Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
dzani696
velitel
velitel

Re: Fíkovník

Příspěvek od dzani696 »

Tak u nás figy začali,niektoré,ešte len rašiť. Napred sú len tie vysadené v skleníku.A čo celkom čumím S8 ,voľné vysadení pred domom 'Napolitana' (nikdy v kvetináči neplodil tak som ho mrskol na pospas osudu do volného prostoru před plot) má nasadené.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) dzani696 dne 29 dub 2025, 20:08, celkem upraveno 1 x.
Jano
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

LMF mě silně zklamala. Vytáhla jsem ji na konci ledna a zatím plody nenasazuje. Ani po zaštípnutí. A totéž i její mladší verze. Za stejných podmínek má Negretta už 4cm fíky a RdB 2cm. Jak vám rychle nasazuje plody Negronne?
minka
člen
člen

Příspěvek od minka »

Začíná zrát první plod Veselského.
Obrázek

Obrázek
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Tak to je rychlost.
Ta moje LittleMF stále přemýšlí, jestli udělat fíky nebo ne. Jestli bude přemýšlet dlouho, já tedy ne a skončí v kompostu. Nějak ty fíkovníky musím vytřídit. Původně jsem plánovala 5 rostlin a mám jich 20.
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

U nás je to smutnější. Jediný fíkovník, který máme na nové zahradě na podzim ožrala drzá zveř (ne úplně kolem dokola kmínku, jen částečně). Doufala jsem že se probudí, ale nic :shock:. Kdyby se někdo doopravdy chtěl zbavit nějakého fíkovníků, tak rádi nějaký adoptujeme.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

No vidíte, já jsem před týdnem toho přivezl z Moravy auto a nabízel jsem to tady v okolí, nikdo to nechtěl ani v Adavu. Tak si proto přijeďte. :) Pro fíky na kraj světa šel by básník bos ... Případně SZ, všechno jde.. S20
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

Dva letité fíkovníky jsem vyklučil a zůstal jen jeden doma v květináči adruhý "bojovník" na zahradě, kterého jsem se snažil rovněž zlikvidovat ohněm, rýčem a sekerou. Vloni po dvou letech vyrašil ze země (asi se tam žhavé z ohniště nedostalo), a tak dostal ještě šanci. Už se pěkně zelená a má první plody.

Obrázek Obrázek

Fíkovník v květináči je jakýsi nanicovatý, samý list a žádná breba.

Obrázek
modra7
desátník
desátník

Příspěvek od modra7 »

Meyer: napsala jsem sz S20
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

OK, sázel jsem dnes fíky tady u nás, ale už jsem to napsal zpět.... :) S20
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Mirek223 píše:Dva letité fíkovníky jsem vyklučil a zůstal jen jeden doma v květináči adruhý "bojovník" na zahradě, kterého jsem se snažil rovněž zlikvidovat ohněm, rýčem a sekerou. Vloni po dvou letech vyrašil ze země (asi se tam žhavé z ohniště nedostalo), a tak dostal ještě šanci. Už se pěkně zelená a má první plody.

Obrázek Obrázek

Fíkovník v květináči je jakýsi nanicovatý, samý list a žádná breba.

Obrázek
Zahradníkův rok v Břeclavi - protože fíkovník jak známo je plevel a jede a jede i v tom tvém bazénu se spodní vodou. Nebo spíše právě proto. :wink: S12
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše:Zahradníkův rok v Břeclavi - protože fíkovník jak známo je plevel a jede a jede i v tom tvém bazénu se spodní vodou. Nebo spíše právě proto. :wink: S12
Něco na tom asi bude :D Počkám, zda dozraje nějaká breba a pak se rozhodne o jeho osudu. Ani nevím co je to za odrůdu, původní majitel ho tam měl hodně let.
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Ok, odhad na ten druh, bude to zřejmě nějaká místní klasika, něco na způsob BT/BT+/EBT.
Zdrojů je všude na Moravě dost, i těch historických. V Lednici například v domcích kolem zámku skoro všude...
V některých obcích pod Pálavou to místní, pokud se jim druh nehodí nebo si opatří "lepší" klony fíků ty původní BT, vyhodí někam na obecní plac nebo mezi ploty do kotárů. A tyto tam pak spokojeně vegetují x-let. Z toho se zase dají nadělat další řízky a tak stále dokola. BT fík na jižní Moravě není žádný problém, roste to samo.
:) S20
Mirek223
generál
generál

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše:
Co si tak pamatuji, tak nějaká úroda na něm bývala, ale největší problém byl s jarním vymrzáním po vyrašení. I když ho soused seřízl u země tak vždy obrašil a rostl "jako z vody".
Hofis

Příspěvek od Hofis »

U mě fíkovníky letos už slušně narašené. Na severu ve VDF takto:
Obrázek
Foto: LdA a spol., Varnsdorf, 04.05.25
Obrázek
Foto: RdB, Lídlák, Rača, Varnsdorf, 04.05.25

Zdá se, že RdB šlehnul i přes tu ochranu mráz, je takový trochu neduživý hlavně na tom kraji, který ležel přímo na protimrazové netkance. Ta druhá část se zdá být dobrá. Tak uvidíme, co s tím udělá počasí následujících dnů. Pokud to zase pomrzne, budu ten kryt opravdu sundavat až po zmrzlých, přísahám bůh. Tvrdil jsem to i minulý rok, ale nechal jsem se opět zlákat teplým počasím v dubnu. Tentokrát bych ale byl už poučen na vždy. Ale snad by to při mírném mrazu přeci jen mohla ochránit ta zeď. :?

V Praze to také slušně vyjelo. Pražský venkovní už valí jako ďas, i by mohla být nějaká ta breba, jestli to zase nezmrzne.
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 05.05.25

No, a i nová výsadba už pěkně jede... (V pozadí prakticky zcela totožné rostliny LdA a Peretta ze dvou naprosto různých zdrojů, v popředí PTN a RdB.)
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 05.05.25
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

U me na plzensku uz to taky oziva, nejvic asi RdB u zdi na zapad, ohrivane odpolednim sluncem (doufam, ze zed ho ochrani pred mrazikem)
Obrázek

Veseli/M10 pred domem taky hezky naraseny, tam by taky urcita mensi ochrana pred mrazem mohla zafungovat.
Obrázek

Kupodivu Becane na jizni zdi domu si dava nacas, tady taky pocitam s ochranou zdi.
Obrázek

A ten maly PTN od tebe Honzo uz ma hezke zelene listy, tak ten jsem dal na pudu :)
Odpovědět