Poncirus trifoliata

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Mirek223
desátník
desátník

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvek od Mirek223 »

Ustřihnu, vytáhnu ze země, naruším kořenový bal, namočím do barelu s dešťovkou a dám do kontejneru s novou zeminou. Jsem zvědavý, zda roslina prokořenila do okolní zeminy.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Já to sleduji a stále doufám v zázrak s PT u Mirka v Břeclavi. S12

U mně ta sledovaná 4475 také nějak nechce vegetovat dál, už je to jen kmínek a kořeny jsem sledoval dva týdny zpátky po vytažení po dvou dnech v kýbkĺu vody. Kořeny skoro výstavní. Asi bude problém, že je v teplé místnosti? Ještě zbývá jí vystrčit na dení světlo a dopřát jí chladné noci a sluneční svit přes den. Loni jsem takhle jednu trifo nakonec resuscitoval, ale letos se mi to nedaří. :(
Když je pech, tak je pech.
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

Můj poncirus letos kvete, podruhé ve správný čas. Zatím drží i nějaké plůdky, ale uvidíme, kolik skutečně udrží. Tuto zimu jsem přišel o dva kumkvaty v květináči, které byly na citrumelu. Jeden z nich (Rafael) naštěstí mám na podnoži ponciru ve skleníku v půdě a tam přežil. Meiwa je ale odepsaná. Na citrumelu prostě po čase začaly vršky po místo roubu chřadnout, až i přes vyštipování podnože zaschly a chcíply. Teď na jaře jsem na podnožích nechal po jednom výmladku. Jednu si možná nechám a druhou přeroubuju něčím jiným.
Jibro
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od Jibro »

Kumkváty jsou vyloženě háklivé na podnož a Citrumelo bylo testováno jako nevhodné pro kumkváty, hromadně na něm odcházejí, kumkvát jedině na trifoliátu a vlastně všechno jedině na trifoliátu :D
Kdysi jsem se divil proč je Petr Broža tak konzervativní a nechtěl zkoušet jiné podnože než trifoliátu, pomalu docházím ke stejnému závěru. Vše co jsem zkoušel na hořkých pomerančích a nejrůznějších semenáčích časem zašlo na hnilobu kořenů, semenáče co na svých kořenech živořili, bez problému prosperují naroubované na trifošce. A několik Adavo rostlin na citrumelu mi odešlo na nekompatibilitu Citrumela, příznaky stejné jako popisuješ, podívej se ještě na místo srůstu roubování jestli nenajdeš praskliny. Jediné unshiovky z Adava mi drží na citrumelu přes 10 let, to samé Kumkvát Nagami na Volkamer lemonu z hypermarketu.
longr
velitel
velitel

Příspěvek od longr »

Jo, já to vím, jiní to ví, ale v ADAVO trvají na citrumelu :D Kdysi jsem si u nich nechal cíleně roubovat na poncirus a sám na něj nejraději roubuju. Proto jsem si toho Rafaela včas zálohoval na poncirus, jen Meiwu jsem nestihl, té je mi líto. Plody měla chutné. Mandariny, grep, pomeranč i nějaké hybridy mi na citrumelu drží dobře a rostou jako divé. Přitom bylo jasné, že kořeny to u těch kumkvatů není, ty byly hezké a podnož intenzivně obrážela. I teď právě aktivně raší. Praskliny nebyly, srůst byl perfektní do poslední chvíle, jen to prostě přesně po roub chcíplo.
Mimochodem, někteří pěstitelé trvají na tom, že citrusy nelze pěstovat v relativně bazické půdě, ale u mě to celkem jde, právě na ponciru :)
Jibro

Příspěvek od Jibro »

Raphael je také Meiwa, byl tam rozdíl v chuti s tou druhou Meiwou? Zdenek Černoch mi kdysi psal, že všechny Meiwy v Adavu jsou od něj a jsou dobré, Raphael měl být nejmrazuodolnější.
longr
velitel
velitel

Příspěvek od longr »

