Zimování citrusů

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Re: Zimování citrusů

Příspěvek od Hofis »

Aha, díky za postřeh. Tak to vylučovací metodou ta Ichimaru bude stopro na trifošce, protože zraje bezkonkurenčně nejdříve i při letnění už někdy v průběhu října, je u mě naprosto nejranější. Okitsu, která je stoprocentně na trifošce, zraje asi o 14 dní později, což by i odpovídalo tabulkově. Takže ta Icimaru musí být na trifošce, jinak by to vzhledem k tomu zpožděnému zrání na citrumelu časově neodpovídalo. Díky! S14
Uvidíme tedy, co se tam po pár týdnech, až to úplně odkreju, ukáže. Podle toho se rozhodnu a případně tam rovnou prdnu tu Ichimaru. Prostě uvidíme... :)
mitas
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od mitas »

Najrozšírenejší podpník na mandarínky Clementina je Citrange Carrizo (CC). Používa sa vo viac ako 80 % španielskych citrusových sadov.
Je výborný aj na mandaríny unshiu, ale má "chybičku krásy", je citlivý na vápnik v pôde.
Milan
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Děkuju za info!
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Mám již nějaký ten pátek ve skleníku v zemi vysazenou mandarinu Hashimoto (4 roky?). O jejím pomalém růstu jsem byl informovám, ale že to bude až tak pomalé, tak to mne překvapilo. Nevím na jaké podnoži je naroubována a plodila jen jednou. Nyní má nějaké přírustky, ale shodila na nic část listů a nekvete. Mám ji nově naroubovanou v malém kontejneru. Ujala se, ale do růstu se jí vůbec nechce. Měl jsem ji přes zimu doma, ale stále čučí. Chtěl bych ji znovu naroubovat a mám možnost PT nebo Citrumelo. Měla by mít na Citrumelu bujnější růst při výsadbě do země? To shazování listů by mohlo být způsobeno vysokými teplotami ve skleníku a rozdíly teplot? Ostatní citrusy v zemi vysazené se takto nechovají.

Obrázek
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Kolega Jirka mi dal inspiraci v podobě naroubování Hashimota na pomelo. Pomelo mám jen roubované na podnožích, a tak jsem na eBay objednal z Francie pár pomelových semínek. Mohu zkusit pomelo i koupit, ale vtěch semínka nebývají. Další možností je zkusit dát zakořenit nějaký řízek.
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Mirek223 píše:
16 kvě 2026, 08:24
Kolega Jirka mi dal inspiraci v podobě naroubování Hashimota na pomelo. Pomelo mám jen roubované na podnožích, a tak jsem na eBay objednal z Francie pár pomelových semínek. Mohu zkusit pomelo i koupit, ale vtěch semínka nebývají. Další možností je zkusit dát zakořenit nějaký řízek.
Pomela teď v prodeji nejsou. Jejich období prodeje skončilo někdy v březnu. V zimě je kupujeme hojně. Čas od času v nich klíčivá semena jsou. Ovšem co vyroste za křížence, je vždy ve hvězdách..
Obrázek
Obrázek
Tenhle je jeden z mála, který na pomelo vypadá i tvarem listů. Koukám že potřebuje přihnojit. Poslední dobou jim moc nevěnuju pozornost.. Ale řekla bych že na roubování je ještě moc tenký.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Pro jistotu jsem Keraji na ponciru přesadila ve skleníku ke zdi, protože je poměrně pozdní, tak aby se daly nějak pořešit podzimní mrazové epizody. Sice už kvete, ale stejně ji letos nenecham plodit, aby rostla a dobře zakořenila.
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Včera dorazila z Francie obálka se semeny pomela. Šoupl jsem je pro naklíčení do vlhkého ubrousku a ten uzavřel do zipového sáčku. Jirka mne rovněž obdaroval řízky z pomela, které jsem již minulý týden napíchal do kokosové drtě na zakořenění.
mirka

Příspěvek od mirka »

Tak jsem dopadla po zimě s citrusy když mě vypovědělo službu topení :D15
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Pěkně mě to probralo citrusy jsem z toho špatná :(
Jen tohle přežilo a jestě 2ks co nemám vyfocené.

Obrázek
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

To je hrozné. :shock:
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Mirek223 píše:
14 kvě 2026, 10:40
Mám již nějaký ten pátek ve skleníku v zemi vysazenou mandarinu Hashimoto (4 roky?). O jejím pomalém růstu jsem byl informovám, ale že to bude až tak pomalé, tak to mne překvapilo. Nevím na jaké podnoži je naroubována a plodila jen jednou. Nyní má nějaké přírustky, ale shodila na nic část listů a nekvete. Mám ji nově naroubovanou v malém kontejneru. Ujala se, ale do růstu se jí vůbec nechce. Měl jsem ji přes zimu doma, ale stále čučí. Chtěl bych ji znovu naroubovat a mám možnost PT nebo Citrumelo. Měla by mít na Citrumelu bujnější růst při výsadbě do země? To shazování listů by mohlo být způsobeno vysokými teplotami ve skleníku a rozdíly teplot? Ostatní citrusy v zemi vysazené se takto nechovají.

Obrázek
Přeroubování na pomelo mi nebylo doporučeno, a tak ji asi přesadím do kontejneru, aby uvolnila místo "MEYER"ovi. Kdy bude nejlepší to udělat? V zimě, v době vegetačního klidu?
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Dnes jsem narouboval na PT tři řízky mandariny Changsha, které jsem odebral ze zakoupené rostliny v Adavu. Jeden jsem ještě dal na loňský semenáč Citrumela (to je to poslední foto v PETce). Tady je resumé.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět