anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: anona cherimola

Příspěvek od radek.god »

Tak je takove nejen pro annony nepekne obdobi, kdy je pres den prijemnem svetlo, ale v noci/rano zima.K tomu vyska slunce, kdy se mi do bytu pod strechou jiz slunce do oken temer nedostane.Coz je dost problem pro 2+m cherimoye.ZAstavuji nebo zpomaluji rust.
Mam i jednu v kvetinaci, tu prenasim pri 8-10°C na balkon na slunce a je tam videt rust.

Dnes jsem se tedy vykaslal na mucenky apod a uprednostnil jsem Cherimoye v 1m truhliku, at taky trochu chytnou ten "bronz" :wink:

Fotka rostlin :-)

Obrázek

Kvety 0, poupata 0 , Ufikal jsem suche vetvicky a cistil hlavne vrasky od vlnatky E7

Konstrukce silena, ale kdyz se to nakloni asi na 60°, tak se s tim da projit dvermi nha balkon a neni to ani tak tezky :-)
meyer
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od meyer »

Konstrukce silena, ale kdyz se to nakloni asi na 60°, tak se s tim da projit dvermi nha balkon a neni to ani tak tezky :-)
**
Tak to mi tu objasni. To myslíš vážně? Lezeš na balkon přes toto "Něco"? Není to rekvizita z Holzmannových povídek?
:lol:
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaOstrava »

Mi se to líbí. Jestli jsem to pochopila, tak Radek tuhle konstrukcí dokáže vynést přes balkónové dveře a někdy i zpátky. Prostě vynálezce. Dveře jsou asi ještě více vlevo.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

meyer píše: Tak to mi tu objasni. To myslíš vážně? Lezeš na balkon přes toto "Něco"? Není to rekvizita z Holzmannových povídek?
:lol:
No taham to jen 2 metry z obyvaku na balkon a jen pri slunci a modre obloze.Az bude venku nejnizssi teplota 10°C , tak pujde truhlik k plotu.
Pokud by na tom byly plody, tak holt to budu muset asi nechat na balkone a pri extremne silnem vetru dat dovnitr ... :shock:
Tahat to 3 patra po schodech je peklo E7

Jedine co me napadlo je koupit vetsi obdelnikovy kvetinac, metr na delku ale sirsi a vyssi.Aby mely rostliny vice zeminy.Ale nevim, zda takovy je.Problem je, pokud rostliny maji 2.5 a vice, to uz se nevytocim a jednou jsme si uz vrsek priskripnul ( a znicil vetev) ve dverich bytu, ktere jsem omylem zavrel i s vetvi ... S13
EvaOstrava píše:Dveře jsou asi ještě více vlevo.
Je to focene primo ze dveri na balkon a nebo je mam ma za zady.To nalevo je okno, ktere je zahalene zavesem z Granadilly ( Passiflora Ligularis )
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

No, Radku, dopěstovat takhle krásnou anonu do 2+ metrů v truhlíku je kumšt, to se musí nechat. S6 U ní by asi stálo za to popřemýšlet, zda ji nedat do něčeho většího. A možná bych jí na tom balkóně pak nechal na stálo (samozřejmě s úklidem na zimu dovnitř). Podobně bych řešil i ten fíkovník. Nechal si jen RdB, jak radil Martin (kasta), a nechat ho celou dobu na tom balkóně. V předjaří bys ho vždy ořezal jak potřebuješ a v létě sklízel kupu výborných fíků. Ten bys ani nemusel dávat vůbec dovnitř na zimu. Na tom balkóně by mohl být celoročně. U fíkovníků teploty do nějakých -15°C vůbec nemusíš řešit, akorát dát pozor na mráz v narašeném stavu. A pokud bys ho pravidelně řezal, zpozdil bys zbytečně předčasné narašení na jaře a tomu případnému omrznutí se tak bezpečně vyhnul. Ale toto bude fungovat hlavně u RdB, který netvoří brebu, takže by tě ani nic nemuselo při tom řezu mrzet. Ten je pro tento relativně udržitelný způsob pěstování ve stísněnějších podmínkách (viz tvoje) naprosto ideální, si myslím. Ale dělej, jak rozumíš... S14 (Omlouvám se za ten trochu off topic.)
meyer
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od meyer »

No přesně, jak píše Hofis. Necháš to tam na balkoně, já to mám také celoročně na lodžii, ale mám to zasklené.
Tím se dá poměrně slušně regulovat teplota, i v zimě i v případě, že je jasno a slunce svítí naplno. Ale místa tam moc nemáš a chceš toho všeho mít maximum, jenže a prostě vše má nějaké limity a zejména prostorové. Z toho musíš vycházet, jinak se s tím nevypořádáš. Na rostlinstvo s rozumem. :) S20
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Honzo pestovani annony cherimoyi v truhliku je radove jednodussi, nez v kvetinaci.
Sance na preliti a zlikvidovani rostlin je v nem i v zime temer nulova, asi i kvuli stare zemine a velkemu mnozstvi rostlin v truhliku.
Naopak sance na preliti a uhniti annon separatne v kvetinaci je i pres drenaz vysoka, rovnez pestovani ve velkem jupi dzusu jsem uz zavrhnul, ackoliv tam teda mam par letosnich semenacku.Nektere z nich jsem uz dal do truhliku.
Pokud mi nekdy zarval nejaky semenac v tom truhliku, tak byl fakt cerstvy nebo do par mm kmene.ZADNA vetsi annona tam nikdy nechcipla :-)
Ze Sri Lanky jsem mel cca pred 10 lety dost semen squamosy, muricaty, asi i atemoya apod a nechal jsem je vyklicit ve vetsim kvetinaci.Dosahnul jsem asi 2cm kmene do kolem pul metru vysky a pak chciply.Urcite jsem udelal nekde neco blbe, to je jasny.
Mam proto jeste jeden metrovy truhlik s annonama cherimoyama a maracujema ve vetrane loznici na sever.Tam samozrejme nerostou tak dobre a v zime je zalevam i proto jen obcas a malo, ale co jsem se dival, tak je tam uz taky naka annona s 2cm kmenem :-) Samozrejme nejsou tak vysoke jako ty, co letnim v obyvaku smerem na jih nalevo od obcas zapnuteho topeni.
Uz i z vyse vypsanych duvodu zalivky a samozrejme malo mista je proto v nejblizssich letech neplanuji presazovat.Vubec nevim jak moc je to prokorenene a koreny propojene a propletene a jak by se takove rostliny oddelovaly od sebe a pacily ven.Ale chapu, ze za par let muzou nektere annony dosahnout 5+ cm dole no a to se tam proste po strane nevejde nebo to rozerve kvetinac.
Mozna by byvalo rozumnejsi tam mit treba jen 5-10 rostlin, ale mit je veprostred.Take by to chtelo asi vymyslet nejakou kostrukci, kde by dole byl obdelnikovy zaklad, ty bambusove tyce nejsou moc stabilni a dole uhnivaji casem.

Jak tam psal Zdenek o te zasklene lodzii, tak to tady nepujde nebo by to bylo slozite a financne asi narocne.Nejsem stavar, takze si to moc nedovedu predstavit.Sousedka neni zrovna kamoska, tak to nevim jak by se to resilo :-o
Za foliovnikem a annonou je dalsi balkon oddeleny od naseho tenci deskou, ktera nesaha dole az na dlazbu, takze by tam asi 10cm dirou sel chlad.Rovnez nahore nesaha deska az ke stropu a ta je asi 40cm prostor.Coz je uz dost.Mozna je to videt na fotkach.Potom dalsi nevyhoda je, ze jsme pod strechou, ktera je nepravidelna, takze pestovani cehokoliv trvale je tam obtiznejsi.Kdyz to popisu, tak nejdriv jde slunce z vychodu z leva.To nam jde pres dvere na balkon trochu slunce i do obyvaku, ale uz ted je tak vysoko, ze se tam moc nedostane.Z jizniho okna tam nekdy od brezna jde slunce az skoro pred zapadem, protoze jsme pod strechou.I proto mi annony rostou vice v unoru, nez ted.Jak se slunce posouva po obloze, tak na jizne orientovany balkon neni na leve strane dlouho slunce.Coz je blby pro foliovnik, ktery tam mam.Potom je jen u okna nalevo na zemi, kvuli strese a kvuli drevenemu zabradli.To ma jasne nevyhody.Budto dam annonu k zabradli a slunce jde na vrsek a dole je tma (tam me chciply vsechny rouby atemoya ) a nebo ji dam od zabradli ke zdi a pak je situace opacna.No a s postupujicim sluncem se slunce posouva doleva k sousedce a napravo a v obyvaku praktickly neni vubec.Zvlaste pokud je leto, tak uz i ted je situace o to horsi, ze se slunce schova za vystupujici strechu napravo nahore.To zastini velkou cast balkonu.Pri zapadu slunce je osvetlena jen cast balkonu u zabradli u sousedky, jinde je stin.

Jinak k zakrytovane lodzii, kterou jsme mel v Troji, ta byla na jihozapad.Nevim jake jsou mechanismy na ten posuv tech "oken", ale ty co byly tam znemoznovaly montaz drzaku a truhliku na ne.To bych asi nechtel.Na zabradli mam 5 metrovych truhliku a kvuli foliovniku v levem rohu u zabradli se mi tam vejde jeste jeden asi 40cm truhlik .
Mame v nich jahody a petrzel a spise na ozdobu sukulenty, drive atm mela pritelkyne muskaty.To by podle me se zakrytovanim neslo.
Vidim, ze pro spoustu rostlin by to ale byla vyhoda ( fejchoa, fikovnik apod) Pokud by ale bylo venku -15, coz muze byt, tak nevim na kolik by to kleslo za predchoziho zamraceneho dne.V Troji jsem tam mel jen pistaciovnik.Rybiz a passiflora caeruela to tam nedaly.Fejchou uz nevim, ta me stejne jako kumquat do te doby zimovani chcipla.A fikovnik jsme tehdy nemel.

V lete jsem mel annony pridelane venku u plotu asi 10-20 stahoavacima paskama, protoze obcas jsou tady silene lijaky s extra silnym vichrem.To si prave rikam, jak by to tam dopadlo s kvety a plody :-o a to by bylo lepsi je mit na tom balkone i s nevyhodou mene svetle nebo posunu behem dne (coz vlastne delam ted )

K fikovnikum uvidim, zatim mam velky 32cm konicky kvetinac ve foliovniku, tam by uz mraz byt nemel, rano jsme tam mel skoro 4°C a to bylo venku 1-2°C .A zbytek jsem dal na noc do bytu.Pockam do ctvrtka nebo az nebude dle predpovedi mrznout a asi dam vse co presouvam ven pred barak.Tam bude toho svetla vice.Tzn fikovniky, vsechny mucenky caeruely a mrazuvzdorne a vsechny nekvetouci citrusy.Bohuzel zminovany a doporuceny fikovnik RdB nemam a asi jsem ho ani nikdy nemel.Rizky jsem mel hlavne od Pavla (PavelP) a on tam vem zprave RdB asi zminoval, ale asi se spletl a dal mi misto toho neco jineho.Podle me jsem mel BT a ten bohuzel neprezil.Veselsky jsem mel od Moniky tusim, ale asi jen jeden a budto to byl tenky dlouhy roub a mam ho ve foliovniku a bude to asi chciple a nebo proste chcipnul uz loni.

Btw zpatky k annonam :-)

Honzo co Tvoje Atemoyi ? Uz jsi je aspon zasel ? :o

Ja to zkusim zase na podzim pres to SIPI farmers.Oni ted v Praze uz nebyvaji S13
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Radku, ještě jsem nevyséval, je to zbytečné. Vyseju to, až se venku oteplí natolik, abych to mohl nechat s přetaženým mikroteňákem přes květináč už natrvalo venku u jižní zdi. Pak to už rovnou pojede, až to vyklíčí, a nebudou žádné šoky a prostoje, které tu rostlinu akorát zabrzdí a zpozdí. :wink: Stejně když by něco přežilo první zimování, tak to budu pěstovat takto, tedy ze zimoviště bez listí někdy v dubnu přímo do tepla. Tak ať už jsou ty rostliny od semínka vedeny k tomu, co je čeká. Ono i na tom zimovišti mi to začíná koncem března nebo začátkem dubna všechno rašit. Jak se venku oteplí, tak větrám, takže teď už tam mám teploty přes den jak venku a na noc to zavřu, takže je tam pak znatelně tepleji v noci, což to rašení samozřejmě podporuje, když to má dostatek vody. U rostlin to chce pohodu, klídek a trpělivost. S14
Jinak už prakticky zakořeněný fíkovník RdB ti nabízel teď v sekci fíkovníků Martin (kasta). Být tebou bych tam mrknul a určitě nepohrdal touto nabídkou. Je raný, dobrý, nenáročný a do tvých podmínek pěstování asi ta nejlepší možná odrůda, alespoň dle mého názoru. S14
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Kdyz se nic nestane, tak to zatim vypada ,ze se nejake to roubovani podarilo S12 S12 ( ale dokud rouby nemaji aspon 50 cm prirustky, neni nic jisteho)
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše:Kdyz se nic nestane, tak to zatim vypada ,ze se nejake to roubovani podarilo S12 S12 ( ale dokud rouby nemaji aspon 50 cm prirustky, neni nic jisteho)
Obrázek
Moniko super !
A hlavne, ze je to ten Red Israel :-)

Asi na tom co pises neco bude ...

Jedna vetev z roubu fakt mela loni kolem 50 cm prirustek, tu jsem zkratil a pouzil na neuspesne podzimni/zimni roubovani a nechal na ni 2 ocka/listy .
A je to jediny roub, ktery od minuleho roku prezil.Sice na vetvi z ni listy prirustaji extremne pomalu, ale nevypada to, ze by mela chcipnout.

Z jednoho roubu z prvni varky od Tebe se probouzi vrchni ocko, ale trva to hrozne pomalu.Z dalsi varky zatim nic, porad je zima a malo svetla na to nechat annony trvale venku.
Rostliny uz davam pres den pravidelne na balkon, jelikoz je tam vice svetla, nez u okna pod strechou.
Jedine cim si nejsem jist je ten alobal.90% roubu jsem obalil alobalem , aspon lehce bez pritlaku a rikam si, podle ceho se ridi rostlina, kde da prikaz tvorit listy a pak z nich vetve a proc.Tzn, aby si na zakrytem roubu nerekla, ze je tam tma a prestala davat energii do srustu a radsi nekde jinde vyse bez alobalu nevytvarela listy.To yb nebylo dobry :-o
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Ze cca 70 kvetu , opylovala jsem 30 a ted snizit pocet na 8 kousku, to si rikam, ze by to rostlinka mohla zvladnout...tak aby meli aspon trochu velikost a kvalitu a hlavne, aby neodepsala rouby! - no uvidim, jak se stim popere :D
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Moniko moc pekne,

70 - to uz je slusne cislo a dobry zaklad pro slusnou urodicku :-)

Ja vim u sebe tak o 2 poupatech na 2 ruznych vetvich a vse na jednom semenaci.
V te zime to moc nesleduju.Snad budou kazde v jine fazi vyvoje E3
Zatim zkousim, co cherimoly vydrzi za pocasi.
Dle netu lidem daly kolem -3
Mam venku vsechny asi mesic a zatim davaji +2 °C nebo kolik byla v Praze ted rano minima, bez zalivky.
Cekam az to pujde trochu nahoru a pak je zaleju.
Nechtelo se mi vse odmontovavat od plotu a nebo vykopavat ze zeme a neklam prenaset.
Mam tam vlastne vsechny subtropy, psidia, eugenie, vsechny, tedy i tropicke mucenky ...
Akorat z annon - muricaty, squamosy a reticulaty tam nemam , na to jsem si netroufnul
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Radku-- tak to je teda pořádně otužuješ.
J.K.
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od J.K. »

Mne sa prve kvety zacali otvarat zhruba 10 dni dozadu, ale ako vzdy Murphy funguje dokonale. Najskor dva sucasne, potom dva dni nic... Navyse musim by casto prec z domu, takze za ten cas sa mi podarilo opelit len dva (teoreticky). Vcera vecer som sa po troch dnoch vratil a bol otvoreny jeden samcek a 3 samicky, tak potesilo. Dnes sice nic dalsie nepribudlo, ale nadej ze zajtra nieco bude este zostava.
Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

J.K---- verim, ze ti neco vyjde a bude opylovane S20 .
Odpovědět