Stříkají - podívej se pár stránek dopředu.Mirek223 píše:Kdo ví, jak voni to dělají s těma fíkama, které sem vozí do obchodů, že tam není ani "živáčka"? Nebo je?
Choroby a škůdci
Moderátor: Stanley_51
-
- čestný člen ( přispívající )
- Kontaktovat uživatele:
Re: Choroby a škůdci
-
- Kontaktovat uživatele:
To by šlo, tři týdny to trvá v teple od vajíčka k mouše, plus nějaký čas na páření. Nová generace je tu. 

-
- mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ondrej... píše:Po asi měsíci klidu se začínají znovu objevovat plody s dírkou. V žádném z nich už jsem larvu BFF nenašel.
Ani nenajdeš. Díra značí, že ní z fíku housenka vylezla.
-
- Kontaktovat uživatele:
Doufáme, že se všechny ty ..... utopí.
-
- člen
- Kontaktovat uživatele:
- moonvil
- administrátor
- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
A co konkrétně tě trápí? Škůdci? Ti se letos objevili ve zvýšené míře, ale to může časem pominout stejně jako se to už v minulosti stalo u jiných ovocných druhů. Mezitím se také vyselektují odolnější odrůdy.
Nebo jinak - který ovocný druh je v dnešní době pěstovatelný bez jakýchkoli potíží?
Nebo jinak - který ovocný druh je v dnešní době pěstovatelný bez jakýchkoli potíží?
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
My máme letos 99% všech nashi, hrušek a jablek naprosto pročervivělých. Uvnitř černé, sežrané, plné červů i červíků, kteří už se z jádřince rozlézají po celém plodu a dělají v něm síť chodeb a chodbiček. Někteří červi jsou "klasičtí, jinde je červíků celá osada. Nepatrný černý flíček na povrchu plodu znamená naprostou fujtajblovost uvnitř, většinou nejde z plodu vůbec nic zachránit.
Přitom je většina hrušek ještě nezralých...
Z asi dvou stovek plodů nashi byl zdravý jen jeden jediný.
Situace je obdobná jako u fíků - ale poznat červivý fík (fík s červy uvnitř) je podstatně obtížnější než poznat červivou hrušku.
Hruškám nepomohlo ani zasáčkování, asi jsme zareagovali pozdě. Bylo to tak, že jsme odjížděli a stromy ověšené plody jsme chtěli odlehčit - nenašli jsme žádný hnijící nebo červivý plod, který bychom mohli ustřihnout. Přijeli jsme za čtyři dny a většina hrušek už byla napadená
, něco přiletělo a skoro na každém plodu dírky ve slupce. Pak už platí, že čím zralejší hruška, tím větší humus uvnitř.
S těmi červivými fíky je to fakt problém, když někomu vadí ta představa, že v plodu je červ, akorát že ho neuviděl a tak ho snědl, tak se s tím moc dělat nedá.
Doufejme, že to zasáčkování pomůže, zatím to vypadá dobře.
Ale co budeme dělat s tou BFF, to zatím netušíme. Na některých BTčkách nezůstal ani fík, ale stejně tak dopadlo i Becane - fíkovníky u zdi domu. A jak už jsme psali, padá teď znovu i to, co už by sice asi nedozrálo, ale ještě to na větvích dorůstalo.
Přitom je většina hrušek ještě nezralých...
Z asi dvou stovek plodů nashi byl zdravý jen jeden jediný.
Situace je obdobná jako u fíků - ale poznat červivý fík (fík s červy uvnitř) je podstatně obtížnější než poznat červivou hrušku.
Hruškám nepomohlo ani zasáčkování, asi jsme zareagovali pozdě. Bylo to tak, že jsme odjížděli a stromy ověšené plody jsme chtěli odlehčit - nenašli jsme žádný hnijící nebo červivý plod, který bychom mohli ustřihnout. Přijeli jsme za čtyři dny a většina hrušek už byla napadená

S těmi červivými fíky je to fakt problém, když někomu vadí ta představa, že v plodu je červ, akorát že ho neuviděl a tak ho snědl, tak se s tím moc dělat nedá.
Doufejme, že to zasáčkování pomůže, zatím to vypadá dobře.
Ale co budeme dělat s tou BFF, to zatím netušíme. Na některých BTčkách nezůstal ani fík, ale stejně tak dopadlo i Becane - fíkovníky u zdi domu. A jak už jsme psali, padá teď znovu i to, co už by sice asi nedozrálo, ale ještě to na větvích dorůstalo.
-
- člen
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě že žádný, paradoxně jsou na tom nejlépe citrusy, které však potřebují největší péči během zimy. Už si ani nepamatuji, kdy fíkovníky zaplodily z "breba". Zkoušel jsem je v nádobách, ve skleníku i na volném prostransví na zahradě nebo u jižní strany domu. Jejich schopnost nasadit "druhou" vlnu je úžasná, ale počet dozrálých plodů je minimální, navíc nikdo další v rodině nepřišel fíkům na chuť. Největším konzumentem byly manželka, ale když jsem jí řekl o červících v plodech, tak jim vlasně podepsala ortel. Na zahradě dorůstají rostliny obrovských rozměrů, nejspíše je to dáno i trvale mokrým "podzemím", na což zřejmě doplatil i tomel, který vždy celou násadu plodů shodil.moonvil píše:A co konkrétně tě trápí? Škůdci? Ti se letos objevili ve zvýšené míře, ale to může časem pominout stejně jako se to už v minulosti stalo u jiných ovocných druhů. Mezitím se také vyselektují odolnější odrůdy.
Dva hlavní fíkovníky zlikviduji a nechám zatím jen jeden, který jsem zdědil při koupi pozemku od sousedů. Byl to keř, který každoročně vyrůstal ze země já ho chtěl zlikvidovat. Vykopat ho nebylo možné, a tak jsem ho v zemi trochu obnažil a postavil na něj plechový barel, ve kterém jsem zafajroval suchým dřevem, abych ho v zemi vypálil. Letos po třech letech jsem objevil jeden výhon, který dokázal na začátku léta odněkud ze země vyrůst a tak jsem mu dal šanci. Je na místě, které zatím nemám zrekultivováno, takže ničemu nepřekáží. Vím jen, že ho bývalý soused vždy na zimu seřezal kousek nad zemí a on pak znovu obrašil. Tak vypadá nyní.

Když porovnám místní ovocné stromoví s fíkovníkem, tak jeho hlavní výhoda je v tom, že může dát úrodu i pokud na jaře omrzne. Ale když vidím, jak to dopadlo letos, tak to je jedno velké zklamání. Velkým zklamáním bývá napři i stolní réva, ale tam jsem se již dostal do situace, kdy mi nevadí že to na jaře zmrzne, protože se pak nemusím dívat, jak nezralou úrodu ničí voda. Letos jsem sice něco kvalitního sklidil, ale již šest let po sobě ničí úrodu voda.
- moonvil
- administrátor
- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš v Břeclavi problém s dozráváním letní násady, tak jednoznačně obměnit odrůdovou skladbu. Ale jestli to, jak říkáš, doma skoro nikdo nejí, tak asi nemá smysl se s tím moc trápit a raději zasadit pár jabloní nebo něco podobného.
Michal Hladký
-
- admirál
- Kontaktovat uživatele:
Já na tvém místě bych zkusil zasadit třeba Negronne. BFF ho sice také napadá, ale jednak má brebu a v Břeclavi by mohl také dozrát.Mirek223 píše:Už si ani nepamatuji, kdy fíkovníky zaplodily z "breba". Zkoušel jsem je v nádobách, ve skleníku i na volném prostransví na zahradě nebo u jižní strany domu. Jejich schopnost nasadit "druhou" vlnu je úžasná, ale počet dozrálých plodů je minimální, navíc nikdo další v rodině nepřišel fíkům na chuť. .
Jeho výhoda je, že má pevnou slupku a džemovitou konzistenci dužiny, není tak rozblemcaný jako ostatní odrůdy. Má dost specifickou chuť jahodového džemu a plody jsou velmi odolné vlhkosti. Když ostatní odrůdy dozrávají na kaši a praskají tak Negronne má stále plody dobré. Za mě je to nejchutnější odrůda co máme a mají jí rádi všichni.
BFF je třeba řešit, ale jelikož se jedná o temnou odrůdu, tak lze napadené plody sbírat dříve než larvy vylezou (poznají se tak, že se začnou předčasně zabarvovat na části fíku, část zůstává zelená).
Co se octomilek týká, tak předpokládám že kvůli konzistenci, tuhé slupce a uzavřenějšímu oku by se mu mohly vyhýbat.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
-
- Kontaktovat uživatele:
kaossik píše:
Negrone:
Co se octomilek týká, tak předpokládám že kvůli konzistenci, tuhé slupce a uzavřenějšímu oku by se mu mohly vyhýbat.
Bohužel neplatí, je to sice trochu lepší než na vedlejším BTčku nebo Trnavském, ale špatné je to taky.
Spíš BFF Negrone nevidí, kolem všechno spadlo, ale Negrone ještě fíky má. Což samozřejmě může být náhoda a zcela jiný vliv.
-
- admirál
- Kontaktovat uživatele:
U mě jsou na obou Negronne škody lehce přes 50% od BFF, takže patří k úplně nejvíc postiženým odrůdám. Takže to bude spíš štěstí že u tebe na ni nelétají.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
-
- Kontaktovat uživatele:
Má zajímavé listy, jaké míval plody ~ malé, velké, světlé nebo tmavé?Mirek223 píše:Dva hlavní fíkovníky zlikviduji a nechám zatím jen jeden, který jsem zdědil při koupi pozemku od sousedů. Letos po třech letech jsem objevil jeden výhon, který dokázal na začátku léta odněkud ze země vyrůst...Tak vypadá nyní.
-
- ouško
- Kontaktovat uživatele:
Taky si myslím, že problémem budou špatné odrůdy, ty které mají brebu u mě v červnu nebo v červenci, by Břeclavi měly v pohodě dozrát. Samozřejmě pokud je velkým problémem BFF a chcete pěstovat něco jiného, je to taky řešení