Vinná réva ( Vitis )

zde můžete probrat vše o pěstování révy

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Vinná réva ( Vitis )

Příspěvek od EvaOstrava »

Ivos_66 píše: Jinak pro kolegy z okrajových oblastí, než si křivit ústa s Labruskami, lze vybrat ranné rezistenty s harmonickou chutí.
No jo, ale které to jsou?
Hledala jsem Nastěnka, a našlo to Nasťa, a místo Chrustík to našlo Chrust. :D
Josef
desátník
desátník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josef »

Eva Ostrava: Evi, tak toto je Nasťa/jinak Arkadia/. Velký hrozen, velká bobule, nyní ji právě u nás trháme. Jedna odrůda z našich chuťově nejoblíbenějších ještě s modrou velkoplodou odrůdou Aivaz.
Obrázek
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Vypadá krásně. Raná je dost, ale hlavně by měla být odolná. Moc tam vzduch neproudí, a loni to tam chytlo padlí, letos plíseň. A to jsem je měsíc před tím postříkala Kumulusem. Myslela jsem, že to půjde bez postřiků, ale ani u Seedles na lepším místě to nejde.
Jožka
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jožka »

EvaOstrava píše:Vypadá krásně. Raná je dost, ale hlavně by měla být odolná. Moc tam vzduch neproudí, a loni to tam chytlo padlí, letos plíseň. A to jsem je měsíc před tím postříkala Kumulusem. Myslela jsem, že to půjde bez postřiků, ale ani u Seedles na lepším místě to nejde.
Před měsícem Kumulusem? To u nás vinaři dělají nejmíň šest postřiku někteří klidně i víc, střikaji každých čtrnáct dní.
Ivos_66
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivos_66 »

A Nastěnka začala opět čarovat, má dvě verze hroznů z identického kořenového sytému.
Menší protáhlý má už kompletní škálu od sladkých citronů a pomerančů, což jsou žluté, až po oranžové, kde jsou cítit grepy.
Naproti vedlejší má velké bobule v kompaktních hroznech a zatím ve žluté fázi.
Veleš se na Šachtjoru úžasně rozrůstá a jak žerou vosy prvohrozny, tak už začíná dozrávat zálistkový hrozen.
Šachtjor ukazuje velikostní potenciál a hned, jak to půjde, tak na něj zkouším naroubovat Nastěnku.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Jožka píše:Před měsícem Kumulusem? To u nás vinaři dělají nejmíň šest postřiku někteří klidně i víc, střikaji každých čtrnáct dní.
O tom vůbec nepochybuji. Ale to právě nechci, takové hrozny si kupuji v obchodě. Chtěla jsem nějakou odrůdu, které by stačil max jeden postřik v pravý čas. Seedles to s jedním postřikem jakž takž zvádla, i když na výstavu to není.
Jožka
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jožka »

EvaOstrava: znám jednu paní která pracovala ve šlechtitelske stanici tak měla rezistentní odrůdy z první ruky takové které nebyly dány ještě do oběhu. Řekla mě že žádná odrůda není rezistentní na 100% tak nějaký postřik je potřeba udělat.
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Tak jo. Sice moje kamarádka má néjakou starší odrůdu, kterou za 30 let nemuseli nikdy stříkat. Ale bude to i podmínkami, na jižní zdi ničím nestíněná a asi ani sousedi révu nepěstují. Vzala jsem si od ní řízek, zatím se daří, a jak dlouho to takhle vydrží, uvidíme. Není ale moc raná.
Marek1970
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Pestujem viac ako 70 stolových odrôd viniča a myslím si, že trochu sa v tom vyznám. Bez pravidelného ošetrenia minimálne proti múčnatke (padlí) sa dajú pestovať jedine ak tak tzv. “samorodáky” a aj to nie každý rok a len výnimočne v niektorých lokalitách, kde je nízky tlak hubových chorôb viniča. Ja osobne by som však takú odrodu do úst už nikdy nedal. Kto raz ochutná odrody ako Cimus, Jutal, Darja, …., sa nebude kŕmiť “bagom”. Ako písal Jožka, 100 % rezistentný vinič neexistuje, je však už mnoho odrôd, ktoré majú napríklad niektoré gény odolnosti voči perenospóre a skutočne ich stačí ošetrovať len proti spomínanej múčnatke voči ktorej podľa mojich vedomosti neexistuje rezistentná žiadna stolová odroda (výnimočne len pár muštových má gény odolnosti proti múčnatke). Samozrejme existujú aj iné vážne choroby viniča napr. antraktóza alebo aj roztoče dokážu napáchať veľké škody. Ošetrovať proti múčnatke sa dá aj v bio režime napr. sírou (Kumulus WG, Thiovit Jet) alebo napr. roztok vody, mlieka a sódy bikarbóny je slušne účinný ale v čase pred kvetom a po kvete by som sa vôbec nebál poúžívať systémové prípravky napr. typu Dynali. Výsledok v podobe chutného sladučkého hrozna aké v obchode nikdy nekúpite skutočne stojí za to.
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Marek1970 píše:Bez pravidelného ošetrenia minimálne proti múčnatke (padlí) sa dajú pestovať jedine ak tak tzv. “samorodáky” a aj to nie každý rok a len výnimočne v niektorých lokalitách, kde je nízky tlak hubových chorôb viniča. Ja osobne by som však takú odrodu do úst už nikdy nedal..
Je zajímavé, proč tyhle "samorodáky" jsou odolné. U sousedů a tchánů opravdu byly, ale dozrávaly trochu pozdě. Ta tmavě modrá odrůda mé kamarádky asi bude vyšší level. Ale my jsme tady na severu trochu méně nároční. :D
Každopádně díky za informace. :)
LubošM
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LubošM »

Pěstuji stolní révu na zahradě asi 35 let, nikdy jsem nestříkal, stále zkouším nové odrůdy. Vyřazuji méně chutné a ty, které trpí chorobami. Momentálně mám 9 odrůd, většinou mladší keře. Pokud nechcete stříkat, nedoporučuji pěstovat křížence s Vitis amurensis, ta je hodně náchylná na padlí. Osvědčily se mi odrůdy, které obsahují cca 30% labrusky, nejlépe s muškátovou příchutí, za kterou se labruska schová. Kříženci s 50% labrusky (samorodáky) už jsou hodně naparfémovaní (Isabela, Chorvat). Výborná je odrůda Himrod (raná, bezsemenná), potom jedna modrá pozdnější částečná labruska, New York Muškát, také Nero zatím odolává. Letos vypadá nadějně i nová Skazka, vynikající chuť a solidní odolnost proti padlí u hroznů má i Jupiter. Labruska se pozná podle bělavé plstnaté barvy spodku listů, u 30% labrusky je to patrné zpravidla jen u mladých listů.
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Super příspěvek, díky S6
Josef
desátník
desátník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josef »

Nero mohu Lubošovi jen potvrdit. Pěstujeme ho více jak 25 let a postřik nikdy neviděl. Hrozny budou i letos. Výborná odrůda do nepohody. Dobrá byla i Isabella, rodině moc nechutnala, tak šla už pryč. Také byla bez postřiků.
pavell
desátník
desátník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavell »

Aladin je taky super odolný a taky hodně vychvalovaný Adler zatím bez náznaků plísně a padlí.
Mirek223
velitel
velitel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Při sklizni některých stolních odrůd jsem si všiml, že část (2 cm) stopky je již v barvě vyzrálého dřeva, ale ke zralosti ještě něco chybí. Bude takový střapec schopný ještě dozrát (tj. např. nabrat cukry a zbavit se tříslovin), nebo bude již jen "viset" a stárnout bez dosažení kvality? Máte s tím někdo zkušenosti?
Fotku bohužel nemám a ani jsem to neporovnával s mošťáky někde ve vinohradu, pěstuji jen stoláky.
Odpovědět