Poncirus trifoliata

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
meyer
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvek od meyer »

Trifoliata versus Swingle 4475
Dokáže někdo z nás tady jednoznačně rozlišit nebo popsat zásadní znaky a rozdíl v olistěni těchto rostlin? Jen podle listů, v ranném stádiu jsou rostliny bez plodů, proto o nich neuvažuji. Jde mi to to skutečné rozlišení - nejlépe podle jasného markantu. E3 S12 :) Díky.
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jibro »

Citrumelo má podstatně větší listy než většina trifoliát a také prostřední list v trojlístku je znatelně větší než dva malé boční.
Obrázek
meyer
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od meyer »

Ano, je to tak. To jsem také zjistil samostudiem na fotografiích z netu. Díky za info. :) S20

Primárně mi šlo o to, zda jedna z přeživších podnoží z odešlých citrusu na zahradě je to či ono. /Trifo nebo 4475/. Bylo jich víc a po 3 letech si člověk detaily přestane kvůli fíkům pamatovat. Jeden z těch kusů v zahradě jsem měl právě za 4475, ale teď zjara jsem to sledoval a usoudil, že to je nějak divné, :shock:
Shoda s dalšími klony trifoliáty byla dokonalá. A to je nemilé pro záměr... :x Ale hlavní naděje mi vysvitla nečekaně před týdnem. Z podnože 100% 4475 na mandarině Primasole z Adava vyrazil pod roubem zelený lístek. Běžně bych to odstranil, teď jsem vyčkal, až se to důkladně rozvine. A ten skutečný markant je zde.
Listen má na 4475 podobu protáhlého srdíčka, to na trifoliátě není, tam je jen protažený listen jako zelený obdélníček, čárka, bez oblých tvarů. To je tedy detektivka, tak teď s tím můžu pokročit dále a už si to nepopletu.
Stejně se dá rozlišit listen běžného citroníku a mé bigarádie. Ta srdíčka listenů jsou taková sympatická. :D S6
Odpovědět