Annona muricata

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Annona muricata

Příspěvek od radek.god »

longr píše:V pátek jsem si všiml, že mezi hromadou semenáčků cherimoye z předloni vyklíčilo další semeno. Po dvou letech. Ta semena, pokud neshnijí nebo nejsou poškozená, mohou v dobrých podmínkách vydržet dlouho.
Mam mraky semen cherimoye v pytliku pri pokojove teplote a cas od casu je zasadim ke stavajici cherimoyaym nebo misto tech semenacu, co treba chciply.
Semena jsou stara 0-4 roky (odhad) vzdy nejake vyklici, asi i starsi, ale dost casto najdu pak v zemine prazdny obal, tedy "vylita" semena a rostlinka z nich zadna.
Jestli je to prilisnou zalivkou nebo v urcite fazi kliceni zemina moc vyschla nebo byla semena jiz vadna ci neklicenischopna to popravde netusim a docela by me to zajimalo :shock:
Klicivost cerstvych semen po vyndani z plodu je temer 100% , aspon tedy u cherimoyi.

Netusim jak stara semena kdo kde prodava ci preprodava a tedy jaka je sance, ze vyklici.Je to risk.

Sehnat skutecne cerstva semena jina, nez cherimoya a vyjimecne od nekoho muricaty, je problem.Aspon teda v CR/Evrope.
Leda by tam clovek pro ne zaletel do jejich domoviny/mista pestovani, ale to je vetsinou nad 30 tis cesta/zajezd :-(
Sleduji ruzne pestitetle co maji stranky na webnode a Ti meli semena ruznych nejen annon od lidi z USA, Indie, Izraele, Jizni Ameriky apod.
Ale ta cena dopravy E7 je silena a ted to taky celnik u nich nebo vyjimecne u nas muze znicit/zabavit nebo nalym skenovanim/ozarovanim ci jak poskodit a pak to jeste ztrati posta ... E7
Jak se sem plody nedovazi, tak nevim, kde sehnat kvalitni semena :-o

Chi zkusit rollinii , atemoyu, reticulatu, purpureu a ty "oranzovoplode" me zaujaly :shock:
Sidney
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidney »

Radku, muricatu i cherimoyu mají na eshopu eplodiny, roubované i řízkovance...Cena podle velikosti. Přijde mi vysoká, ale kolik lidí má větší roubovanou...Taky jsem nad ní přemýšlel...
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Sidney píše:Radku, muricatu i cherimoyu mají na eshopu eplodiny, roubované i řízkovance...Cena podle velikosti. Přijde mi vysoká, ale kolik lidí má větší roubovanou...Taky jsem nad ní přemýšlel...
jj, diky za tip S14 , koukal jsem tam na to.
Kazdopadne tam jsou obecne fotky z internetu a ne realne fotky rostlin a pro me je rozhodujici tloustka kmene.

*** Muricata - tady je to spise o tom, ze nemam nikdy vic jak 1 kvet na vsech rostlinach a roubovat mezi sebou nebo na cokoliv muricatama se mi nedari vubec.

*** Cherimoya - tech mam diky dostupnosti semen dost, jedna vlastni vetev uz kvetla ale jen jednim kvetem a rouby Fino de Jete od Moniky kvetly rovnez v ruznou dobu.
Navic dost zapasim s odumiranim roubu pres zimu.Jako na potvoru jsem prilepil 2+4 rouby na 2 starsi dole seriznute rostliny a co myslis :-o
Nejdriv chcipla 1 i se 4 rouby S13 a z druhe se 2 rouby jeden povyrostl ze jednoho ocka 20cm a z druheho ocka vyhnal 4cm vetvicku a pak se to zaseklo a zacalo to z vrchu odumirat.Z druheho se ani poradne neudelal list.
Az jsem to pri ztrate 7+cm z roubu v miste roubovani odmotal a druhy den jsem videl dalsi hnednuti vrcholu roubu.Tak jsem za to vzal lehce v miste roubovani a zustalo mi to v ruce = budto to neprirostlo dokonale anebo jak zrejme chipa podmoz, tak se ten spoj prestal vyzivovat a oddelil se.Druhy roub byl uschly uplne.
Kazdopadne jsem to co slo prerouboval jinam :shock: .1 roub byl i po pul roce na vetsine casti zeleny, coz jsem jeste nezazil.
Ale vetsina hmoty byly tenke mekke stonky a to se roubuje tak blbe, ze pochybuju, ze se to chyti.

Vlastne mi tedy jde u annon jen o uplne nove druhy a nebo o rouby, ktere bych rozrouboval na stavajici semenace.
Bohuzel muj plan podzimniho/zimniho roubovani skoncil fiaskem S13
Jako se fajn roubovat az na jare, ale to je ztraceny 1 rok, jelikoz na takovem roubu to mozna vykvete, ale urcite nezaplodi.

No mam v miniparniku od vcerejska semena annona reticulata a dnes/brzy tam snad dam annona purpurea a annona spinescens.
Beru to jen jako pokus, staci, aby vyklicilo 1 semeno a investice se vyplatila, jelikoz az na tu reticulatu treba v Tropik.cz ty zbyvajici 2 annony nikde nesezenu.

Jinak si ale myslim, ze pro nekoho kdo nechce/nemuze objednat lepsi rostliny z Italie, Nemecka apod, tak je to dobra volba jak se k kvetoucima a casem plodicim annonam dostat.
Ono je sice fajn, ze je uvedeno u annon plozeni od semene za 3-6 let dle typu, ale je to v idealnich podminkach, ktere 99.9999999 % lidi u nas nema.
Ani ten kdo ma vyhrivany sklenik s osvetlenim nema sanci vytvorit tak dobre podminky jako jsou v domovine, z hlediska svetla v zime urcite ne.

Update 29.1.2025 zasazeny 10x Annona reticulata +30.1.2025 zasazeny 2x annona spinescens + 6 x annona purpurea
Naposledy upravil(a) radek.god dne 30 led 2025, 16:53, celkem upraveno 1 x.
Sidney
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidney »

Tomu už se říká pořádná smůla...Té plodnosti u annon jsem se právě bál, ale ty máš i nějakou divnou psidii :D
U semenáču je to loterie vždy, do toho se ani nepouštím...dřív jsem se s řadou rostlín spálil...čekat x let a s nejistým výsledkem.
Už jsem psal k Ugni, že seženu fotky a porovnání té za 450 s většími. Sám se ale do annon asi zatím pouštět nebudu, mám toho až nad hlavu...nějaké roubování, spousta řízkování, do toho už zkouším tu fogponii (zatím bez řízků) a než to vychytám... :)
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Sidney píše:Tomu už se říká pořádná smůla...Té plodnosti u annon jsem se právě bál, ale ty máš i nějakou divnou psidii :D
U semenáču je to loterie vždy, do toho se ani nepouštím...dřív jsem se s řadou rostlín spálil...čekat x let a s nejistým výsledkem.
Už jsem psal k Ugni, že seženu fotky a porovnání té za 450 s většími. Sám se ale do annon asi zatím pouštět nebudu, mám toho až nad hlavu...nějaké roubování, spousta řízkování, do toho už zkouším tu fogponii (zatím bez řízků) a než to vychytám... :)
No vetsina annon chcipne kvuli preliti a uhnilim korenum nebo hnilobe korenu, takze mam nevhodnou nadobu a nevhodnou zeminu, ktera po zaliti proste nevyschne.V lete je to putna, ale v zime je to likvidacni.
Semenace jsou pro me jedinym zpusobem, jak se dostat za rozumne penize k plodum, predevsim jinym nez cherimoya.
Nemam problem rozbit prasatko a koupit nejakou roubovanou annonu ze zahranici, ovsem to dopravne je mnohdy stejne drahe jako rostlina, coz uz je moc penez za rostlinu, ktera pak muze chcipnout.
Nemam zkusenosti a mam obavy z dopravy, reklamace apod.Konkretne co se stane, kdyz me z jakehokoliv duvodu dopravce nezastihne, dle recenzi se pak zakaznik nedozvi nikde, ze jeho rostlina hnije treba tyden nekde na depu v zime ...
Ono i lidi z botanickych zahrad mi rikali, ze se jim u nich DOMA annony k plozeni privezt nepovedlo, ackoliv v te botanicke zahrade jim plodi.
Ale i tam to pry neni ono.Opylovani je i tam velmi obtizne a malo uspesne a kvalita a velikost plodu se dle nich v zadnem pripade neda srovnavat s plody v domovine.
Nicmene uz jen tim, ze jsem videl loni prvni vlastni kvet na vlastnim semenaci cherimoye a paradoxne se nejednalo o tu s nejvetsim kmenem, ktera kupodivu jeste nekvetla, tak verim, ze jsem na dobre ceste a jednou se to proste MUSI podarit.
K te chciple rostline me to extremne stve, protoze jsem ji chtel pouzit jako obnovujici se zdroj roubu.
Mozna kdybych ji neufiknul 20-30cm od zeme a nezbavil ji vsech listu a vetsi, tak by mela vetsi spotrebu vody ... ale to je jen spekulace.
U muricat a squamos si davam sakra bacha s tou vodou, ale jestli aspon ty muricaty aspon vykvetou, to nevim.Ale uz ted vypadaji z hlediska mnozstvi listu a vetvi lepe, nez na podzim :-)
Sidney
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidney »

Tak fotky těch annon ještě nemám, budou snad zítra, ale ta za 450 je malá a už má jen 1, takže se tam asi dlouho neohřeje.... Ty dražší jsou až 2,5m velké... :wink:
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Sidney píše:Tak fotky těch annon ještě nemám, budou snad zítra, ale ta za 450 je malá a už má jen 1, takže se tam asi dlouho neohřeje.... Ty dražší jsou až 2,5m velké... :wink:
No 2.5 mam jen cherimoye, nejvetsi ma dole kmen tak 3-3.5 cm, zbytek kolem 1,5-2 cm pri stejne vysce a pak naky maly tenky.
Cherimoye rostou rychle a to hlavne do vysky.
Muricaty tak rychle nerostou a vsechny co mam maji pod metr vysky, vetsina maa kmen pod 2 cm
Takze by me docela zajimalo jaky kmen maji ty drazssi annony :-o

Kdyby to bylo treba 5cm, pak to za ty prachy urcite stoji :-)
40cm rostliny s 0.5-1cm kmenem , to je podle me z hlediska kveteni moc mlady, tam jedine vzit roubovany.

