Poncirus trifoliata
Moderátor: Stanley_51
Re: Poncirus trifoliata
Mirek223 - ta Trifoliáta vypadá po přesazení do země docela nadějně.
Docela slušný kmen. 
Jsem zvědavý jak se rozjede. Zimy trávila venku u domu, zapuštěná do země i s květináčem, a letos vyrašila hodně pozdě. Jen mám trochu obavy, jak se popere s těžkou a mokrou půdou. Mladý tomel to zde nedával a vždy shodil všech pár plodů ve velikosti větší třešně, takže po třech letech ho nahradila třešeň.
Trifoliata versus Swingle 4475
Dokáže někdo z nás tady jednoznačně rozlišit nebo popsat zásadní znaky a rozdíl v olistěni těchto rostlin? Jen podle listů, v ranném stádiu jsou rostliny bez plodů, proto o nich neuvažuji. Jde mi to to skutečné rozlišení - nejlépe podle jasného markantu.
Díky.
Dokáže někdo z nás tady jednoznačně rozlišit nebo popsat zásadní znaky a rozdíl v olistěni těchto rostlin? Jen podle listů, v ranném stádiu jsou rostliny bez plodů, proto o nich neuvažuji. Jde mi to to skutečné rozlišení - nejlépe podle jasného markantu.
Ano, je to tak. To jsem také zjistil samostudiem na fotografiích z netu. Díky za info.
Primárně mi šlo o to, zda jedna z přeživších podnoží z odešlých citrusu na zahradě je to či ono. /Trifo nebo 4475/. Bylo jich víc a po 3 letech si člověk detaily přestane kvůli fíkům pamatovat. Jeden z těch kusů v zahradě jsem měl právě za 4475, ale teď zjara jsem to sledoval a usoudil, že to je nějak divné,
Shoda s dalšími klony trifoliáty byla dokonalá. A to je nemilé pro záměr...
Ale hlavní naděje mi vysvitla nečekaně před týdnem. Z podnože 100% 4475 na mandarině Primasole z Adava vyrazil pod roubem zelený lístek. Běžně bych to odstranil, teď jsem vyčkal, až se to důkladně rozvine. A ten skutečný markant je zde.
Listen má na 4475 podobu protáhlého srdíčka, to na trifoliátě není, tam je jen protažený listen jako zelený obdélníček, čárka, bez oblých tvarů. To je tedy detektivka, tak teď s tím můžu pokročit dále a už si to nepopletu.
Stejně se dá rozlišit listen běžného citroníku a mé bigarádie. Ta srdíčka listenů jsou taková sympatická.

Primárně mi šlo o to, zda jedna z přeživších podnoží z odešlých citrusu na zahradě je to či ono. /Trifo nebo 4475/. Bylo jich víc a po 3 letech si člověk detaily přestane kvůli fíkům pamatovat. Jeden z těch kusů v zahradě jsem měl právě za 4475, ale teď zjara jsem to sledoval a usoudil, že to je nějak divné,
Shoda s dalšími klony trifoliáty byla dokonalá. A to je nemilé pro záměr...
Listen má na 4475 podobu protáhlého srdíčka, to na trifoliátě není, tam je jen protažený listen jako zelený obdélníček, čárka, bez oblých tvarů. To je tedy detektivka, tak teď s tím můžu pokročit dále a už si to nepopletu.
Stejně se dá rozlišit listen běžného citroníku a mé bigarádie. Ta srdíčka listenů jsou taková sympatická.
Když pominu, že se do kořenového balu pustil krtek, tak po přihnojení je vidět, že se listy už trochu zazelenaly.Mirek223 píše: ↑06 čer 2025, 07:20Jsem zvědavý jak se rozjede. Zimy trávila venku u domu, zapuštěná do země i s květináčem, a letos vyrašila hodně pozdě. Jen mám trochu obavy, jak se popere s těžkou a mokrou půdou. Mladý tomel to zde nedával a vždy shodil všech pár plodů ve velikosti větší třešně, takže po třech letech ho nahradila třešeň.

Mirek223
Ono po přesazení a v takovém počasí jako je v posledních dnech se ukáže, jak se rostlina chytila a adaptovala novém místě v nových podmínách. Dej vědět jak to prosperuje.
Obrázkem
Díky stále.
Ono po přesazení a v takovém počasí jako je v posledních dnech se ukáže, jak se rostlina chytila a adaptovala novém místě v nových podmínách. Dej vědět jak to prosperuje.
Obrázkem
Díky stále.
On byl de facto ve stejných podmínkách; venku a navíc v 8l květináči, takže nyní se má jak v peřince.
Tak to má dobré, prostě Břeclav je pro Trifoliatu peřinka.
To bych tady také potřeboval, mám jich moc. Naštěstí z posledních plodů žádná semena ještě nevyklíčila...
A je to. 
- Stanley_51
- administrátor

- moravak
- nováček

Před třemi lety mi zdechnul jeden citrus z adava, roubovaný na citrumelu swingle 4475. Napřed jsem plánoval podnož přeroubovat jiným ušlechtilým citrusem, ale obrazila tak vitálně, že jsem se rozhodl dát jí volnost. Úplně na konci zahrady mezi kopřivami mám vedle sebe 2 roky vysazenou trifoliatu a právě ono citrumelo. Obě rostliny absolvovaly 2 zimy. Zajímavé je, že trifoliata nemá téměř žádné přírůstky a obě zimy přišla vlivem mrazu o špičku, citrumelo zvládá zimy mnohem lépe, bez poškození. A roste samozřejmě taky mnohem silněji. Většinu listů shodí až tak v druhé půlce zimy. Teď je ještě citrumelo plně olistěné, trifoliata bez listů. Bylo by pěkné, kdyby semenáč citrumela dal jednou plod.
S tou 4475 mám podobnou zkušenost. Také mne to před lety udivilo, kolik vitality během 1-2 sezon po odpadnutí roubované části z Adava rostlina Citrumelo Swingle 4475 projevila. Musel jsem ji poslat dále ke mně se už nevešla. Praha tepelně jde, ale pořád to přece jen není Pálava...

Plody jsem koštoval, šťáva trochu je cítit jen když se dužnina vloží do úst a žvejká. To je pak něco cítit, ale jako zdravotní materiáíl se to dá užívat. Přeci jen to mají v Číně a Korei za léčebný prostředek a jako součást léčby vnitřních orgánů....
Naposledy upravil(a) meyer dne 12 bře 2026, 10:21, celkem upraveno 1 x.