Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
FranTom
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od FranTom »

Na zimní zálivku se mi osvědčil půdní vlhkoměr. Prostě zapícheš na chvílí do květináče a vidíš na stupnici jak to tam s vlhkem je.
Používám i během roku pro některé květináčovky. Kolikrát jsem překvapen že ještě je vláhy dost nebo naopak jak rychle zmizela.
radek.god
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od radek.god »

Ja mam delsi dobu asi 2 tyto https://www.hutermann.cz/produkt/meric- ... 3jzZWcZfIH

Ale z ebay a za mnohem mene S6 , je mozny ze uz fungovalo jen mereni teploty :( , ale to cidlo na PH a vlhko chcipnulo nebo jen zral baterie E7 , nakonec jsem ho prestal pouzivat.
Je otazka jak moc je to mereni vlhka bylo vubec presne :-o , tedy zda to pozna rozdil mezi mokrym, vlhkym a premokrenym substratem :shock:
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

radek.god píše:
Mirku diky :lol: ja nasloucham:
Bohužel málo neb hodně děláš po svém
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radim K »

Ad vlhkost substrátu během zimy a zimování.

Asiminy, stejně jako asi tak 90% všech rostlin na světě, jsou zvyklé na vlhkost substrátu 90% a více během zimy. Asiminy v podstatě mohou stát trvale v podmisce s trochou vody a ve funkčním substrátu neshnijí. Je to opět velký paradox, protože rostliny obecně začínají chytat hniloby, plísně a vykazují nekrotické znaky naopak po přeschnutí, nebo při dlouhé expozici v téměř suchém substrátu. Jakmile se z rostliny odpaří limitní množství vody, přijdou o svou obranyschsopnost, doslova mohou přijít o imunitu a potom po prvním zalití přijdou na řadu choroboplodné procesy. Platí to i pro různé hlízy atd. Pouze sukulenty jsou stavěné na proschnutí substrátu.

Obecně platí jednoduché pravidlo. Rostlina v květináči by měla být na zimovišti pokud možno dobře prokořenělá a neustále spíše vlhká. Pokud není dobře prokořenělá, je nutné, aby měla co nejmenší objem substrátu. Zimovat asiminy při průměrné zimní teplotě nad 5°C může být nebezpečné.
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

Souhlas. Pořád nebereš v potaz, že pro asiminu je mráz v zimě dobrý. Zimovat v kolárně jí uškodí. Jestli se bojiš promrznutí kořenů (nemusíš), vykop 30 cm hlubokou díru pod ořechem a asiminy v PETkách tam na zimu zapusť. Ostatně je tam můžeš nechat zapuštěné trvale, i přes léto.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Radim K píše:Ad vlhkost substrátu během zimy a zimování.

Obecně platí jednoduché pravidlo. Rostlina v květináči by měla být na zimovišti pokud možno dobře prokořenělá a neustále spíše vlhká.
Radime nenapadlo me to sledovat, tedy nevim, jak moc a kolik rostlin (asimin) dokaze ten rok ze semene prokorenit 2L PET.
Domnivam se, ze zadna (aspon u me bez skleniku) a ze ho neprokorenily ani rocni asiminy.Zase se vracime k tomu kulovemu (?) korenu, ze se nema/nesmi poskodit a ze se nema asimina kvuli tomu casto presazovat (vim, ze se to tady resilo) a ze JE DLOUHY.Tedy jako u Mangovniku.Pri silene cene "citrusovych kvetinacu" mi proste jina varianta, nez 2L PET, nezbyva.Navic ta je jeste delsi = koren muze byt delsi a narozdil od klasickeho citrusoveho kvetinace nepraska.Snadno se prenasi a skladuje, jelikoz nezabira tolik mista do prostoru.
Rostliny jsem v nich mel loni/predloni (?) venku a neprezila zadna.Z meho amaterskeho pohledu vidim jen vysledek , tedy , ze me zcernaly a uhnily, mozna zmrzly koreny a pak i rostliny, to nevim, ale davalo by to smysl.Nevim kolik je v zemi 20-30 cm pod povrchem, kdyz je venku -15 °C napr.
Vlhkost/mokrost nemam venku jak ovlivnit, proste byly pod oresakem bez listi, tedy bez ochrany, kdyz prselo, tak proste prselo, kdyz na to nasnezilo, tak byly zasnezene.I mista u zdi baraku jsou zasnezena.Nezvladla to venku ZADNA.Nezkousel jsem je zakopat po okraj do zeme.Jelikoz jsem neocekaval, ze by prokorenily a mel jsem je postavene na dlazbe u plotu, aby pri vetru drzela hmotnosti jedna druhou, tak by ani nemely kam do zeme korenit a nevdidim duvod v tom je prvni rok zakopavat a korenit do zeme.Pri U ME POMALEM rustu asimin jsem byl vubec rad, ze vyklicily.Tentokrat jsem nemel PET u topeni a nedaval tam semena uz v lednu, takze letos proste klicili pozdeji koncem jara nebo az v lete a venku.1-2 mesice doma v byte pri 20°C k vykliceni (ktere by bylo videt) , nevedlo.

Pokud jsi tim zimovistem myslel proste mistnost a neberes jako zimoviste zahradu, tak jasny, budu se je snazit drzet s vlhkym substratem :-)

Nebo snad nekdo v CR zimujete uspesne asiminy v kvetinaci venku pod sirym nebem na snehu :shock: ? Tedy myslim bez dodatecnych ochran , folii apod ...
Radim K píše:
Pokud není dobře prokořenělá, je nutné, aby měla co nejmenší objem substrátu. Zimovat asiminy při průměrné zimní teplotě nad 5°C může být nebezpečné.
Proc ? Chapu asi tech 5°C , zrejme myslis kvuli dormanci ? Zvazim tedy presun prepravky na balkon.Ale proc by mel vadit vetsi objem neprokoreneneho substratu, kdyz v nem rostlina byla od semene ?
Leda bych spatne odhadnul zalivku a prelil ji a uhnily by koreny, jinak me nenapada proc :-o
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

radek.god píše: Nebo snad nekdo v CR zimujete uspesne asiminy v kvetinaci venku pod sirym nebem na snehu :shock: ? Tedy myslim bez dodatecnych ochran , folii apod ...
Já jsem měl semenáčky v normálních květnících, průměr cca 10 cm, celou zimu venku bez ochrany. V zimě na ně pršelo a někdy i sněžilo, ale žádný nechcípnul. Nevím jak ty to děláš, ale ty bys umořil i pampelišku.
Stanley_51
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Petr z H. píše:Souhlas. Pořád nebereš v potaz, že pro asiminu je mráz v zimě dobrý. Zimovat v kolárně jí uškodí. Jestli se bojiš promrznutí kořenů (nemusíš), vykop 30 cm hlubokou díru pod ořechem a asiminy v PETkách tam na zimu zapusť. Ostatně je tam můžeš nechat zapuštěné trvale, i přes léto.
Verim, ze stara dobre prokorenena asimina by prezila V ZEMI i na Kvilde.Spise nez zmrznuti se tedy bojim u malych rostlin premokreni destem ci snehem v kombinaci s mrazem E10 .V lete se premokreni nebojim, to vim, ze jim nekolikadenni dest a promaceny kvetinac/PET neublizi, protoze je teplo.
Do 30 cm hloubky se tady bohuzel neprokopu S13 , ani za mokre zeminy.Tech 20 cm by se nejak pri dlouhodobych destich dalo prorazit.
Ale pristi rok mam v planu vetsinu rostlin (nejen asimin, proste idealne temer vse) rovnou zakopat a v dobe presunu holt zase vykopat, tak to klidne zkusim tam nejakou tu PET s asiminama na dalsi zimu nechat.
Poznam nejak konkretne v te kolarne, ze uz je na ne moc teplo ?Tzn co za poskozeni bych tam mel hledat jako prvni, kdyz rostliny budou kazdym dnem na 99% vsechny hole bez listu ?
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Stanley_51 píše: Já jsem měl semenáčky v normálních květnících, průměr cca 10 cm, celou zimu venku bez ochrany. V zimě na ně pršelo a někdy i sněžilo, ale žádný nechcípnul. Nevím jak ty to děláš, ale ty bys umořil i pampelišku.
Ale to jsi je zakopal po okraj do zeme, jak mi radil Petr, ne ? Nebo jsi polozil/nechal kvetinace na jare venku na zemi bez zakopani a i tak prezily ?
Pokud ano, tak me napada otazka, zda uz nebyly pred zimou prokorenene pod kvetinacem hluboko do zeme a zda to kde konci nebo kam az sahaji koreny ma ci nema na preziti/zmrznuti korenu vliv.Tedy zda nezmrzly/nechciply koreny nad zemi a prezil ten kulovy koren a ty koreny pod zemi.
Ale proto jsem tam ptal, ze nevim jaky je teplotni rozdil nad zemi pri -15°C a treba v tech 20-30cm pod zemi a jaky to ma vliv pak na preziti rostliny.
Pokud je tam teplota +/- stejna, tak by ale nedavalo smysl to zakopavat.
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

radek.god píše: Ale to jsi je zakopal po okraj do zeme, jak mi radil Petr, ne ? Nebo jsi polozil/nechal kvetinace na jare venku na zemi bez zakopani a i tak prezily ?
Zásadně nedělám věci, které považuji za zbytečné. Takže nezakopávám květináče do země. Za prvé je to námaha a za druhé - co nepřežije nepotřebuji. V Tachově je drsné klima a proto potřebuji pouze to, co zde tyto podmínky přežije. Ve svých letech se již zbytečné námaze vyhýbám.
Stanley_51
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

Díky Michale spojení navázáno
Je ta zajímavá anomálie a odrůdu Jerry’s Big Girl jsem letos dostal od člena kiwifóra
Kdo se chce mrknout tak https://docs.google.com/document/d/14Yx ... bVcKC/edit

omlouvám se všem kdo to nemohl otevřít, už by to mělo být v pořádku
Naposledy upravil(a) Franz dne 13 lis 2024, 13:57, celkem upraveno 1 x.
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

radek.god píše:Nebo jsi polozil/nechal kvetinace na jare venku na zemi bez zakopani a i tak prezily ?
Pokud ano, tak me napada otazka, zda uz nebyly pred zimou prokorenene pod kvetinacem hluboko do zeme a zda to kde konci nebo kam az sahaji koreny ma ci nema na preziti/zmrznuti korenu vliv.Tedy zda nezmrzly/nechciply koreny nad zemi a prezil ten kulovy koren a ty koreny pod zemi.
Ale proto jsem tam ptal, ze nevim jaky je teplotni rozdil nad zemi pri -15°C a treba v tech 20-30cm pod zemi a jaky to ma vliv pak na preziti rostliny.
Pokud je tam teplota +/- stejna, tak by ale nedavalo smysl to zakopavat.
Ne, ne a ne. Neexistuje žádné "zmrznul nad zemí" a "nezmrznul pod zemí". Není u nich obvyklé ani žádné "prokořenění", mladé asiminy mají kořenů pomálo, pouze ten kůlový a z něj pak vybíhají další do stran. Cokoli jsem nechával přes zimu venku či sázel do země, nemělo žádné "prokořenění". Pokud by zmrznula část nad zemí, pak je rostlina zmrznutá a neporoste. Prosím, už přestaň s těmi teoriemi - mráz -15 °C asiminám vůbec nevadí, ani kořenům, ani kmeni, ani pupenům, ani ničemu. To je fakt, můžeš tu polemizovat třeba další měsíc, ale fakta nepopřeš. Přemokření nehrozí ani v zimě, pokud máš propustný substrát a ve dně dírky. Spíš naopak, hrozí přeschnutí. A to zakopání jsem ti dal jen jako placebo, abys je opravdu nechal venku a uchlácholil se vyšší teplotou pod zemí. Ale v Praze, tam skutečně není co řešit. Jestli ti něco někdy chcíplo, tak je to na 99 % tím, že ti to některý pěkný den přeschlo, a pak samozřejmě další zalívání způsobí jen rozklad oslabené či odumřelé části - hnití.
Jestli ti nic pořádně neroste, hledej chybu především v substrátu, hnojení a zálivce. Ale tak nějak mi to nedává smysl - pokud nejsi schopný vykopat díru v zemi ani na hloubku rýče, tak co chceš s těmi asiminami vlastně dokázat?
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Franz píše:Díky Michale spojení navázáno
Je ta zajímavá anomálie a odrůdu Jerry’s Big Girl jsem letos dostal od člena kiwifóra
Kdo se chce mrknout tak https://docs.google.com/document/d/14Yx ... bVcKC/edit
Supr.
JBG (250-39) mam v semenacich v ruznych kombinacich, dve rostliny uz vloni plodily, letos bohuzel vse zmrzlo.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Petr z H. píše: Ne, ne a ne. Neexistuje žádné "zmrznul nad zemí" a "nezmrznul pod zemí". Není u nich obvyklé ani žádné "prokořenění", mladé asiminy mají kořenů pomálo, pouze ten kůlový a z něj pak vybíhají další do stran. Cokoli jsem nechával přes zimu venku či sázel do země, nemělo žádné "prokořenění". Pokud by zmrznula část nad zemí, pak je rostlina zmrznutá a neporoste. Prosím, už přestaň s těmi teoriemi - mráz -15 °C asiminám vůbec nevadí, ani kořenům, ani kmeni, ani pupenům, ani ničemu. To je fakt, můžeš tu polemizovat třeba další měsíc, ale fakta nepopřeš. Přemokření nehrozí ani v zimě, pokud máš propustný substrát a ve dně dírky. Spíš naopak, hrozí přeschnutí. A to zakopání jsem ti dal jen jako placebo, abys je opravdu nechal venku a uchlácholil se vyšší teplotou pod zemí. Ale v Praze, tam skutečně není co řešit. Jestli ti něco někdy chcíplo, tak je to na 99 % tím, že ti to některý pěkný den přeschlo, a pak samozřejmě další zalívání způsobí jen rozklad oslabené či odumřelé části - hnití.
Jestli ti nic pořádně neroste, hledej chybu především v substrátu, hnojení a zálivce. Ale tak nějak mi to nedává smysl - pokud nejsi schopný vykopat díru v zemi ani na hloubku rýče, tak co chceš s těmi asiminami vlastně dokázat?
No plan je aby rostliny narostly do velikosti a stari, kdy budou odolnejsi na prime slunecni svetlo i na venkovni podminky v zime nebo spise na prelom zimy a jara , kdy prijdou po par peknych teplych dni zase mrazy ( jako letos koncem unora) .
Tzn ven chci dat az 3+lete rostliny s aspon 1-2 cm kmenem treba 40+cm vysky.Proste aby to nebyla naka mala tenka chciplotina jako je mam po prvnim roce.
Cilem bylo a bude dat v PET dobre prokorenene rostliny do zeme idealne bez te PET lahve, jinak jasne dole mam v PET asi 6 der 8-12mm sirokych udelanych kombinaci trafopajky a vrtacky.Substrat zahradnicky, obcas s primesi perlitu.
A ocekavam, ze koreny se proderou za deste tam, kam se ja za sucha nedostanu nebo by to bylo velmi pracne.
Respektive tohle se tak trochu nepotvrdilo v dobe zakopani 1-2 letych semenacu z Tropiku do zeme na prime slunecni svetlo.
Tak doufam, ze starsi rostliny na slunci nebo mladsi (0-2 roky) ve stinu budou prosperovat a mit chut korenit.
Preschnuti si na podzim , v zime a na zacatku jara nebo pred zacatkem jara nedovedu predstavit.
Puda je tady v teto dobe trvale mokra a na povrchu mekka, jasne muze zmrznout a byt tvrda jak kamen.
Nezda se mi, ze je dobry napad chodit zalevat v lednu ci prosinci pri mrazu.
Cilem je tam mit venku 1-3 rostliny a na nich naroubovano co nejvice odrud pro vzajemne opyleni.
Necekam, ze mi prezije 100% semenacu a pocitam se ztratami v dalsich letech.
Jen bych nerad, aby ta ztrata byla 100% jako v pripade semenacu fikovniku zakopanych bez PET lahve do zeme.
Jinak ty chcipne asiminy byly pres zimu v PET ve stinu pod holym orechem u plotu, takze voda, snih, i kdyby bylo hezky a 10°C a vecer 0 nebo mraz, tak si nedovedu predstavit, ze by substrat mohlo uschnout nebo vyschnout.A v lete jsem je tam ted temer nezaleval a ani tak neuschly.
EvaOstrava

Příspěvek od EvaOstrava »

Ono to umísťování rostlin pod ořešák taky nemusí být moc vhodné. V jedné tabulce je sice asimina uvedená, že by jí to nemuselo vadit, ale fíkovník tam třeba uvedený nebyl. Ořešák vylučuje nějaké látky, které mohou některým rostlinám dost škodit. Já s tím tedy zkušenost nemám, a ani nemám ořešák.
Odpovědět