Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Re: Banánovník

Příspěvek od MonikaV »

Rudolfe, ty máš to zimování vychytané, vypadá parádně S9
Já mám takové nevzhledné iglů, na zemi vystlané větve od tůjí, na stojáka obestavěné otýpky slámy, pak netkané pytle, zátěžový koberec, plachty od bazénu a vše svázané, tak to vypadá jako další stodola :lol: :lol: , ale banány přežívají ( v zimě to vypadá jako by jsme pronajímali zahradu indiánům-- samý stan :lol: :lol: )
modra7
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Zdravím, před týdnem jsme koupili Musa basjoo. Byl samozřejmě v malém květináčku. Chtěla jsem ho v něm nechat tak dva týdny aby přivykl našemu prostředí, ale v pátek jsem měla pocit, že ho manžel přelil a bála jsem se aby neshnil. Tak jsem ho už v pátek přesadila do většího. Přestože jsem důvod manželovi řekla, opět ho další den výrazně zalil S21 :D. Žloutne mu teď spodní list a je takový svěšený (to bych ale řekla, že je nedostatkem světla). Poradíte jestli je to žloutnutí listu spíš přelitím, nebo naopak nedostatkem vody? Přeci jen si nejsem jistá jak moc vlhká zemina má být.. je to první banánovník co máme. Co se týče světla, tak buď bude muset do práce k oknu, které směřuje na jih, nebo za měsíc či dva na zahradu ve Velkých Pavlovicích. Četla jsem, že Rudolf radil polostín, tak to zkusím zajistit.
Obrázek

Obrázek
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

modra7 píše:Zdravím, před týdnem jsme koupili Musa basjoo. Byl samozřejmě v malém květináčku. Chtěla jsem ho v něm nechat tak dva týdny aby přivykl našemu prostředí, ale v pátek jsem měla pocit, že ho manžel přelil a bála jsem se aby neshnil. Tak jsem ho už v pátek přesadila do většího. Přestože jsem důvod manželovi řekla, opět ho další den výrazně zalil S21 :D. Žloutne mu teď spodní list a je takový svěšený (to bych ale řekla, že je nedostatkem světla). Poradíte jestli je to žloutnutí listu spíš přelitím, nebo naopak nedostatkem vody? Přeci jen si nejsem jistá jak moc vlhká zemina má být.. je to první banánovník co máme. Co se týče světla, tak buď bude muset do práce k oknu, které směřuje na jih, nebo za měsíc či dva na zahradu ve Velkých Pavlovicích. Četla jsem, že Rudolf radil polostín, tak to zkusím zajistit.
Obrázek

Obrázek
Pokud mohu poradit, tak Musa basjoo není bytový banánovník. Je to subtropický druh, který bytové klima z duše nesnáší :wink: . Potřebuje vítr, slunce, déšť, střídání teplot den/noc, potřebuje dlouhé chladné zimování. Takže doporučuji rostlinu vyřadit z tropického prostředí domu a vykopnout ho ven, zatím někam pod přesah střechy, nebo venkovník foliák-skleník.
Přesazování nyní vůbec nedoporučuji, je strašně brzy, teď má rostlina ještě netrpělivě čekat někde venku na dubnové a květnové teplo.
Jímá mě taky hrůza při pohledu na tu nádobu, to je nějaký obal bez odtoku? Prosím jen to ne :| . To raději nepřesazovat, nechat někde v 10°C na verandě a po 10.4. s ním šup na záhon, bez navykání.

Polostín platí u výsadby venku=8 hodin slunce. Doma něco jako polostín neexistuje, tedy pokud nemáte prosklené stropy :D .
modra7
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od modra7 »

Jasně, půjde ven (už jsem si mezitím přečetla pár dalších stran diskuse :D, zatím tedy na balkon ). To už je nádoba po přesazení, odtok je uvnitř (jak jsem psala, původní květináč byl prťavý). Naše zahrada je takový pruh, který jde přibližně od východu na západ, takže na většině míst svítí sluníčko od rána do večera. Trochu stínu jde jen od stromů od sousedů, takže je dám někde směrem k té hranici, kde je chvílemi sluníčko a chvílemi stín. Díky moc!
PavelP
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelP »

Dnes jsem odkryl plachtu z krytu, už se to tlačí ven :)

Obrázek

Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

PavelP-- pekne pekne S6 i ja je dnes kompletne odbalila, aby se neuvarily ( nekdy muze zakryti zpusobit vetsi skodu nez mirny mrazik) tak doufam, ze uz moc mrznout nebude!! ( na podzim pri zimovani jsem nalezla tri kvetenstvi- ovazala jsem je stuhou ,abych vedela, ktere se uz neprobudi a budu je odstranovat)
Obrázek
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

Co se týče banánovníků, zde jsme si všichni rovni :) . U nás úplně stejně, první přírůstky a jdou rozpoznat první listy. Z listí se zatím klube snad vše co jsme tam nechali, včetně Muselly lasiocarpy S14 .
PavelP
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelP »

Teplé počasí dělá své, všechno roste jako zběsilé! V pátek konečně slušné srážky, zalito, sudy plné :)
Tropické druhy dávám teď přes noc do garáže, dnes byla přízemní teplota -1,8°C.

Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

PavelP--- vypadají moc krásně S6 S6 ,
je to vždycky radost, a plno energie, jak se rostliny začínají probouzet!
Jozef
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozef »

Obrázek
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Jozef--- je to parada, gratuluji S6 S6
Mirek223
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Jozefe, to ho máš v nádobě? Ten můj zatím jen odnožuje a čeká na vysazení ven do volné půdy. Z jeho potomka jsem oddělil a vysadil další odnož.
Jozef
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozef »

Banán je dva roky ve skleníku ve volné půdě
Jozef
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele: