Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
kasta
čestný člen ( přispívající )
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od kasta »

longr píše:
31 říj 2025, 18:28
Pyl je na prašnících v takových hrudkách. U starších květů se většinou ulomí celý prašník. Nejlepší je mít mírně vlhký štětec a tím pyl přenášet. Není potřeba se s tím nijak moc šmrdlat, i při letmém dotyku se na bliznu dostane spousta pylových zrn.
Pristi rok to musim poradne nastudovat. Idealne i s obrazkama :)
Hofis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hofis »

Používám starou štětku na holení. Pyl je po přejetí prášícího květu na štětce zřetelně vidět, daleko líp, než třeba u mučenek. Takže jakmile narazíš na prášící květ, lze ho použít tak dvakrát až třikrát na opylení všeho okolo, pak už z něj toho moc nepadá. A opravdu není třeba se s tím nijak párat. Prostě tím natřít ty mladé květy a hotovo. Toť moje zkušenost.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Tak to jsem to asi delal pozde, mozna uz byl ten kvet stary a vysypal se komplet. Pristi rok to prostuduju dukladne. Vidim, ze jsou i studie, kde rozebiraji vyvoj kvetu skoro den po dni (i s obrazky). U mucenek mam po prejeti pestiku na stetecku hromadku zluteho prasku, tam neni co resit. Tady jsem nic takoveho nemel...
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Ono se u některých květů stane, že se v nich žádný použitelný pyl nevyvine. Prostě jsou tam jen černé zbytky tyčinek a nic žlutého se v žádné fázi neobjeví. Vídám to běžně na pár rostlinách co mám ve fóliáku, venku si nejsem jist, tam to tak nehlídám.
Každopádně bys ten žlutý pyl nepřehlédnul, je docela výrazný a s použitím štětečku se s ním pracuje velmi dobře
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

tak tam asi vazne byl nejaky problem, ze jsem ten pyl nenasel. jsou to mlade rostliny a ty studene noci na jare je uplne zastavily, jak jsem koukal. tak snad pristi rok :)
Odpovědět