Poncirus trifoliata

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
meyer
velitel
velitel

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvek od meyer »

svazenka - tam budou i květy se zdá...
Mirek - vypadá to celkem živě, vydržať, k další akci je ještě čas do Velikonoc bych řekl.
:)
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše:
18 bře 2026, 08:49
svazenka - tam budou i květy se zdá...
Mirek - vypadá to celkem živě, vydržať, k další akci je ještě čas do Velikonoc bych řekl.
:)
Jj, vydržím. Mám na ni domluveno naroubování ↓této↓ mandariny, jen čekám, až to začne rašit.
milos 51 píše:
27 lis 2024, 13:56
Citrus reticulata - Sněžná mandarina - Changsha . Roste volně , nechráněná u jižní zdi , na jižní Moravě . Dnešní sběr .
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Mirek - dobré řešení, ta zeď s Changshou je u tebe? S6
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše:
18 bře 2026, 15:49
Mirek - dobré řešení, ta zeď s Changshou je u tebe? S6
Ne ne, to je někde v Lanžhotě.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Tak to je škoda, že je to zase někde jinde. Ale koukám, že Adavo omezilo nabídku a a u jiných prodejců mají toto Vyprodáno nebo jen prázdnou kartu. Tudíž to odebrat rouby bude jediný dostupný způsob, jak s tím dál. Snad to rostlina z Lanžhota přežije. :)
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Rostlina je na volném prostranství, bohužel. Je tu však další možnost, bo nový majitel sousední zahrady mne požádal o souhlas s vybudováním oplocení z betonových desek. Já jsem mu to podepsal a objeví se mi tam necelých 14 metrů 2m vysoké stěny, která bude otočena směrem na jih, takže by se tam dalo něco vysadit .... :D
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

S6 :)
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Včera jsem prohlížel rostlinu PT na zahradě a už nad ní pomalu a jistě lámu hůl. Vypadá velmi bídně, ani řízky v dešťovce namočené nezačaly rašit, ale schnily.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Když jsme byli předminule na zahradě, tak jsem si všimla, že na záhonku, kam jsem před rokem a čtvrt zasadila semena ponciru, jsou malé rostlinky. Minule jsem se ale zapomněla podívat v jakém jsou stavu. Kdyby žily, tak ti můžu nějaké darovat. Pár semenáčů, co mám na balkóně, ale tedy taky ještě neraší a některé vypadají na řezu zeleně.
modra7
velitel
velitel

Příspěvek od modra7 »

Mirek223 píše:
04 dub 2026, 11:21
U nás přežívá pár malinkých semenáčů v úplně suchém zahoně. Kdybys jich pár potřeboval a nevadilo ti vypilávání od malinka, tak jsou to k dispozici.
Obrázek
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od svazenka »

Co nevidět se otevřou...

Obrázek

Obrázek
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

modra7 píše:
11 dub 2026, 21:51
U nás přežívá pár malinkých semenáčů v úplně suchém zahoně. Kdybys jich pár potřeboval a nevadilo ti vypilávání od malinka, tak jsou to k dispozici.
Děkuji, jsi moc hodná, ale nabídku nevyužiji. Semenáčků mám hodně, ale nevím zda se jedná o P. trifoliata nebo Citrumelo 4475. Informace jsem již získal od kolegy Meyera, za což rovněž děkuji. Když se však podívám na rostliny, tak jsem z toho tydýt.
Včera jsem za plného slunečního světla okukoval PT vysazenou na zahradě, (která se stále nemá k rašení) a všiml jsem si, že nemá na kmínku "charakteristické" pruhování jako PT. Nemám velkou rostlinu 4475, abych mohl porovnat s PT, ale u mladých rostlinek jakýsi rozdíl vidím.
"Olej do ohně" přilyly ještě semenáčky, které jsem zakoupil jako Pépins De Citrumelo 4475 na eBay. Když se tak ně dívám, tak začínám mít "obavu", že se jedná o PT.

Nemám možnost porovnat listy dospělé PT a 4475, jen listy mladých semenáčků a řízkovanců (ty se mi jeví stejné). Zakoupil jsem i starší rostlinu PT pro venkovní roubování a výsadbu (a hodlám zakoupit i další), takže listy PT mám. Navíc letorosty PT mají "trojúhelníkový" průřez, ale jak píši, nemám s čím srovnávat. Rostlina vysazená na zahradě má listy suché, kmínek spíše citrumelový a na průřez halůzek se ještě musím podívat. Trojúhelníkového průřezu se mi však nejeví.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Na Webu jsem našel nějaká srovnání, ale asi mám úplně "všechno" S8

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
Odpovědět