Rudolf M píše:Já jsem tady na fóru, když jsme s Asiminami začínali, ždímal mnoho informací a inspirace. Ale v základu je nejpodstatnější ta již zmiňovaná dravost podnože, nebo start zakoupené rostliny. Cokoli co jsme kupovali jako roubovaný a mělo to 5-10 cm přírůstky, ať už finální přírůstky letošní nebo loňské (dá se to tak krásně zpozorovat třeba podle listů, které asimina dělá výhradně na letošních větvích), tak ta rostlina stála a stojí do teď za starou bačkoru, každoroční přírůstek max 20 cm se nezměnil ani u rostlin po 13 letech v zemi, a nepomohlo nic, sádrování, kvanta kompostu, zastínění, postavení foliáku přes léto, nic. Pokud tedy toužíte po velkých stromech a hřejete si v květináčích nějaké letité bonsaje, asi se vám to nesplní

.
Pouze a jedině mladá a dravá rostlina, s evidentním zdravým letošním nebo loňským přírůstkem desítky cm dlouhým, ty mají jedině smysl. Z vlastních zkušeností bych kupoval maximálně roční roubovanou rostlinu, starší kusy už smysl nemají. A nejde jen o následné přírůstky, ale i o plodnost. Přírůstky jsou odrazem toho, jakou tvoří Asimina kořenovou masu, malé přírůstky značí i menší plody. Neuživý to.
Rudo, ale takovyhle pomaly start melo zatim 100% asimin co jsem kdy mel.
To bych musel tedy vsechny vyhodit a mit k dispozici stovky semen a zkoumat, ktery semenacek z nich poroste raketove a ty ostatni vyhazovat.A to bez vlastnich plodu tezko vymyslim

N avic bych je musel nechat klicit od zacatku venku, protoze tolik PET/kvetinacu a hlavne mista nemam
Ty co byly na jihu, tak pokud neco je jeste aspon na rezu zelene a nechciplo to tam uplne, tak tam je prirustek za tento rok v cm nulovy nebo nemeritelny.
To co bylo ve stinu, tak tam to podle me je jak pises 5-10cm, spise 10-15 a neprekona to ani tech 20 cm jak jsi uvadel.Musel bych sejit dolu a premerit, jaka rostlina prekonala 20cm prirustek nebo rust od nuly.
Coz v pripade letosnich semenacku za neuspech nepovazuji, nebo jsem aspon nepovazoval.
Naopak ocekavam, ze to bude jako u mnoho jinych rostlin, tzn pomaly start a stale rychlejsi a rychleji rust ( pri zasazeni do zeme nebo do vetsiho kvetinace).
Ano, mam je v 2L PET a uznavam, ze jsem nekontroloval, zda uz koreny prolezly dole nebo prokorenily tu PETku ci ne.Pokud ne, tak by zasazeni v zemi nebo zakopani kvetinace do zeme stejne k nicemu v teto fazi podle me nepomohlo a tech 20cm by asi neprekonal zadny 0-1 rocni semenacek ( to se jen domnivam - jelikoz asiminy od vas mi v zemi a na primem slunecnim svetle chciply, tak dalsi pokusy se sazenim do zeme jsem uz radeji z obavy o ztratu takto mladych rostlin nedelal )
Ale je jasne, ze casem se zasazeni do zeme nevyhnu.
Take pak chci vychytat to roubovani, protoze tim, ze jsou rostliny male a temer nerostou, tak se domnivam, ze kdyz neroste poradne podnoz, tak nepriroste ani roub.
Netvrdim, ze to u 0-1 rocnich semenacu nejde vubec, jen ze me se to na 3-5mm stoncich letos proste neujalo.I se to obtizneji roubuje.Mozna, kdybych je dal do uplneho stinu, ale to uz nezjistim

. Spis je otazka kolik let to potrva, nez ta podnoz naroste z tech 3-5mm treba na 1 ci 1.5cm, kdy uz by to roubovani melo byt snadnejsi a rust rostliny rychlejsi.
Zatim teda mam rostliny u zidky baraku smerem na jih a spekuluju nad tim, kdy je dam do kolarny s minimem svetla.
Jestli treba v -5°C jako mucenky nebo uz ted.Stejne tam narust nevidim, naopak jako na fotkach ostatnich, opadavaji masivne listy.