Monika - já většinou dávám tříočkový roub ( jak jsem zvyklá u ovocných stromů. Ale je fakt, že kdyby to bylo u kiwi, tak za takový by mě Miloš nepochválil
roubování
Moderátor: Stanley_51
-
Lenkalor
- desátník

Re: roubování
A ještě - ani ten parafilm není nutný. Domorodci ve Španělsku běžné používají i nastříhanou potravinovou folii na ovinutí roubu proti vysychání. Nevýhoda je, že to pak musejí sundat a je pravda, že oni většinou neroubují takové tenké výhony.
Monika - já většinou dávám tříočkový roub ( jak jsem zvyklá u ovocných stromů. Ale je fakt, že kdyby to bylo u kiwi, tak za takový by mě Miloš nepochválil
-
radek.god
- čestný člen ( přispívající )

OK Moniko, juknu na to a necham tam 1-2 ocka.Teda pokud tam budu mit jeste nejake misto vubec kam ty odrezky naroubovat
A ten alobal teda davas jen kolem mista spoje nebo kolem pulky ci celeho roubu i pripadne se zakrytim vrcholu a obcasnou kontrolou sundanim alobalu ? Ptam se proto, zda ma smysl ten roub zakryvat tim alobalem a snizit pravdepodobnost prehrati a vysychani a nebo to na to nema vubec vliv ci zakryti vetsi casti roubu je naopak na skodu ? Me teda ten alobal ani pred chladem ci horkem nepomohl, ale nedokazu posoudit, zda by to bez nej nedopadlo stejne a zda jsem proste neudelal chybu pri roubovani.
Jde o to, zda a jaky ma na vysychani roubu vliv jeho delka a pocet ocek a hlavne delka za poslednim vrcholovym ockem.
Kam tim smeruji . Pokud se kambium dotyka a zacina regenerace, tak zespodu mi proudi miza nebo tekutina a zivi roub.Z opacne strany, tedy vrcholu roubu a z povrchu roubu na to sviti slunce a zahriva jej a vysycha.Takze to vnimam jak zavod s casem, kdy o uspesnosti ujmuti roubu rozhoduje to, zda je rychjehsi regenerace nebo vysychani a jak to ovlivnit ...
-
radek.god

No to je presne ono Lenko !
Tohle jsem udelal s nejakymi annonami a rouby od Moniky, ale stejne mi rouby ve vetsine nebo ve vsech pripadech omotane parafilmem, uschly a neujaly se a snazim se prijit na to proc.
Ted je otazka zda to byla moje chyba nebo to bylo nizkymi teplotami nad nulou ci to bylo tim omotanim alobalem.
Protoze na podnoz to nemelo vliv.
Ale kdyz to po sobe ctu, tak predpokladam, ze na uspesne ujmuti roubu citrusu nesmi teplota behem srustani klesnout pod 12°C a u annony to bude asi vice.... ? Nebo je mozne roubovat nejen citrusy pri nizssich teplotach a nebo muze dojit treba k ranu k poklesu pod teplotu rustu podnoze a proste ta pokracuje v regeneraci/zasobopvani/rustu roubu az teploty stoupnou na pro rust minimalni uroven ?
-
Lenkalor
- desátník

Jes mě napadlo. Roubuju citrusy, jenom když jsou zrovna ve fázi viditelného růstu. Ne, když stojí.
Nevím, jestli to pomáhá, ale mě to funguje.
Nevím, jestli to pomáhá, ale mě to funguje.
-
radek.god

No ja roubuju jen v dobe, kdy mam zrovna rouby
, coz je zcela ojedinele a mnohdy neplanovane.
Rozhoupal jsem se k tomu az ted.
Tak dlouho
jsem zvazoval a cekal na dostupnost grepu Star ruby ve Spomysli az mi nekdo vyfouknul i posledni Red Blush
.No ten prvni uz mam, ale Red Blush nikde
A kdyz jsem poptaval rouby jinych citrusu, tak jako na potvoru jsem si nemohl vzpomenout na odrudu mandarinky Nadorcott.
Uvidim co se vlastne ujme.Urcite necekam, ze se ujme vsechno.
Treba limetka a dokonce i nejaky pomeranc (ted nevim, zda to nebyl zrovna roub od Tebe Lenko
) mi uz na roubu Ponderosy ci jeji podnozi Swingle 4475 letos zakvetly.Ale plody z techto roubu se zatim netvori.
Ani uz nevim co tam mam.Ale ten pomeranc bude asi u zeme na podnozi a ta limetka spise na te ponderose, zase tak vysoke rostliny jsem nemel.No a Grep Marsh Seedless to i s rouby zabalil, preroubovani pomela z grepu na ponderosu se pred jarem nechytlo.
Rozhoupal jsem se k tomu az ted.
Tak dlouho
A kdyz jsem poptaval rouby jinych citrusu, tak jako na potvoru jsem si nemohl vzpomenout na odrudu mandarinky Nadorcott.
Uvidim co se vlastne ujme.Urcite necekam, ze se ujme vsechno.
Treba limetka a dokonce i nejaky pomeranc (ted nevim, zda to nebyl zrovna roub od Tebe Lenko
Ani uz nevim co tam mam.Ale ten pomeranc bude asi u zeme na podnozi a ta limetka spise na te ponderose, zase tak vysoke rostliny jsem nemel.No a Grep Marsh Seedless to i s rouby zabalil, preroubovani pomela z grepu na ponderosu se pred jarem nechytlo.
misoo83 : Ahoj Miso . Dík za krásný příspěvek !! Už jsi tu dlouho nebyl !
Stejným způsobem jako ty ,jsem rouboval D.kaki i já . A podařilo se . Letos už pokvetou a snad i něco dozraje . Zkouším hlavně nové ukrajinské odolné odrůdy Sosnovská , Dar Sofievky , Dar Černajeva , Čučupaka , Pamjať Pasenkova . Tyto odrůdy jsou vyšlechtěny tak ,aby snesly v zimě náš silný mráz a současně aby měly krátkou vegetační dobu . Aby prostě stihly v tom našem krátkém létě dozrát . A vypadá to ,že to funguje . Např. Sosnovská uzrává i tam , kde by to nikdo nečekal .
Tady upozorňuji ,že Dar Sofievky je vylepšená Sosnovská !! Má větší plody . Bylo by velice žádoucí ověřit , kdy dozrává . Před Sosnovskou nebo po ní . Nejlépe tak ,že ji přiroubujete do koruny Sosnovské .
misoo83 : Co tvoje kiwi ? Máš nějaké novinky ? Pochlub se ! A piš raději srbsky
u nás to nemusí všichni pochopit

misoo83 : Co tvoje kiwi ? Máš nějaké novinky ? Pochlub se ! A piš raději srbsky