Stejne si nedovedu ted predstavit dopravu annon, kdyz je venku i pod nulou. E1
Sidney
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidney »

Radku, tak porovnání nebude, malá annona už se prodala. Posílám ale fotku těch velkých, je to sice blbě vidět, ale alespoň něco....
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

@ Sidney :

diky moc za fotky annon, skoda, ze tam neni pres okolni rostliny videt uplne dole sirka kmene, ale vyskove vypadaji luxusne :-)
Pokud jsou dle popisu roubovane, tak to asi stoji za to.V EU se daji sehnat levneji, ale podle me ne tak vysoke a s dopravou se to vysplha klidne na 2 nasobek S13
Neni mi ale jasny, JAK by tohle zasilkovnou poslali :-o i kdyby to melo byt na nejake vydejne misto
Nadrozmerna zasilka u nich muze mit max 120cm nejdelsi stranu a soucet vsech tri stran 150cm :-o

No pockam na jaro, snad jim tam neco zustane :-)
P.S.: Ugni molinae skrtam, to je mi jasny, ze uz jste vykoupili s Mirkou :lol:
Sidney
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidney »

Mají tam trochu prales... :wink: No, u těch největších si myslím, že jedině osobní odběr nebo se domluvit na jiné dopravě, těžko říct....

Ugni snad ještě nějaké budou, měli celkem dost, ale aby to nedopadlo jak s tou annonou za 450 :wink: :lol:
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Sidney píše:Mají tam trochu prales... :wink: No, u těch největších si myslím, že jedině osobní odběr nebo se domluvit na jiné dopravě, těžko říct....

Ugni snad ještě nějaké budou, měli celkem dost, ale aby to nedopadlo jak s tou annonou za 450 :wink: :lol:
No zasilkovnou to urcite nepujde, je tam limit 120cm na stranu se souctem 150 cm ( nevim zda nemaji nejake vyjimky pri osobnim podani na depu ...
Nebo leda by mel clovek spravnej ridicak a Volvo FH16 :P
Podle me se po Ugni jen zaprasi :-o Aspon ve Spomysli tomu tak bylo ...
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

pěkné video kdy správně opylovat https://www.youtube.com/watch?v=SZEye-ih_VA
Radoslav
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoslav »

Postup si každý musí odladiť vo svojich podmienkách, s niečim sa dá súhlasiť, s niečim nie. Úspešný som vždy len s čerstvým peľom, nikdy s uskladneným, aj keď som skúšal všetky možné odporúčané postupy skladovania peľu.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Franz píše:pěkné video kdy správně opylovat https://www.youtube.com/watch?v=SZEye-ih_VA
Mirku diky za pekne video,

jeste ted mam nekde v misce pyl z muricaty a jen z nostalgie jsem ho nevyhodil 8) .
Poupata zatim na annonach jeste nemam.
Na nakym videu nebo nekde na webu bylo, ze se snad tvori dole vice vetsi samici kvety, nez nahore, ale nevim.

Spis resim jinou otazku kam naroubovat rouby cherimoly (ale i muricaty) na cherimolu.

Mam 2.2m vysoke rostliny, kde jsem je hodne ocesal a tam listy fakt rostou at uz uplne nove nebo ty co byly nove pred 2-3 tydny, tak prirustaji.Na takto vysokych rostlinach se ale dole nic nedeje.Proste se tam netvori nove listy ani vetve.Rostlina lifruje vse nahoru.Nebo to tak aspon pusobi.

Jde mi to, zda tim, ze rostlina oste na vrcholech, tak automaticky proudi miza i dole nebo veprostred a ma smysl roubovat treba do metru vysky nebo musim roubovat na ty vetve, kde se tvori ty nejmeni listecky ?

Rouby mam TED a proto musim resit TED a rad bych udelal maximum pro to, aby se aspon jeden chytnul.
Rostliny mam v 18-22°C , pokud se vetra, tak 13+ °C
Dalsi Cherimoye mam v loznici pri 13-14°C, pri vetrani je ta 7°C.Tam se nic noveho nedeje, predpokladam, ze tam by nemelo roubovani smysl, nebo ?

Taky nevim, jaky typ roubovani by byl ted nejelpsi.Jediny 100% zivy roub Fino De Jete mam ve vysce kolem 1.2-1.5m a rouboval jsem za loni kuru ...

Muricatu bych taky rad nekam priplacnul, ale nevim, zda neni na to roubovani brzo :-o
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Annona RETICULATA !!!

Oleeee S6

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek