Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
mirka
čestný člen ( přispívající )

Re: Fíkovník

Příspěvek od mirka »

Ještě pár posledních fíků na košt:
Tmavý Navrátil, Palmares a BT Safro
Obrázek

Obrázek

Obrázek
moravak
nováček
nováček

Příspěvek od moravak »

Tak jsem to s těmi škůdci na samém konci sezóny zakřikl. BT navštívila v noci myš a kompletně sklidila všechny zbylé fíky. A překousala i stopky listů, které jí zavazely ve šplhání. :D A úplně nejvtipnější mi přijde, že myš si původně nesla z vedlejšího záhonu několik prezrálých cherry rajčat, které pak nechala pod fíkem, když zjistila, že fíky budou lepší kořist. :lol:
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

:) jojo, myšky chrupou za chalupou a nespí... :lol: S6
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Škůdci u mě taky přišli až v závěrečném finiši. :?
První plody WM a Conadria/Atreano. WM měl všechny 3 fíky kupodivu sušší, než bych čekala u medového fíku, což je fajn.
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Přemýšlela jsem, co bych si nechala, pokud zredukuji množství fíkovníků v nádobách. RdB určitě, Negretta je dost malá a fíky dobré, takže vyhovuje. LmF asi taky. To jsou tři odrůdy, které nebývají vodnaté. Dost podobně i Improved Celeste a Giant Celeste, nemusí být přezrálé a jsou chutné. Ale jsou to letošní řízky, později se něco může změnit, tak jako s Yellow. Loni mi chutnal, a letos pouze rozbředlá kaše a dokonce nahořklá, nechápu. Bohužel, půjde z kola ven. Těch světlých medových fíků mám několik, někdy je fík výborný a někdy jako sladká kaše. Pro můj způsob pěstování to asi nejsou vhodné odrůdy- Goutte d'Or měl spoustu fíků, Becane asi třetinu, chutnaly skoro stejně. Třeba bych je vždycky měla po utržení nadsušit.
M10 mám zasazený v zemi, snad vždy něco dozraje.
Naposledy upravil(a) EvaOstrava dne 29 zář 2024, 18:03, celkem upraveno 1 x.
Mirek223
desátník
desátník

Příspěvek od Mirek223 »

meyer píše::) jojo, myšky chrupou za chalupou a nespí... :lol: S6
Na révu mi chodila kuna. Důkazní mateliál ležel na zemi pod keři. Ta dokázala poničit i pytlíky z rašlového úpletu.

Obrázek

Sklidil jsem pár dalších fíků a stejné množství shodil na zem, bo to bylo už "matla-papla". Opět se ukazuje, že tureckej hnědej otevírá více (a hlavně dříve) "prdelku" jak Blava. Turek sice zraje o mnoho lépe, ale tato vlastnost ho hodně znevýhodňuje. Mám doma v nádobě ještě jednu Blavu a tak mne napadlo, že bych ji vysadil místo Turka a zlikvidoval i velkou Blavu. Na místě Turka bych vykopal jámu alespoň pů metru hlubokou, a ohraničil ji nopovou fólií, aby se kořeny nerozrůstaly do stran. Doufám, že by to mohlo alespoň trochu omezit růst keře do "nadživotních" velikostí.
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Trpělivost se vyplácí a nechat plody na rostlině co nejdéle vede k celkovému dojmu. Především u Jaune dEscoussans se velmi osvědčily organza sáčky. Plody v sáčcích mohu nechat déle na rostlině a uvnitř přestaly plesnivět. Patrně to tedy souviselo s mouchou nebo něčím jiným co zaneslo do oka plísně. Plně vyzrálé plody mají velmi intenzivní chuť podobnou sušeným fíkům z obchodu.

NN Pastilliere dnes dal poslední 3 plody a mám ho úplně sklizený.

Trnavský velkoplodý urodil velmi velký plod. Na to, že je v 35 l kontejneru... Navíc z oka teklo mnoho medu a taková byla i jeho chuť.

Obrázek
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
meyer
velitel
velitel

Příspěvek od meyer »

Ještě to jede, ale jen sem tam něco, Bružetka bílá.

Obrázek
Brano70
oficír
oficír
Bydliště: Žibritov (SR),500mn.m.;USDA7a; Rézhegy (Belianske kopce pri Štúrove),155 m n.m., USDA7b/8a

Příspěvek od Brano70 »

Niečo z úrody:

Obrázek

Obrázek

Najchutnejšia z nich bol Zobor "Vargová" a prekvapivo tento rok aj BT. Keď má BT-čko hodne tepla a slnka, vie dozrieť hlavná úroda do veľmi dobrej kvality. Aj keď je to dosť zatracovaná odroda pre jej neskorosť, pre najteplejšie oblasti je OK , v inych lokalitach sa spoliehat viacmenej len na brebu. Pripominam, ze ten moj BT je volne zasadeny ker v zemi cca 12 rokov, v nadmorskej vyske 500 m.n.m.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Teď jsem zrovna někde četla, že i v teplé jižní Francii jim často BT špatně dozrává. Letos byl mimořádný rok, a kdyby mi EBT Pálava na jaře neomrzla, mohla jsem mít stovky fíků. Tak jich bude asi tak přes dvacet. Podle mě jsou tyhle odrůdy chuťově výborné, jen jim to moc dlouho trvá... S21
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

U toho BT asi hodně záleží na tom co se od chuti očekává. Hodně slýchávám, že má prostě takovou obyčejnou chuť. Prostě buďto je hodně cukrový, nebo málo cukrový, ale chuť je v podstatě takový jednoduchý fíkový cukr. Já to nemůžu hodnotit, jelikož jsem letos ochutnal jen 2 plody a ten druhý tomu odpovídal, dobrý, hodně cukrový, ale toť vše. Platí to třeba i pro Trnavský velkoplodý, dobře zralý plod má medovou chuť, ale nic moc dalšího.

Když to porovnám třeba s Campaniere, nebo Negronne, tak se to vůbec nedá porovnat, tam má ta sladká chuť i hloubku a další tóny.

Jinak já jsem dnes naprosto nadšený, jelikož se mi povedlo dostat do stavu dokonalosti s Jaune dEscoussans. Organza sáčky fakt fungují. Fígl je v tom, že nemusím pospíchat se sklizní. Když se plod nafoukne, změkne a svěsí ještě to není plná zralost. Je třeba nechat to ještě tak 3 dny, aby byl i lehce seschlý a pak je to opravdu zážitek. Chuť velmi podobná dobrým sušeným fíkům. Poznáváme strom v Rijece, má stejné listy i barvu plodů. V Rijece je tato odrůda asi na každé druhé zahradě. Existuje nějaká Lime Gialo která je asi identická a zdá se že je v severní části středomoří asi dost hojná. Problém, který měl moonvill s praskáním plodů u mě nastal u 2 rostlin za 5 let jen 1x u jedné rostliny a i když to bylo za vlhka, problém bude asi spíš nějaká kombinace faktorů a asi i výživy.

Dnešní sklizeň Negronne a Jaune dEscoussans. Obě odrůdy chuťově top. Sklizen I plod na mladém Green michurinska, ač je rostlina venku dozrála i za tohoto počasí do top kvality, nadějná odrůda a moc dobrá chuť.

Obrázek
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
Hofis

Příspěvek od Hofis »

Po návratu z dovolené mě velmi mile překvapil Becane. Našel jsem na něm několik krásně zralých fíků, jedem byl opravdu nezvykle velký na Becane. Byl krásně měkký, kvalita byla prvotřídní, stejně tak i u ostatních, které ale byly velikostí sotva poloviční, jak jsem zvyklý z předchozích let.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Foto: Praha-Motol, 30.09.24

Jinak k BT musím letos říct, že mi dozrálo cca 40 fíků breby v opravdu dobré kvalitě, lale třeba oproti Pražskému venkovnímu nebo i výše zmiňovanému Becane tomu chuťově něco chybí. Jinak podzimní úrodu kompletně zlikvidovala BFF, což mi tedy nevadí, protože by to stejně nedozrálo. Je však velmi zajímavé, že jak Becane, tak i Pražský venkovní volně v zemi jsou od BFF netknuté. :shock: Zatím žádné fíkovníky nežloutnou, to počasí v posledních dnech je tak u mě zatím bez následků. Důležité je, aby svítilo slunce, pak z mé zkušenosti fíkovníky drží. Ale jakmile přijde inverze, je povětšinou konec. Jinak bohužel zatím žádné náznaky zrání na Pražském venkovním, tak snad ještě vydrží alespoň do konce října. S12

