Vinná réva ( Vitis )

zde můžete probrat vše o pěstování révy

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Jakomag
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Re: Vinná réva ( Vitis )

Příspěvek od Jakomag »

Asi jsme na Jihu rozmazlení, ale takto to vidím. Porovnávám samozřejmě s Top odrůdami jako Galahad, Mramornyj, Muškát bleu atd.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Muškát bleu jsme zrušili, těch pecek na nás bylo už moc a nijak zvlášť nám na jídlo nechutnal, Galahad jsme měli doma ve skleníku, špatně nám dozrávaly hrozny a pak - zase ty pecky. My přebytky vyšťavujeme (nemáme toho tolik, aby nám stálo za to pořizovat lis) tak ty peckové odrůdy postupně rušíme, protože rozdrcené pecičky ve šťávě jsou drsné a šťáva s nimi trpká. Ale jak píšu, jsme houby vinaři, jen si tak hrajeme. Takže zkoušíme, přeroubováváme, většinou jen Vertiko, něco na pergole, kousek na vedení....
Jakomag
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od Jakomag »

Byl jsem prvotně nadšený z odrůdy Kodrjanka. Má nízký obsah kyselin, veliké bobule. Co je to platné, kyž má tenkou slupku, kterou nakouše snad i moucha, takže jsou bobule rychle znehodnocený. Při sebemenším deštíku bobule ihned praskají, takže výsledek je hnijící hmota na keři. Jinými slovy řečeno, bobule musí mít pevnější slupku. Bezsemenné odrůdy nejsou TOP, alespoň u mě, ale lid si je žádá a to i domácí lid. Muškát bleu má poměrně malé bobule, tak je těch pecek k poměru velikosti hodně a potřebuje k dobré chuti vyzrát.
Nedovedu si představit pěstování vinné révy ve skleníku, protože by zabrala celý skleník a pěstovat venku jdou některé odrůdy i na Vysočině, takže k tomu nevidím důvod.
Naposledy upravil(a) Jakomag dne 09 čer 2026, 07:22, celkem upraveno 1 x.
Zahrada J. Morava, Velkopavlovická oblast Modré hory, okr. Břeclav, pěstování: stolní vinná réva, tradiční zelenina a ovoce, Netradiční např, fíky, jujuba, tomel, vavřín, asiminia, dřín, fejchoa.
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

nene píše:
08 čer 2026, 14:13
A co všechno za odrůdy pěstujete?
haco
nováček
nováček

Příspěvek od haco »

Jakomag píše:
08 čer 2026, 13:49

Další zklamání je bezsemenná Glenora, která má mít borůvkovou příchuť, ale nemá, má bujný růst a trpkou slupku.
zalezi od miesta pestovania, resp. moze ist o zamenu... u mna Glenora vyraznu boruvkovou chut skutocne mala, ta sa ale stracala po uplnom dozreti/prezreti. chutovo to bolo ok, ani supka nevadila. zrusil som ju kvoli nizkej plodnosti a kvoli tomu ze strapce extremne chutili vtakom
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Odrůda "Lora" focená dnes u domu. Tradiční, asi čtrnáctidenní náskok před révou ve vinohrádku.

Obrázek
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

...túži ešte niekto z vás "záhradníčiť" v teplej oblasti??? :lol:
https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96 ... ksearchbox
- supeeeer...(meyer asi áno)
nene

Příspěvek od nene »

:shock:
dzani696
desátník
desátník

Příspěvek od dzani696 »

Predpokladám, že to je neznáma, stará stolová odroda.
Obrázek Po x rokoch sa konečne dozviem čo to je S6
Jano
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Pražské dvorky a zákoutí, tady u nás na zahrádce Burgunda modrá je v září docela dobrá. :)
Obrázek
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

dzani696 píše:
28 čer 2026, 14:05
Predpokladám, že to je neznáma, stará stolová odroda.
Po x rokoch sa konečne dozviem čo to je S6
Tipl bych, že se o stolní odrůdu nejedná.
Jakomag
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od Jakomag »

Stav u mě mých top odrůd Mramornyj a Galahad

Mramornyj

Obrázek

Galahad

Obrázek
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Musela jsem dát sáčky na nejnižší hrozny na sadě, protože ty naše slepičí potvory je zase začaly ozobávat. Nechápu, zralých borůvek a rakytníku se nevšimnou, ale zelené a ještě celkem tvrdé( kvetou tam později) bobule hrozna jim chutnají.
Cimusu na tažni zavedeném do skleníku ozobáváme první zralé bobule. Pro jistotu jsem tam hrozny také zasáčkovala. O Cimus se tolik nebojím, ale začal modrat Muscat Blue a ten už je pro ptáky viditelný.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Dnes jsem už zasáčkovala úplně všechny hrozny (plus větší maincrop na venkovních fíkovnících, kdyby nahodou dozrál. Letos to má zatím šanci.)
Zítra postříkám modré odrůdy hořkou solí, možná i s trochou Vínofitu.
Nebo Vínofit dám zvlášť na vsechny. Ještě nevím. Zatím je vše zdravé, základní preventivní postřiky před a po odkvětu jsem udělala a nynější sucho je jak prospěšné tak neprospěšné.
Vzhledem k možným chorobám dobré, k růstu naopak, ale na hlavnich plochách zatím dobré.
Neskutečný je Kazantip na starším kořenu Talismanu. I po zkrácení květenství mají hrozny i přes půl metru a sáčky jim šije mami na míru.
Někde mám pro vyvážení na keřech pár bobulí, lecos v květnu pomrzlo.
Obrázek
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

S těmi sáčky Tě obdivuji S6 Já už na to nemám nervy.

Ošetřil jsem Vínofitem předevčírem už po páté (?), ale stále jsou mnohé keře světle zelené. Zkusil jsem na pár keřích i postřik močovinou. Násada je bohatá a keře rostou jako divé bez ohledu na jejich odstín. V dalším postřiku hnojivem už asi přejdu na Kristalon Gold, který má více dusíku a Vínofit nechám na dobu před zráním. Vzhledem ke světlým odstínům zelené předpokládám, že rostlinám chybí dusík. Listy jsou jednobarevné, chloroza vypadá trochu jinak.

První odrůdy se vybarvují a dozrávají. Nejdále je na tom Lora u domu. Pokud stávající ráz počasí vydrží alespoň do konce prázdnin, tak by to bylo dobré, ale moc tomu nevěřím.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět