Fíkovník
Moderátor: Stanley_51
- kasta
- čestný člen ( přispívající )

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Re: Fíkovník
EvaOstrava: bude to chtit vyzkouset, zatim to u me (nastesti) neni aktualni, vsechny fiky vypadaji ciste, no minimalne mesic jeste budou zrat...
-
EvaOstrava

RdB z parapetu má letos výbornou chuť.

Negretta z parapetu je malá rostlinka, ale má poměrné velké fíky. Chuť u hodně zralých je trochu do karamelova, bez výrazných ovocných příchutí. RdB je letos ale lepší.

Dnes jsem si všimla, že menší fíky na Becane jsou scvrklé. Už si zase odčerpala vodu z plodů. To jsem zažila i loni. Listy v pořádku, ale gumové plody. Tak jsem ji hodně zalila, a plody se vzpamatovaly, uvidím, jak dopadnou. Musím ji teď častěji zalívat. Nevím, jestli je to nějaká specialita Becane, nebo vždycky jen ji nechám proschnout, ale nikdy jsem neviděla tak výrazně zredukované plody, a po zalití zase zvětšené zpátky na dvojnásobnou velikost.

Negretta z parapetu je malá rostlinka, ale má poměrné velké fíky. Chuť u hodně zralých je trochu do karamelova, bez výrazných ovocných příchutí. RdB je letos ale lepší.

Dnes jsem si všimla, že menší fíky na Becane jsou scvrklé. Už si zase odčerpala vodu z plodů. To jsem zažila i loni. Listy v pořádku, ale gumové plody. Tak jsem ji hodně zalila, a plody se vzpamatovaly, uvidím, jak dopadnou. Musím ji teď častěji zalívat. Nevím, jestli je to nějaká specialita Becane, nebo vždycky jen ji nechám proschnout, ale nikdy jsem neviděla tak výrazně zredukované plody, a po zalití zase zvětšené zpátky na dvojnásobnou velikost.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
EvaOstrava: ja jsem si oblibil ten caj z fikovych listu, v techle horkych dnech je fakt skvely, ta chut lehce po kokosech se k tomu skvele hodi - dik za tip!
Takze i muj novy RdB ktery jen roste a odmita nasadit vic nez ty tri fiky, tak se stal uzitecnou rostlinou
Takze i muj novy RdB ktery jen roste a odmita nasadit vic nez ty tri fiky, tak se stal uzitecnou rostlinou
-
EvaOstrava

Tenhle čaj jsem nikdy nepila a nejspíš ani nedoporučovala. Ale včera jsem dala nějaké listy usušit, že to někdy zkusím. Prý se ale dá vařit čaj i z čerstvých listů (?).
- kasta

EvaOstrava: Aha, ja fakt myslel, zes ho tady zminovala Ty
Ja je radsi susim, kvuli tomu latexu, ale nevim...
- Stanley_51
- administrátor

Dá a dokonce se dá i rozmixovat čerstvý mladý list jako smoothie.EvaOstrava píše:Prý se ale dá vařit čaj i z čerstvých listů (?).
Stanley_51
-
EvaOstrava

S co ten latex v tom? Ve fících moc příjemný není.
Zrovna včera jsem měla silný zážitek s latexem. Stříhala jsem výhony a jak jsem měla zvednutou ruku, zatekl mi přímo do podpaží. Nikdy mi na kůži nic nedělal, ale tam je ta kůže jemná. Začalo to pálivě svědit, naskákala kopřivka, myslela jsem, že se uškrábu. A dost dlouho.
Zrovna včera jsem měla silný zážitek s latexem. Stříhala jsem výhony a jak jsem měla zvednutou ruku, zatekl mi přímo do podpaží. Nikdy mi na kůži nic nedělal, ale tam je ta kůže jemná. Začalo to pálivě svědit, naskákala kopřivka, myslela jsem, že se uškrábu. A dost dlouho.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Kdo má rád čaje s příchutí kočičí moči, tak si jistě pochutná. Já tedy raději namíchám list černého rybízu, rakytníku, meduňky či máty 
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Jen zajímavost, na venkovní rostlině Desert king dozrál kus breby už před 10 dny, chválená Pálava na chráněném stanovišti pořád nic.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
-
EvaOstrava

Tak mi už venkovní Pálava 3 breby dozrála, zbytek omrznul. Ale já na ní mívám zjara foliovník.
------------
On fíkovník má specifickou "vůni". Dcera ho bezpečně najde po čichu. Říká- Buď tady nastříkal kocour, nebo je tu někde fíkovník.
Listy už mám usušené, voní jinak, opravdu trochu kokosem
- jak psal Kasta.
------------
On fíkovník má specifickou "vůni". Dcera ho bezpečně najde po čichu. Říká- Buď tady nastříkal kocour, nebo je tu někde fíkovník.
Listy už mám usušené, voní jinak, opravdu trochu kokosem
- kasta

Finta je v tom, ze se musi prekonat ten prvni dousek, tam prevazuje ta divna pachut. Pak uz ji tam prakticky necitim a cim dele ten caj piju, tim vic tam vnimam ten kokos a chutna mi. V techhle vedrech mi to prijemne vraci vzpominky na ruzny ty nezraly kokosy a kokosovy kari z Thajska ap 
Pri suseni voni cela puda kokosem. Co me pri suseni pripomina silne "kocicinu" tak to je kvet cerneho bezu. Fikovnik ne.
Pri suseni voni cela puda kokosem. Co me pri suseni pripomina silne "kocicinu" tak to je kvet cerneho bezu. Fikovnik ne.
- kaaja-el

- Kontaktovat uživatele:
Já občas přidávám čerstvé fíkové listy do čaje společně s mátou, kopřivama, atd... A je to v pohodě, normálně to lidi doma pijou:-) Mě to fíkové aroma voní.
-
EvaOstrava

Kasta: Prosím tě, jak ten čaj děláš? Jeden recept měl 15 minut, druhý 5 minut povařit. Já jsem to nechala jen pár minut a mám ho hodně intenzivní. Asi se musí dát méně listů, tak to zředím. Tu kočičinu z toho necítím, trochu připomíná kopřivy.
Ale když čtu ty úžasné zdravotní benefity, tak to nepochybně musí být čaj nesmrtelnosti.

Ale když čtu ty úžasné zdravotní benefity, tak to nepochybně musí být čaj nesmrtelnosti.
- kasta

ja jen preliju horkou vodou a necham asi 10-15 minut louhovat.
- Stanley_51
- administrátor

Užívám fíkový čaj v zimě již několik let, takže mě možná budou muset zastřelit.EvaOstrava píše: Ale když čtu ty úžasné zdravotní benefity, tak to nepochybně musí být čaj nesmrtelnosti.![]()
Stanley_51