Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
Radim K
admirál
admirál
Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a
Kontaktovat uživatele:

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od Radim K »

Ten náš popis, jak sem dávala Eva, je už docela "zaprášený" a řekněme, že by chtěl minimálně revizi. Ono to z velké části pořád platí, ale není to v žádném případě dogma. Obecně jakékoliv rady ohledně pěstování čehokoliv nesmí být brány jako dogmata a hlavně, jak už tu padlo, jsou u strašné spousty rostlin pořád dokola kolující mýty, jako u Asimin bezvýhradná nutnost zastínění, kůlovitý kořen aj.
Není to o tom jednom faktoru slunce. Ale společně se slunným stanovištěm přichází externality, jako je snížená využitelná vodní kapacita půdy a často je půda na celodenním výpeku s nižším obsahem humusu, než jsou půdy ve stínu a mnoho dalších detailů. Všechny tyto externality jsou dalšími dílky do skládačky, kdy zdánlivé obviňujeme faktor slunce, protože je nejvíc zřetelný, ale faktem je, že plně slunné stanoviště vůbec nevadí ani zrovna klíčícímu semenáčku, pakliže nedovolíme půdě, aby klesla její vlhkost pod nějakých 80, ale zpočátku raději 90% využitelné vodní kapacity. Zároveň nesmí jít o chudou půdu s nízkým obsahem humusu a vysokým pH. Čili, v mírně kyselé, na organické složky bohaté, klidně i organicky (kůrou, trávou, pilinami, štěpkou, listím) zamulčované (bez textilie) půdě kterou nenecháme vyschnout, může být sebemenší sazenice asiminy na celodenním slunci a bude se jí dařit. Samozřejmě nějaké spáleniny při teplotě nad 36°C hrozí, ale tak to hrozí více méně čemukoliv.

Popisy k pěstování prostě slouží jako pouhé nasměrování a není to návod k použití. V různých podmínkách se natolik liší, že může být dokonce i sebelepší návod na pěstování spíše kontraproduktivní :D .
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvek od EvaOstrava »

Budiž, i když z mého pohledu zrovna ta větší opatrnost s asiminou první dva roky mi kontraproduktivní nepřipadá. Ale v podstatě ten příspěvek dává za pravdu Radkovi, když napsal
radek.god píše: Martine jiste, kazda rada dobra, ale neni nad vlastni zkusenost.
To ze nekomu jde neco u nej neznamena, ze to same pujde u me a naopak.
Já jsem se tady Radka zastala, protože zrovna u této rostliny podle mě moc chyb neudělal. Jinak chápu, že to jeho pěstování je diskutabilní. Jenže skoro každý na tomto fóru má velkou či menší zahradu, nebo dokonce dvě, a tak je lehké najít pro určitou rostlinu vhodné místo. On má pár metrů a ještě se dělí s ostatními obyvateli domu. Já osobně bych v takových bojových podmínkách nic nepěstovala, natož náročné rostliny. Ale Radek má asi rád výzvy, proto pokud se mu něco fakt daří, tak je to z mého pohledu spíš zázrak, a každopádně úspěch veliký. :D A pokud se chce učit hlavně z vlastních chyb - no co, má na to právo.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvek od kasta »

EvaOstrava: ja tu obrovskou snahu u Radka taky ocenuju, ale soucasne myslim, ze nejvetsi chybu dela (a to uz jsem mu i parkrat rikal primo), ze kdyz mu neco zajde, rychle si udela nazor proc a uz poradne nezkouma dalsi mozny priciny. takze pak skutecny duvod nenajde a tim tu chybu opakuje porad dokola. takze mi to pak neda a musim zareagovat, i kdyz ohledne asimin jsou tady opravdu povolanejsi...
Rudolf M
admirál
admirál

Příspěvek od Rudolf M »

Já jsem tady na fóru, když jsme s Asiminami začínali, ždímal mnoho informací a inspirace. Ale v základu je nejpodstatnější ta již zmiňovaná dravost podnože, nebo start zakoupené rostliny. Cokoli co jsme kupovali jako roubovaný a mělo to 5-10 cm přírůstky, ať už finální přírůstky letošní nebo loňské (dá se to tak krásně zpozorovat třeba podle listů, které asimina dělá výhradně na letošních větvích), tak ta rostlina stála a stojí do teď za starou bačkoru, každoroční přírůstek max 20 cm se nezměnil ani u rostlin po 13 letech v zemi, a nepomohlo nic, sádrování, kvanta kompostu, zastínění, postavení foliáku přes léto, nic. Pokud tedy toužíte po velkých stromech a hřejete si v květináčích nějaké letité bonsaje, asi se vám to nesplní :wink: .

Pouze a jedině mladá a dravá rostlina, s evidentním zdravým letošním nebo loňským přírůstkem desítky cm dlouhým, ty mají jedině smysl. Z vlastních zkušeností bych kupoval maximálně roční roubovanou rostlinu, starší kusy už smysl nemají. A nejde jen o následné přírůstky, ale i o plodnost. Přírůstky jsou odrazem toho, jakou tvoří Asimina kořenovou masu, malé přírůstky značí i menší plody. Neuživý to.
Diskuzi jsem jen prolítl, ale psalo se tu o upečených kořenech. No nevím, měli jsme známou, která pěstovala Asiminy v černých kalfasech na obřím balkóně v centru velkého města, s orientací na jih, Asiminy si tam vypěstovala od malinkých sazenic, v kalfasech tam měla celou zahradu a do všeho pralo celý rok slunce, v létě se na těch nádobách nedala udržet ruka. Stromy měla po letech u stropu a plodily jí S14 .

Dnes jsem objevil nějaké pozdější plody na susquehanně. Tyhle 4 vážily dohromady 1200 g, největší měl přesně 400 g.
Obrázek
Oikos
škvrně
škvrně
Bydliště: Hořice, hranice Podkrkonoší/Polabské nížiny, jedlý les 400 m.n.m./předzahrádka 282 m.n.m.

Příspěvek od Oikos »

Je tu prosím někdo, kdo v Českém či Slovenském prostoru úspěšně pěstuje odrůdy Asimin KSU Chappell a KSU Benson? Zajímavé v popisu k odrůdám je, že např. KSU Chappell je nejrychleji rostoucí velkoplodá Asimina.
Bohužel v německé školce jsou zatím vyprodané, tak to nejde potvrdit.
Děkuji.
Davidoff
škvrně
škvrně

Příspěvek od Davidoff »

Moja prima vcera zhodila posledny klaster 5ks, najvecsi kus 467g ,spolu rovne dva kg S6
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Rudolf M píše:Já jsem tady na fóru, když jsme s Asiminami začínali, ždímal mnoho informací a inspirace. Ale v základu je nejpodstatnější ta již zmiňovaná dravost podnože, nebo start zakoupené rostliny. Cokoli co jsme kupovali jako roubovaný a mělo to 5-10 cm přírůstky, ať už finální přírůstky letošní nebo loňské (dá se to tak krásně zpozorovat třeba podle listů, které asimina dělá výhradně na letošních větvích), tak ta rostlina stála a stojí do teď za starou bačkoru, každoroční přírůstek max 20 cm se nezměnil ani u rostlin po 13 letech v zemi, a nepomohlo nic, sádrování, kvanta kompostu, zastínění, postavení foliáku přes léto, nic. Pokud tedy toužíte po velkých stromech a hřejete si v květináčích nějaké letité bonsaje, asi se vám to nesplní :wink: .

