Vinná réva ( Vitis )

zde můžete probrat vše o pěstování révy

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Lenkalor
desátník
desátník

Re: Vinná réva ( Vitis )

Příspěvek od Lenkalor »

Poprvé Sulkou v období včelích prdelek -roztoči, houby.
Před květem jsem stříkala Ridomil + bór
a po odkvětu Champion.
Kumulus až na hrozny, protože údajně nemá OL, ale použila jsem ho jenom jednou v červenci. U nás je sucho, choroby letos nejsou akutní.
Ještě jsem jednou stříkala na hrozny Kalcifit, podle Ukrajinských videí to zlepšuje odolnost bobulí proti praskání.
A ještě jsem révu jednou stříkala v červenci neemovým olejem. To bylo před tím deštivým obdobím, kdy skoro nic nenapršelo, ale často to bylo mokré. Docela se mi líbilo, že ten mastný povrch odpuzoval vodu. Ale určitě bych to tím nestříkala v srpnu, drželo se to na bobulích dost dlouho.
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Lenkalor: Lenko, to opravdu je potřeba dělat u Tebe tolik postřiků? N.m. kolem 500m, to už také není žádná rovina. Jinak odrůdu Vostorg máme i my ve výšce skoro 600m a prospívá i venku celkem dobře. Hrozny sice nejsou tak velké jako ve skleníku, ale chutné. Odrůdy jako Nero, Kardinal, Prim...nestříkáme vůbec a ty co jsou ve sklenících tak 1 postřik na jaře a tečka. Jinak by to u nás nikdo nechtěl. To samé u stromů. Ale je to o podmínkách. Tak ať se Ti daří.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Josef píše:
28 srp 2025, 08:43
Lenkalor: Lenko, to opravdu je potřeba dělat u Tebe tolik postřiků?
Tak opravdu postřiky, které mají delší OL jsou jen ten před a po květu.
A takové dělám běžně i na meruňky a jeden na broskvoně.
Ty ostatní jsou pouze hnojiva nebo podpůrný bio postřik. Sulka je vedena jako hnojivo, Kalcifit je vápník, používám ho i na papriky (hnití špiček) a jednu jabloň (hořká pihovatost). Neemový olej je přírodní prostředek a dávala jsem ho hlavně proto, že se v červenci zimou zastavil růst letorostů a u několika citlivých začali úřadovat roztoči. Kumulus jsem pro jistotu dala koncem července, protože je u nás letos sucho a bobule na kterých je i málo znatelné padlí, ale po období sucha přijdou případné lijáky, mají tendenci praskat. Jsou tím suchem málo pružné. Ale i ten je jen slabá síra.
U mě je lépe hnojit na list než do země, rostliny to lépe využívají.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

A konečná ochrana jsou ještě sáčky.
Prostě, když už něco pěstuji, tak to chci také sklidit. :D

Obrázek

Obrázek
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Josef píše:
28 srp 2025, 08:43
Lenkalor: Lenko, to opravdu je potřeba dělat u Tebe tolik postřiků?
Vinaři dělají běžně deset postřiků, a to při nízkém tlaku chorob.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Mirek223 píše:
28 srp 2025, 11:31
Vinaři dělají běžně deset postřiků, a to při nízkém tlaku chorob.
I my máme Muscat Blue a Vostorg, které plodily i bez postřiků. Vostorg tedy občas měl trochu padlí, ale je tady zralý první, takže se to nerozjede. Ale například Kodrjanka to bez postřiků nedala, hrozny zplesnivěly dříve než dozrály. Tak jsme se jí tehdy zbavili. Věřím, že dnes by s těmi třemi základními postřiky měla šanci.
Ale hrozny nám chutnají, navíc, co odrůda to jiná chuť. Anebo podobná chuť, ale později.
Takže teď mám i raně střední odrůdy stolového vína a to se už tady musí hýčkat, aby dobře dozrálo.
Anebo si můžeme kupovat hrozno v obchodu. :D
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Lenkalor píše:
28 srp 2025, 15:14
I my máme Muscat Blue a Vostorg, které plodily i bez postřiků. Vostorg tedy občas měl trochu padlí, ale je tady zralý první, takže se to nerozjede. Ale například Kodrjanka to bez postřiků nedala, hrozny zplesnivěly dříve než dozrály. Tak jsme se jí tehdy zbavili. Věřím, že dnes by s těmi třemi základními postřiky měla šanci.
Ale hrozny nám chutnají, navíc, co odrůda to jiná chuť. Anebo podobná chuť, ale později.
Takže teď mám i raně střední odrůdy stolového vína a to se už tady musí hýčkat, aby dobře dozrálo.
Anebo si můžeme kupovat hrozno v obchodu. :D
Já letos udělal poctivé tři preventivní postřiky hned ze začátku, a je to poznat. Pomohlo i počasí, a réva vypadá dobře. Teď už jí chybí jen jedna maličkost; aby dozrála.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Mirek223 píše:
28 srp 2025, 16:21
Já letos udělal poctivé tři preventivní postřiky hned ze začátku, a je to poznat. Pomohlo i počasí, a réva vypadá dobře. Teď už jí chybí jen jedna maličkost; aby dozrála.
Přesně S6
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Syn si odvážel víno a chtěl, abych mu hrozny popsala, protože je bude brát i kolegům do práce na ochutnání. Někteří si chtějí révu zasadit.

Obrázek
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Lenkalor píše:
31 srp 2025, 22:55
Vypadají chutně, navíc je to krásná kombinace co se týče barevných odstínů!! S6
Josef
desátník
desátník

Příspěvek od Josef »

Lenkalor: Lenko, moc pěkné - gratulace. Taková kytice bude určitě i inspirací pro nové pěstitele. Tak ať se Ti nadále jen daří.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Ano, je úžasné, jaké množství odrůd a hlavně hybridních form vyšlechtili především na východě.
Ale mám asi 4 i americké.
Ono to začíná být zvláště na Ukrajině nepřehledné, to už jsou stovky nových HF, nově už bez nějakého potvrzení úrodnosti, zdraví a chuti. Hlavně, že vypadají atraktivně :D
Ale stejně záleží hlavně na tom, jak se které odrůdě líbí zrovna na tom stanovišti, které dostane. Složení půdy, odolnost mrazům, množství tepla za sezónu, tlak chorob.
Ale když se to pak povede, tak je to radost. S20
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

Malá ukázka z letošní "nadúrody". Bohužel opět není (až na 2-3 vyjímky) zásadní rozdíl mezi rannými a pozdními odrůdami, takže je toho najednou až až, a do toho ještě o měsíc a půl opožděné melouny.

Obrázek
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Krása S6
Jsem zvědavá, jestli někdy budeme mít nadúrodu, protože pro potřebu širší rodiny máme stále málo.
Sice je letos všeho nadúroda, ale víno u nás patří do kategorie netradiční ovoce.
Chtělo by to ještě teplo, u mě jsou rozdíly mezi ranými a pozdějšími odrůdami poznat.
Talisman a Velika ještě mají šanci. Omylem zaslaná Anita je ještě zelená, letos se uvidí jestli ji vykopu.
Pavuk
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Sady nad Torysou (Košice-okolie), 214 m.n.m., západne orientovaný svah

Příspěvek od Pavuk »

Slovo balkón je odvodené od slova kaktus, nie od slova prádlo!
Martin
Odpovědět