Poncirus trifoliata

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
meyer
velitel
velitel

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvek od meyer »

Já jsem také zvědav, co z toho bude...
Obrázek
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Mirek
zřejmě tedy došlo na nejhorší - už z toho tvého PT nic není, ani u mně ta sledovaná 4475. Prostě si to dovolilo zdechnout. :lol:Naštěstí tenhle trend rostlin z Adava pokračuje, takže mám stále další materiál. 4475 jiný klon zatím OK. :)
S20
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Určitě bych neoznačovala úhyn rostliny z Adava za trend. Mám jich dost na to, abych to mohla posoudit.
Z asi 25 rostlin nepřežilo 3-4 ks a je to nejspíše tím, že tyto odrůdy nezvládly MOJE podmínky. To je riziko a nebudu je znovu shánět.
Ostatním se vede dobře, naprostá většina kvete a plodí.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

:) :D S6 U mně jede zatím poslední mohykán z Adava, Mičurinec. Hold jméno to asi drží při životě, mám ho druhý rok a zakvetl. Co asi bude dál? S12 S20
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše:
01 čer 2026, 19:54
Mirek
zřejmě tedy došlo na nejhorší - už z toho tvého PT nic není, ani u mně ta sledovaná 4475. Prostě si to dovolilo zdechnout. :lol:Naštěstí tenhle trend rostlin z Adava pokračuje, takže mám stále další materiál. 4475 jiný klon zatím OK. :)
S20
Já to za "nejhorší" neberu, zvláště proto, že se nejspíše o PT nejednalo. Více by mne mrzelo, kdybych stromek narouboval a odešel by až potom. Nakukoval jsem na něj, ale žádná změna nenastala. Je zasazen v místě bývalého kompostu a ničemu tam nepřekáží. Dvě nové rostliny PT jsou připraveny k roubování, ale to se mi (nám) ani trochu nedaří. Další tři podnože z řízků PT mám ještě v záloze, ale nějak se jim stále nechce narůst, tak, aby byly vhodné k roubování. Zakořeněné jsou, ale velikost nic moc. Podobně jsou na tom semenáčky Citrumela, ale možná jsem jen moc nedočkavý :wink:

Obrázek Obrázek

Sháněl jsem citrus "Meyer", a nakonec jsem ho objednal z Adava, kde ho mají roubovaný na Citrumelu 4475. Pídil jsem i po zahraničních webech, ale tam mne odradila i cena, nebo pidi velikost při příznivé. V Hodoníně ho sice mají, ale jen řízkovance, a to nechci. Mají ho mít, ale vzhledem k tomu, že se objevil skladem na Adavu předpokládám, že se jedná o stejný zdroj.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

S citrusem Meyer je ta potíž, že se stále pokouší kvést, vytvářet plody a tudíž hůř roste.
A nikdo se u něj nechce loučit s žádnou větvičkou. :D
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Lenkalor píše:
02 čer 2026, 19:58
S citrusem Meyer je ta potíž, že se stále pokouší kvést, vytvářet plody a tudíž hůř roste.
A nikdo se u něj nechce loučit s žádnou větvičkou. :D
Chtěl bych ho vysadit ve skleníku do volné půdy, tam by mohl být spokojený.
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Pořídil jsem foto listů PT, kterou mám již jako starší, a dvě letos zakoupené. Vše je ze stejného zdroje.

Obrázek
Toto je nejstarší PT
Obrázek Obrázek
PT zakoupené letos, zde jsou na jedné PT listy trochu rozdílné co se okrajů týče. Nevím jaký je jejich původ, zda semenáč nebo řízkovanec.
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od Jibro »

Ta se zubatými okraji může být tetraploid, je to jeden ze znaků, pokůd mají listy navíc i krátký řapík a na omak působí víc tuze, pevněji jakoby tlustší tak bych tipl tetraploid, ale může to být i hybrid poncirusu s nějákým citrusem. Tetraploid by měl být odolnější na podmínky jako sucho, zasolení půdy než běžná trifoliáta, ale roste o něco pomaleji.
Odpovědět