Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Pavuk
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Sady nad Torysou (Košice-okolie), 214 m.n.m., západne orientovaný svah

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od Pavuk »

A naviac sa mi asi chytili štepy, ktoré mi tam šikovne dal Davidoff a tak už snáď o rok bude lepší zber.

Budú tam aj PA Golden a Sweet Virginia. Verím, že podrastú a zakvitnú, aby pomohli opeliť moju akože Primu.
Slovo balkón je odvodené od slova kaktus, nie od slova prádlo!
Martin
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Nejake propady jsou vzdycky, ale neco se udrzi a nekdy koukam kolik jich v jednom je- tady to vypada na 7 statečných :D
Obrázek
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

MonikaV píše:
23 čer 2025, 10:47
Nejake propady jsou vzdycky, ale neco se udrzi a nekdy koukam kolik jich v jednom je- tady to vypada na 7 statečných :D
Nějaké propady ... Těšil jsem se na první úrodu, ale propadlo mi cca opylených 100 klastrů, některé z nich i 8chapadlové. Zbývá poslední. Jestli toto je každoroční realita, pak jsem tedy dost zklamaný. :?
MonikaV
generál
generál

Příspěvek od MonikaV »

Bohuzel vsechno, nebo temer vsechno zalezi na pocasi, a to neovladame ( bohuzel nebo bohudiky),
Perte neboj verim, ze urcite okostujes S14
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Letos propadaly asiminy i u nás, na dvou stromcích na nechráněném místě není vůbec nic. Bylo a není přesněji. Na chráněném místě plody jsou, ale zase netypicky - některé jsou už obrovské, jiné maličké. Neopylujeme.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Petr z H. píše:
24 čer 2025, 08:35
Nějaké propady ... Těšil jsem se na první úrodu, ale propadlo mi cca opylených 100 klastrů, některé z nich i 8chapadlové. Zbývá poslední. Jestli toto je každoroční realita, pak jsem tedy dost zklamaný. :?
No ja se prave v takovych pripadech chodim uklidnit sem. Tady se dozvim, ze letos to je normalni a chyba neni na mem prijimaci :) A hlavni je mit to co nejpestrejsi, kazdy rok se povede neco jineho (krome takovych uletu, jako lonsky rok). Letos to vypada super s kiwi, asiminy budou pristi rok :)
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Petr z H. píše:
24 čer 2025, 08:35
Tímto způsobem propadly letos asiminy i ve fóliáku, kde sice nemrzlo, ale ty extrémní výkyvy teplot byly možná ještě výraznější než venku. Paradoxně na venkovních omrzlých stromcích se drží těch clusterů asi 2x tolik.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Tak zatim to vypada tak, ze jsem venku neprisel o zadnou z asimin (1-2 lete semenace) i pres umisteni na slunce.
Moc je nekontroluji, ale listy rostou, nekde vice, jinde mene.2 rostlinam teda uz zloutnou ...
Vyska tak 5-25 cm a kmen asi 3-7mm , dost se to i pres stejne stari lisi.
Tak uvidime jak se to bude menit s vetsi intenzitou slunecniho svetla a tepla.
Vse jsem zimoval ve sklepe s minimem svetla a zalivky, proste zadne studene zimovani na parapetu na balkone jako roky predtim.
Z 3-5 roubu na nich neprezil zadny ... :|
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim K »

Letos "konečně" něco propadlo i u nás. Píšu konečně, protože poslední roky Asiminy přeplozovaly tak, že se lámaly pod tíhou plodů a už to nikdo ani nechtěl. Ale stejně bude plodů požehnaně. Je jedno, jestli jsou na plném slunci, nebo 3/4 dne ve stínu stromů v lesním zapojení, všechny plodí přibližně stejně (jsou bohatě zavlažované).

Mladý asiminový hájek z asi pětiletých roubovanců:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Prima:
Obrázek

NC1
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Toto jsou asi osmileté stromy, které v lesním zapojení překotně rostou do výšky a ani není poznat, jestli maj 6 nebo 9 metrů, asi něco mezi :lol: . Ale plodí velmi dobře.
Obrázek

Obrázek

Obrázek
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

Taky mi letos propadlo tak 85 % nasazených plodů. Kolega, kterému jsem dával pyl, nemá nakonec vůbec nic.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Mno, asi pomalu zacina obdobi, kdy je slunce i na temer 2 lete semenace na jihu moc silne.
Mam je stale v 2L PET, ale ty jsou naskladane ve vysoke plastove prepravce z tlusteho otvory vetraneho plastu, takze ven couhaji jen vetve s listy.
I pres zalivku zacinaji zloutnout/hnednout listy :-o
Je otazka, zda je to nasledek tech veder nebo vetsiho svetla ze slunce.Asi je budu muset brzo presunout nekam do stinu :shock:
Ale i tak od jara aspon trochu narostly :-)
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

radek.god píše:
04 črc 2025, 11:47
Mno, asi pomalu zacina obdobi, kdy je slunce i na temer 2 lete semenace na jihu moc silne.
Mam je stale v 2L PET, ale ty jsou naskladane ve vysoke plastove prepravce z tlusteho otvory vetraneho plastu, takze ven couhaji jen vetve s listy.
I pres zalivku zacinaji zloutnout/hnednout listy :-o
Je otazka, zda je to nasledek tech veder nebo vetsiho svetla ze slunce.Asi je budu muset brzo presunout nekam do stinu :shock:
Ale i tak od jara aspon trochu narostly :-)
Kolikrát je ti ještě potřeba zopakovat (dokonce i s průkaznými fotkami), že celodenní (celoroční) slunce NENÍ primární příčinou strádání malých asimin? :? Dodal jsi jim stopové prvky či nějaké hnojivo? Od té doby, co jim dávám https://agromanualshop.cz/yaratera-tens ... 9IAny1vDsU nemají se špatnou výživou a odcházením listů jediný problém.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Petr z H. píše:
04 črc 2025, 12:06
Kolikrát je ti ještě potřeba zopakovat (dokonce i s průkaznými fotkami), že celodenní (celoroční) slunce NENÍ primární příčinou strádání malých asimin? :? Dodal jsi jim stopové prvky či nějaké hnojivo? Od té doby, co jim dávám https://agromanualshop.cz/yaratera-tens ... 9IAny1vDsU nemají se špatnou výživou a odcházením listů jediný problém.
Asiminy hnojim Kristalonem GOLD a kontroluji zalivku vic pro to podle me udelat nemohu.
Pokud yb to nebylo na Asiminy vhodne,tak pak mam uz jen Kristalon Plod a Kvet :shock: a extra hnojiva na citrusy, boruvky, kaktusy a jahody. :shock:

Ad to Tvoje hnojivo, diky za tip, verim Ti , ze Ti funguje, nicmene 1050 bych fakt za kilo hnojiva a jeste k tomu bez dopravy nedal E7 , kdyz me vyjde 2 x 0.5.kg Kristalonu na 200 v akci nebo max 300 bez akce a je skladem v Kauflandu.Nebo nevim v cem je tada tak uzasny nebo lepsi za az 6x vyssi cenu :shock: ?
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

radek.god píše:
04 črc 2025, 12:15
Ad to Tvoje hnojivo, diky za tip, verim Ti , ze Ti funguje, nicmene 1050 bych fakt za kilo hnojiva a jeste k tomu bez dopravy nedal E7 , kdyz me vyjde 2 x 0.5.kg Kristalonu na 200 v akci nebo max 300 bez akce a je skladem v Kauflandu.Nebo nevim v cem je tada tak uzasny nebo lepsi za az 6x vyssi cenu :shock: ?
Ty jsi asi vůbec nic nepochopil, přečti si aspoň složení. To není NPK hnojivo, jsou to stopové prvky! To se dává po špetkách, vydrží to roky. A právě kvůli asiminám jsem to pořídil, protože jsou na to hodně citlivé. A jak mi zpočátku listy žloutly a v půli léta odcházely a asiminy ukončovaly růst, po aplikaci už nemám žádný problém, listy po celou sezónu zelené, normální přírůstky a o listy přicházím jen kvůli slimákům. ;) Podle výzkumu Franze potřebují především molybden.
FranTom
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od FranTom »

radek.god píše:
04 črc 2025, 12:15
... nicmene 1050 bych fakt za kilo hnojiva a jeste k tomu bez dopravy nedal..
Nemusí se hned kupovat kilo. Tenso Cocktail celkem běžně používají i Akvaristé.
Když tak zkontrolovat složení s Petrovou verzí a koupit si akvaristické množství na vyzkoušení.
V Praze to půjde i bez dopravy osobně třeba tady: TENSO COCKTAIL - 50 g
Odpovědět