Pouze a jedině mladá a dravá rostlina, s evidentním zdravým letošním nebo loňským přírůstkem desítky cm dlouhým, ty mají jedině smysl. Z vlastních zkušeností bych kupoval maximálně roční roubovanou rostlinu, starší kusy už smysl nemají. A nejde jen o následné přírůstky, ale i o plodnost. Přírůstky jsou odrazem toho, jakou tvoří Asimina kořenovou masu, malé přírůstky značí i menší plody. Neuživý to.
Rudo, ale takovyhle pomaly start melo zatim 100% asimin co jsem kdy mel.
To bych musel tedy vsechny vyhodit a mit k dispozici stovky semen a zkoumat, ktery semenacek z nich poroste raketove a ty ostatni vyhazovat.A to bez vlastnich plodu tezko vymyslim :D N avic bych je musel nechat klicit od zacatku venku, protoze tolik PET/kvetinacu a hlavne mista nemam :D
Ty co byly na jihu, tak pokud neco je jeste aspon na rezu zelene a nechciplo to tam uplne, tak tam je prirustek za tento rok v cm nulovy nebo nemeritelny.
To co bylo ve stinu, tak tam to podle me je jak pises 5-10cm, spise 10-15 a neprekona to ani tech 20 cm jak jsi uvadel.Musel bych sejit dolu a premerit, jaka rostlina prekonala 20cm prirustek nebo rust od nuly.
Coz v pripade letosnich semenacku za neuspech nepovazuji, nebo jsem aspon nepovazoval.
Naopak ocekavam, ze to bude jako u mnoho jinych rostlin, tzn pomaly start a stale rychlejsi a rychleji rust ( pri zasazeni do zeme nebo do vetsiho kvetinace).
Ano, mam je v 2L PET a uznavam, ze jsem nekontroloval, zda uz koreny prolezly dole nebo prokorenily tu PETku ci ne.Pokud ne, tak by zasazeni v zemi nebo zakopani kvetinace do zeme stejne k nicemu v teto fazi podle me nepomohlo a tech 20cm by asi neprekonal zadny 0-1 rocni semenacek ( to se jen domnivam - jelikoz asiminy od vas mi v zemi a na primem slunecnim svetle chciply, tak dalsi pokusy se sazenim do zeme jsem uz radeji z obavy o ztratu takto mladych rostlin nedelal )
Ale je jasne, ze casem se zasazeni do zeme nevyhnu.

Take pak chci vychytat to roubovani, protoze tim, ze jsou rostliny male a temer nerostou, tak se domnivam, ze kdyz neroste poradne podnoz, tak nepriroste ani roub.
Netvrdim, ze to u 0-1 rocnich semenacu nejde vubec, jen ze me se to na 3-5mm stoncich letos proste neujalo.I se to obtizneji roubuje.Mozna, kdybych je dal do uplneho stinu, ale to uz nezjistim :-o. Spis je otazka kolik let to potrva, nez ta podnoz naroste z tech 3-5mm treba na 1 ci 1.5cm, kdy uz by to roubovani melo byt snadnejsi a rust rostliny rychlejsi.
Zatim teda mam rostliny u zidky baraku smerem na jih a spekuluju nad tim, kdy je dam do kolarny s minimem svetla.
Jestli treba v -5°C jako mucenky nebo uz ted.Stejne tam narust nevidim, naopak jako na fotkach ostatnich, opadavaji masivne listy.
Petr z H.
pokročilý
pokročilý

Příspěvek od Petr z H. »

To je pořád to samé dokolečka dokola. Oprosti se už konečně od domněnek a subjektivního vysvětlení tvého neúspěchu, zkus poslouchat ostatní, kterým se daří, jinak se dál neposuneš.

1. Asiminy jsou dřeviny mírného pásu. Potřebují dlouhou dobu dormance, nemají problém s mrazy. Stěhovat je do baráku nemá smysl, jen jim to uškodí, bude-li uvnitř třeba 15 °C. Stejně tak jim uškodí udržování vegetace nebo předpěstování přes zimu.
2. Měl jsem několik desítek semenáčků pěstovaných ze semene, prakticky všechny narostly aspoň těch 30 cm za první rok. Nic jsem "nezkoumal" a neselektoval semenáčky ze stovek semen. To, co píšeš, je nevhodnými podmínkami, nikoli rostlinami či semeny. Fotky jako důkaz jsem dal v předchozích příspěvcích. Jak semenáčky, tak čerstvé roubovance. Všechny se bez problémů chytly, roubované na tloušťku cca 5 mm. Stejně tak jsem popsal podmínky, v jakých je pěstuji. Stačí se inspirovat. http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic ... 05#p138767
První rok vypěstovat slušné semenáčky, v předjaří druhého roku naroubovat a koncem léta zasadit do země. Možná to má někdo jinak a roubovance nechává ještě zesílit další rok ve skleníku, mně to fungovalo takto.
3. Trápení rostlin v tebou popisovaných podmínkách nemá žádnou budoucnost, nebudeš mít ovoce. Buď jim poskytneš podmínky, jaké každý strom potřebuje, nebo budeš každý rok hledat falešná zdůvodnění a naříkat, že ti nic neroste. Pronajmi/kup si kus pozemku a tam vše pěstuj. Žádný kompromis fungovat nebude.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Asiminy u mě také velmi špatně rostou. Přidávala jsem šedou sádru do zeminy před sázením, ale moc to asi nepomohlo. Letos jsem zasadila jiné prostě do zeminy s kompostem a uvidím.
Na podzim jsem dostala semena z plodů, které dozrály tady v okrese. Myslím, že Trhanov je podobná lokalita jako u nás, asi trochu níž, ale půda by měla být stejná. Na jaře je zaseju a uvidím.
Je to snad jediná rostlina, které se tu nedaří.
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvek od Stanley_51 »

Lenkalor píše: Na podzim jsem dostala semena z plodů, které dozrály tady v okrese.
Kdybys potřebovala ještě nějaká semena, mám z letošních plodů a moje podmínky jsou ještě o něco horší,než na Domažlicku.
Stanley_51
Rudolf M
admirál
admirál

Příspěvek od Rudolf M »

Já jsem tu už 2x psal dlouhý příspěvek na odpověď Radkovi, ale vždy jsem to vzdal a smazal to. Protože jsem si vždy po sepsání eseje jak Asiminu pěstovat sám uvědomil, nebo vzpomenul, že všechny moje napsané věty už tady ve vláknu jsou. Stačí jen hledat a inhalovat 8) .

Pokud rostou Asiminy u nás a uzraje tady naprostá většina odrůd (vše co máme letos uzrálo do konzumní zralosti), tak se jim bude dařit (klimaticky) všude po ČR v obydlených oblastech, i ve středních polohách. Problémem bývá špatně zvolené místo, jak půdně tak mikroklimaticky a v neposlední řadě mnou zmiňovaná dravost vysazené rostliny. Jakmile semenáč nechytne tempo prvním rokem, jakmile roubovaná rostlina nechytne tempo prvním rokem, nebo je 2 a více let v květináči s mizerným přírůstkem, je to taky taky špatně- ale do jisté míry se to dá obejít půdou a mikroklimatem. Měli jsme v sadu v místě s horší půdou (po bývalém bazénu, půda znehodnocená betonem) odrůdu Belle, mizerně přirůstala, ročně 10 pak do 20 cm. Překopali jsme jí do 10 km vzdálené zahrady v Osvračíně, je to mrazovka u řeky s horkými dny, ledovými nocemi, na zahradě kyprá tmavozem se spodní vodou 60 cm. Asimina po 2 letech chytla tempo, přírůstky se každý rok zvětšují, nyní kolem 50 cm, loni poprvé plodila (je tam sama). Letos neplodila, vše zmrzlo.

Obecně byl letos u nás na semenáče Asiminy dobrý rok (loni dobrý nebyl), přitom je každý rok je pěstujeme stejně (1 l růžák, bez hnojení, vše po přesazení rovnou ven), krom toho rozdílu, že jsme je letos dali na záplavový stůl, kdy byly permanentně mokrý, část léta stály spíše ve vodě. Většina měla v srpnu 30-50 cm, kmínky jako tužky. Lejt tam hnojivo a mít je ve skleníku, jsem si jistý že dvojnásobek by daly jako nic. Ale to by se nám nevešly do krabic :) . Obecně mohu poradit těm, co Asiminy nerostou, aby se zkusili ohlédnout na to, jak rostou v přírodě. Tedy začínají jako nejnižší patro vegetace, v pořádné vrstvě nadýchané listové hrabanky, nejčastěji v hustších lesích, kde je o světlo nouze a slunce jen lehce prosvítá skrz koruny stromů. Tedy žádný výpal na listy, na dřevo, na půdu ani kořeny. K tomu naprší zhruba dvojnásobek toho co u nás. Co to znamená? První rok/dva kořenění v ultra lehkém a výživném substrátu, skoro až permanentně podmáčeném a o světlo se musí bojovat při cestě vzhůru. Slunce přestane být problélem, až si rostlina dostatečně prokoření do méně úrodnějších hlubších vrstev a najde si zásoby živin a vody.
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvek od Lenkalor »

Díky Standovi- už jsem napsala SZ i Rudovi - za další rady S14
moonvil
administrátor
administrátor
Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonvil »

Franz píše:...
Mirku tohle jsem teď náhodou objevil:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 9554496020

Asi ideální příležitost pro tebe, kdybys o něco takového měl zájem.
Franz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franz »

Díky Michale to už vypadá zajmavě, zkusím napsat, zejména sterilita semen.

