Banánovník
Moderátor: Stanley_51
-
- generál
- Kontaktovat uživatele:
Re: Banánovník
Moniko to je paráda..
-
- nováček
- Kontaktovat uživatele:
Teda Rudolfe
Mazec! Krasna plantaz. Ten cervenolisty je Musa Ensete?
P.

P.
- Rudolf M
- admirál
- Kontaktovat uživatele:
Díky, banány se letos snaží
. Největší červený je Ensete maurellii (slovní spojení Musa Ensete se sice používá, ale spojuje to 2 rody do sebe, nerad to slyším
). Druhý menší červený je Ensete montbeliardii, rod Ensete zde nepřežije, musí se vykopat, nebo hold jako letnička.

-
- nováček
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu, spojení Musa a Ensete není úplně košerRudolf M píše:Díky, banány se letos snaží. Největší červený je Ensete maurellii (slovní spojení Musa Ensete se sice používá, ale spojuje to 2 rody do sebe, nerad to slyším
). Druhý menší červený je Ensete montbeliardii, rod Ensete zde nepřežije, musí se vykopat, nebo hold jako letnička.

Po dovolené jsem okoukl "plantáž" a zjistil, že bude kvést další.

Letos nejsou tak krásné, protože jsem spoustu rozervaných listů po jarních větrech odřezal a občasné bouřky jim také úplně nesvědčí.
- Rudolf M
- admirál
- Kontaktovat uživatele:
Projížděl jsem si všechna dostupná data, od radarových odrazů po stanice v okolí, a měli jste neskutečné "štěstí" (nebo smůlu?), jelikož buňka přešla o pár set metrů zprava od vás, kdy přešla přes amatérskou stanici v Synčanech, ale díky bočnímu proudění padaly nejsilnější srážky právě u vás. U takto silných bouřek je to jako výhra v loterii, protože jde o extrémně lokální jev. Bylo to tak lokální, že jev nezaznamenaly ani citlivé sumace z radarů. Podle dat ze Synčan se jednalo o takřka shodný jev, jako byl u nás koncem června, přesně i ty 1 cm kroupy a mokrý vítr při přívaláku s intenzitou přesahující 100 mm/h.
https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 8-14/daily
Mluvím o tom proto, že jsem shodou okolností prožil tuhle bouřku pod deštníkem také u banánovníků a natáčel to
, ale naše banány byly tehdy třetinové a vítr ani kroupy jim neublížily. Dnes by to bylo jiné, včera jsem záhon dokumentoval, vlhký a neuvěřitelné teplý průběh léta jim neskutečně přeje.

https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 8-14/daily
Mluvím o tom proto, že jsem shodou okolností prožil tuhle bouřku pod deštníkem také u banánovníků a natáčel to

-
- nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ano, lokální to bylo extrémně, protože nejvíce rozlámaných stromů bylo směrem na Řestoky a naopak v Chrasti žádné kroupy a velmi silný vítr nebyl. Stanice Hrochův Týnec zaznamenala jen 2,4mm srážek. Co se dá dělat
Naštěstí už tlačí banánovníky ze středu nové listy a pravděpodobně to zvládnou
A ta tvoje zahrada, NÁDHERA!
Červenolistý Maurelii je nádherný a už delší dobu se ho chystám někde objednat.

Naštěstí už tlačí banánovníky ze středu nové listy a pravděpodobně to zvládnou

A ta tvoje zahrada, NÁDHERA!

Dobrý den,
jsem nový šťastný majitel dvou mladých 70 cm vysokých Musa basjoo a jednoho stejně velkého Maurelli. Pročetl jsem příspěvky a doporučení ohledně zálivky na různých webech a nějak mi to nesedí. Bydlím na Hodonínsku, teploty nad 30°(spíš 32-35) toto léto denně, někdy se ochladí na 28°. Vůbec neprší. Jednu basjoo mám v zemi, druhou i s Maurelli v květináčích. Spilkem do substrátu zkouším vlhkost, je-li nutná zálivka. Na webech prodejců čtu, že vyžadují bohatou zálivku, ale nesmí se přelít a že málo zálivky se odrazí ve světlých listech. Mám je všechny už 2 měsíce, nové listy krásně rostou (až na Maurelli, ten nerostl měsíc, teď ale přirostly 4 nové listy, i když velmi krátké, ale všechny 4 prožrané už když se rozvinují. Žádného plže tam nevidím.
Prosím vás, zkušené pěstitele, o radu, kolik deci a jak často mám u těchto mladých rostlin aplikovat? Při nulových srážkách a denních teplotách 34°zalévám 2x týdně cca 3-4 deci, a substrát je i po 3-4 dnech pořád vlhký, a to i hned pod povrchem pod mulčovací kůrou. Jenže údajně vyžaduje bohatou zálivku. Při těchto tropech, které tady u Hodonína máme víc než měsíc v kuse, a nulových srážkách, mně to teda nepřijde jako na zálivku náročné. Stejně velké kany/dosny dostávají nesrovnatelně víc vody.
Díky za rady
Dušan
jsem nový šťastný majitel dvou mladých 70 cm vysokých Musa basjoo a jednoho stejně velkého Maurelli. Pročetl jsem příspěvky a doporučení ohledně zálivky na různých webech a nějak mi to nesedí. Bydlím na Hodonínsku, teploty nad 30°(spíš 32-35) toto léto denně, někdy se ochladí na 28°. Vůbec neprší. Jednu basjoo mám v zemi, druhou i s Maurelli v květináčích. Spilkem do substrátu zkouším vlhkost, je-li nutná zálivka. Na webech prodejců čtu, že vyžadují bohatou zálivku, ale nesmí se přelít a že málo zálivky se odrazí ve světlých listech. Mám je všechny už 2 měsíce, nové listy krásně rostou (až na Maurelli, ten nerostl měsíc, teď ale přirostly 4 nové listy, i když velmi krátké, ale všechny 4 prožrané už když se rozvinují. Žádného plže tam nevidím.
Prosím vás, zkušené pěstitele, o radu, kolik deci a jak často mám u těchto mladých rostlin aplikovat? Při nulových srážkách a denních teplotách 34°zalévám 2x týdně cca 3-4 deci, a substrát je i po 3-4 dnech pořád vlhký, a to i hned pod povrchem pod mulčovací kůrou. Jenže údajně vyžaduje bohatou zálivku. Při těchto tropech, které tady u Hodonína máme víc než měsíc v kuse, a nulových srážkách, mně to teda nepřijde jako na zálivku náročné. Stejně velké kany/dosny dostávají nesrovnatelně víc vody.
Díky za rady
Dušan
-
- oficír
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, já mám banánovník druhým rokem v květináči a v tomto počasí ho zalévám několikrát denně. Má se k světu a má již několik odnoží. Chystám se ho přesadit a odnože odebrat, ale ne v těchto hicech. Mám ho za plotem jižní stěny, takže slunce mu svítí po většinu dne jen do "koruny", přesto je spotřeba vody velká, a to se ho ještě snažím i mlžit.das píše:Dobrý den,
jsem nový šťastný majitel dvou mladých 70 cm vysokých Musa basjoo a jednoho stejně velkého Maurelli. Pročetl jsem příspěvky a doporučení ohledně zálivky na různých webech a nějak mi to nesedí.....
Dušan

- Rudolf M
- admirál
- Kontaktovat uživatele:
das píše:Dobrý den,
Díky za rady
Dušan
No pokud ti někdo odpoví kolik deci a jak často aplikovat, tak se před ním pokloním

Zalévání rostlin obecně je v 70% o entusiazmu, kdy musí sám pěstitel poznat, jestli je už třeba zalít. Pokud máš banánovníky prvně, je to pro tebe všechno nové a hledáš tam nějaký řád, podle kterého se řídit. Jenomže on tam žádný není ani nemůže být, jelikož spotřeba vody se odvíjí od proměnným které si třeba ani neuvědomuješ. A i kdyby si je věděl, tak tím jak rostlina mohutní, se jí i zvětšuje odpar a tím pádem i spotřeba vody.
Zálivkové intervaly a množství vody tak ovlivňuje krom toho i velikost nádoby, složení substrátu(to je almamater všeho), umístění rostliny (vítr/závětří, stín/polostín(plouživý od stromu, půl dne V-Z/výpal), prokořeněnost, dokonce i hnojení, ale i detaily počasí jako jsou třeba suchá nebo dusná vedra.
Co se týče počasí, nemusí se to hned přehánět, v dnešní době automatických meteorologických stanic se "denní teploty 34°C" v realitě staly za srpen cca 7x

https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 31/2024-08
Ve výsledku si tak sám musíš určit, co rostlinám vyhovuje ve tvých podmínkách, protože své podmínky dokážeš vypozorovat jen a pouze ty. Pro nádobové rostliny jen doporučuji na substrátu nic nemít, žádné mulče, což neplatí u rostlin v zemi, kde je to naopak žádoucí. Dále u nádobových rostlin platí, že pokud nemají prokořeněnou nádobu, je nadmíra zálivky nežádoucí, jelikož se substrát přehltí vodou a ubyde množství kyslíku v půdě. Do neokysličené půdy pak kořeny rostlin v nádobě nerady koření a objevují se vady v růstu a vzhledu, s tím souvisí i složení substrátu. Kupované značky substrátů, hlavně proto hobby použití jsou často nekvalitní, ten jeden rok vydrží, ale druhým rokem by se rostlina měla přesadit oklepáním do úplně nové směsi. U pár rostlin je to jedno, u více kusů rostlin je to silně neekonomické, potažmo i neekologické (jiná debata).
U rostlin v zemi, na Hodonínsku, kde často není půda jako taková, ale písky, je zálivka v letním období lepší provádět častější v menších dávkách (což je irelevantní sdělení od pěstitelů co mají třeba obří trsy rostlin v zemi nebo v nádobě, jelikož větší množství rostlin u sebe s obřími listy, mají nároky na vodu úplně jinde, než jedna mladičká rostlinka pár měsíců v zemi). Písek vodu kupodivu celkem drží, obsahuje malé frakce které se obalují velmi snadno mikro i makroskopickou vodou, písek taky obsahuje dost vzduchu, takže je i neustálý příděl vody rostlinami dobře přijatelný a vnímaný.
U nás v hlinité zemi na druhé straně republiky jsem ale přelité rostliny viděl již několikrát, problém vzniká hlavně na jaře a začátkem léta, kdy se banány teprve rozjíždí a mají potřebu vody mnohonásobně menší (málo listů, často i málo kořenů po zimě), kupodivu to platí i pro veškeré banánovníky v nádobách po zimě, chce to svůj čas aby nejdřív zesílily, pak ale během pár týdnů se ty nároky zcela změní a spotřeba vody dramaticky vzroste s každým dalším listem. Což poznáš sám, u nádobových rostlin substrát rychle proschne, voda s podmisky zmizí za noc, listy se svěsí..
Obecně bych to tak shrnul, že než banán pořádně naroste, měl by být substrát pořád mírně vlhký, nikoli dlouhodobě mokrý, první rok pomůže nedávat podmisky, tím se takřka vyloučí přemáčení.
-
- nováček
- Kontaktovat uživatele:
Než jsem dopsal příspěvek, systém mě odhlásil
ale Rudolf to shrnul naprosto přesně, měl jsem rozepsáno v podstatě to samé.
Mám venku již několik let Basjo, 6 kmenů 2m+ a několik menších okolo. Za poslední měsíc u nás byly slušné srážky jen 1x (a to s vichrem a škodami) a proto jsem včera k této skupince vypustil 400l vody! Přestože máme těžkou jílovitou půdu, která nevysychá tolik, vysály všechnu dostupnou vodu. Listy byly zvadlé, prostě takové "chcíplé". Jen to zasyčelo...
Naproti tomu, Velutina, 70cm s pár menšíma v květináči 35l, zálivka 1x 1/3 konvice za cca 10dní.
Pavel

Mám venku již několik let Basjo, 6 kmenů 2m+ a několik menších okolo. Za poslední měsíc u nás byly slušné srážky jen 1x (a to s vichrem a škodami) a proto jsem včera k této skupince vypustil 400l vody! Přestože máme těžkou jílovitou půdu, která nevysychá tolik, vysály všechnu dostupnou vodu. Listy byly zvadlé, prostě takové "chcíplé". Jen to zasyčelo...
Naproti tomu, Velutina, 70cm s pár menšíma v květináči 35l, zálivka 1x 1/3 konvice za cca 10dní.
Pavel