kdyz bude sam chtit ,tak se zde zaregistruje :D
Tak at se dar S6
radek.god

Příspěvek od radek.god »

" A modří už vědí " :P

YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEES , je to doma !!! S6

za 2-3 dny se uvidi :P :P :P :P :P :P :P

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak se psychicky pripravuji na roubovani muricaty a mucosy :x , aneb to nejlepsi nakonec ( jeste nevim/nejsem rozhodnut), zda to musi byt na muricatu nebo muzu pouzit i cherimolu a mam jen 1 pokus ) a pri te prilezitosti jsem sundaval neujate rouby z cherimol z brezna S13 a ukapla nejedna slza :(
Nevim, kde byla chyba, ale odhaduji to na pokles teploty z bytovych 17-2x °C na venkovnich +0,7 ci +2,7 co bylo obcas rano.Cherimoly to ale jako takove prezily vsechny.Rouby prestaly rust totiz uz doma, s poklesem svetla a proto sly rostliny ven :-o
Nevim pri jake teplote se da roubovat nebo jaka teplota je minimalni, aby jiz naroubovany roub pokracoval v rustu ?

Kazdopadne k pozitivnejsim zpravam :) .Pri ocumovani druheho metroveho truhliku s annonami a passiflora edulis jsem objevil na jednom semenaci cherimoly 2-3 poupata.Dole ma tak 2,5 cm kmen.Coz jsem necekal a mam tedy 2 geneticky odlisne cjerimoly schopne zakvest :-)
Ten druhy truhlik byl zimovan v loznici na sever, kde se celorocne vetra, tzn teploty +7 az +13 , kdy venku byl holomraz a sel na ne pres ventilacku studeny vzduch.
Ale pred jarem tyto cherimoly nerostly vubec.Narozdil od prvniho truhliku s rouby, ktery byl zimovan v obyvaku u jiznihoi okna a blizko topeni a kde rostly nove listy.
Krome vetrani bylo v obyvaku vzdy nad 17°C , pri vetrani kratkodobe pokles na +13 E7 E

S9 Ale stejne chci v tom roubovani pokracovat, protoze tech kvetu je proste malo ... E1 S21
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak dalsi posun v oblasti pestovani annon. :o
Sel jsem pred barak prohlednout jakych prumeru kmenu a vetvi mam rostliny na naroubovani muricaty a rollinie. :P
Ted poprchava a je tma, takze se do niceho uz nebudu poustet, ale zitra to venku nebo doma naroubuju.

A) Cherimoly

* 2 metrove truhliky cherimoly - ruzne vysledky :

1) Truhlik c. 1 - nejstarsi semenace, 1 kvetouci, ale malo poupat soucasne, ted uz jen jedno 3cm a druhe pod 1cm , to je naprd a kupodivu to neni rostlina s nejsirsim kmenem ani to neni jediny roub fino De Jete s jednim listem.Zbytek nekvetle a nekvete.Rostliny maji 1-2.5m a truhlik musi byt v byte na podlaze, aby se i tak nektere ohybaly u stropu.
- zimovani v byte u jizniho okna, tedy maximum mozneho svetla.Teplota 17+ °C, pri vetrani kratkodobe 13°C , listy temer neopadavaji a rostliny rostou tak nak celorocne, ale roubovat na ne v zime nebo pred zimou nejde.Nic z roubu se nechytlo.Tam nechlastaji v zime tolik jako v lete, ale zalevat se musi a casto.Na jare/pred jarem se slunce dostane nad strechu a vse jde do ****** E7 .Rust se zastavi a rouby prestanou srustat nebo se ocka prestanou probouzet.Venkovni presun na svetlo, ale bohuzel do zimy tomu nepomohl.Ani ockovani jako zpusob roubovani nikam nevedlo, neco prirostlo asi, ale ocko se neprobouzi a zbytek jsem vc pasek jako suche ted odstranil.Nove listy temer nerostou nebo to nesleduji.Rostliny je nabraly nekdy zacatkem roku se silicim svetlem a to jim tak nak staci doted :-( Hnojeni Kristalonem Gold i Plod a Kvet nikam k rustu moc nevedlo.

2) Truhlik c.2 - novejsi semenace, pred 1-x tydny jsem na jedne rostline s nejsirsim (pod 3cm dole) kmenem objevil 3-5 poupat. 8)
Rostliny maji kolem metru, nektere lehce nad vysku okna, aby se vesly do okna na parapet.
- zimovani v celorocne vetrane loznici umistene na sever s minimem rozptyleneho svetla.Teploty 7-13°C v zime.Listy ani tam moc neopadavaji, ale v zadnem pripade nove do presunu rostlin na svetlo nerostou.Minimalni zalivka v zime.Roubovat me na to ani nenapadlo.
Jako prvni sel ven tento truhlik, abych neprisel o starsi rostliny s rouby.Nove listy zacinaji rust teprve az ted E3
V truhliku je par viceletych semenacu z plodu maracuja ( passiflora edulis) , jejichz pestovani v truhliku absolutne nikam nevede.
Ale zpatky k cherimolam a k dnesnimu zjisteni... Chtel jsem se podivat na stav poupat na kvetouci rostline.Kdyz jsem objevil dalsi na uplne jine a pak dalsi zase na uplne jine, dokonce jen s 1cm kmenem, to jsem fakt necekal.No nemam cherimoly obsypane poupaty jako Monika, ale 10 by jich v tomto truhliku byt ted mohlo a hlavne na 3, mozna i 4 geneticky odlisnych rostlinach S6 .
Nevim kam to povede dal, ale zaver je pro me jasny.Pokud na nich nebudou plody, tak vsechny cherimoly pujdou na zimu do sklepa/kolarny."Teple" zimovani je kontraproduktivni.Uvidim jak pujde vyklidit maly sklep s vestim okenkem, ale v kolarne neni temer zadne svetlo a cherimoly v kvetinaci a PET od velkeho JUPI dzusu do tydne u zdi temer komplet opadaly.Ze strachu jsem je presunul do obyvaku na zem vedle jineho okna na jihu, ale do takoveho okna, kam nejde temer zadne prime slunecni svetlo, jelikoz je pred nim lodzie a nad ni zpropadena strecha.

B) Muricaty a Squamosy

1) zrejme mnohaleta muricata s 5cm kmenem a napisem "plodici"
Mozna nekde nekdy nekomu plodila, ale u me to asi nebude.1-2 poupata za rok, kazde v jine mesice, z toho zadna bedynka plodu nebude.
Teple zimovani u jizniho okna.Rostou i v zime nove listy, dokonce jsem mel nekdy v lednu nebo v unoru jedno poupe.
Aby ne, kdyz tam pere za jasne modre oblohy slunce a je tam 20-30°C tesne za oknem.
Ale to jedine poupe vc mnoha listu zlikvidovaly vlnatky, ktere si libovaly snad na vsem co bylo u jizniho okna.Dalsi poupata se netvori.Vetsina listu kolem jara opadala a nove rostou az ted.Presne to jsem nechtel.
2) Stejna situace s opadem listu se tyka zbytku muricat a vlastne i mensich squamos.Druha muricata s 1.5cm kmenem, ktera loni vyplodila neskutecny pocet poupat - JEDNO E7 , je na tom stejne.Kompletne zmenila olisteni a poupata zatim netvori nebo jsou schovana za plotem.

Sondoval jsem jak je na tom konkurence v botanicke zahrade abych nabral nejaka moudra :o .Muricata az do vysky skleniku ma par ruzne velkych poupat, ale ani rucni opylovani se jim pry temer moc nedari, plody temer nejsou a to ani s pestovanim v zemi :shock: .Velka rollinia jim snad nekvetla jeste vubec.Podobne velka stara Glabra s minimem plodu, Squamosa na tropicky sklenik je za me dost mala ( i moje "plodici" muricata je snad vetsi) a tam z toho nebylo vubec nic a Cherimoly velke natoz kvetouci pry z nemaji.

Takze je otazka, zda ma smysl se do tech tropickych annon zvlaste v domacich podminkach s letnenim venku vubec poustet :-o
Jedine co nevim, zda ve skleniku v zime prisvetluji nebo ne.Svetel jsem si nikde nevsimnul, coz ale neznamena, ze tam nejsou :wink:

Nevim co stoji za tim, ze moje cherimoly kvetou zrovna ted a ne treba uz koncem jara.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak jsem cekal s ochutnavkou na pritelkyni E3 , po tydnu je to tady :-)
V patek uz na plod letaly musky, tak jsem ho uzavrel do mikrotenoveho sacku, kde do nedele zcernal a povrch chytnul lehkou dokonce lehkou plisen. Uz i z cherimol vim, ze to nemusi byt problem a plody pak byvaji sladsi s lehkym smakem kyselinek.
Do lednice jsem ho nedaval, jelikoz chci mit kliciva semena a nevim, co by tomu pobyt v lednici udelal :-o

Plod jsme meli vubec poprve. Minuly roky jsem ho v SIPI Farmers prosvihnul.
Na Sri Lance jsem mel urcite muricatu, ale je mozne, ze nebyla dostatecne mekka a zrala a pak squamosu. Je to skoro 10 let a tak si chut pro porovnani s atemoyou uz moc nepamatuju.
Kdyz porovnam Atemoyu, ktera byla cca 2x vetsi nez plody Cherimoly v obchodech, tak je mezi nimi i velky rozdil v chuti.
Me prisla sladsi Cherimola, pritelkyni Atemoya :D A pak se v tom vyznejte !
Obe jsou vynikajici a stoji za to je pestovat. Atemoya ma vsak nadech neceho co jsme nedokazali identifikovat. Nejblize bych to prirovnal k jemnemu broskvovemu smetanovemu jogurtu, fakt DELIKATESA !
Semena jsem dal pres not do slabeho roztoku hypermanganu a zasadim je jeste dnes. 6 jich i po ranu plavalo na hladine, jedno se pres noc potopilo. V plodu bylo minimalne jedno otevrene a byly v plody i krystalky neceho sladkeho.

Takto to vypadalo na rezu :

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Semena +/- stejna nebo o neco vetsi, nez cherimola
Naposledy upravil(a) radek.god dne 14 črc 2025, 16:44, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět