Ahoj, vítám tě na kiwifóru.das píše:Dobrý den jsem nový šťastný majitel Dušan
Banánovník
Moderátor: Stanley_51
- Stanley_51
- administrátor

Re: Banánovník
Stanley_51
Ahoj, dnes jsem přesadil banánovník do většího kontejneru a zkoušel oddělit odnože od mateční rostliny. Nikdy jsem to to ještě nedělal, ale nešlo to "odloupnout", jen odříznout. Mohou se tyto odříznuté rostliny dát zakořenit pro další pěstování?
Odnože, které si hodláš ponechat, samozřejmě zasaď. Čím víc kořínků mají odnože, tím lépe. Uvádí se, že je lepší při oddělování uříznout i malou část cormu(kořene) mateční rostliny, podle mých zkušeností to ale není úplně nutné.
Jinak moje Basja se letos zatím moc nepredvedli, v podstatě jsou vysoké jako loni, necelé 4 metry. Letošní září má ale potenciál, je trošku ještě nakopnout k růstu
Jinak moje Basja se letos zatím moc nepredvedli, v podstatě jsou vysoké jako loni, necelé 4 metry. Letošní září má ale potenciál, je trošku ještě nakopnout k růstu
Odnože bohužel žádné kořínky nemají. Dvě jsem odřízl, řez zaprášil stimulátorem a dal jsem je do kokosového substrátu na zakořenění. Nemám s tím zkušenosti, ale např. ananas mi kořenil i ve vodě.
Tak to jsi je oddělil špatně, při oddělování se odnože neodlupují, jsou pevně přirostlé ke cormu. Corm má pevnější pletiva a nejde ulomit, proto naprostá většina případů oddělování odnoží jen v ruce, skončí nezdarem (ale velké odnože s mnoha listy už mají svůj corm a jdou i v ruce). Na oddělování se hodí nejlépe dlouhý nůž který se zabodne do matečnice pod úhlem ve prospěch odnože, samotná odnož by měla mít ideálně 2 a více listů. Pokud rostlina nemá kořeny, znamená to, že byla buď příliš mladá a nebo bylo místo, kde došlo k oddělení, příliš daleko od cormu matečnice a samotná odnož ještě nemá vyvinutou cormovou část, ze které kořeny vyrostou. V obou případech nedojde k zakořenění, odnož buď musí mít své kořeny aby se ujala, stačí i náznak, a nebo se to odebírá i s kusem cormu matečnice.Mirek223 píše:Odnože bohužel žádné kořínky nemají. Dvě jsem odřízl, řez zaprášil stimulátorem a dal jsem je do kokosového substrátu na zakořenění. Nemám s tím zkušenosti, ale např. ananas mi kořenil i ve vodě.
Pro kořenění se hodí lépe běžný substrát, ve kterém jsou základní živiny, banán už v momentě kořenění vyžaduje poměrně dost živin. V kokosu je nula živin, čistý kokosový substrát se používá na výsev, nebo v profesionálních sklenících, kde se zároveň dotuje hnojivy.
Děkuji za vysvětlení. Odnože jsou s mateční rostlinou spojeny velmi důkladně, ani náznak oddělení. Jsou již hodně velké, asi jsem je měl odříznout dříve. Zkusím to ještě jednou, jsou tam ještě 3-4 další. Rostlina je v nádobě a moc prostoru do stran nebylo.Rudolf M píše:Tak to jsi je oddělil špatně, při oddělování se odnože neodlupují, jsou pevně přirostlé ke cormu.
Tak odřezky banánovníku jsou již kaput. Mateční rostlinu jsem alespoň umístil bez podmisky, ta zima a mokro se jí asi moc nelíbí.
- Stanley_51
- administrátor

Zatím je stále malý na přesnější určení druhu, dokonce se z toho může vyklubat i rod Ensete
Ty flekatý kolem jsou více méně silně tropické, jak rostliny porostou tak jim porostou i nároky přes zimu.
Přelitý jak blázen. Buď přestat úplně zalévat, ale rekonvalescence bude trvat i měsíce (a substrát pravděpodobně v takové přelité mase nevyschne ani po měsíci), nebo přesadit- oklepat, odstranit shnilé kořeny a dát do mnohem menší nádoby.
Dokud nebude mít celý věnec nových listů, měla by zálivka být jen symbolická a velmi nepravidelná podle toho, jak předchozí zálivku rostlina spotřebuje. viz můj celkem nedávný elaborát o zálivce výše v příspěvkách.
Děkuji za radu, tak asi ho dám zpět do menšího květináče a mrknu, co dělají kořeny.
Ten můj banánovník dostal "világoš" od dlouhotrvajících dešťů, a jelikož má delší dobu padat voda opět, tak jsem se rozhodl přestěhovat rostlinu do zimoviště k citrusům, kde v případě mrazů temperuji na 2-3°C. Je to prosklená místnost na severní straně domu, kam v zimě nízké slunce téměř nesvítí, díky rozdílu teplot je tam poměrně vlhko. Dříve jsem zimoval banánovník v teple domova, ale zlikvidovaly ho svilušky. Kolik mám na něm nechat listů? Má i několik "odnoží".

Záleží co je to za druh, ale typuji to na basjoo? Nevidím tam žádné znaky jiného druhu.Mirek223 píše:Ten můj banánovník dostal "világoš" od dlouhotrvajících dešťů, a jelikož má delší dobu padat voda opět, tak jsem se rozhodl přestěhovat rostlinu do zimoviště k citrusům, kde v případě mrazů temperuji na 2-3°C. Je to prosklená místnost na severní straně domu, kam v zimě nízké slunce téměř nesvítí, díky rozdílu teplot je tam poměrně vlhko. Dříve jsem zimoval banánovník v teple domova, ale zlikvidovaly ho svilušky. Kolik mám na něm nechat listů? Má i několik "odnoží".
Pokud je na zimovišti dost světla, může se tam přesunou už nyní, i když je to značně zbytečné, tyhle banány nejsou žádný třasořitky, voda, vítr ani lehký mráz jim nevadí (kmenům, listy jsou pomíjivé), jde také o to, že na zimovištích typu skleník pro citrusy, bude v tuhle roční dobu ještě teplo (=nad 12°C je teplo) a rostliny tam ještě několik týdnů porostou, což je pro pravidelně letněné subtropické banánovníky nežádoucí, jelikož nově narostlá hmota bude mít jinou hustotu než to co by narostlo venku, rostliny se tím znehodnocují, pak to na jaře sejme první větší vítr, místo -5°C ten kmen vydrží sotva -1°C a podobně. Jinými slovy, pokud je to basjoo, tak bych úklid ještě zvážil
Do budoucna doporučuji také rostliny vysadit spíše do země, tedy záleží co od nich očekáváš, ale bydlíš v oblasti, kde se více méně nemusí ani zimovat, popřípadě by stačila hromada listí a z 20 cm pahýlů co se pod listím dají bez problémů uchovat, vyrostou každý rok 4-5-6-7 m stébla, obzvlášť v pískách s vysokou hladinou spodní vody