Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Marek1970
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Re: Fíkovník

Příspěvek od Marek1970 »

EQS píše:A je to tu - Lidlovniky :D videl som 4 "odrody" a cena 6.99 EUR
Obrázek
U nás bolo päť odrôd. Údajne sú to "Morena", "Bornholm", "Desert King", "Perrretta", "Brown turkey", naschvál ich dávam do úvodzoviek.
Chuť experimentovať s rastlinami z Lídlu ma už dávno prešla. Také šťastie ako nene na vydarený kus figovníka som nikdy nemal a všetky čo som tam v minulosti kúpil, som po čase, roky stále neplodiace, nakoniec vyhodil.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaOstrava »

To je zvláštní, loni jsem je v Lidlu prohlížela a dost jich mělo už nasazené maličké fíky. Možná se polepšili. Dokonce na fcb jeden člen ukazoval RdB lídlovník, který měl překvapivě i odpovídající listy!! :D :D
Marek1970
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Možno úplne zmenili dodávateľa ale niekoľko rokov dozadu všetko čo som tam ja osobne kúpil bol neplodiaci odpad. Možno som mal len smolu alebo to bolo tým, že istú dobu na Slovensko vozili iné odrody, pravdepodobne aj od iného množiteľa ako do ČR. Na tých rastlinách čo sú u nás aktuálne v Lídli v ponuke som nevidel ani náznak tvoriaceho sa plodu, takže aj vzhľadom k skutočnosti, že mám dostatok už osvedčených a bohato plodiacich odrôd (vrátane Perretty a Desert Kingu), tak im "kšeft" neurobím :wink: .
kaossik
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kaossik »

Už se dost začínají projevovat rozdíly mezi rostlinami. Letos je zatím zklamání Preto Torres Novas, loni čerstvý řízek měl 1 ks maincropu v červenci, letos se ani po zaštípnutí k nasazení plodů nemá. Stejně je na tom Euabonne, Goute de Miel 3 a Julia von Pressburg. Velice neochotně,ale už cosi roste u Salse. Krásně nasazeno a už velké plody má Jaune, RdB, Campaniere (letos mu věřím), Negronne, Nin ZS, Becane a Ponta Tresa 1. Fenomenálně vypadá řízek fíkovníku z botanické v troji, z 10 cm řízku je nyní 20 cm rostlina s již velkými 2 plody a krásně roste dál. Trnavský se s nasazováním plácá. Goute de Miel 1 mi připomíná zakrslou bonsai. druhý rok po řízkování má 20 cm a 5 malých plodů a netváří se, že by chtěl růst dál.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Já bych tomu nasazení na nula/jednoletých řízkovancích nepřikládal žádný velký důraz - jako ve smyslu, že když se na mladém řízkovanci hned objeví fík, tak z toho plyne, že příští roky bude ochotně nasazovat.
Sem tam už něco zaštipuju, ale většina rostlin má již dostatečně nasazeno. Upravil jsem taky typ hnojiva, v květnu už k rostlinám šel dusík jen v malém poměru a spíše fosfor, draslík, od června už přecházím zcela na Ferty 4, tj. převážně draslík.
V tom vlhku se mi hlavně venku rozjela na některých fících rez, takže trochu Flowbrixu zespoda listů. Jinak to vypadá nadějně, suzuki se již mlsně oblizuje.
Tom
nováček
nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Zdar,tak jsem o víkendu navštívil J.SK -Velký Meder a pokoukal po místní vegetaci...
Co se týká fíku,počítal jsem o něco s větší velikostí 2 násady,breba stále zraje,tak alsp.pár vyborných třešní jsme si utrhli :D :D
Všechny místní stromy-fíkovníky jsou zřejmě stejný druh ale objevil jsem jeden s odlišnými listy -(3-4m strom)

Obrázek
Jinak dost fíkových stromů je tam napadeno, ožrané listy bílé fleky....
Hanele12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanele12 »

Tak u PTN byl asi řízek urychlen v teple, také mi začíná nasazovat až teď. Obvykle zraje od poloviny září, je pozdnější. A to byl trvale ve skleníku, i když otevřeném. Letos půjde na konci června ven ke zdi.
JančiZV
pokročilý
pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JančiZV »

Marek ja som to vcelku vyhral s Lidlom.
Ronde de Bordeaux je super, Napolitana síce neskorá ale tiež pekne rodí a to čo predávali ako Chicago je Dottato.
dzani696
desátník
desátník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dzani696 »

JančiZV:Tá Napolitana,ja ju mám tiež. Jak dlho trvalo než ti začala plodiť?
Jano
Hanele12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanele12 »

Tak teď tedy prosím o radu. Vím, ze určovat se dá těžko z plodů. Ale dostala jsem ho jako NdC, což určitě není. Chuťově loni exeloval a byl i raný. Prezimovaly tři plody, no bohužel se mi dva podařilo při přenášení ulomit. Teď uzrál ten poslední barva zelená velmi štavnatý a skvělý. Spíš ovocná chuť. Loni pod popisem NdC prvni na fotu nahoře. Je to výjmečný kus, v kontejneru roste střídmě, kratké vzdálenosti mezi listy, nasazuje masivně.Díky

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Hanele12 dne 11 čer 2024, 20:56, celkem upraveno 1 x.
EmhyrVarEmreis
škvrně
škvrně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EmhyrVarEmreis »

Mám na balkoně asi pět mladých fíkovníků. Dneska jsem si všiml, že některé listy jsou pokryté pavučinkami. Očividně je molovenka fíková už běžná i na Vysočině. Netušil jsem, že fíkovník trpí na škůdce.
Třebíčsko, 450 m n. m.
Marek1970
oficír
oficír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Janči, ja som mal z Lidla Rouge de Bordeaux (nie Ronde), Napolitanu a na ten tretí názov si už ani nepamätám. Po troch rokoch ani jeden plod, dlhšie som s nimi nemal trpezlivosť, keďže 95 % odrôd z iných zdrojov nahodilo plody ešte v tom istom roku, kedy som zakorenil z nich odrezky (vrátane Ronde de Bordeaux, ktorý som mal ak sa dobre pamätám aj od teba). Možno som mal dlhšie čakať a nejakých plodov by som sa časom možno dočkal ale pestovať niekoľko rokov rastlinu akou je figovník “naprázdno”, to nie je pre mňa.
Inak tento rok sa u mňa javí, že úroda vo vonkajšej výsadbe bude asi termínovo najskoršia a najbohatšia odkedy figy pestujem (čo zasa nie je až tak dlho cca 5-6 rokov).
JančiZV
pokročilý
pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JančiZV »

No je to mačka vo vreci, to uznávam. Jedine ak chce niekto experimentovať.
Aj u nás vo Zvolene je to posunuté tento rok o 2-3 týždne. Na jar som vysadil Egerszegi sárgu, breba po vysadení opadla ale letná násada sa už tlačí tak sa tešim.
Obrázek
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaOstrava »

Hanele12 píše:Tak teď tedy prosím o radu. Vím, ze určovat se dá těžko z plodů.
Ten jedině hledat pod fíkovníky s obrovskými plody. Loni jsem měla největší Komen a Perettu, ale na váhu 11,5 dkg tedy nedosáhly. A ta zvláštní barva zeleno fialová. Má většinu plodů tmavých?
Jaké má listy?
Hanele12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanele12 »

Komen i Perettu mám. Ty to určitě nejsou. Má úplně kulaté plody. Váha je zajímavá no byl jen jeden, loni byly taky větší, ale ne tolik. Ta zelená barva je možná nedostatkem uv, byl za oknem a pak ve skleniku. Loňské plody byly zvláštně nafialovělé. Tipla jsem si na Ital 258, pokud ho někdo má budu ráda za porovnání. Listy viz. obrázek.

Obrázek
Odpovědět