Protože se mi taky nezamlouvají mravenci u fíkovníků, měl bych všetečné otázky na zkušenosti - ta levandule funguje, mravenci utekli? A k té skořici stejná otázka - funguje to? Ale vzhledem k tomu, že je fíkovník zastřešený, je asi potřeba zalívat - ta skořice a paprika se odplaví, ne?EvaOstrava píše:Letos zkouším mulčovat kolem fíkovníků větvičkami levandule, mravenci ji nemají rádi. V nadstřešeném objektu zabírá dobře mletá skořice a pálivá paprika.
Fíkovník
Moderátor: Stanley_51
Re: Fíkovník
-
EvaOstrava
- čestný člen ( přispívající )

Zalíváním trochu, deštěm se odplaví víc, ale skořice mravence odpuzuje spolehlivě. Udělat pruh buď dál od rostliny a zalévat blíž, nebo naopak. Občas přisypat. Levanduli zatím zkouším, zdá se, že funguje. Měla by i na slimáky. Možná i zasadit její řízky kolem keře.
-
Hofis

Používám lepidlo ve spreji, mám už opravdu velký keř, a funguje to dobře. Akorát je třeba dát pozor na to, aby se třeba nějaká větev nedotýkala země nebo trávy, prostě to musí být dobře "utěsněné", jinak to nemá význam.
https://www.obi.cz/pripravky-proti-dals ... unEALw_wcB
https://www.obi.cz/pripravky-proti-dals ... unEALw_wcB
Já to řeším oboustrannou lepící páskou na mravence. Nesmí být jiné přístupové cesty (vysoká tráva, plot, stěna,..)
-
EvaOstrava

-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Dnešní kontrola ukázala, že pokud nepočítám už osvědčené odrůdy, tak v poměru počtu nasazených plodů k velikosti kontejneru vypadají velice dobře Sal's a Noname Pastilliere od moonvilla. Ani Trnavský velkoplodý nevypadá špatně. Pokud dopadnou chuťově dobře, říkají si o povýšení do větších kontejnerů. Jinak zklamáním je zatím Ponta Tresa 1, myslel jsem že nasadila za každým listem,ale teď vidím že asi jen za polovinou a to ještě menší.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
-
EvaOstrava

U mě to budou muset zachránit tradičně letošní nebo loňští řízkovanci. Becane, M10, Goute d'Or a LMF vypadají dobře. Ale WM a Yellow jak naschvál nasadily jen několik fíků.
Pálava ve velkém květináči vypadá špatně. Řekla bych, že asi to loňské ucpání odtoku ji poškodilo kořeny. Má letos malé a poněkud světlé listy a hnojení nepomáhá. Plodů asi dvacet. Později ji ořežu kořeny. Ani RdB nevypadá moc zdravě. Nevím, proč obě nemají hezky tmavě zelené listy. Tady možná malý květináč. V zimě jsem chtěla ořezat kořeny, jenže nebyla prokořeněná až dolů. Ještě je možnost, že mají v kořenech lalokáče a ty hlístice nepomohly. V zemi Pálava s Perettou na jaře omrzly, je otázka, jestli stihne něco dozrát.
Takže to letos opět jistí hlavně Lidl.
Pálava ve velkém květináči vypadá špatně. Řekla bych, že asi to loňské ucpání odtoku ji poškodilo kořeny. Má letos malé a poněkud světlé listy a hnojení nepomáhá. Plodů asi dvacet. Později ji ořežu kořeny. Ani RdB nevypadá moc zdravě. Nevím, proč obě nemají hezky tmavě zelené listy. Tady možná malý květináč. V zimě jsem chtěla ořezat kořeny, jenže nebyla prokořeněná až dolů. Ještě je možnost, že mají v kořenech lalokáče a ty hlístice nepomohly. V zemi Pálava s Perettou na jaře omrzly, je otázka, jestli stihne něco dozrát.
Takže to letos opět jistí hlavně Lidl.
-
vaclav sejkora

-
Hanele12

Tak u mně letos stálice velká násada Preto Tores Novas, Saĺs v kontejnerech a no name Lídlák a Jaune zapuštěné do země. RdB že kterého jsem loni byla rozpačita dalo 8 ks skvělé breby a nasazuje i když se zpožděním. Je v zemi ve skleníku v díře vyložené netkankou už druhý rok a asi ji kořeny již překonaly a nějak se dalo do růstu víc, jak do nasazování.
Problém je u mně Campaniere, letos je nějaké zaražené i přes přesazení na jaře a zapuštění do země. Je dost zavirované s mozaikou. Sháním novou pěknou rostlinu.
Neznámý Ital se skvělou chuti napadli smutnice a přes přesazení začal stagnovat a plody žloutnou. Velká škoda, byl to můj top fikovnik chutí.
EBT postupně vyřadim, maji masivní růst a kontejnery jim nevyhovují, pár kusů breby a letni je obtížné stihnout uzrát.
Ostatní odrůdy letos uvidím a vyhodnotit po sklizni. Mám pár novinek jako Malta Black, Black Madeira a Mision Malaga, Pastiliere ...
Problém je u mně Campaniere, letos je nějaké zaražené i přes přesazení na jaře a zapuštění do země. Je dost zavirované s mozaikou. Sháním novou pěknou rostlinu.
Neznámý Ital se skvělou chuti napadli smutnice a přes přesazení začal stagnovat a plody žloutnou. Velká škoda, byl to můj top fikovnik chutí.
EBT postupně vyřadim, maji masivní růst a kontejnery jim nevyhovují, pár kusů breby a letni je obtížné stihnout uzrát.
Ostatní odrůdy letos uvidím a vyhodnotit po sklizni. Mám pár novinek jako Malta Black, Black Madeira a Mision Malaga, Pastiliere ...
-
EvaOstrava

Breba Goutte d'Or (zkráceně jí říkám Dorée, ale přý to není přesně totéž). Výborná, i když mohla být ještě sladší, ale taková chuť mi vyhovuje.

Tuhle jsem četla na diskuzi:"Název Goutte d'Or se používá hlavně pro dvě odrůdy - Brunswick a Kadota." V mém připadě Kadota. Asi na tom něco bude. Loni jsem porovnávala svou odrůdu Goute d"Or a Dottato/Kadota a připadalo mi, jakoby jim někdo přehodil listy. Eshop totíž místo Dottato poslal něco úplně jiného, čímž skvéle zabránil duplicitě.

Tuhle jsem četla na diskuzi:"Název Goutte d'Or se používá hlavně pro dvě odrůdy - Brunswick a Kadota." V mém připadě Kadota. Asi na tom něco bude. Loni jsem porovnávala svou odrůdu Goute d"Or a Dottato/Kadota a připadalo mi, jakoby jim někdo přehodil listy. Eshop totíž místo Dottato poslal něco úplně jiného, čímž skvéle zabránil duplicitě.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
u me na plzensku zachranuje sezonu Becane, roste uplne idealne, nasadil uz spousty plodu a vubec mu nevadi, ze jsem ho na jare presadil z 12l do 30l kontejneru (bal jsem se ze bude jen korenit)

Rdb - jak dostal podmisku - chytil krasne zelenou barvu, ale misto plodu tlaci nove vyhony, asi jsem mu tou pozdni vydatnou zalivkou trochu rozhodil rytmus. Neva, u nej stejne potrebuju, aby byl trochu vetsi a fungoval jako zastena, tak aspon povyroste.
Veseli/M10 pred domem roste jako o zavod, uz si tam evidentne prokorenil, kam potreboval. Ale uz i nasazuje plody. Vystrihal jsem mu vsechny tenky vnitrni vetvicky a vyzkousim ten caj z listu...

Rdb - jak dostal podmisku - chytil krasne zelenou barvu, ale misto plodu tlaci nove vyhony, asi jsem mu tou pozdni vydatnou zalivkou trochu rozhodil rytmus. Neva, u nej stejne potrebuju, aby byl trochu vetsi a fungoval jako zastena, tak aspon povyroste.
Veseli/M10 pred domem roste jako o zavod, uz si tam evidentne prokorenil, kam potreboval. Ale uz i nasazuje plody. Vystrihal jsem mu vsechny tenky vnitrni vetvicky a vyzkousim ten caj z listu...
-
kaossik
- admirál

- Kontaktovat uživatele:
Ta barva plodů na Negronne vůbec nevypadá, ale vše ostatní by sedělo.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
-
EvaOstrava

To bude fáze před zmodráním.
https://threefold.farm/blog/low-maintenance-fruits-figs
https://threefold.farm/blog/low-maintenance-fruits-figs
V průběhu zrání má odstíny do červena. Pak ztmavne.