Coffea arabica
Moderátor: Stanley_51
-
EvaOstrava
- čestný člen ( přispívající )

Re: Coffea arabica
Tvůj kávovník asi veškerou energii vydá do zachování života a už pak nemá na kvetení. Nejspíš nemá vhodné podmínky. Přesaď ho do většího květináče s kyselejší zeminou a přihnoj třeba hnojivem na borůvky. Je kyselomilný.
-
radek.god

Evo diky za tip s tou zeminou, to jsem nevedel !EvaOstrava píše: ↑06 dub 2026, 13:09Tvůj kávovník asi veškerou energii vydá do zachování života a už pak nemá na kvetení. Nejspíš nemá vhodné podmínky. Přesaď ho do většího květináče s kyselejší zeminou a přihnoj třeba hnojivem na borůvky. Je kyselomilný.
Jinak podminky vhodne nema a mit nebude
Ne, ze bych nemel vetsi kvetinac nebo ho nemohl koupit, ale nemam pak misto pro zimovani ...
Tezky velky kvetinac na skrin dat nemuzu
Mam prilis velke mnozstvi jinych rostlin, kde je potencial zaplodit neco, co je chutne a da se to sezrat
Kavovnik je spise na okrasu
On se na slunci v lete probere
Neni tam moc nizka vlhkost vzduchu? U me 40-50% vlhkost a zatim nic nezasycha. Ale je teprve 3. lety a kmen dole prumer tak 1cm, vyska jen 30-40cm. Mozna za par let bude taky tak vypelichany. Byl to jen maly semenac tusim z Pennymarketu. Letos pujde poprve na leto ven do stinu, tak doufam ze ho to nakopne k rychlejsimu rustu
-
EvaOstrava

Pekne kosaty, vetsina starsich kavovniku co jsem videl mela kmen dole bez zivych vetvi s listim a korunu jen nahore
-
radek.god

Mam ted 21°C a 42 % u okna , jinak je v byte vlhko a u oken a zdi plisen ( bohuzel )mavi píše: ↑26 dub 2026, 14:55Neni tam moc nizka vlhkost vzduchu? U me 40-50% vlhkost a zatim nic nezasycha. Ale je teprve 3. lety a kmen dole prumer tak 1cm, vyska jen 30-40cm. Mozna za par let bude taky tak vypelichany. Byl to jen maly semenac tusim z Pennymarketu. Letos pujde poprve na leto ven do stinu, tak doufam ze ho to nakopne k rychlejsimu rustu
Ale kavovnik mam na skrini mimo prime slunecni svetlo, spise stin.
Kupoval jsem ho kolem 2013 +/- v Bille . Byl to svazek asi 3 nebo 5 rostlin a tenhle jediny prezil. Vetsina chcipla prvni rok ...
Ono az ho dam na slunce, tak on se olisti a bude dal rust. Asi ho zkusim dat do vetsiho, ale nemuzu navysku, neb bych ho nemel kam pak na zimu dat.
Nevim, zda nejde kavovnik zimovat pri 10°C a temer uplne ve tme ...
Pak by me vysky ani kvetinac nelimitovaly, dal bych ho do tmave kolarny .
Ted ho davam pres den na slunce a pooooomalu roste
-
radek.god

Nadhera Evo !!!
Nevim zda jsi to nepsala uz, kdyztak se omlouvam za zbytecny dotaz
Jako takovouhle sekvoj nemuzu mit doma
Je to proste na byt moc velke a vzhledem k tomu, ze je to "jen" kavovnik ( neplodi nic, co by se dalo sezrat a stalo to za to
Napr 2+m pitahaya, 1+m annona muricata, narancila bez plodu a plna svilusek, nekvetouci a neplodici tropicke mucenky apod. ( mysleno ironicky )
-
EvaOstrava

Já jsem chtěla ukázat, že i v suchém vzduchu u radiátoru nemusí být kávovník vypelichaný. Kdysi jsem ho tak razantně ostříhala, že nikdo nevěřil, že přežije. Podle mě je ale úžasně nenáročný a odolný. Teď už je hodně dlouho v totálně prokořeněném květináči, takže stojí stále v misce s vodou. Jelikož ho mám jako dekoraci, ani nepotřebuji, aby kvetl. Když byl mladý, tak pravidelně kvetl a plodil. Teď poupata nasadí, ale musím ho pak hodně hnojit, jinak je nerozvine a uschnou.
-
radek.god

Jo, tak mas pravdu.EvaOstrava píše: ↑26 dub 2026, 20:38Já jsem chtěla ukázat, že i v suchém vzduchu u radiátoru nemusí být kávovník vypelichaný.
Kdyby bylo misto u jizniho okna u radiatoru, tak verim, ze by tam vydrzel zeleny velkou cast zimy a byl na tom lepe.
Ale tam proste neni misto
Mam ho navic vedle kaktusu a nejen z nich se mi na kavovnik dostaly i cervci.
Taky jsem ho tam moc nezaleval, abych neprelil misku a neznicil skrin pod ni.
Takze sucha zemina, suchy vzduch, malo svetla a zadne prime slunecni a k tomu jeste skudci
Na slunci se mu zatim libi
Kolem roku 2011 jsem dostal nejaky jen asi 30cm vysoky, ale s cca 2cm kminkem, byl snad puvodne bez listu nebo s jednim listem.
Lec prisel nakonec o vsechny listy a pak mi chcipnul. Tehdy mi puvodni majitel rikal, at ho nedavam na prime slunce, ze ho nesnasi nebo co ...
No ten muj aktualni je na slunci a desti cele leto az do podzimu a pak je opravdu cely zeleny

Pekny. Tolik kvetu, tak toho se asi brzo nedockam