Chuťově ani tvarově ne, obojí dobré chuti (pocitově i dužnina sladší, než noname kumkvat, zachráněný z Hornbachu) a tvar kulatý. Taky mi to přišlo stejné, ale sehnal jsem si oboje. Rafael vydržel v nevytápěném skleníku cca -12, sice s částečným poškozením, ale to se u mladého, nevyzrálého letorostu dalo čekat. O to víc teď raší.
Celkem se divím, že v ADAVU tolik lpí na citrumelu. Dřív víc používali i poncirus, dnes jen málo.
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Mirek223 píše:
29 dub 2026, 12:32
Ustřihnu, vytáhnu ze země, naruším kořenový bal, namočím do barelu s dešťovkou a dám do kontejneru s novou zeminou. Jsem zvědavý, zda roslina prokořenila do okolní zeminy.
Včera jsem tak učinil a rostlina měla spoustu drobných kořínků, takže prokořenění vypadalo v pohodě. Zkrátil jsem větvičky na 10-15 cm a celou rostlinu dal do barelu s vodou tak, že jí kouká jen vršek.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

No vida, stále je naděje. :)
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Po týdnu máčení v barelu jsem ji včera vysadil do země na místo bývalého kompostu, kousek od barelu ve kterém pálím větvě. Hyn sa hukáže ...
Jibro

Příspěvek od Jibro »

Fakt si ho nechal týden potopený ve vodě? :shock: Nejspíš si zničil i poslední možná živou část a to kořeny, bez kyslíku dlouhodobě zatopené nejspíš uhnijí. Letos to jaro bylo nějaké divné, podobně mi kompletně zežloutly zasazené trifoliáty v lese, i 2 velké v květináčích, které ve stejných podmínkách zimovaly bez problému v minulých letech...
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Jibro píše:
14 kvě 2026, 12:05
Fakt si ho nechal týden potopený ve vodě? :shock: Nejspíš si zničil i poslední možná živou část a to kořeny, bez kyslíku dlouhodobě zatopené nejspíš uhnijí. Letos to jaro bylo nějaké divné, podobně mi kompletně zežloutly zasazené trifoliáty v lese, i 2 velké v květináčích, které ve stejných podmínkách zimovaly bez problému v minulých letech...
Kyslíku měl v půdě dost, jeho problém :wink: A to nemluvím o tom, jak mne popíchal, když jsem ho doloval ze země.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Popíchal.. Tos mi připomněl, tady v Praze před lety prodávali "citrusáři" výpěstky na Smíchově, u této rostliny měli napsáno - Trnovník, 250 Kč, byla to asi 3letá rostlina. No tak tedy Trnovník. :lol:
Máčet týden, já tak max. dva dny. teď k tomu dojde s 4475 podruhé, uvidíme. :shock: E3
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Mirek
no jak to hodnotí Jibro, to už asi ta rostlina nedá. Ale máš jich dost i tak, takže jedeš dál a navíc můžeš mít i další nové semenáče. Tohle klíčí a roste dost ochotně. Osobně jich mám letos několik druhů a budou zase starosti - Kam s ním?
Teď mám i materiál z Medéru, uvidím co z toho bude. :) S20
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše:
16 kvě 2026, 10:42
Mirek
no jak to hodnotí Jibro, to už asi ta rostlina nedá. Ale máš jich dost i tak, takže jedeš dál a navíc můžeš mít i další nové semenáče. Tohle klíčí a roste dost ochotně. Osobně jich mám letos několik druhů a budou zase starosti - Kam s ním?
Teď mám i materiál z Medéru, uvidím co z toho bude. :) S20
Tak to jsem zvědav, ja se ti zadaří. Včera byl u mne Jirka a narouboval mi na tři keře PT odrůdu Changsha, bo moje nedávné roubování se nepodařilo. Tak snad už to nyní dopadne lépe. Mám však i první vlaštovky, když se po dosti dlouhé době probudily k životu rouby Owari a PT x C. Unshiu. Na posledním snímku jsou PETky s roubovanci a květináč s napíchanými řízky PT, které zbyly po roubování.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět