Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
nene
čestný člen ( přispívající )

Re: Fíkovník

Příspěvek od nene »

Pěkné, krásně dozrálé, zdravé fíky. S6
To my jsme včera vyhodili komplet celou úrodu z třímetrové Rači, totéž z dvoumetrové Rači a ještě asi polovinu HCček. Všechno červivé, buď z boku, nebo okem, u některých vůbec netušíme kudy, některé proděrované čelně asi tak deseti dírkama.
A nechápeme to - jezdíme asi tak co čtyři dny sklízet, dvě poslední sklizně byly naprosto čisté. Předposlední byla jen jeden den před tou poslední!!!, fíky teď zrají rychle, tak jsme udělali "mezisklizeň". Některé fíky byly taky z Rači a z HCčka. Už jsme se radovali, že jsme to červivé hnijící nadělení přestáli.....
Včera večer jsme obrali před odjezdem asi deset kilo fíků a doma jsme se nestačili divit. Vyházeli jsme minimálně 80%. Červi se jen hemžili. Jediné zdravé byly Becane, zřejmě díky té jejich "mokrosti". Jinak všechno špatně, bez rozdílu, jestli byl fík dozrálý nebo jen tak tak měkký (rozvařujeme s cukrem).
Ti červi uvnitř nejsou stejní, máme typické BFF, pak tenčí a menší asi Suzuki a pak ještě kvanta jakýchsi delších tenkých červů, kteří se vyskytují po více kusech v jednom plodu.
Nejhorší je, že z venku ty fíky vypadají naprosto dokonale, velké, tak akorát měkké, jen se zakousnout :lol: .
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

nene píše: Nejhorší je, že z venku ty fíky vypadají naprosto dokonale, velké, tak akorát měkké, jen se zakousnout :lol: .
A ti červi něčemu vadí? Na chuti to člověk nepozná, a aspoň s cukry dostane i nějakou bílkovinu. :wink:
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Jakmile je ve fíku červík, tak okamžitě dužnina kysne a nedá se to jíst. Třeba ve třešních si červ může pár dní rejdit a pořád jsou jedlé, ale v tom fíku to jde hned poznat.
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Ono záleží na druhu červa, problém je se Suzuki, ta totiž klade do nezralých plodů a s vajíčkem do rány zanese mikroorganismy, které začnou ovoce kvasit, ovoce na napadení reaguje tak, že začne zrát, ale jak zároveň kvasí, tak tomu odpovídá i ta chuť. Pamatuji si kdysi, že jsem na korčule ze stromu utrhnul velký krásný fík a kousl do něj, uvnitř se to hemžilo červy, tehdy to ale nebyla ani BFF, ani to nemohla být Suzuki, takže je ještě něco, tehdy jsem si myslel, že je to blastophaga, ale kdo ví co to je.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Já se teda neptám každé octomilky, jestli umí japonsky, ale zdá se mi, že i ty klasické české lezou do oka relativně brzo po začátku zrání. Rozhodně nečekají až fík začne tlít nebo něco pobodného.
Takže preferuji odrůdy s co nejvíce uzavřeným okem. To vše v kombinaci s organza sáčky, ale ty nezvládám aplikovat na vše, to bych z toho totálně zmagořil.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

prvni plody letni nasady zacinaji dozravat na Becane. oproti fikovym lokalitam jsme pozadu
Obrázek
nene

Příspěvek od nene »

Pozadu, ale zase ne tak moc.....deset, maximálně 14 dní oproti nám.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

nene: ma nejlepsi misto, nalepeny na jizni zdi domu, takze ani v dubnu neomrznul. veseli kousek vedle uplne nadivoko zacne zrat asi az koncem zari. jeste ze tu mame ty zdi domu...
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

3 dny jsem byl pryč a nestačím se divit, vezmu to postupně.

Nejdříve rostliny co jsou stále na zaskleném balkoně, který je od jara do podzimu plně otevřený.

Dozrál první plod na 1 Negronne, ale váha jen 7g, letos to s touto odrůdou bude bída, půlka plodů zničila BFF.

Ponta Tresa 1 - téměř sklizeno, plody jsou dobré ale top to zatím není.

Ronde de Bordeaux - téměř sklizeno.

Jaune dEscoussans - většina plodů sklizena. Bohužel jak se plod nechá o 1-2 dny déle je uvnitř plíseň, obávám se, že je to práce Suzuki.

Teď rostliny rychlené na balkoně a pak vynesené ven:

NIN ZS - sklizen jediný a poslední plod, chuť mizerná.

Trnavský Velkoplodý - začal ve velkém zrát, zítra to vypadá na první sklizené plody.

Campaniere - rozjel zrání ve velkém, další plody nepadají, nafukují se a mají zdravou barvu, letos to vypadá na úspěšnou sezónu (první po 4 letech).

Sal's - také začal zrát. Sklizeň do několika dnů.

Euabonne - letos z něj nic nebude

Noname fík z Rjeky, pracovní název Kastav - zdá se že ochutnáme první plod.

Jaune dEscoussans - venku teprve začal zrát, v malém kontejneru jsou plody menší a kompaktnější.

Becane - překvapivě začaly zrát plody maincropu které nasadil velmi pozdě a nedával jsem tomu šanci.

Nyní fíky, které zimuji venku na jižní straně pod balkónem (chráněná lokalita).

Pálava - velmi překvapivě dozrál plod maincropu (14 dnů po 1 ks breba. Breba měla slabou chuť, maincrop měl 56 g, ale polovina plodu byla suchá a nepoživatelná, druhá polovina naopak velmi sladká a dobrá, zvlášť ženě chutnal, mě úplně ne, takový obyčejný cukr, ale překvapilo mě že venku zimovaná rostlina dokáže dozrát maincrop.

Julia von Pressburg - ač přežila jarní mrazy, byly výhony takové zakrnělé a do července to vypadalo že vůbec nebude růst, pak se rozjela a měla nasazené 2 plody maincropu, které k mému překvapení též zrají. Do několika dní ochutnáme.

Ronde de Bordeaux - má obrovský květináč (130 l) a tak většinu léta rostl, nasadil ale i plody a ač pozdě vzhledem ke stylu léta bych se nedivil kdyby stihly dozrát.

Podtrženo sečteno, zraje vše, nelze poznat co je a co není rané. Máme za sebou asi 30 tropických dní a je to vidět.
pavell
desátník
desátník

Příspěvek od pavell »

Tak nevím ale nejspíš fíkovníky zruším, fakt mě nebaví každý zralý fík pitvat a 90% házet slepicím,loni jsem o červech nevěděl, nebo v nich ještě nebyly tak to bylo fajn, ale letos fakt hnus. Nebo existuje nějaká odrůda do které červi nejdou? Nebo je možné že to spraví pořádná zima?
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

U BFF asi nic nepomůže, ale u octomilek by asi pomohlo mít odrůdu s uzavřeným okem.
mirka

Příspěvek od mirka »

Fikovník pořízený u nás v květinářství bývalý Oškera
Obrázek

Obrázek

Obrázek
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

moonvil píše:Tak kromě starých dobrých RdB...... to bude...De Tres Esplets...
Jak chutná DTE ve srovnání s RDB? Větší plody? Měl by prý být taky hodně raný, a někdo uvádí chuť třešní či hroznů.
moonvil
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Vypadá jak dvojnásobně větší RdB, chuť je taková ... fíková.
Vážně už si skoro nevzpomínám jak chutnají třešně (naposled tu byly před 5ti lety), podobná přirovnání mě ale nutí k pousmání. Kdybych chtěl chuť hroznů, tak si utrhnu hrozen, že ano.
Raději hodnotím konzistenci, obsah kyselinek, úroveň sladkosti, prostě takové ty obecnější věci. No a u těch top fíků je to právě hustější dužnina, sladká s lehkou kyselinkou - takovou kombinaci preferuji.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

moonvil píše:...podobná přirovnání mě ale nutí k pousmání. Kdybych chtěl chuť hroznů, tak si utrhnu hrozen, že ano
To máš pravdu, proto nejsem moc nadšená, když fíky chutnají jako broskve, protože ty se u nás pěstují podstatně jednodušeji. Ale chuť třešní, obzvlášť, pokud se někde nedají vypěstovat, by možná nebyla špatná, ne? :wink: A díky za popis. :D
Odpovědět