Rozumiem, počasie nepraje
Robievam uplne vsetko , kazdy nezjedeny prebytok zo zahrad. Niektore ovocie sa dobre lyofilizuju v neporusenom stave ( napr maliny, jahody )
Cucoriedky, Moruse, egrese, ribezle, rakytniky, marhule , broskyne, rakytnik....robievam tak ze ich mixnem v mixeri, ak su moc kysle pridam trosku medu alebo ine sladšie ovocie.
Nasledne sa to vyleje na lyofilizacny plech a da do mašiny.
Deti to velmi lubia , niekedy nestiham vyrabat
Mix robim preto lebo napr cucoriedka , morusa trva o 10 -15 hodin dlhsie ako malina. Cucoriedka ma taku nepriepustnu kožu , tažsie sa z nej odparuje pod mrazom voda.
Vobec to nevadi, nalame sa to na platky a zavakuuje v pohari.
Teraz sme kostovali jahody a cucoriedky ktore boli vyrobene pred 3 rokmi. Su stale uzasne bez straty chuti.
Skusal som aj kiwi s medom , aj to je fajn. Zatial len kupovane. Na urodu z nasich 10 ks vysadenych velkoplodych este čakáme.
Kaki ide sa mozrejme tiez, ale este som ho nerobil. Dostal som len par kusov darom minuly rok, to sa zjedlo. Mame nasadene 19 ks roznych odrod, zial mlade stromky, este par rokov na urodu pockame. Potom toto medovo sladke ovocie bude urcite sluzit okrem ineho aj na prisladzovanie kyslejšieho v mixoch.