zakořenění růžice
Moderátoři: moonvil, Stanley_51
Re: zakořenění růžice
Včera jsem zakoupil ananas v akci hlavně kvůli růžici, kterou jsem dal do kokosu zakořenit. Plod zelený jak brčál, dužina žlutobílá, málo sladká, ale dal se.

-
PavelP
- nováček

Mirku, růžice vypadá opravdu pěkně. Úspěšnost by teď měla být celkem vysoká, nejedná se o přechlazené ananasy jako v zimních měsících, které většinou vyhnijí extra rychle.
Osvědčilo se mě nechat po vykroucení růžici třeba týden zaschnout, omezí se hniloba. Pokud je vitální, zakoření i tak.
Začala viditelně zasychat sama, a tak jsem ji přemístil z jižní prosluněné verandy do "stínu" obýváku.
To nepomoze, neposkodena ruzica vydrzi volne pohodena na priamom slnku aj niekolko tyzdnov bez zmeny. Zasycha preto, ze bola podchladena. S rocnym obdobim to nema nic spolocne, sposob prepravy a skladovania je rovnaky cely rok. Ale dnes nie je problem zohnat si kvalitny plod, len to stoji trochu viac, ako v supermarketoch.
-
Trapperjohn92
- ouško

-
PavelP
- nováček

Pěkný kousekTrapperjohn92 píše: ↑25 kvě 2025, 23:52Sice malej, ale náš. Mám radost. Doufám, že dozraje. Kvést začal v lednu.
-
Trapperjohn92
- ouško

Jak poznám, že je ananas zralý? Četl jsem, že by měl začít vonět a taky že zraje pět až šest měsíců. Jde o to, že můj ananas nevoní, nežloutne a začal kvést v lednu. Nerad bych ho utrhnul pozdě.
-
Trapperjohn92
- ouško

-
Trapperjohn92
- ouško

-
PavelP
- nováček

Aktuálně mám 28 kousků a pár malých namnožených. Plody mám 3.
-
Trapperjohn92
- ouško

Tak to je pecka, k tomu bych se chtěl taky propracovat. Mám ananas, který jsem udělal ze znehodnocené špičky ananasu, nechal jsem jí zakořenit, chytla se a hodila odnož a z ní mám ananas, vlezli mi do toho mravenci, budu muset koupit past na mravence, nevím, jak se tam mohli dostat. Chci po sklizení plodu použít na množení mateční rostlinu a samozřejmě špičku ananasu znovu. Co chci ale říct je to, že je několik druhů ananasu, tak navrhuji, že bychom si mohli klidně nějaké ananasy vyměnit, Nabízím to komukoliv, kdo bude chtít.
-
Trapperjohn92
- ouško

Mám problém s ananasem, tam kde mám plod, posílal jsem ho výše, tak se mi v květináči objevili mravenci. Nevím, kde se tam vzali, ale jsou tam. Trochu se bojím, že zdevastujou kořeny rostliny. Nevím, jak se jich zbavit, protože když použiju například bufet na mravence, tak tam je napsáno, že musí být mimo dosah potravin a samozřejmě ten ananas chci ochutnat. Nemáte někdo radu, jak ty malé hajzlíky vypudit z květináče bez chemie? Máte někdo zkušenosti?
-
modra7
- velitel

Všechno co nechci stříkat chemií stříkám odvarem z přesličky rolní. Jak moc je to účinné, ale těžko posoudit. Nemáme zahradu u domu, tak nemůžu pozorovat průběžně jak to působí.. a po týdnu je často vše jinak tak jako tak.