Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Re: Banánovník

Příspěvek od MonikaV »

Ano ano , je to samozřejmě uplne jiny druh :D
jiriraimond
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiriraimond »

Zkoušel někdo nechat v zemi přes zimu Helens hybrid ?? Je nádherný ale už mě nebaví ho zimovat ve sklepě diky
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

jiriraimond píše:
26 čer 2025, 09:57
Zkoušel někdo nechat v zemi přes zimu Helens hybrid ?? Je nádherný ale už mě nebaví ho zimovat ve sklepě diky
Ano zkoušeli S14 . Výsledky rozpačité, v hodně kvalitním zábalu, kde bude zajištěná stabilní zimní teplota ze zemního tepla, což je max 4/5°C pod metrovou hromadou listí, s polystyrenovou kopulí, se na začátku léta jedna odnož z dospělé matečnice ukázala, ale byla celý rok mizerná, další zimu nedala. Obávám se, že Helens hybrid je pro naše klima ještě stále tabu, bude to chtít zimní teplotu půdy ještě o 2-3°C teplejší, tzn jih Slovenska, Maďarsko, Francie, Španělsko :) ..
Výběr druhů co dá v zimně teplotu půdy 5°C je značně omezený, nám se třeba probouzí více méně jen basja a yunnanensis. Ono se o hodně druhů a kultivarů píše, že dají tolik a tolik mínusových stupňů, to ano, ale jednorázová zimní epizoda nedělá zimu zimou, rozhodující je dlouhodobá teplota půdy.
jiriraimond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiriraimond »

Rudo díky za vyčerpávající odpověď a za kytky co mi došli :-) Takže Helena jde z domu, už mě nebaví ji zimovat :-)
Odpovědět