Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Stanley_51
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Banánovník

Příspěvek od Stanley_51 »

das píše:Dobrý den jsem nový šťastný majitel Dušan
Ahoj, vítám tě na kiwifóru. E5
Stanley_51
Mirek223
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Ahoj, dnes jsem přesadil banánovník do většího kontejneru a zkoušel oddělit odnože od mateční rostliny. Nikdy jsem to to ještě nedělal, ale nešlo to "odloupnout", jen odříznout. Mohou se tyto odříznuté rostliny dát zakořenit pro další pěstování?
ladisg
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladisg »

Odnože, které si hodláš ponechat, samozřejmě zasaď. Čím víc kořínků mají odnože, tím lépe. Uvádí se, že je lepší při oddělování uříznout i malou část cormu(kořene) mateční rostliny, podle mých zkušeností to ale není úplně nutné.

Jinak moje Basja se letos zatím moc nepredvedli, v podstatě jsou vysoké jako loni, necelé 4 metry. Letošní září má ale potenciál, je trošku ještě nakopnout k růstu S14
Mirek223
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Odnože bohužel žádné kořínky nemají. Dvě jsem odřízl, řez zaprášil stimulátorem a dal jsem je do kokosového substrátu na zakořenění. Nemám s tím zkušenosti, ale např. ananas mi kořenil i ve vodě.
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

Mirek223 píše:Odnože bohužel žádné kořínky nemají. Dvě jsem odřízl, řez zaprášil stimulátorem a dal jsem je do kokosového substrátu na zakořenění. Nemám s tím zkušenosti, ale např. ananas mi kořenil i ve vodě.
Tak to jsi je oddělil špatně, při oddělování se odnože neodlupují, jsou pevně přirostlé ke cormu. Corm má pevnější pletiva a nejde ulomit, proto naprostá většina případů oddělování odnoží jen v ruce, skončí nezdarem (ale velké odnože s mnoha listy už mají svůj corm a jdou i v ruce). Na oddělování se hodí nejlépe dlouhý nůž který se zabodne do matečnice pod úhlem ve prospěch odnože, samotná odnož by měla mít ideálně 2 a více listů. Pokud rostlina nemá kořeny, znamená to, že byla buď příliš mladá a nebo bylo místo, kde došlo k oddělení, příliš daleko od cormu matečnice a samotná odnož ještě nemá vyvinutou cormovou část, ze které kořeny vyrostou. V obou případech nedojde k zakořenění, odnož buď musí mít své kořeny aby se ujala, stačí i náznak, a nebo se to odebírá i s kusem cormu matečnice.
Pro kořenění se hodí lépe běžný substrát, ve kterém jsou základní živiny, banán už v momentě kořenění vyžaduje poměrně dost živin. V kokosu je nula živin, čistý kokosový substrát se používá na výsev, nebo v profesionálních sklenících, kde se zároveň dotuje hnojivy.
Mirek223
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Rudolf M píše:Tak to jsi je oddělil špatně, při oddělování se odnože neodlupují, jsou pevně přirostlé ke cormu.
Děkuji za vysvětlení. Odnože jsou s mateční rostlinou spojeny velmi důkladně, ani náznak oddělení. Jsou již hodně velké, asi jsem je měl odříznout dříve. Zkusím to ještě jednou, jsou tam ještě 3-4 další. Rostlina je v nádobě a moc prostoru do stran nebylo.
PavelP
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelP »

Letos jsem pořídil další 3 druhy banánovníků - Musa Tropicana, Musa Cavendish, Musa Grand Nain. Mám také jeden ze semene, vlevo vepředu. Světlé listy, bez jakéhokoliv žíhání, s lehkým "modro-šedivým" nádechem povrchu. Nedokázal by někdo poznat, o jaký druh může jít?

Pavel
Obrázek
Mirek223
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Tak odřezky banánovníku jsou již kaput. Mateční rostlinu jsem alespoň umístil bez podmisky, ta zima a mokro se jí asi moc nelíbí.
Zden
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zden »

Ahojte.
Mám banánovník asi 4 roky ale po přesazení do většího květináče začaly osychat listy i ty nové- nevím, teď co s tím.... Díky
Obrázek
Stanley_51
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley_51 »

Zden píše:Ahojte.
Ahoj, vítám tě na kiwifóru. E5
Stanley_51
Zden
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zden »

díky za uvítání :D
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

PavelP píše:Letos jsem pořídil další 3 druhy banánovníků - Musa Tropicana, Musa Cavendish, Musa Grand Nain. Mám také jeden ze semene, vlevo vepředu. Světlé listy, bez jakéhokoliv žíhání, s lehkým "modro-šedivým" nádechem povrchu. Nedokázal by někdo poznat, o jaký druh může jít?

Pavel
Obrázek
Zatím je stále malý na přesnější určení druhu, dokonce se z toho může vyklubat i rod Ensete :) . Ale takové lehké nuance, jako je narůžovělý lem na nových řapíkách listů naznačuje, že to bude Musa, pravděpodobně jedna z atraktivnějších odrůd. Je to naprd nevědět co je to zač, jelikož pak jde těžko poradit, kam s ním na zimu. Subtropické druhy nemají rádi tropické zimování, a naopak..
Ty flekatý kolem jsou více méně silně tropické, jak rostliny porostou tak jim porostou i nároky přes zimu.
Zden píše:Ahojte.
Mám banánovník asi 4 roky ale po přesazení do většího květináče začaly osychat listy i ty nové- nevím, teď co s tím.... Díky
Obrázek
Přelitý jak blázen. Buď přestat úplně zalévat, ale rekonvalescence bude trvat i měsíce (a substrát pravděpodobně v takové přelité mase nevyschne ani po měsíci), nebo přesadit- oklepat, odstranit shnilé kořeny a dát do mnohem menší nádoby.
Dokud nebude mít celý věnec nových listů, měla by zálivka být jen symbolická a velmi nepravidelná podle toho, jak předchozí zálivku rostlina spotřebuje. viz můj celkem nedávný elaborát o zálivce výše v příspěvkách.
Zden
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zden »

Děkuji za radu, tak asi ho dám zpět do menšího květináče a mrknu, co dělají kořeny.
Mirek223
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek223 »

Ten můj banánovník dostal "világoš" od dlouhotrvajících dešťů, a jelikož má delší dobu padat voda opět, tak jsem se rozhodl přestěhovat rostlinu do zimoviště k citrusům, kde v případě mrazů temperuji na 2-3°C. Je to prosklená místnost na severní straně domu, kam v zimě nízké slunce téměř nesvítí, díky rozdílu teplot je tam poměrně vlhko. Dříve jsem zimoval banánovník v teple domova, ale zlikvidovaly ho svilušky. Kolik mám na něm nechat listů? Má i několik "odnoží".
Obrázek
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

Mirek223 píše:Ten můj banánovník dostal "világoš" od dlouhotrvajících dešťů, a jelikož má delší dobu padat voda opět, tak jsem se rozhodl přestěhovat rostlinu do zimoviště k citrusům, kde v případě mrazů temperuji na 2-3°C. Je to prosklená místnost na severní straně domu, kam v zimě nízké slunce téměř nesvítí, díky rozdílu teplot je tam poměrně vlhko. Dříve jsem zimoval banánovník v teple domova, ale zlikvidovaly ho svilušky. Kolik mám na něm nechat listů? Má i několik "odnoží".
Obrázek
Záleží co je to za druh, ale typuji to na basjoo? Nevidím tam žádné znaky jiného druhu.

Pokud je na zimovišti dost světla, může se tam přesunou už nyní, i když je to značně zbytečné, tyhle banány nejsou žádný třasořitky, voda, vítr ani lehký mráz jim nevadí (kmenům, listy jsou pomíjivé), jde také o to, že na zimovištích typu skleník pro citrusy, bude v tuhle roční dobu ještě teplo (=nad 12°C je teplo) a rostliny tam ještě několik týdnů porostou, což je pro pravidelně letněné subtropické banánovníky nežádoucí, jelikož nově narostlá hmota bude mít jinou hustotu než to co by narostlo venku, rostliny se tím znehodnocují, pak to na jaře sejme první větší vítr, místo -5°C ten kmen vydrží sotva -1°C a podobně. Jinými slovy, pokud je to basjoo, tak bych úklid ještě zvážil :) .

Do budoucna doporučuji také rostliny vysadit spíše do země, tedy záleží co od nich očekáváš, ale bydlíš v oblasti, kde se více méně nemusí ani zimovat, popřípadě by stačila hromada listí a z 20 cm pahýlů co se pod listím dají bez problémů uchovat, vyrostou každý rok 4-5-6-7 m stébla, obzvlášť v pískách s vysokou hladinou spodní vody :) .
Odpovědět