zakořenění růžice
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
-
EvaOstrava
- čestný člen ( přispívající )

- Kontaktovat uživatele:
Re: zakořenění růžice
Předčasné kvetení prý může být vyvolané suchem nebo nízkou teplotou. Ananas je fakt náročný, už 15 stupňů je málo. Výkyvy moc nemá rád.
PavelP, jak vidno, má hezké ananasy i zkušenosti, snad by ti s pěstováním poradil.
PavelP, jak vidno, má hezké ananasy i zkušenosti, snad by ti s pěstováním poradil.
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Teplota byla dobrá celou dobu, zálivka pravidelná. Listy jsou velké 80cm, ale prý jsou úzké. Je možné, že bude chyba ve velikosti květináče, uvidíme příště. Mám radost i z tohoto ananasu, je můj první. Z odnoží z tohoto ananasu si udělám další rostliny a vyzkouším o něco větši květináč.
-
PavelP
- mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Já se nepovažuji za žádného zkušeného pěstitele ananasů, ale o zkušenosti se určitě podělím.
1) Vhodný sadbový materiál - silná růžice, ideálně odnož z mateční rostliny, případně vitální a nijak nepoškozená růžice z plodu. Neříkám, že jiné se nedají zakořenit, ale "není to ono". Občas bývají rostliny slabé, špatně rostou a prospívají. Těch se už nemilosrdně zbavuji.
2) Substrát - míchám v různém poměru od oka, cca 1:1:0,5 (kompostovka : běžná zemina : písek), rašelinu nepoužívám. Substrát je lepší mít sypký, lehčí, nelepivý, bez rašeliny. Ta způsobuje často rychlé vysychání, suchá nechce sáknout vodu.
3) Teploty a letnění - přes zimu mám ananasy v cca 16-18°, občas 20. Co nejvíce světla, pokud to počasí umožňuje, přisvětluji 100W LED z fotovoltaiky. Jinak je letním venku, ale až když noční teploty nejdou pod 10° (to se jim moc nelíbí a pokud jsou zalité a sedí v mokrém substrátu, už tuplem ne!). Po přenesení zakrývám netkanou textilií proti přímému slunci, jsou po zimně dost citlivé a první silné jarní paprsky na nich nadělají bez ochrany dost paseku (spálí tuhé listy, po několika dnech hnědnou, usychají, opět rána pro rostlinu). Místo jim vybírám spíše polostín, jihovýchod, trochu "hřejivé" místo u dlažby/betonu/zdi. Nejsou zde takové výkyvy teplot a po západu slunce teplá hmota hřeje déle.
4) Zálivka a hnojení - přes zimu je zalévám v režimem "prolít a proschnout" - zaleji pořádně až voda proteče do misky (když je jí moc, misku vyleju) a opakuji až po proschnutí substrátu. Opět mě občas někde roste plevel a řídím se jeho vadnutím. V zimě nehnojím. Přes léto silně záleží na počasí, jestli svítí, prší, jak fouká, teplota v noci. Je li déle horko, zalévám častěji, hadicí vezmu celou růžici. Když chladněji, hlídám přemokření. Při přesunu ven aplikuji hnojivé tyčinky a během vrcholu vegetace červen-srpen hnojím nárazově 1x za 3 týdny čímkoliv, co mám po ruce. Cererit, univerzál, bromelie/kaktusy. Složení mám celkem na háku. Hnojím zálivkou, nikdy ne na list.
Také se mě stává, že mohutná rostlina, třeba 4-5 let nekvete a najednou překvapí opravdu velkým a chutným plodem a nebo naopak vykvete dvouletá 40cm velká s malým plodem. Já mám radost vždy
je to koníček, nehodlám se tím živit a pokaždé to beru jako úspěch. Na plantážích, v ideálních podmínkách, uměle vyvolané kvetení v jednotnou dobu, také produkuje plody různé velikosti a kvality. Malé jdou na lisování šťávy, střední na sušení, kompoty, spotřebu a ty největší, nejhezčí (nikoliv nejchutnější) jdou na export k nám
dle ročního období prožijí při dopravě různé teploty, ty v zimě bývají v růžici už nahnilé a přesto zelené a nevalné chuti.
Takže gratuluji každému k dopěstovanému plodu jakékoliv velikosti
můj, úplně první plod, byl doslova "výstavní"
Pavel

1) Vhodný sadbový materiál - silná růžice, ideálně odnož z mateční rostliny, případně vitální a nijak nepoškozená růžice z plodu. Neříkám, že jiné se nedají zakořenit, ale "není to ono". Občas bývají rostliny slabé, špatně rostou a prospívají. Těch se už nemilosrdně zbavuji.
2) Substrát - míchám v různém poměru od oka, cca 1:1:0,5 (kompostovka : běžná zemina : písek), rašelinu nepoužívám. Substrát je lepší mít sypký, lehčí, nelepivý, bez rašeliny. Ta způsobuje často rychlé vysychání, suchá nechce sáknout vodu.
3) Teploty a letnění - přes zimu mám ananasy v cca 16-18°, občas 20. Co nejvíce světla, pokud to počasí umožňuje, přisvětluji 100W LED z fotovoltaiky. Jinak je letním venku, ale až když noční teploty nejdou pod 10° (to se jim moc nelíbí a pokud jsou zalité a sedí v mokrém substrátu, už tuplem ne!). Po přenesení zakrývám netkanou textilií proti přímému slunci, jsou po zimně dost citlivé a první silné jarní paprsky na nich nadělají bez ochrany dost paseku (spálí tuhé listy, po několika dnech hnědnou, usychají, opět rána pro rostlinu). Místo jim vybírám spíše polostín, jihovýchod, trochu "hřejivé" místo u dlažby/betonu/zdi. Nejsou zde takové výkyvy teplot a po západu slunce teplá hmota hřeje déle.
4) Zálivka a hnojení - přes zimu je zalévám v režimem "prolít a proschnout" - zaleji pořádně až voda proteče do misky (když je jí moc, misku vyleju) a opakuji až po proschnutí substrátu. Opět mě občas někde roste plevel a řídím se jeho vadnutím. V zimě nehnojím. Přes léto silně záleží na počasí, jestli svítí, prší, jak fouká, teplota v noci. Je li déle horko, zalévám častěji, hadicí vezmu celou růžici. Když chladněji, hlídám přemokření. Při přesunu ven aplikuji hnojivé tyčinky a během vrcholu vegetace červen-srpen hnojím nárazově 1x za 3 týdny čímkoliv, co mám po ruce. Cererit, univerzál, bromelie/kaktusy. Složení mám celkem na háku. Hnojím zálivkou, nikdy ne na list.
Také se mě stává, že mohutná rostlina, třeba 4-5 let nekvete a najednou překvapí opravdu velkým a chutným plodem a nebo naopak vykvete dvouletá 40cm velká s malým plodem. Já mám radost vždy
Takže gratuluji každému k dopěstovanému plodu jakékoliv velikosti
Pavel

-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za rady, já mám z odnože rostlinu a rychle vyrostla, je ani ne dvouletá, má teď malý plod, ale listy má dlouhé přes 80cm. Tvůj první plod je roztomilý, to si myslím, že budu mít větší, a taky to beru jako úspěch. Ale chci se vyvarovat chyb na příště a tvoje rady by mi mohly pomoct a moc za ně děkuji. Rostlinu až odplodí si nechám, abych měl odnože, protože dneska sehnat dobrou růžici je skoro nemožné. Vlastně i tuhle odnož jsem udělal tak, že jsem v lidlu koupil ananas, který měl vyříznutý v růžuci střed. Tu růžici jsem přesto dal do země, zakořenila a hodila odnož. Měl jsem štěstí. Ale jinak buď vykroužený střed růžice a nebo hnila v místě, kde měla nastřelenou růžici, takže si myslím, že mít mateční rostlinu je ideální pro další pěstování.
-
EvaOstrava

- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jak moc jsou ananasy háklivé, ale asi bych v zimě něčím zaizolovala spodní stranu okna. V mrazivých nocích může být na parapetu chladněji. Zejména, pokud je podezření, že rostlina vykvetla předčasně.
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Ona hlavně strašně rychle vyrostla ta rostlina.
-
EvaOstrava

- Kontaktovat uživatele:
Hledala jsem, proč bývají úzké listy. Prý nedostatek světla, ale nevím, jestli je to pravda.
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Moc děkuji za informaci. Nevím jaké slunnější místo bych měl vybrat, ale u dalších ananasů se pokusím změnit místo v domě. Ananas je v současné době za oknem. Teď ten plod i celkem roste, mám radost, ale kilo mít určitě nebude. Doufám, že odnoží udělá rostlina několik a vyzkouším i dát rostlinu do většího květináče a uvidíme, co půjde nejlíp.
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
A mám dotaz na administrátora. Dá se zde založit nové vlákno o pěstování třeba kiwana? Kiwano je tropická okurka, která se dá vypěstovat ve skleníku, několik let ji pěstuji a chtěl bych se o zkušenosti podělit s ostatníma.
-
EvaOstrava

- Kontaktovat uživatele:
O kiwanu se občas píše v sekci Netradiční zelenina
https://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopi ... start=1020
https://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopi ... start=1020
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za info.
-
PavelP
- mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Podle toho, co jsem vypozoroval na svých rostlinách, na velikost listů má největší vliv kvalita substrátu a tím pádem kořenový systém. Měl jsem několik ananasů, které měly VIP místa u oken, ale špatný substrát a mizerné kořeny (těžký, trvale mokrý). On v takových podmínkách ananas roste, ale tvoří kratší a tenčí listy. Asi se snaží vývoj za každou cenu urychlit a zaplodit.EvaOstrava píše:Hledala jsem, proč bývají úzké listy. Prý nedostatek světla, ale nevím, jestli je to pravda.
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Smíchal jsem universální substrát s pískem. Vodu to nedrží, není zamokřený, listy jsou dlouhé cca 90cm, ale prý jsou úzké.
-
Trapperjohn92
- ouško

- Kontaktovat uživatele:
Jsem bohužel až ze západu Čech.Na bazoši někdo s Frýdku Místku dává skleník dlouhý 21 metrů a široký přes tři metry. Snad se mi povede sehnat odvoz, protože tam by se vešlo ananasů a všeho možného, že to b byla paráda. Měl bych dva velké skleníky a mohl bych se víc na ananasy zaměřit.