Mám tady v Tachově jednoho známého Ukrajince, co se taky věnuje ( doma ) pěstování kiwi a ost. subtropů. Na Ukrajině trifošky nakrájí na centimetrové plátky, vydloubou semena a naloží je do medu. To pak užívají proti respiračním chorobám. Prý je to velice účinné.
Poncirus trifoliata
Moderátor: Stanley_51
- Stanley_51
- administrátor

Re: Poncirus trifoliata
Stanley_51
Ok, to je dobré. Ovšem něco na tom bude ten Poncirus má určitě léčivý potenciál dle čínského přístupup - Co není dobré je zdravé a obráceně.

Poncirus plod z Maltézského chrámu - počet semen ve větším plodu, průměr 5 cm, 47 semen...., kyselost slabší než citronová, skoro do lepší chuti, fermeže skoro žádné...

Naposledy upravil(a) meyer dne 04 úno 2026, 15:14, celkem upraveno 1 x.
-
Terminatoir
- škvrně

Treba semena stratifikovat, ci vyklicia aj teraz?
- Stanley_51
- administrátor

-
longr
- desátník

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Dají se vyset i přímo.
P. trifoliata by měl být opadavý keř? Jestli ano, tak ten můj v půdě vysazený o tom neví, nebo to PT není. Dnes jsem hom prohlížel a zelená se jako divý, jen pár vrcholových lístků je pokroucených a do hněda (poškození mrazem?).
-
longr
- desátník

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Je to něco mezi opadavým a stálezeleným. Takže asi poloopadavý
Můj v Brně volně v zemi částečně opadává, ale vždy mu dost listí zůstane. U rodičů mám volně v zemi jiný, který roste kompaktně a kulovitě a ten opadává v podstatě celý. Když jsem kdysi měl mladé semenáče v nevytápěném skleníku, chovaly se různě. Některé opadaly, jiným se listy zbarvily do červena a některým neupadl lísteček.
Bylo těch plodů více, provizorně přezimovaly v koflíku mezi květináči s fíkovníky. Na balkoně, to jest skoro při venkovní teplotě.
Dnes jse vytáhl další do čaje, plod ovšem byl poněkud vysušen, ne moc jen lehce, ale proti podzimu, kdy se dalo vytlačit na dvě lžičky šťávy to nebylo ono. Dužina měla konzistenci Kubánského pomeranče....