Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
meyer
desátník
desátník

Re: Fíkovník

Příspěvek od meyer »

Tady mám získaný fík z Rabu v roce 2022.
Rostlina se měla k světu již loni zjara, nasadila brebu, ale musel jsem to dát pryč, aby se nevysílila a přišel řez. Letos to narašilo obstojně sice bez breby, ale v červnu se vytvořily fíčky. Moc se jim zrát nechtělo, ale v posledních dnech srpna byl vidět znatelnýn posun od zelené do žlutavé barvy. Takový fíček s příjemnou barvou.
Obrázek
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Ahoj Zdeňku, To je hodně nezvyklá barva. Pošli pak prosím foto jak vypada uvnitř. Je asi i celkem raný. Dobrý objev. S6
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

meyer píše:
02 zář 2025, 11:03
Tady mám získaný fík z Rabu v roce 2022. Takový fíček s příjemnou barvou.
A to je jeho finální barva? Některé fíky v první fázi zežloutnou ale nakonec jsou fialové nebo hnědé, nebo zůstanou
žluté :D
meyer
desátník
desátník

Příspěvek od meyer »

Rab 2022
Já mám z loňska podobný, nebo spíše skoro stejný z Punatu na Krku, ale tento zelený typ a ve zralosti do žluta je tam v té oblasti docela rozšířený. Spíše skoro běžný.Se zralostí to bylo ve stejný termín, přelom srpna/září. Ale může to celé souviset na místních podmínkách.
Fíky jsou s jahodovou barvou vnitřku a jsou velmi chutné ovšem jen na přímý konzum. Loni jsme toho měli dvě bedny a vařili jsme džemarmeládu. :) Tento original z Rabu je tu na foto z října 22. Byl jsem tam tehdy koncem září další dny v říjnu, ale příslušný strom ještě měl zralé zelené fíky.
Dám číslo stránky...
Obrázek
stránka 1009, posting.php?mode=edit&f=23&p=119983

Pro Evu - jen zelené a případně do žluta, když jsou přezrálé. Poté padají na zem a vysychají a přitom cukrovatí. V Punatu jsem je bral i z trávy, to bylo jako řecké sušené na Vánoce. S6

Moravák - no díky bohu, přivezl jsem si tehdy asi 5 klonů a jen tento se vydařil. Uvidíme co z toho bude dál. Možná na Pálavě by šlo umístit ho volně do terénu. Otázka je jen zimní odolnost, ono na Istrii a Kvarneru a Primorské župě moc nemrzne. U nás by to muselo být extra chráněné. Myslím, sice určitě nějaký mráz vydrží, ale jako BT asi ne. S20
EvaOstrava

Aha, jsou spíše zelené s červeným vnitřkem.
Mi teď dozrává Becane a Goute d'Or (což je nejspíš Kadota), plody jsou zelenožluté a velké kolem 50g. Listy jsou různé, ale fíky bych od sebe nedokázala odlišit, i vnitřek je stejné barvy světle lososový, chuť podobná. White Marseilles by měl fíky asi rovněž stejné, ale zatím má zpoždění.
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Dnešní sklizeň za deště. RdB klasika velmi sladké fíky chutí připomínající borůvkovou marmeládu. Sklidil jsem taky premiérový fík socorro black. Ten by sice ještě den, dva snesl nechat, ale v deštivém počasí jsem to nechtěl riskovat. I tak byl na první fík dobrý, má takovou komplexní chuť. Čekal jsem, že to bude něco na způsob mt. Etna, ale je to úplně jiné. Sladké, ale tak trochu do kysela, což je pro fíky netypická chuť. Rozhodně se těším na další.
Obrázek

Obrázek
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Návrat po 10 dnech na dovolené. Hromada fíků Jaune, plus pár uschlých na rostlině. Ponta tresa 1 vypadá podobně, jsou tam fíky co vypadají že uzrály a pak uschly. Chuťový test jednoho dopadl dobře. RdB byl zdá se lehce pozadu za Jaune, fíky se teprve začaly scvrkávat. Jeden plod se také našel na Euabonne.

Obrázek
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
meyer
desátník
desátník

Příspěvek od meyer »

moravak píše:
02 zář 2025, 11:59
Ahoj Zdeňku, To je hodně nezvyklá barva. Pošli pak prosím foto jak vypada uvnitř. Je asi i celkem raný. Dobrý objev. S6
Dnes ráno utrženo 2ks a tady je ta barva, jahodová.
Obrázek
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Můžeš zkusit zhruba určit odrůdu podle tohoto seznamu.
Jsou to fíky na Istrii, ale ono to v okolních regionech bude asi podobné.

Obrázek

Obrázek
meyer
desátník
desátník

Příspěvek od meyer »

OK, díky za materiál, S20
já jsem to studoval průběžně z různých zdrojů na netu a zejména chorvatských a slovinských. Vždy jsem dospěl k tomu, že je to Bružetka bílá. Tedy Brogiotto Bianchi. Ale loni jsem viděl a ochutnal v Krku/městě druh, který tomu byl téměř identický - podobný, ale byl velejemný. I navrch i vevnitř. Bylo to od staré Italky u její kavárny. Což teď nevím jak to vlastně rozhodnout. Jedině že by všechny druhy tohoto vzezření a barevnosti byly a jsou občas téměř identické a k nerozeznání. Ale místní to moc nerozlišují, těm je to srdečně jedno, fík je pro ně buď žlutý nebo modrý. /žuty-plavi/.
:)
EvaOstrava

Řekla bych, že strefit sé do té správné odrůdy by byl nadlidský úkol, obzvlášť, když nejsou zobrazeny listy a v té oblasti se fikovníky vysemeňují.
Já se snažím zjistit, jestli ten můj Goutte d'Or je Kadota, což je hodně známá odrůda, a stejně to na 100 procent nevidím. Podle videa, kde ji Ross popisuje, je shoda tak na 60%. Moje listy mají častěji 5 laloků a ty poslední jsou o něco víc vyvinuté. A z oka nevyčuhují nad povrch "štětiny", což označil jako typický jev. Ale na prvni pohled to sedi, z oka kape med, jsou žlutozelené, dost rané a bohatě plodí. Asi to nezjistím, ale letos je to výborný medovy fik.
Obrázek Obrázek
Milan Kulka
nováček
nováček

Příspěvek od Milan Kulka »

Překvapením týdne byl první zralý fík main cropu na mé neznámé odrůdě "UNK Italka", letos byl tento fík úplně jiný jako doteď a taky dříve dozrál než obvykle. Po prohlédnutí fotek jsem došel na příčinu této změny. Tento fík byl opylený fíkovou vosičkou a proto je asi 2x větší než normálně a má úplně jinou barvu slupky a chuti ani nemluvím, prostě fantazie. Opylení potvrzenou zkouškou semen fíku ve vodě, klesla ke dnu, takže je to na 100% :-)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
jihozápadní Slovensko, Zemianska Olča 112 m. n. v.
EvaOstrava

Jak to u vás vypadá se zabydlováním vosiček?
EQS
škvrně
škvrně

Příspěvek od EQS »

moonvil píše:
04 zář 2025, 12:27
Můžeš zkusit zhruba určit odrůdu podle tohoto seznamu.
Jsou to fíky na Istrii, ale ono to v okolních regionech bude asi podobné.
Co je to za knizku, prosim ta? To je nieco tvoje alebo nieco verejne dostupne? :)
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Takové zajímavé porovnání odrůd..

Campaniere, v létě jsem to neuhlídal a jednou lehce poklesl tlak v listech, reakce, do 2-3 týdnů opad 70% plodů.

Negronne na zaskleném balkóně (kde je větší vedro)..Po týdnu návrat z tábora, manželka zalévala a nějak přehlédla jednu rostlinu Negronne. Takže úplně povadlý, týden v kontejneru bez zálivky. Jako reakce - shodil třetinu listů a plody si nechal všechny.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
Odpovědět