Oikos píše:Je tu prosím někdo, kdo v Českém či Slovenském prostoru úspěšně pěstuje odrůdy Asimin KSU Chappell a KSU Benson? Zajímavé v popisu k odrůdám je, že např. KSU Chappell je nejrychleji rostoucí velkoplodá Asimina.
Bohužel v německé školce jsou zatím vyprodané, tak to nejde potvrdit.
Děkuji.
letos se mi připletly rouby těhto odrůd do ruk tak pár rostlin mám- tak se ozvi pokud máš zájem.
Ono co je to nejrychleji rostoucí??? pokud rostlinu pořádně nenakrmíš tak z každé asiminy uděláš bonsaj, jak jsem pročítal diskusi tak někdo má dobrou humózní půdu jiný ne a to asiminy mají rádi, ještě více ocení pokud se přihnojí molybdenem a niklem v relativně vysoké dávce 2g na rostlinu a pokud je někdo ech ražení, že je to chemie tak kolečko hnoje na podzim ke stromku tam jsou tyto živiny taky ve zvýšené míře přítomny.
Vybalancovat výživu v kontejneru je umění hlavně v delším horizontu u asimin to platí dvojnásob i já bojuji hlavně v létě kdy je mám ve skleníku a teploty dosahují více než 40 stupňů i při všech opatřeních a to se jim opravdu nelíbí i když poškození nad 40 je možné pozorovat už u mnoha rostlin.

K Radkovi - z jeho přístupem k pěstování se divím, že má celkem úspěchy napříč všeho možného co pěstuje takže mu fandím. Pokud něco pěstuje pod ořešákem a ono mu to roste smekám a že nenaslouchá dobře míněné rady a vytváří hypotézy buďme upřímní připadá mi, že takových lidí je většina.
radek.god

Příspěvek od radek.god »

Franz píše:
K Radkovi - z jeho přístupem k pěstování se divím, že má celkem úspěchy napříč všeho možného co pěstuje takže mu fandím. Pokud něco pěstuje pod ořešákem a ono mu to roste smekám a že nenaslouchá dobře míněné rady a vytváří hypotézy buďme upřímní připadá mi, že takových lidí je většina.
Mirku diky :lol: ja nasloucham, ale proste nemam pro pestovani cehokoliv dobre podminky, tak pestuji v tom co mam zrovna k dispozici s ohledem na minimalni investice pro pripad ztrat a musim se hlavne po okoli rozsirovat pomaloucku a nenapadne :D .
Uvidime, pred hodkou jsem zrovna odnesl prepravku s asiminama do kolarny, tak treba nejake preziji a pokud jo, tak bych Te za par let poprosil znova o nejake rouby S20
Proste az budu mit vetsi rostliny a vice zkusenosti.Jinak je mi to jasny, hlavne jak tam psal nejen Ruda (diky VSEM za nazory a rady S14 ) s tim startem a pomalym rustem rostlin.

Samozrejme je muzu kdykoliv hodit na balkon ke zdi.
Nevim teda kdy a jak rychle se pak probouzi asiminy venku ostatnim pestitelum.
Predpokladam rozdil v tom jak moc promrznou koreny venku v zemi vs jak promrznou nad urovni zeme v kvetinaci.
Ale pokud si dobre pamatuji, tak mym asiminam v 2L PET nebo tem z Tropiku to trvalo na jih orientovanem balkone dlooooouho.To snad byla druha pulka ci konec jara, kdy tam teprve zacaly rust z holych rostlin nove listy ?
Zda se mi to, ze je to pozde nebo ze to trva moc dlouho a proto jsem je dal nakonec do te kolarny.Tam nebude mrznout, ale bude tam sero ci tma a tezko tam bude nad 10 ci nad 15°C behem nejchladnejsich dni.Zimuji tam uspesne citrusy, aloe vera, datlovnik a letos poprve tam zkusim prezimovat mucenky.
Tak uvidime :D

Spis tam musim vychytat zalivku, jestli bude stacit striknout rozprasovacem, ci lzice vody jednou za 2 tydny ... :shock:
Odpovědět