Vinná réva ( Vitis )

zde můžete probrat vše o pěstování révy

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Lenkalor
generál
generál

Re: Vinná réva ( Vitis )

Příspěvek od Lenkalor »

Tak jediná odrůda, která letos praská a následně se kazí je Talisman. Jediná z letos plodících 32 odrůd.
Ani zatím ne úplně zralá Velika, která roste 3 metry od něj vůbec nepraská. A to prý je náchylná.
Ale je to poprvé za asi 5 let co plodí, že má tento problém.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Včera jsem ustřihla poslední hrozen Dominika a Heleny. Bez praskání a plísně vydržely v pěkné kvalitě do teď.
Poslední preventivní postřik (Kumulus) byl koncem července, takže docela úspěch.
Ještě visí pár hroznů Veliky, která je už jedlá a Anita, která kupodivu taky začíná mít pociťově trochu cukrů, ale tu určitě zruším. Sem se nehodí.
Řekla bych, že letošní sezóna byla u nás pro révu poměrně příznivá.
MatyPV
nováček
nováček

Příspěvek od MatyPV »

Ahoj. Jdu okolo a jen se ze zajimavosti zeptám. Střední morava... No zkrátím to Seloutky (Prostějov), jílovitá půda, údolíčko. Z jedné strany les (z jižní, horní strana svahu), z duhé strany pole. Slunce svítí do místa, kde mám volno dopoledne, v poledne, v létě i chvíli odpoledne. Soused vedle a pak další ob jednu zahradu, nějakou révu mají, ale nestarají se. Nestríhají, nehnojí, nesklízí. Jeden má červenou, dlouhatánsky větvě, v létě bylo vidět, že má nasazeno, ale dozrátej jsem viděl snad jen 2 střapce. Druhý aoused má bílou odrůdu, opět se nestará, plodí více. Ochutnal jsem co trčelo přes plot, sníst se dala, vyloženě špatná nebyla. Bohužel, jednoho souseda nepotkávám, s deuhým nemáme dobrý vztah. Obě odrůdy s malyma bobulkama, bílá odrůda s pecičkama. Zahrady založeny cca před 40 lety, je možny že réva je tam skoro tak dlouho taky, kdo ví... Rád bych se zeptal, zda existují nějaky nenáročny odolnější , sladší odrůdy, pokud možno bezsemenne, na konzum, které by stálo za to vyzkoušet? Děkuji
Zahrada Seloutky (okres Prostějov). Jíl, mírný svah směrem severovýchod. Horní, jižnější část ve stínu od lesa. Slunce dopoledne a spodni,severovýchodní část i chvili odpoledne.
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Existují :wink:

SS, ES, Zolotce kupodivu taky jdou, koukni k Lenkalor, hledej mrazuodolné do aspoň -21°C, radši víc, kousek máš http://revavinna.cz/kontakt/... :) .....
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Poslední 2 pokusné hrozny.
Velika a něco, co mělo být Bajkonur, ale nezdá se mi.

Obrázek

Obrázek

Jenom kdyby jich bylo víc :D
Marek1970
oficír
oficír

Příspěvek od Marek1970 »

Lenka, prečo sa ti nezdá, vyzerá to ako Bajkonur od šľachtiteľa Pavlovského. Mnohé odrody sú v rôznych podmienkach trochu variabilné, takže nejaké vzhľadové odchýlky sú bežné.
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Marek1970 píše:
02 pro 2025, 08:57
Lenka, prečo sa ti nezdá, vyzerá to ako Bajkonur od šľachtiteľa Pavlovského. Mnohé odrody sú v rôznych podmienkach trochu variabilné, takže nejaké vzhľadové odchýlky sú bežné.
Marek, je to možné, letos plodil poprvé.
Ale viděla jsem mnoho ukrajinských videí a tvarem bobulí i popisem odolnosti mi to úplně nesedí.
Spíš mi to připomíná některé odrůdy Krainova.
Bobule zaměkávaly už při úplně zelené barvě, dokonce už by se daly jíst. Nějakou dobu jsem si myslela, že je to bílá odrůda. Pak přišlo chladné období koncem srpna a září a bobule začaly růžovět, ale stylem, že vypadaly jako Preobraždenie.
Dokonce až do poloviny listopadu některým zůstaly nedobarvené konce.
A Bajkonur má být nadprůměrné odolný proti chorobám a tato rostlina je spíše mírně podprůměrná, co se týká listů. A to je na chráněném místě. Všechny dostaly stejnou ochranu, poslední v červenci.
Ale nechám ji, uvidím jaké budou další roky.
Marek1970
oficír
oficír

Příspěvek od Marek1970 »

Lenka uvidíš v nasledujúcich rokoch. Ak nebudeš spokojná, tak kedykoľvek môžeš prevrúblovať alebo vykopať a vysadiť niečo nové. Nech sa darí.
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

400 rokov starý vinič v Maribore- rastie na južnej fasáde na nábreží Drávy:
Obrázek
Obrázek
...ker je stále vitálny- dúfam, že porastie ešte dlho...(a nezničí ho Zlaté žltnutie viniča)- ako v našom okolí tu na JZ (kde sa už vo veľkom klčujú viniče...)- no bola by ho škoda...
...len sa mi "nedali" urobiť lepšie fotky- pretože tam vonku (31.12.) bola už poobedná "predsilvestrovská diskotéka"...samozrejme, že sme neodolali ani my :lol:...a do polnoci bolo ešte ďaleko"... :lol:
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Ahoj Ivane, stará trta má být nejstarší rostoucí vinna réva na světě. U nás v Mikulově zasadil místní vinař na veřejně přístupném místě někdy před 2 lety sazenici z tohoto keře. Zatím je to jen proutek, ale přišlo mi to jako docela zajímavost pro turisty. :)

https://breclavsky.denik.cz/zpravy_regi ... -vina.html
Lenkalor
generál
generál

Příspěvek od Lenkalor »

Pro Marek 1970

Obrázek
Takto by měl vypadat Bajkonur. Doufám, že tentokrát jsem objednala dobře.
Chápu, že se prodejcům občas vloudí chyba. Ale od toho jednoho prodejce byla záměna 3ks z 5ks. Protože jsem v hraniční poloze, nemohu si dovolit chyby. Navíc chci to, co si objednám.
Druhou chybou byla bílá bezsemenná Niagara. Letos to zaplodilo nějaké malé semenné tmavé bobule. Třetí záměnou byl objednaný Harold, ze kterého se letos vyklubala nějaká semenná růžová odrůda.
Tím prodejcem byl pan Jonáš.
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

moravak píše:
06 led 2026, 10:58
Ahoj Ivane, stará trta má být nejstarší rostoucí vinna réva na světě. U nás v Mikulově zasadil místní vinař na veřejně přístupném místě někdy před 2 lety sazenici z tohoto keře. Zatím je to jen proutek, ale přišlo mi to jako docela zajímavost pro turisty. :)

https://breclavsky.denik.cz/zpravy_regi ... -vina.html
ahoj Moravak- je fajn, že vo vašom okolí bude táto odroda rásť....ja som si odrezok nezobral-(už nič nové sadiť nebudem)- ešte pred niekoľkými rokmi by som neodolal....ale z viničom v našom okolí je to zlé(aj u mňa) S13
- pozri príspevok z 25.9.2025:
viewtopic.php?f=6&t=511&start=465
...v septembri na JZ (pri Dunaji)- už likvidovali niekoľko ha vinohrad....a to je len "začiatok epidémie"
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Ahoj Ivane, zlaté žloutnutí révy je u nás rozšířené stejně jako na JZ Slovensku. Bohužel cikády tu mají taky ideální podmínky a šíření tak nic nebrání. Já mám jen pár hlav stolní bezpeckové révy, i tak by mě mrzelo o něpřijít. Horší to mají vinaři, kteří jsou na tom finančně závislí a vlastně nic jiného nikdy nedělali. Celá oblast mikulovska stojí na výrobě vína a vinné turistice a pokud se budou plošně likvidovat vinohrady z důvodu této nemoci, tak to bude mít velký ekonomický dopad na celý region. Moc si neumím představit panorama pálavy bez všech těch vinohradů. To jsou ale černé scénáře, příroda si s tím jistě poradí...
Marek1970
oficír
oficír

Příspěvek od Marek1970 »

Lenkalor píše:
07 led 2026, 23:59
Pro Marek 1970
Obrázek
Takto by měl vypadat Bajkonur. Doufám, že tentokrát jsem objednala dobře.
Chápu, že se prodejcům občas vloudí chyba. Ale od toho jednoho prodejce byla záměna 3ks z 5ks. Protože jsem v hraniční poloze, nemohu si dovolit chyby. Navíc chci to, co si objednám.
Druhou chybou byla bílá bezsemenná Niagara. Letos to zaplodilo nějaké malé semenné tmavé bobule. Třetí záměnou byl objednaný Harold, ze kterého se letos vyklubala nějaká semenná růžová odrůda.
Tím prodejcem byl pan Jonáš.
Lenka s tými predajcami je to pri kúpe rastlín niekedy lotéria. Výborné skúsenosti som mal v minulosti vždy s Ivom Kotrlem http://revavinna.cz/ u neho som nikdy nemal zámenu.
Teraz na inom fóre o viniči, o réve :D funguje docela dobrá komunita, v rámci ktorej pri výmene rastlinného materiálu je takmer 100% istota, že nedôjde k zámene. Žiaľ tieto časy výmen a darovania odrezkov medzi pestovateľmi asi končia, kvôli rýchlo sa šíriacej fytoplazme S13
Bajkonur poznám, má ho kamarát od Žiliny a aj ja ho od minulého roka popri desiatkach iných odrôd krátko pestujem. Síce trochu váham, či pri tom obrovskom množstve kvalitných odrôd Bajkonur u mňa o pár rokov zostane, keďže viac preferujem bezsemenné odrody. Asi mu dám 2-3 roky šancu a potom sa uvidí. Vinič je v mnohých ohľadoch úžasná rastlina, takže každý kto chce, si tie svoje naj odrody v tom obrovskom výbere nájde.
nene

Příspěvek od nene »

Prípad zlatého žltnutia viniča potvrdili aj na východe Slovenska. Úrady sprísňujú opatrenia

Platia prísne obmedzenia.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/kosice/c/pripad-z ... -opatrenia
Odpovědět