Ahoj, vítám tě na kiwifóru.das píše:Dobrý den jsem nový šťastný majitel Dušan

Moderátor: Stanley_51
Ahoj, vítám tě na kiwifóru.das píše:Dobrý den jsem nový šťastný majitel Dušan
Tak to jsi je oddělil špatně, při oddělování se odnože neodlupují, jsou pevně přirostlé ke cormu. Corm má pevnější pletiva a nejde ulomit, proto naprostá většina případů oddělování odnoží jen v ruce, skončí nezdarem (ale velké odnože s mnoha listy už mají svůj corm a jdou i v ruce). Na oddělování se hodí nejlépe dlouhý nůž který se zabodne do matečnice pod úhlem ve prospěch odnože, samotná odnož by měla mít ideálně 2 a více listů. Pokud rostlina nemá kořeny, znamená to, že byla buď příliš mladá a nebo bylo místo, kde došlo k oddělení, příliš daleko od cormu matečnice a samotná odnož ještě nemá vyvinutou cormovou část, ze které kořeny vyrostou. V obou případech nedojde k zakořenění, odnož buď musí mít své kořeny aby se ujala, stačí i náznak, a nebo se to odebírá i s kusem cormu matečnice.Mirek223 píše:Odnože bohužel žádné kořínky nemají. Dvě jsem odřízl, řez zaprášil stimulátorem a dal jsem je do kokosového substrátu na zakořenění. Nemám s tím zkušenosti, ale např. ananas mi kořenil i ve vodě.
Děkuji za vysvětlení. Odnože jsou s mateční rostlinou spojeny velmi důkladně, ani náznak oddělení. Jsou již hodně velké, asi jsem je měl odříznout dříve. Zkusím to ještě jednou, jsou tam ještě 3-4 další. Rostlina je v nádobě a moc prostoru do stran nebylo.Rudolf M píše:Tak to jsi je oddělil špatně, při oddělování se odnože neodlupují, jsou pevně přirostlé ke cormu.
Zatím je stále malý na přesnější určení druhu, dokonce se z toho může vyklubat i rod Ensete
Přelitý jak blázen. Buď přestat úplně zalévat, ale rekonvalescence bude trvat i měsíce (a substrát pravděpodobně v takové přelité mase nevyschne ani po měsíci), nebo přesadit- oklepat, odstranit shnilé kořeny a dát do mnohem menší nádoby.
Záleží co je to za druh, ale typuji to na basjoo? Nevidím tam žádné znaky jiného druhu.Mirek223 píše:Ten můj banánovník dostal "világoš" od dlouhotrvajících dešťů, a jelikož má delší dobu padat voda opět, tak jsem se rozhodl přestěhovat rostlinu do zimoviště k citrusům, kde v případě mrazů temperuji na 2-3°C. Je to prosklená místnost na severní straně domu, kam v zimě nízké slunce téměř nesvítí, díky rozdílu teplot je tam poměrně vlhko. Dříve jsem zimoval banánovník v teple domova, ale zlikvidovaly ho svilušky. Kolik mám na něm nechat listů? Má i několik "odnoží".
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host