roubování

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Re: roubování

Příspěvek od radek.god »

meyer píše:
25 srp 2026, 15:17
Hele Radku, ty roubuješ citrusy ve stylu kdeco na kdeco a hokus pokus jeden za druhým.... :shock:
Asi bys udělal záslužný čin, pokud si opatříš Changshu z Adava, necháš to nejmíň rok vegetovat, aby to povyrostlo a pak se to pokusíš naroubovat na Trifoliatu. Náhoda je náhoda, možná se ti zadaří, a bude to slušná rostlina, co stojí za to. Zájem by pak byl. S20
Kapišto? :) S12 E5
A ty ji mas Zdenku ? :-o

"velice šťavnatá se sladko-hořko-kyselou příchutí."

tak to nevim jak teda bude chutnat , jestli jako grep :-o

uz / ted ji tam nemaji a je otazka jak moc je to vhodny na prezimovani a jako podnoz ...
Muzu zimovat jen v byte ( jizni okno 17-22 , par cm za oknem za jasne oblohy i 30+ ) .
Pak mensi rostliny se vejdou na parapet okna smer sever 7-13°C
a nebo kolarna 10°C , ale temer po tme, tam zimuji ted.
V severni loznici mi i v zime kvetly, ale casto je tam napadly skudci a to jako komplet celou rostlinu ( msice ? )

a ted je otazka co tyhle podminky zimovani udelaji s trifoliatou nebo s tou Changsha.

Me vlastne jde jen o ty grepy, limety a sladke mandarinky nebo pomerance ...

Jako ted mam ty rouby pod PET / sklem, kazda rostlina ma svuj vlastni "sklenik" a je krasne videt rust listu.
Rozhodne to roste rychleji a viditelne, nez matecni rostliny na Swingle 4475 nebo nakej Swingle .
Coz je s podivem.

Tzn, ze grep na grepu /mandarince / pomeranci mi roste viditelne lepe, nez na starsi podnozi swingle :shock:

No stve me to, loni jsem mel rouby , ale nemel jsem ty zkusenosti jak presne na to .
Ted si myslim, ze jsem to vychytal, ale zase nejsou ty rouby :-( a je otazka, zda to ma smysl ted roubovat , zda by takove rouby jeste prezily :-o

Treba tu limetku, co tam mam plod doted, jsme rouboval nekdy na jare , asi na zacatku brezna ...
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

radek.god píše:
23 srp 2026, 23:34

Jak se ochladilo, tak mam pocit , ze ty citrusy rostou lip a zacinaji zase kvest :-)
S6 Začaly víc růst plody a tvoří se další poupata.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak asi prilis vysoke teploty na ty kvety / plody nejsou idealni.
Pak ale nechapu jak to delaji na jihu Spanelska.
Kdyz jsem tam byl pred 35+ lety, tak tam bylo i k 40°C a normalne jsme je tam videli pestovat. :shock:

Kazdopadne me kvete jen ponderosa a uz moc velky narust novych poupat nepozoruj, mozna se dokonce uz nova netvori.
A grep nekvete vubec a pomeranc ma uz jen 1-2 starsi poupata .
Je zajimave, ze treba takovy Kalamondin kvetl s prestavkami od jara a ten se ted nejak zasekl E3
Sidney
nováček
nováček

Příspěvek od Sidney »

Radku, ve Španělsku jsou aklimatizované a hlavně volně rostoucí - kořeny mají lepší přístup k vodě. U nás nejsou citrusy v nádobě na takové teploty zvyklé, kořenový bal je relativně malý...Osobně jsem ale s citrusy neměl problém ani během těch tropů (na zahradě, na plném slunci), až na citroník Amalfitano, který kvetl zrovna když bylo 42 a květy neudržel. Ostatní citrusy udržely i plody.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Ano, taky si myslím, že rostliny se přizpůsobí podmínkám pěstování.
U nás se musí přizpůsobit chladu a krátké vegetační době, ve Španělsku zase teplu. Tak jako lidé. Co není schopné přiizpůsobení, zaniká. To je zákon přírody.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

radek.god píše:
28 srp 2026, 22:45
Tak asi prilis vysoke teploty na ty kvety / plody nejsou idealni.

Kazdopadne me kvete jen ponderosa a uz moc velky narust novych poupat nepozoruj, mozna se dokonce uz nova netvori.
Faustrime - australský citrus má zrovna nepříjemnou vlastnost kvést vic až na podzim. Minulou sezónu jsem ho ze zimoviště předala na mírně teplejší stanoviště asi v únoru nebo březnu a plůdky opadaly. Teď ho nechám na zimovišti jako ostatní a uvidím.
Obrázek
Na druhou stranu, tento okrasný ( i když jedlý) kumkvát hindsi je odolný, neopadá, doplodí vše až do dalšího jara a léta.

Obrázek
Edit- nevidím fotky, takže nevím, jestli to dává smysl.
Sidney
nováček
nováček

Příspěvek od Sidney »

Lenkalor píše:
29 srp 2026, 19:19
Faustrime - australský citrus má zrovna nepříjemnou vlastnost kvést vic až na podzim. Minulou sezónu jsem ho ze zimoviště předala na mírně teplejší stanoviště asi v únoru nebo březnu a plůdky opadaly. Teď ho nechám na zimovišti jako ostatní a uvidím
Faustrime mi zrovna taky kvete...pár plodů snad udrží. Docela zvláštně se letos chová pomerančovník Cara Cara, letos kvetl už asi 4x a teď bude další kvetení. Cca z 80 % květů jsou plody, takže už budu muset redukovat.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Sidney píše:
29 srp 2026, 20:32
Faustrime mi zrovna taky kvete...pár plodů snad udrží.
A už pres zimu nekdy udržel?
V jakých podmínkách?
Sidney
nováček
nováček

Příspěvek od Sidney »

Lenkalor píše:
30 srp 2026, 11:39
A už pres zimu nekdy udržel?
V jakých podmínkách?
Jj, zimuju kolem 5 st., propadává mně to spíš během podzimu, pak už plody drží.
Mirek223
admirál
admirál

Příspěvek od Mirek223 »

Pokračuji v roubování citrusů a sem tam kontroluji, jak je na tom naroubované kiwi. Řekl bych, že nyní se roubovancům již daří lépe, někteří ale stále čučí. Rouby jsou po odebrání z matečných rostlin ihned umístěny na podnože.

Obrázek Obrázek

Jsem zvědavý, jak na tom bude Hashimoto s růstem. Mateční rostlinu jsem vyryl ze země ve skleníku, kde zabírala místo, a dal do kontejneru.

Obrázek Obrázek Obrázek

Od jara stále "čučící" Changsha. Rostlinu jsem ostřihal co se dalo a umístil na ni další dva rouby. V pozadí pod krytem je další naroubovaná PT.

Obrázek Obrázek

Nově jsem roubl i krvavý pomeranč Sanguinelo

Obrázek Obrázek

Další pokusní roubovanci jsou ještě pod PETkama.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Pekny Mirku !

A mas nejak vyzkouseny dokud se da jeste roubovat, aby se rouby jeste ujaly a nechciply pres zimu ? :-o

Premyslim, zda se vydat cestou orezani vetvi bez listu na matecni rostline a mit zalohu nebo proste naskok na zimu nebo je lepsi
s tim pockat az do jara :-o

Jako plody na matecni rostline stejne nemam, moc neroste a uz nekvete ... :shock:
Mirek223
admirál
admirál

Příspěvek od Mirek223 »

radek.god píše:
03 zář 2026, 13:02
Pekny Mirku !

A mas nejak vyzkouseny dokud se da jeste roubovat, aby se rouby jeste ujaly a nechciply pres zimu ? :-o

Premyslim, zda se vydat cestou orezani vetvi bez listu na matecni rostline a mit zalohu nebo proste naskok na zimu nebo je lepsi
s tim pockat az do jara :-o

Jako plody na matecni rostline stejne nemam, moc neroste a uz nekvete ... :shock:
Ahoj, ahoj. Roubuju to od oka, vyzkoušenho nic moc nemám. Každopádně by asi měly být rostliny v růstu, podnože i roubovanci. Krom zimy zkouším roubovat po celý rok. Něco se ujme hned, někomu to trvá měsíce. Mám i naroubovaný grep, a ten čučí už asi rok.
Na jaře to tlačí do mízy, ale pokud se vytvoří kalus na podzim, tak by to snad mělo v zimovišti přežít. Roubovacího materiálu mám dostatek, takže se ztrátami se počítá.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Mirek223 píše:
04 zář 2026, 09:39
Každopádně by asi měly být rostliny v růstu, podnože i roubovanci. Krom zimy zkouším roubovat po celý rok. Něco se ujme hned, někomu to trvá měsíce. Mám i naroubovaný grep, a ten čučí už asi rok.
Na jaře to tlačí do mízy, ale pokud se vytvoří kalus na podzim, tak by to snad mělo v zimovišti přežít. Roubovacího materiálu mám dostatek, takže se ztrátami se počítá.
Jo to se mas s tim materialem :-)

No podle google AI by se melo dat roubovat cely rok E3 , pokud zajistim dostatek tepla a svetla, coz v pripade svetla nezajistim S13 .
Tedy mi radi, ze mam naroubovane citrusy (nebo ty co ted naroubuju) z duvodu nizssich rannich/nocnich teplot presunout uz do bytu k jiznimu oknu, ze pak je ta sance na ujmuti dnesniho roubovani vyssi :-o
Grep na grep nebo na Swingle mi jde vetsinou pohode a cca do mesice vidim listky z ocek ...
Ale mel jsem treba na tom Swingle ci Ponderose roub Pomela a ten byl zeleny asi rok nebo i pres rok, pak uschnul , nikdy se zadny listek neobjevil a to byl roub uplne dole par cm od zeme ! :-o
Mirek223
admirál
admirál

Příspěvek od Mirek223 »

Krom několika pravokořených jednotlivců mám vše na podnožích, které vyžadují zazimování. Pokud chci něco roubovat leden-únor, dak dám podnože do tepla a čekám na vyrašení, nějakou dobu vydrží rouby i v ledničce. Koncem minulého roku jsem byl ny Vysočině u Petra Broži a následně jsem 9. ledna rouboval na semenáč PT mandarinu Owari, která patří mezi nejvíce chladuodolné (-5 až -9 °C). Ujala se mi jen jedna rostlina, a trvalo to celkem dlouho, ale teď už pěkně roste.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

No leden-unor by me to teda vubec nenapadlo ... :-o
Jako je fakt, ze nekdy tou dobou mi dokazi citrusy i vykvest za severnim oknem ve vetrane loznici.
Muze tam byt 7-13 °C a malo svetla, ale vice, nez nekde v kolarne pod urovni chodniku s malym okenkem par cm nad zemi ...
Ale taky to chytne v ty loznici mraky skudcu, takze z toho v realu nic neni ...
Ale aspon jedna vec je ted dobra, ikdyz na ty roubovance prazi slunce , tak ani pres sklo / PET se uz neupecou a dost to pomaha rustu listu z roubu :-)
Odpovědět