A ještě pár postřehů z Kréty. Fíkovníků tam bylo opravdu hodně, ale mnoho bylo již bez listí a podle paní průvodkyně tam fíkovníky zrály před 1-2 měsíci, takže na keřích a stromech nebylo ji vůbec nic. Ale pokud byste někdo navštívili Knossos, což vřele doporučuji, protože se jedná doslova o kolébku naší evropské civilizace z období doby bronzové cca 2000 let před naším letopočtem. Neskutečně rozvinutá civilizace s písmem, akvadukty, rozvinutou ekonomikou atd. Ale to jsem trochu odbočil. Nicméně v Knossu je nádvoří s jedním fíkovníkem, v jehož příjemném stínu se hravě schovala celá naše skupina cca 50 lidí (jeden plný autobus) a klidně by se tam ještě několik dalších skupin vešlo. S6 Ptal jsem se paní průvodkyně na to, zda neví, které fíkovníky se tam pěstují. Ale přesto, že tam žije asi 30 let, tak mi pouze dokázala říct, že hlavně zelené a občas i červené. žádná znalkyně fíkovníků to není. Ale když jsem se jí ptal na Brown Turkey, tak mi řekla, že to se na Krétě už jen podle toho jména určitě nepěstuje, protože to by tam nikdo nikomu neodpustil a jednalo by se zřejmě o velezradu. Řekové a Kréťané obzvlášť nemají moc dobrou zkušenost s Osmanskou říší, v jejímž područí několik století žili. Takže asi tak... :lol:
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Fíky zrají i v tomto nepříliš horkém počasí a paradoxně je to nyní příjemnější práce než v srpnu a začátku září, protože téměř vůbec již neškodí octomilky ani žádný jiný hmyz, takže není potřeba sáčkovat.

Obrázek
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

moonvil píše:Fíky zrají i v tomto nepříliš horkém počasí a paradoxně je to nyní příjemnější práce než v srpnu a začátku září, protože téměř vůbec již neškodí octomilky ani žádný jiný hmyz, takže není potřeba sáčkovat.
]
Áno- aj u mňa to tak bývalo- ALE - napr. včera som ledva obral za hrsť nenačatých fíg- cca na 100ks zrelých papkali osy, včely, bzdochy- boli aktívne ako v strede leta...a octomiliek tisíce....octomilky(asi suzuki) - pred pár dňami kládli vajíčka do nie úplne zrelých fíg- nie cez oko- ale priamo na povrchu...takže pri dozrievaní(nie prezrievaní)- sú plody už znehodnotené...
- vždy na jeseň - čo nenačali vtáky- to v podstate vydržalo na kríkoch- preto som mal radšej plody z jesene- lebo v lete to je ako na pretekoch- bolo treba rýchlo každý druhý deň oberať, na jeseň stačilo každé cca 4 dni...(detto je na hrozne...)
ivan
admirál
admirál

Příspěvek od ivan »

moonvil píše:Fíky zrají i v tomto nepříliš horkém počasí a paradoxně je to nyní příjemnější práce než v srpnu a začátku září, protože téměř vůbec již neškodí octomilky ani žádný jiný hmyz, takže není potřeba sáčkovat.
]
Áno- aj u mňa to tak bývalo- ALE - napr. včera som ledva obral za hrsť nenačatých fíg- cca na 100ks zrelých papkali osy, včely, bzdochy- boli aktívne ako v strede leta...a octomiliek tisíce....octomilky(asi suzuki) - pred pár dňami kládli vajíčka do nie úplne zrelých fíg- nie cez oko- ale priamo na povrchu...takže pri dozrievaní(nie prezrievaní)- sú plody už znehodnotené...
- vždy na jeseň - čo nenačali vtáky- to v podstate vydržalo na kríkoch- preto som mal radšej plody z jesene- lebo v lete to je ako na pretekoch- bolo treba rýchlo každý druhý deň oberať, na jeseň stačilo každé cca 4 dni...(detto je na hrozne...)
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Čo bolo, to bolo...
Nezbývá než selektovat odolnější odrůdy a hledat efektivnější způsoby ochrany.
Pokud to u nějakých ovocných druhů v dané lokalitě nikam nevede, tak to prostě vykácet a zkoušet něco jiného. Začal jsem například vážně uvažovat o kaštanech.
Odpovědět