Pro některé odrůdy fíkovníků je normální, že při přezrání popraskají, záleží to na odrůdě.nene píše: Praskliny na bocích byly vždy jen typické pro zralý fík.
Fíkovník
Moderátor: Stanley_51
-
Milan Kulka
- nováček

Re: Fíkovník
jihozápadní Slovensko, Zemianska Olča 112 m. n. v.
Ale řeší se tady situace, že fíky praskají a nejsou zralé.
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Debata nebyla o tom, jaký typ řezu je vhodný (venkovní rostliny v teplé lokalitě lze samozřejmě řezat jen minimálně). Šlo o to, že ani velmi hluboký řez normálně takovéto praskání fíků nezpůsobuje. Takže příčina bude asi jinde.Milan Kulka píše:Drastické omlazení je možná dobré při pěstování v kontejnerech, ale venku to asi nebude ta nejlepší varianta...
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
-
Milan Kulka
- nováček

ano, to je pravda, ale fíkovník po drastickém ořezání se věnuje více růstu a ne tomu, aby udržel plody. Možná to praskání plodů může způsobovat nedostatek vápníku nebo jiných živin v půdě.moonvil píše:
Debata nebyla o tom, jaký typ řezu je vhodný (venkovní rostliny v teplé lokalitě lze samozřejmě řezat jen minimálně). Šlo o to, že ani velmi hluboký řez normálně takovéto praskání fíků nezpůsobuje. Takže příčina bude asi jinde.
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

Nedostatek vápníku to určitě nebude.
Navíc jsou kolem další fíkovníky, které problémy nemají......
Navíc jsou kolem další fíkovníky, které problémy nemají......
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Této domněnce v praxi nic nenasvědčuje. Opakuji, že fíkovníky (včetně toho RdB) na hluboký až totální řez (např. při vymrznutí až po zem) nereagují shazováním ani praskáním fíků. Samozřejmě se snaží rychle doplnit chybějící výhony, ale i tak plodí. Propad násady je způsoben nejčastěji různými stresovými vlivy, různé deformace pak chorobami, škůdci, výživovými problémy atd.Milan Kulka píše: ano, to je pravda, ale fíkovník po drastickém ořezání se věnuje více růstu a ne tomu, aby udržel plody. Možná to praskání plodů může způsobovat nedostatek vápníku nebo jiných živin v půdě.
Michal Hladký
-
EvaOstrava

Je zajímavé, že jsem si zrovna minulý týden říkala, že se RdB u mě chová nějak jinak, než jsem zvyklá. Minulé roky byly plody zelené až do doby, kdy se začaly zvětšovat. Letos jsou načervenalé už malé plody. Dokonce jsem měla obavu, jestli je nechce shodit. Mám dojem, že tím teplem od brzkého jara některé druhy mohou být takové rychlokvašky. Třeba žasnu, proč moje výborné ostružiny jsou letos bez chuti, jako by tu správnou chuť do dozrání nestihly.
-
Milan Kulka
- nováček

[quote="moonvil"[/quote]
Na to jsem přesně myslel
Propad násady je způsoben nejčastěji různými stresovými vlivy, různé deformace pak chorobami, škůdci, výživovými problémy atd.
Na to jsem přesně myslel
-
EvaOstrava

Já většinou čtu, že pokud je fíkovník v zemi, není třeba hnojit. No, možná je to jinak. Vím, že u vinné révy někde doporučují proti praskání stříkat vápníkem, aby se zpevnila slupka. Může to být i tím, že to rostlina letos s množstvím plodů přehnala, plus to divné počasí.
A jestli to něco nepoškozuje zvenčí, jako prvotní impulz? Ptáci nebo hmyz.
Ale obecně se praskání plodů spojuje s nerovnoměrným zásobováním vodou, a RdB je na vodu obzvlášť náročná.
A jestli to něco nepoškozuje zvenčí, jako prvotní impulz? Ptáci nebo hmyz.
Ale obecně se praskání plodů spojuje s nerovnoměrným zásobováním vodou, a RdB je na vodu obzvlášť náročná.
-
EvaOstrava

Fík na Becane už dozrál. Výrazně sladký, trochu vodnatý. Je to cukrový nebo medový fík?

Už stihly dozrát čtyři fíky na LittleMF. Trochu podobná chuť a konzistence jako RdB. Zajímavé, že oba tyto druhy nemívají vodnaté plody, přitom se o nich říká, že jsou náročné na vodu. Bude to mít asi spojitost. Když si neuloží vodu do plodů, nemohou ji v době sucha využít, takže potřebují častou zálivku.

Už stihly dozrát čtyři fíky na LittleMF. Trochu podobná chuť a konzistence jako RdB. Zajímavé, že oba tyto druhy nemívají vodnaté plody, přitom se o nich říká, že jsou náročné na vodu. Bude to mít asi spojitost. Když si neuloží vodu do plodů, nemohou ji v době sucha využít, takže potřebují častou zálivku.

-
nene

U nás pokračují nabodnuté fíky a začínáme si myslet, že to s tím praskáním na RdB má spojitost. Vypadá to, že při určité velikosti fíku něčemu stojí za to si do něj bodnout, někdy to vleze dovnitř, ale někdy je to jen maličká skvrnka po nabodení na povrchu fíku - fík při dalším růstu potom praskne. Objevuje se to už i na dalších keřích, ne tak masivně, naštěstí jen sem tam, ale....snad je to jen letošní přemnožení něčeho. 
Zdar,jako amatér začátečník s fíky, jsem letos nadšen z nějaké té úrody.Veselský získán od pěstitele na netu na jaře,brzy nasadil a rodí,sklízím
Pálava z Přibic ve skleníku braba
dost velké plody,skoro každý den něco dozraje,venku volně v zemi také ok,ale breby méně,na menší vznikající stromek,ale dobré.
Ochránil jsem před vosy,no 3ks fíku mi sežraly
Trochu mě štve sem tam mozaika,lehce rez a ta molovenka fíková nebo jak se to jmenuje
Jinak všechny zjískané větve fíku z cest JM-J- SK se mi chytli,tak uvidím jak to půjde dál.

dost velké plody,skoro každý den něco dozraje,venku volně v zemi také ok,ale breby méně,na menší vznikající stromek,ale dobré.
Ochránil jsem před vosy,no 3ks fíku mi sežraly
Jinak všechny zjískané větve fíku z cest JM-J- SK se mi chytli,tak uvidím jak to půjde dál.

- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
moje Becane na plzensku se predvadi. tohle misto, kde se fikovnik plazi po jizni zdi domu, je uplne nejlepsi. zatim si tu uzivam nepritomnost jakyhokoliv skudce, ale jsem zvedavy, jak dlouho to vydrzi, nez dorazi i do nasich chladnejsich poloh. asi uz nakoupim na pristi rok ty organza pytliky, lepsi byt pripraveny. zatim ale pohoda.

-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Po problémech s fíkovou mouchou konečně něco pozitivního. Rozjelo se dozrávání maincropu na Ronde de Bordeaux, rychlený na zaskleném balkoně. Stejně s RdB začal dozrávat jediný kus breby na venkovním Desert kingu a Becane (též rychlený na zaskleném balkoně WTF?).
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata