odrůdy pro sever

zde můžete probrat vše o pěstování révy

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Re: odrůdy pro sever

Příspěvek od Hofis »

nene píše:
03 dub 2026, 13:39
Děkujeme za každoroční poděkování :D
Není zač, tahle věc si zaslouží poděkování až do konce života, ale zkusím to omezit. :wink:
nene píše:
03 dub 2026, 13:39
Je to ideální réva pro naprostého začátečníka. Není třeba řešit stáří výhonů, zakvete z každého letorostu i ze starého dřeva, takže je skoro úplně jedno jak (blbě) se ostříhá.
Přesně jste mě odhadli, tohleto je přesně to, co jako absolutní nevinař potřebuju. :lol:
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Pánové můžete si za to sami neustálým vychvalováním této odrůdy - takže dopsat poslední várku chvalozpěvů a poprosím o založení pár řízků do písku pokud ještě není pozdě. Děkuji.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Jasně, zkusím dát něco zakořenit. Ale myslel jsem, že už jí dávno máš... :)
nene

Příspěvek od nene »

U nás už pozdě, už dávno ostříháno :( Zkusíme v létě zakořenit zálistky, většinou se nám to daří.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

U mě to snad ještě půjde, ale už to trochu raší. Ale střihnu to stejně a rány utěsním parafilmem, aby to neteklo. Na tohle je ten parafilm taky boží, mám vyzkoušeno. :) Uvidíme, jestli se to ještě chytne...
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Hofis píše:
04 dub 2026, 13:10
Jasně, zkusím dát něco zakořenit. Ale myslel jsem, že už jí dávno máš... :)
Mám různé stoláky, rané i pozdnější, ale odolný bezsemenný nikoli.
veverka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvek od veverka »

Somerset Seedless , hned jsem si taky objednala, ale už brzo přijde okamžik kdy místo zasadit, budu taky používat "vmáčknu " :D ted uz jen aby to bylo ono S6 , zitra asi přijde baliček S6 . Prosím máte ho jak, roubované, nebo na vlastní noze ?
Ragnar
nováček
nováček

Příspěvek od Ragnar »

Sakra to sem neměl číst, a to už sem nic objednávat nechtěl. :Do Z besemenných mám Glenoru, která je super odolná a vitální. Mohla by mít větší hrozny, ale ta super borůvková chuť je prostě boží a tento nedostatek vynahrazuje.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

veverka píše:
07 dub 2026, 17:47
Somerset Seedless , hned jsem si taky objednala, ale už brzo přijde okamžik kdy místo zasadit, budu taky používat "vmáčknu " :D ted uz jen aby to bylo ono S6 , zitra asi přijde baliček S6 . Prosím máte ho jak, roubované, nebo na vlastní noze ?
Já jí asi taky "vmáčknu" vedle tý svojí borůvkový Miky a uvidím, která to tam nakonec vyhraje (možná obě). Mika má sice pecičky, ale chutná po borůvkách a je modrá, to jsou její plusy.

Uvažoval jsem, že bych jí na tu Miku narouboval, ale nakonec jí spíš píchnu vedle a budou propletený. Odolností budou předpokládám podobný, Mika je naprosto bezúdržbová, taky bych nechtěl v zahradě nic stříkat, to o tu révu zase tolik nestojím...

P.S. předpokládám, že ta Somerset Seedless bude mít taky trochu kožnatější slupku (proti čisté vinifera), když má geny labruscy ne?
nene

Příspěvek od nene »

Veverka - na vlastní noze :)
Glenora je taky fajn, ale na severu nám moc nejde, tedy bez postřiku nejde.....jinak - má hodně tuhou slupku.
Ale rádi ji máme. SS tu slupku tak moc tuhou nemá. Glenora má kuličky větší než SS, takové už skoro velikostně normální :wink: . Kuličky u SS se ale se stářím rostliny zvětšují, ty naše už byly vloni taky skoro "normální" :) .
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

nene píše:
07 dub 2026, 20:24
SS tu slupku tak moc tuhou nemá. Kuličky u SS se ale se stářím rostliny zvětšují, ty naše už byly vloni taky skoro "normální" :) .
Tak to uz se na ni tesim. Dum bude zarostly zcasti revou a zcasti mucenkama :)
haco
nováček
nováček

Příspěvek od haco »

pred vysadenim tejto odrody by som si precital co to o jej vlastnostiach, napr. tu:https://oreve.cz/viewtopic.php?t=55&start=100, je skora, odolna, chutna, ale s mini bobulami a strapcami, ktore chutia hmyzu a vtakom, ked nie su zasackovane
Argout
člen
člen

Příspěvek od Argout »

Ss vypadá lákavě, jen teda ta velikost bobulí mě odrazuje. Máme totiž Vanessu, která je velice chutná a bezsemenná, u nás nevymrzá, bezproblémová i bez postřiku - jen ty bobule má na můj vkus dost malé. Jenže podle popisu je má mít pořád o hodně větší než Ss.
Ale uvidím po této sezóně. Partner intenzivně řezal, takže pokud na to nechcípne, možná budou kuličky větší a já budu konečně spokojená.
nene

Příspěvek od nene »

SS má smysl pro oblasti, kde by člověka jinak vůbec nenapadlo révu vysadit.....
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Nad tou Vanessou jsem přemýšlel, pak ještě Venus, Jupiter, z bilych Lakemont, ale tim SS jste mě tu nakousali. Ikdyž teda spíš jsem narazil jako dobrou, bujnou a nenaročnou udajně Crimson seedless. Pořádjsem nenarazil na nikoho, kdo by měl alespoň 2 ty odrudy co bych rád a na Koberu. Už jsem z toho fakt nešťastnej
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
Odpovědět