Foto citrusů
Moderátor: Stanley_51
-
Hofis
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Re: Foto citrusů
Doporučil bych hnojit jednou týdně Kristalonem na borůvky a rododendrony, ale v poloviční než doporučené dávce (tedy jednu odměrku na 10 l vody). Kdysi to tu doporučoval Jibro na citrusy, moc se mi to osvědčilo. Listy chytnou po chvíli takovou sytě zelenou tmavou barvu, je prostě vidět, že se jim po tom daří.
-
modra7
- oficír

- Kontaktovat uživatele:
Super, díky za radu!
-
Mirek223
- velitel

- Kontaktovat uživatele:
Také řeším tyto problémy. Už mám připravenu zelenou skalici a síran amonný, Kristalon na borůvky mi doporučil i místní pěstitel a prodejce citrusů a kiwi. Železo jsem zkoušel také, dokonce jsem kdysi objednal chelát železa Fe-EDDHMA, ale výsledek nebyl k mé spokojenosti. Problém je spíše v zemině, a tady je asi potřeba začít. Před přihnojením kontroluji stav kořenů a případně přesazuji do propustného substrátu.
Další "problém" mám nyní se zálivkou. Jak zaléváte v tomto slunečném počasí, kdy je velký odpar? Zjistil jsem totiž, že pokud neproleju celý květináč až do podmisky, tak je spodek kořenového balu na suchu. Ovšem nechtěl bych prolévat zeminu každý den, většinu kontejnerovaných rostlin na podmiskách ani nemám. Nebo spíše zalévat do podmisky?
Ve skleníku do země vysazené citrusy jsou v pohodě. Jen si některé odrůdy dávají po loňské úrodě pauzičku.

-
modra7
- oficír

- Kontaktovat uživatele:
Mám proti tobě úplně malé rostliny, a kromě kumquatu a malých semenáčů jsou v zemi v takovém mírně vyvýšeném záhonu a pod foliovníkem (v tomto počasí otevřeném). V záhonu je kupovaná zemina, kombinace různých substrátů. Zaléváme prostě když se dostaneme na zahradu..
-
Lenkalor
- generál

- Kontaktovat uživatele:
Zalévám podle horka obden až každý den ( a od oka, podle toho jak vypadá substrát) tak, aby voda protekla do podmisky. Nebo prostě protekla na zem, když je bez podmisky.
Na druhou stranu, když teď víc pršelo, tak rostliny vydržely pár dní s plnou podmiskou než jsem se všimla a dala je mimo.
Je spíše důležité mít správně prorostlý kořenáč kořeny. Pokud přesadím do většího, zásadně nedávám podmisku, aby přebytečná voda určitě vytekla.

Na druhou stranu, když teď víc pršelo, tak rostliny vydržely pár dní s plnou podmiskou než jsem se všimla a dala je mimo.
Je spíše důležité mít správně prorostlý kořenáč kořeny. Pokud přesadím do většího, zásadně nedávám podmisku, aby přebytečná voda určitě vytekla.

-
Hofis

- Kontaktovat uživatele:
Já zalévám citrusy tak dvakrát týdně, přijdou mi oproti jiným mým kýblovkám, jako jsou fejchoi, lokvát a fíkovníky, o dost méně náročné na vodu. Nebo minimálně stres ze sucha se u nich začíná projevovat o dost později, než u ostatních těchto rostlin. A ano, i podle mě je tajemství v substrátu, i když citrusy rostou z mých zkušeností skoro ve všem. Používám cca 4 díly listovky a jeden díl písku. Je důležité mít tam hodně organického materiálu, drží to pak líp vodu. I testy s hydrogelem dopadly celkem dobře, akorát se v zimě nesmí pak vůbec zalévat (nebo skoro vůbec). Letos jsem najel u mých 2 největších citrusů na samozavlažováky, tak uvidíme, jak si v nich poradí v zimě, to bude stěžejní. Ale lokvát a fejchoi to zatím snášejí bez problémů.
-
Lenkalor
- generál

- Kontaktovat uživatele:
Hydrogel jsem si k citrusům netroufla dát, ale jestli máš pozitivní zkušenost, tak to možná k některým zkusím.
Pro mě jsou citrusy bezproblémové rostliny, které musím občas zalít a přihnojit. V chladném období,kdy i víc prší s nimi nemám problém , protože substrát nemám úplně nasákavý.
Pro mě jsou citrusy bezproblémové rostliny, které musím občas zalít a přihnojit. V chladném období,kdy i víc prší s nimi nemám problém , protože substrát nemám úplně nasákavý.
-
Hofis

- Kontaktovat uživatele:
Mám hydrogel u obou mých čistých unshiovek na trifošce, a je to v pohodě, ale z opatrnosti jsem dával pouze poloviční než doporučenou dávku.
-
J.K.
- oficír

- Kontaktovat uživatele:
Len pre zaujimavost: koncom februara som sa rozhodol, ze skusim zlikvidovat svilusky a puklice v skleniku. Vsetko zrele som teda najskor obral. Citronov bolo za jeden box z mraznicky. Kym bolo vonku chladno, zostal v garazi, potom som zvysok prelozil do chladnicky. Vcera som nacal posledny kus. Za tie 4 mesiace ani jediny nezacal hnit alebo plesniviet. Dokonca aj meyeri s tenkou supkou vydrzali, ale bral som ich ako prve. Celkom prijemne ma to prekvapilo.

-
Hofis

- Kontaktovat uživatele:
Cca před třemi týdny jsem rouboval poslední z odrůd do mého polyunshiovníku, a sice Miyagawa 00. Už pěkně jedou...

Foto: Praha-Motol, 30.06.25
Tímto je mé dílo dokonáno, je tam celkem 5 odrůd, víc už dávat nebudu. U roubování citrusů je z mé zkušenosti velmi důležité, počkat si na ten správný okamžik, ten citrus už musí být opravdu rozjetý. Nebát se nechat ty rouby zabalené v prafilmu v lednici co nejdéle, vyplatí sem to. Já jsem je dostal od Mifina (díky Milane), někdy koncem února nebo začátkem března, zabalil do parafilmu a rouboval až teď v červnu. Vydržely úplně v pohodě, a když se trefí ta správná doba, tak začnou jet prakticky okamžitě, již po týdnu jsou vidět první malé výhonky deroucí se skrz parafilm.

Foto: Praha-Motol, 30.06.25
Tímto je mé dílo dokonáno, je tam celkem 5 odrůd, víc už dávat nebudu. U roubování citrusů je z mé zkušenosti velmi důležité, počkat si na ten správný okamžik, ten citrus už musí být opravdu rozjetý. Nebát se nechat ty rouby zabalené v prafilmu v lednici co nejdéle, vyplatí sem to. Já jsem je dostal od Mifina (díky Milane), někdy koncem února nebo začátkem března, zabalil do parafilmu a rouboval až teď v červnu. Vydržely úplně v pohodě, a když se trefí ta správná doba, tak začnou jet prakticky okamžitě, již po týdnu jsou vidět první malé výhonky deroucí se skrz parafilm.
-
Mirek223
- velitel

- Kontaktovat uživatele:
Moc pěkné.
-
Hofis

- Kontaktovat uživatele:
To je původně kalamondin, který byl postupně přeroubován 5 různými odrůdami mandarin unshiu. Miyagawa 00 je poslední z nich. Pak ještě Oiwa, Zorana, Ichimaru a Okitsu.
-
Mirek223
- velitel

- Kontaktovat uživatele: