anona cherimola

zde můžete probrat vše o pěstování anony

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Re: anona cherimola

Příspěvek od MonikaV »

Na anone jsem nechala 15 plodiku a krasne se zvetsuji uz maji 2 cm, a dokonce se objevilo poupe na naroubovane vetvicce 14.4. ( druh neznamy) poupe necham vykvest - zajima me jestli bude nejak odlisne...
Obrázek

Obrázek
modra7
člen
člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Je to radost když něco roste a plodí, ale s konzumací většího množství plodů rostlin rodu Annonaceae bych byla opatrná z důvodu přítomnosti neurotoxinu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Annonacin
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

modra7--Nic se nesmí přehánět to je jasné :D , je to jako u jiných rostlin- někomu pomůžou - jinému uškodí (je to jako s očkováním)
Vloni se mi podařilo dopěstovat 4ks, letos se pokusím o 8ks,- ale na jeden plod je nás tolik ,že nám ublížit nemůže. V jiných článcích se o ní píše jen pozitivně, pak, aby se v tom někdo vyznal :D https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny ... -pestovani
Stanley_51
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley_51 »

Na loni roubované cherimoye se letos objevil první květ. Bohužel ho nemám čím opýlit, ale je to dobrá předzvěst do budoucna. A bohužel ani foto nejde vložit, postimage hlásí error.
Edit : dnes ( 04.06.) už to zase běží
Obrázek
Stanley_51
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Stando--- moc pekne S6 , pristi rok jich bude urcite vice ( možná i na podzim něco vytvoří, ale podle mne podzimní kvety nejsou dost vyvinuté a hlavne rostlinka ma odpočívat, takze jestli mi letos na podzim pujde do květu- nemilosrdně odtrhám) u mne se plody neskutečně zvětšují, ale ma to bohužel i dopad na letošní roubovani-- pozoruji, ze dva rouby jakoby stoji a listky zasychají, tak jsem zvědavá kolik jich nakonec přežije :shock:
Stanley_51
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley_51 »

Rozjela se i Atemoya red z tvého roubu, bohužel ostatní rouby se nechytly.
Obrázek
Stanley_51
J.K.
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od J.K. »

U mna uz rastliny tiez dokvitli. Nakoniec sa mi ich cca 20 aj podarilo opelit. Oproti vlanajsej nule celkom progres :)

Obrázek Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

J.K.-- tak to je peknucke S6 , podle fotky jsi opylil i jiny druh, parada, S6 ,tak at se dari a roste S6
radek.god
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Moc pekne to mate ! S14

U me nic moc noveho z hlediska annon :-o

*** Semenace cherimoyi - vpodstate je v Praze cele dny seda obloha pod mrakem a cely kveten byla a stale i ted je "zima" a navic do toho ted hodne prsi = nic moc neroste.
Na jednom vlastnim semenaci mam 3+ poupata, ktera se postupne zvetsuji :) .Jedno ma 2cm.Asi jediny prezivsi lonsky roub Fino De Jete od Moniky ma sice od lonskeho roku stale 2 zelene listy, ale vubec to neprirusta.Dalsi letosni roub mel pekne nakroceno nekdy pred jarem nebo zacatkem jara, lec jakmile bylo slunce nad strechou a nesvitilo uz do oken, tak se rust zasekl/ukoncil a slus.Bohuzel venku byla velka zima, takze natrvalo je tam dat neslo.Max presun pres den na balkon a vecer do bytu.Zkousel jsem v te dobe i vubec poprve ockovani , zase Fino De Jete a jedno ocko vypada, ze se probudilo,ale je to spise takova zvetsena bobule, zatim bezu listu.Rouby Atemoya Red Israel roubovane ve stejne dobe, tam rovnez neni videt zadna aktivita.Doma neustaly boj s vlnatkou.Mrcha zaleze nejen pod listy a mezi vetve, ale i do bambusoyvch tyci a pod stahovaci pasky apod upevneni nebo materialy k upevneni. E7

*** Muricaty stejny problem - zadne svetlo, zima a vpodstate od podzimu jen likviduju vlnatku.Jedine poupe mi diky tomu uz pred jarem spadlo a dalsi se nevytvari.
*** Squamosy mam mensi semenace, tam poupata ani neocekavam, ale rovnez lehky boj s vlnatkou a pomaly rust diky nedostatku svetla.

Cherimoye jsem dal ale velmi brzo ven, nekolikrat zazily teploty kolem nuly nebo tesne nad nulou a zadne ztraty rostlin neeviduji
Vlnatka to venku podle me uz zabalila :-) Muricaty a Squamosy jsem daval ven mnohem pozdeji, ale zatim je malo svetla.Vlnatky pomalu mizi a na nekterych mensich muricatach je videt pekna zelena barva listu.

*** Reticulaty - semenace.Zatim mam vsechny co pred jarem vyklicily, pomalu rostou a maji ted tak kolem 20 cm v malych ctvercovych kvetinacich zatim.Ty mam doma a za modre oblohy je davam na parapet

Takze letos plody annon ani neocekavam S13 .Jedine co by pomohlo je nemit deravou lodzii, ale misto ni mit zaskleny utesneny balkon smerem na JJZ a mit tam vytapeni.Zasadni problem je proste to umisteni bytu s jiznim oknem pod strechou.Urcite mi annony rostou lepe a rouby lepe prirustaji v lednu-breznu, nez ted zacatkem cervna E1

Update 9.6.2025 :

- Tak jedno poupe uz asi pred 1-2 dny vykvetlo :-) , bohuzel klasicky jedine.
Ale napocital jsem dalsich 5 S14 , na stejnem semenaci
Tak pokud z toho nic nebude, tak pouziju aspon vetvicky jako rouby na semenace vedle :-)
- Muricaty a squamosy venku uz jsou bez vlnatek :-)
Odpovědět