Pawpaw - Asimina triloba
Moderátor: Stanley_51
-
Pavuk
- mírně pokročilý

- Bydliště: Sady nad Torysou (Košice-okolie), 214 m.n.m., západne orientovaný svah
Re: Pawpaw - Asimina triloba
A naviac sa mi asi chytili štepy, ktoré mi tam šikovne dal Davidoff a tak už snáď o rok bude lepší zber.
Budú tam aj PA Golden a Sweet Virginia. Verím, že podrastú a zakvitnú, aby pomohli opeliť moju akože Primu.
Budú tam aj PA Golden a Sweet Virginia. Verím, že podrastú a zakvitnú, aby pomohli opeliť moju akože Primu.
Slovo balkón je odvodené od slova kaktus, nie od slova prádlo!
Martin
Martin
- Petr z H.
- pokročilý

Nějaké propady ... Těšil jsem se na první úrodu, ale propadlo mi cca opylených 100 klastrů, některé z nich i 8chapadlové. Zbývá poslední. Jestli toto je každoroční realita, pak jsem tedy dost zklamaný.
Bohuzel vsechno, nebo temer vsechno zalezi na pocasi, a to neovladame ( bohuzel nebo bohudiky),
Perte neboj verim, ze urcite okostujes
Perte neboj verim, ze urcite okostujes
-
nene
- čestný člen ( přispívající )

Letos propadaly asiminy i u nás, na dvou stromcích na nechráněném místě není vůbec nic. Bylo a není přesněji. Na chráněném místě plody jsou, ale zase netypicky - některé jsou už obrovské, jiné maličké. Neopylujeme.
- kasta

- Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
No ja se prave v takovych pripadech chodim uklidnit sem. Tady se dozvim, ze letos to je normalni a chyba neni na mem prijimaci
- moonvil
- administrátor

- Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
- Kontaktovat uživatele:
Tímto způsobem propadly letos asiminy i ve fóliáku, kde sice nemrzlo, ale ty extrémní výkyvy teplot byly možná ještě výraznější než venku. Paradoxně na venkovních omrzlých stromcích se drží těch clusterů asi 2x tolik.
Michal Hladký
http://www.plnazahrada.cz
http://www.plnazahrada.cz
-
radek.god

Tak zatim to vypada tak, ze jsem venku neprisel o zadnou z asimin (1-2 lete semenace) i pres umisteni na slunce.
Moc je nekontroluji, ale listy rostou, nekde vice, jinde mene.2 rostlinam teda uz zloutnou ...
Vyska tak 5-25 cm a kmen asi 3-7mm , dost se to i pres stejne stari lisi.
Tak uvidime jak se to bude menit s vetsi intenzitou slunecniho svetla a tepla.
Vse jsem zimoval ve sklepe s minimem svetla a zalivky, proste zadne studene zimovani na parapetu na balkone jako roky predtim.
Z 3-5 roubu na nich neprezil zadny ...
Moc je nekontroluji, ale listy rostou, nekde vice, jinde mene.2 rostlinam teda uz zloutnou ...
Vyska tak 5-25 cm a kmen asi 3-7mm , dost se to i pres stejne stari lisi.
Tak uvidime jak se to bude menit s vetsi intenzitou slunecniho svetla a tepla.
Vse jsem zimoval ve sklepe s minimem svetla a zalivky, proste zadne studene zimovani na parapetu na balkone jako roky predtim.
Z 3-5 roubu na nich neprezil zadny ...
- Radim K
- admirál

- Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
- Kontaktovat uživatele:
Letos "konečně" něco propadlo i u nás. Píšu konečně, protože poslední roky Asiminy přeplozovaly tak, že se lámaly pod tíhou plodů a už to nikdo ani nechtěl. Ale stejně bude plodů požehnaně. Je jedno, jestli jsou na plném slunci, nebo 3/4 dne ve stínu stromů v lesním zapojení, všechny plodí přibližně stejně (jsou bohatě zavlažované).
Mladý asiminový hájek z asi pětiletých roubovanců:

Prima:

NC1

Toto jsou asi osmileté stromy, které v lesním zapojení překotně rostou do výšky a ani není poznat, jestli maj 6 nebo 9 metrů, asi něco mezi
. Ale plodí velmi dobře.

Mladý asiminový hájek z asi pětiletých roubovanců:

Prima:

NC1

Toto jsou asi osmileté stromy, které v lesním zapojení překotně rostou do výšky a ani není poznat, jestli maj 6 nebo 9 metrů, asi něco mezi

-
longr
- velitel

- Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.
Taky mi letos propadlo tak 85 % nasazených plodů. Kolega, kterému jsem dával pyl, nemá nakonec vůbec nic.
-
radek.god

Mno, asi pomalu zacina obdobi, kdy je slunce i na temer 2 lete semenace na jihu moc silne.
Mam je stale v 2L PET, ale ty jsou naskladane ve vysoke plastove prepravce z tlusteho otvory vetraneho plastu, takze ven couhaji jen vetve s listy.
I pres zalivku zacinaji zloutnout/hnednout listy
Je otazka, zda je to nasledek tech veder nebo vetsiho svetla ze slunce.Asi je budu muset brzo presunout nekam do stinu
Ale i tak od jara aspon trochu narostly
Mam je stale v 2L PET, ale ty jsou naskladane ve vysoke plastove prepravce z tlusteho otvory vetraneho plastu, takze ven couhaji jen vetve s listy.
I pres zalivku zacinaji zloutnout/hnednout listy
Je otazka, zda je to nasledek tech veder nebo vetsiho svetla ze slunce.Asi je budu muset brzo presunout nekam do stinu
Ale i tak od jara aspon trochu narostly
- Petr z H.
- pokročilý

Kolikrát je ti ještě potřeba zopakovat (dokonce i s průkaznými fotkami), že celodenní (celoroční) slunce NENÍ primární příčinou strádání malých asimin?radek.god píše: ↑04 črc 2025, 11:47Mno, asi pomalu zacina obdobi, kdy je slunce i na temer 2 lete semenace na jihu moc silne.
I pres zalivku zacinaji zloutnout/hnednout listy![]()
Je otazka, zda je to nasledek tech veder nebo vetsiho svetla ze slunce.Asi je budu muset brzo presunout nekam do stinu![]()
Ale i tak od jara aspon trochu narostly![]()
-
radek.god

Asiminy hnojim Kristalonem GOLD a kontroluji zalivku vic pro to podle me udelat nemohu.Petr z H. píše: ↑04 črc 2025, 12:06Kolikrát je ti ještě potřeba zopakovat (dokonce i s průkaznými fotkami), že celodenní (celoroční) slunce NENÍ primární příčinou strádání malých asimin?Dodal jsi jim stopové prvky či nějaké hnojivo? Od té doby, co jim dávám https://agromanualshop.cz/yaratera-tens ... 9IAny1vDsU nemají se špatnou výživou a odcházením listů jediný problém.
Pokud yb to nebylo na Asiminy vhodne,tak pak mam uz jen Kristalon Plod a Kvet
Ad to Tvoje hnojivo, diky za tip, verim Ti , ze Ti funguje, nicmene 1050 bych fakt za kilo hnojiva a jeste k tomu bez dopravy nedal
- Petr z H.
- pokročilý

Ty jsi asi vůbec nic nepochopil, přečti si aspoň složení. To není NPK hnojivo, jsou to stopové prvky! To se dává po špetkách, vydrží to roky. A právě kvůli asiminám jsem to pořídil, protože jsou na to hodně citlivé. A jak mi zpočátku listy žloutly a v půli léta odcházely a asiminy ukončovaly růst, po aplikaci už nemám žádný problém, listy po celou sezónu zelené, normální přírůstky a o listy přicházím jen kvůli slimákům.radek.god píše: ↑04 črc 2025, 12:15Ad to Tvoje hnojivo, diky za tip, verim Ti , ze Ti funguje, nicmene 1050 bych fakt za kilo hnojiva a jeste k tomu bez dopravy nedal, kdyz me vyjde 2 x 0.5.kg Kristalonu na 200 v akci nebo max 300 bez akce a je skladem v Kauflandu.Nebo nevim v cem je tada tak uzasny nebo lepsi za az 6x vyssi cenu
?
Nemusí se hned kupovat kilo. Tenso Cocktail celkem běžně používají i Akvaristé.
Když tak zkontrolovat složení s Petrovou verzí a koupit si akvaristické množství na vyzkoušení.
V Praze to půjde i bez dopravy osobně třeba tady: TENSO COCKTAIL - 50 g