Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Stanley_51
administrátor
administrátor

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od Stanley_51 »

Moje Overlees a naroubované další čtyři odrůdy.
Obrázek
Stanley_51
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od nene »

Krásný stromek S6
ComRed
škvrně
škvrně

Příspěvek od ComRed »

Mám problém s asiminou odroda Prima. Mám ju druhý rok, pričom minulý rok nemala žiadny problém. Pestujem ju v kvetináči, keďže bývam na kopci a mám kamenitú pôdu. Celý čas bola vonku. Na jar si urobila kvetné aj listové puky a nič nenaznačovalo, že by mala mať nejaký problém. Po pár dňoch ako začala vyhánať listy tak sa ich rast úplne zastavil. Čo sa kvetov týka, zo začiatku vyzerali dobre ale tiež sa prestali zväščovať a ostali miniatúrne. Ostatné asiminy mi už vyhnali aj 10 cm výhony. Pred 2 a pol mesiacom som ju presádzal do väčšieho kvetináča ale nepoškodil som jej koreňový systém. Pozoroval niekto z Vás u asimín niekedy niečo podobné? MInulý rok rástla lepšie ako tie čo mám v zemi.

tieto listy sú staré skoro 3 týždne

Obrázek

posledné dva kvety už sa začínajú sfarbovať

Obrázek
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

No u me se teda listy venkovnich asimin taky posledni 2 tydny prestaly zvetsovat a vetsina z nich se dokonce vyrazne zmensila :?
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

u me se od zacatku ochlazeni vyvoj kvetu i listu taky prakticky zastavil
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

taky bych řekl, že je to zimou člověk je rád, že nedošlo k redukci a vývoj je minimální
longr
velitel
velitel
Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvek od longr »

V Bystrci se mi zvětšování listů taky zastavilo se zimou. I z květů se propracovaly jen ty, které už byly v pozdější fázi. Už je vše vlastně odkvetlé, jen poslední květní pupeny na koncích větviček se přestaly zvětšovat.
Novojičínsko bude letos špatné, asiminy jsou spálené mrazem.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

U mě na severu ve VDF to letos nakonec vypadá i celkem dobře. Už je tam vidět i celkem dost již zvětšujících se clusterů, takže nějaký další větší propad už nečekám. Ale uvidíme, počítá se až to, co zůstane na stromě až do sklizně.
Nene: Je tam letos i pár clusterů na té vaší Overleese, tak moc doufám, že letos konečně ochutnám. S14
nene

Příspěvek od nene »

:) S6
MikeDundee
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Příspěvek od MikeDundee »

Na rostlinách mi opadala většina clusterů s plody. Mohlo to být způsobeno chladným a deštivým počasím v druhé půli května, nebo příčinou mohlo být nedostatečné opylení ? Plůdky dorostly do stádia "chobotniček", kdy se od sebe rozevřely, ale pak opadaly. Může do tohoto stádia dospět neopylený květ ? Divné právě je, že se mi to stalo i na dvoumetrové Primě, která je samosprašná.
Opylujete ručně štětečkem ?
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Opylení proběhlo, jinak by se clustery nevytvořily, ani ty malé.
Většina propadla nejspíše vlivem počasí.
Hofis

Příspěvek od Hofis »

MikeDundee píše:
17 čer 2025, 22:46
Na rostlinách mi opadala většina clusterů s plody. Mohlo to být způsobeno chladným a deštivým počasím v druhé půli května, nebo příčinou mohlo být nedostatečné opylení ? Plůdky dorostly do stádia "chobotniček", kdy se od sebe rozevřely, ale pak opadaly. Může do tohoto stádia dospět neopylený květ ? Divné právě je, že se mi to stalo i na dvoumetrové Primě, která je samosprašná. Opylujete ručně štětečkem ?
U mě každoročně propadne drtivá většina i opylených květů už ve formě vznikajících clusterů, zůstane odhadem tak 5-10% max. Ono kdyby všechny ty květy měly být plody, vypadal by ten stromek jako hodně velká parodie na nejbohatěji ozdobený vánoční stromek všech dob. :) Přijde mi, že ten propad je takto zcela normální, alespoň u mě na Primě takto každoročně. Jakmile se ale začnou clustery výrazněji zvětšovat, už to v drtivé většině zůstane viset na stromě až do sklizně. Na opylení používám starou štětku na holení, letos ale i hodně zaúřadovali hmyzáci, much jsem na tom viděl opravdu hodně letos.
Davidoff
škvrně
škvrně

Příspěvek od Davidoff »

U mna toho tak isto opadlo prilis vela nato ako kvitli,ale zazili minimalne 5 mrazivych noci ,listy poznacene doteraz tak to bude urcite tym,opeloval som aj rucne aj much sa tam v tom chladnom pocasi schovavalo dost,vytvorili sa klastre ale urcite to bolo poznacene tym mrazom a nedali to....ale ochutnam uz asi 5 odrod...
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

Ja letos s opylenim taky nemel uspech, no aspon jak vidim/ctu, je to bezne. Mam mlade stromky, druhy letos poprve zakvetl, jen par kvety. Tak snad pristi rok.
Pavuk
mírně pokročilý
mírně pokročilý
Bydliště: Sady nad Torysou (Košice-okolie), 214 m.n.m., západne orientovaný svah

Příspěvek od Pavuk »

Moja ževraj Prima je už stromisko a vždy sa mi urobili chobotničky a potom opadali.

Vody má vždy dosť, hnojenie podľa Franza, prírastky obrovské, aj som bzučal a nikdy nič.

Tento rok kvety schytali -7°C, no dostal som peľ od Davidoffa a hľa, mám zo 4 klastre, čo držia a rastú!

Takže po 8 rokoch snáď ochutnám S12
Slovo balkón je odvodené od slova kaktus, nie od slova prádlo!
Martin
Odpovědět