Pawpaw - Asimina triloba

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Odpovědět
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )
Kontaktovat uživatele:

Re: Pawpaw - Asimina triloba

Příspěvek od EvaOstrava »

O co tady jde, já jsem taky pochopila, že tahle rostlina je docela ráda ve stinnějším prostředí.
"Asimina v přírodě tvoří spíše podrosty v řidčích lesích, a podle toho také vypadá, má pak dlouhé letorosty a je málo olistěná. Je to pro ni přirozené a osvědčilo se tak malé rostliny u nás první 2 roky po výsadbě stínit proti odpolednímu slunci. Starší rostliny již snesou plné oslunění a naopak na přímém slunci lépe rostou. Na slunečné poloze dělá kratší větve a plno listů a teprve na slunečném stanovišti se ukáže v celé kráse."
Tohle je text zahradnictví Tropik.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Evo diky za citaci z Tropiku :wink: ,

vpodstate to same je zde , uvadim jen vytazek :

"Germinating seedlings, however, will not survive under those conditions because they are extremely sensitive to full sunlight, which can kill them. (Containerized seedlings may be grown without shade in a greenhouse.) Shading for the first year, and sometimes the second, is normally required outside, and it is for this reason that Pawpaws are almost always found in nature as an understory tree."

komplet zdroj zde :
https://www.kysu.edu/academics/college- ... -guide.php

moje anglictina "B1 START" E7 , ale i tak z textu chapu :

semenacky nemaji klicit na primem slunci a nemaji na nem byt prvni rok, nekdy i dva, protoze je to muze (a v mem pripade se to stalo opakovane) zabit .
Rudolf M
admirál
admirál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rudolf M »

Jen si tu odložím dnešní nádheru, po zapojení světel na stožáru (konečně :) ), asiminy se rozsvítily jako žárovky! :D
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Dnes jsem také "našel" plody pod naším roubovancem PA Golden 2, v chuti rozdíl je, mě to chutnalo asi i víc než prima, ten naftovej ocásek se v primě časem přejí :wink: .
MonikaV
generál
generál
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MonikaV »

Přidám svou zkušenost s asiminou-- před pár lety, když jsem začínala s asiminy a koupila malinké roubované rostlinky cca 25cm, tak já je 2roky chránila před sluncem, (psem, kočkou i dětmi :D ) protože jsem viděla, že rostlinky byly pěstované ve skleníku- tak jsem automaticky dala stínění.
Radku---otázka s těmi tvými úhyny,, může být problém i v zálivce-- nemyslíš třeba, že je uvaříš, nebo nedostatečně zaleješ , tím pádem uschnou a v zápětí zaleješ....
(mně se to stalo s ugni molinare, neochránila jsem před silným deštěm a pak dostalo pěknou sluneční pecku S13 a kořeny se uvařily)
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Co ja pozoruju, asimina se tu ve vetsim mnozstvi pestuje par let, takze, jak pribyvaji zkusenosti, tyhle ruzne myty tradovane po internetu se postupne vyvraceji (stejne jako napr mytus o extremni choulostiivosti kuloveho korenu, nebo nedostatecne mrazuvzdornosti). Ja fakt nejsem na asiminu odbornik, ale vsechny tri moje rostliny byly na plnem slunci od zacatku (jedna je semenacek z Tropiku) a nikdy jsem na zadne nezaznamenal ani nejmensi poskozeni sluncem. Proste bych si tu nechal poradit od lidi, co je pestujou dlouho a ve velkem a maji spoustu zkusenosti. Nazory se vyvijeji se zkusenostmi, ja bych treba o mucenkach pred par lety taky rikal jine veci. Tot muj nazor.

Rudolf: krasny!
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Já asiminu nepěstuji, ale chvíli jsem o tom uvažovala právě po té přednášce v Hranicích, jelikož jsem pochopila, že by v mé poměrně zastíněné zahradě mohla prospívat. Už to, že v přirozeném prostředí roste pod stromy, je jasné, co má ráda. Takže Radek to má prostudované dobře, a opravdu si i potvrdil, že to tak je. Neřekla bych, že jde o nějaké mýty. To, že dokáže někdy přežít i na slunci, na tom nic nemění.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

MonikaV píše: Radku---otázka s těmi tvými úhyny,, může být problém i v zálivce-- nemyslíš třeba, že je uvaříš, nebo nedostatečně zaleješ , tím pádem uschnou a v zápětí zaleješ....
(mně se to stalo s ugni molinare, neochránila jsem před silným deštěm a pak dostalo pěknou sluneční pecku S13 a kořeny se uvařily)
Moniko mozne je vse :lol: , musel bych mit znalosti, vzdelani a zkusenosti a monitorovat zmeny kazdy den.To je v mem pripade nerealne, ackoliv jsem mel cas se o rostliny starat vpodstate kazdy den a i tak jsem cinil.Chodit nahoru a dolu po hodine, na to jsem nemel ani cas ani naladu.Zalivku jsem urcite nepodcenil.
Ono i u toho jihu jsem je ale dal doprava, kam jde slunce spise dopoledne, prave aby se to tam neuvarilo.Odpoledne napravo stini tresen.S tim mam uz zkusenosti s fejchoama v kvetinaci, kde se podle me uvarily pred par lety.Kdyz uz i tam zacalo byt moc svetla a tepla, tak sly nekam doprostred plotu pod velky siroky rozmaryn, ale tam uz sly hlavne proto, ze chcipaly.V te dobe ty na zapade ve stinu byly v pohode.Letos mi z druhe strany stinily sousedi rajcatama, ale evidentne to nepomohlo.
Jo kdyz jsme u tech asimin na jihu, tak hned vedle nich jsem mel fejchoy v 2L PET se semanci od Lenky (LenkaLor) co mi posilala nekdy zacatkem roku.
Casem jsem vetsinu presunul nekam k jizni zdi baraku za prepravku s tropickymi rostlinami.Prezily ve vysledku vsechny krome jedne, ale dokud ji nevysypu a neuvidim, ze ani u korenu neni zelena, tak ji za mrtvou nelze povazovat.

K tomu Ugni ...
3 ruzne rostliny, stejne misto u jizni zdi baraku, pod strechou.Takze tam zase tolik neprselo a zaleval jsem tam.
Navic v okoli byla 2m rajcata a papriky, ale zepredu to pred sluncem chraneno nebylo S13

Nejstarsi rostlina ze Spomysle tam komplet uschla a uz ji nemam.Premisteni uz nepomohlo.A to byla pres zimu do jara doma v perlitu v pekne kondici.
Dalsi letosni ugni zacalo usychat v dobe kveteni ci nasazenych plodu.To nepotesilo, ale prezila a dnes jsem mel prvni plod ugni v zivote :P :P :P
Bohuzel, rizkovani se mi ani v kokosovem vlaknu nejak nedari :-(
Treti, panasovana rostlina, trochu usychala behem leta, moc nekvetla a jediny plod nekam zmizel, ale ted na ni neni nic sucheho.
K tomu pripomenu narancily, kde jsem nevydrzel a mel je na jizni strane na primem slunci vetsinu leta.

Takze kdyz to shrnu, ac rozlisne rostliny, tak proste v mych podminkach 0-2 lete asiminy, mensi ugni molinae a narancila patri mezi rostliny, ktere U ME NESMI byt pres leto na primem slunci na jizni strane.Jinak to vede k uhynu rostlin nebo negativnimu dopadu na kveteni a pripadnou urodu.
Ano, nekomu jinemu se v jine lokalite muze darit a mit rozdilne vysledky.Ale ja popisuji jen to co jsem vyzkousel u me :

*Asiminy jsem tady popisoval, to nema smysl opisovat.Jak se budou chovat 3+ lete rostliny u me, to se uvidi za 1-2 roky, pokud preziji v kolarne zimu.Pristi rok jdou bez debat zase do stinu na zapad pod orech, protoze se mi to v jejich stari osvedcilo.
A jestli narostou o 10 nebo o 100cm ne nezajima.Dulezite ja aby prezilo co nejvic rostlin do veku, kdy uz na to slunce nebudou tak haklive.Stejne je nemuzu zasadit na jih do mista, kde by byly cely den na slunci, takove misto nemam k dispozici.
* Ugni pristi rok v zadnem pripade nenecham na jizni strane na slunci, pujde nekam na zapad do stinu.Taky zvazuji stavajici rostliny presunout ted z balkonu do bytu.Ale je malo mista.Chci zkusit, zda treba jeste nezakvetou ci nezaplodi nebo zda zvyseni teploty nepovede k lepsimu rustu.Jsou na slunnem miste na parapetu.
* Narancila uz nikdy nepozna silu jizniho slunce.Je ji tam tezke uzalevat, zloutnou i pres zalivku listy a malo rostou, malo tam kvete (nebo vubec) a neni problem, aby tam i komplet uschla, klidne z duvodu prehrati a to i v 30+ cm kvetinaci.Uz se mi to stalo s nekolika rostlinami a musel jsem zacinat ze semen ze zasob uplne od nuly.Jedine co nevim je zda ji dat do uplneho stinu pod orech nebo jen na zapad k plotu.
Slunce tam jde vzdy pri vychodu a pak trochu pri zapadu.Behem poledne se to dost lisi v zavislosti na vysce slunce, zda je nad nebo pod strechou a jak dlouho.Je to mozna divne, ale i dle mych fotek v sekci narancila lze jasne videt ten rozdil.Jizni strana zlute , usychajici male 20-30 cm listy vs nadherne 45+ cm velke tmave zelene listy na severni strane u zapadniho plotu.
A hlavne tam chlasta mnohem mene :-)
* nektere kaktusy rovnez maji problem s umistenim na jih a na slunce v lete, mammillarie a jine kaktusy taky na jiznim slunci chciply.
Tam nelze vyloucit pripadne preliti, nakonec zmekly odspodu.

Chybama se clovek uci :lol:

Stejne to vidim tak, ze za 5 let mi zbyde 3-5 asimin, na ne naroubuju co nejvic odrud a flaknu je nekam na sever podle mista.
Kdyz z tech 5 prezije pak jedna a bude plodit, tak budu spokojenej :wink:
S morusema jsem to udelal stejne.Prvni 1-2 roky me usychaly a musel jsem je fakt zalevat.Letos jsem je zalil jen parkrat a prezily :x
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše: Proste bych si tu nechal poradit od lidi, co je pestujou dlouho a ve velkem a maji spoustu zkusenosti. Nazory se vyvijeji se zkusenostmi, ja bych treba o mucenkach pred par lety taky rikal jine veci. Tot muj nazor.
Martine jiste, kazda rada dobra, ale neni nad vlastni zkusenost.
To ze nekomu jde neco u nej neznamena, ze to same pujde u me a naopak.
Jasne, kdyby mi nekdo rekl, ze budu letos sklizet vlastni plody mucenek, take bych asi neveril :lol:
Stanley_51
administrátor
administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley_51 »

EvaOstrava píše: To, že dokáže někdy přežít i na slunci, na tom nic nemění.
Já pěstuji asiminy na plném slunci po celý den a nevidím na nich nejmenší úhony.
Obrázek
Stanley_51
EvaOstrava
Kontaktovat uživatele:

Bavili jsme se o mladých rostlinkách.
Petr z H.
člen
člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr z H. »

Bavili jsme se o mladých rostlinách, nebo o klíčících rostlinách? To je docela zásadní rozdíl. Je jasné, že klíčící asiminy dokáže slunce spálit. Ale další roky, a tím spíš roubované, už nikoli.
Co se týká zmiňovaného přirozeného prostředí ve stínu: ano, tam jsou asiminy rozšířené a mají typický slabý a vyčouhlý habitus, kdy se prostě letorosty snaží táhnout za světlem. Chovají se tak všechny dřeviny, když je člověk vysadí do stínu. Ostatně to lze krásně porovnat, jak vypadá jakýkoli strom (dub, buk, smrk, ...), který roste ve stínu v lese, a který roste jako solitér na slunci. Ten rozdíl je obrovský - v lese jsou hodně vysoká, holá košťata, zatímco osluněný strom je krásný, kompaktní, nižší, silný a rozložitý, olistěný odzdola až nahoru. Asiminy nejsou žádnou výjimkou - ty rostoucí ve stínu jsou vytáhlá holá košťata, ty rostoucí na slunci jsou krásné silné olistěné stromky. A co se týká klíčení, je to to samé - klíčícímu stromku se samozřejmě daří mnohem lépe ve stínu, vlhku a chladu lesa, než na slunci.

Jsem si téměř jistý, že problém u Radka je vysoká teplota v PET na přímém slunci, občasné vysušení (určitě nezalívá denně) a nedostatek hnojiva a STOPOVÝCH prvků (když mu téměř nepřirůstají). Umístil bych PET do nádoby (přepravky), aby měly na dně několik dní k dispozici vodu, a aby stínila kořeny před sluncem. A několikrát za sezónu dodal hnojivo - zahradnický substrát, o kterém se zmiňuje, je hladový, bez zásobních živin.
radek.god píše: A jestli narostou o 10 nebo o 100cm ne nezajima.Dulezite ja aby prezilo co nejvic rostlin do veku, kdy uz na to slunce nebudou tak haklive.
To je naprostá hovadina! Rostlina, která je takto trápená, nikdy později nebude prosperovat. Musí se jí dařit už odmala, jinak z ní bude pár let bonsaj bez přírůstků, která pak stejně nakonec při sebemenším stresu chcípne.
kasta
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Ja bych taky spis souhlasil s Monikou a s Petrem, ze doslo prehrati/uvareni korenu nebo neco podobnyho. No kazdopadne aspon vis Radku, ze to misto tak jak je, neni vhodny. Ale jak tu popisujes tu svoji zahradku, zacinam na ni byt zvedavy, asi se budu muset nekdy prijet podivat :)

Petr z H: souhlas, myslim, ze primy slunce muze klidne poskodit i klicici doubek, nebo jasan ap...

Ja ze vsech informaci o asimine, ktere jsou na netu, potvrzuju popis, ktery jsem nekde cetl a ktery me presvedcil zkusit zasadit semenacek i na moji zahradu. Zacinalo to: "Maly houzevnaty stromek...." :)

Mam ten pruzkumny semenacek v jilu, na zahrade s letnim prisuskem, uz sestou sezonu. Jednou jsem ho presazoval, vydeseny tim, jak mu pri kutani z jilu "obnazim citlivy kulovy koren", obnazil a nestalo se vubec nic, roste dal.. Vloni v lete bylo sucho extremni, semenacek pak shodil listy uz radsi v zari, evidentne poskozene suchem. Ale pomalu se adaptuje, vytrvale prirusta tech 10cm rocne, letos uz mu letni sucho nevadilo. Ma kompaktni kerovity rust, listy blizko u sebe, ale porad houzevnate roste. Uz premyslim, ze k nemu prisadim dalsi...

P.S. rostlina v zahrade, kde se ji dari, podle ma skoro o metr vic nez vloni, musim uz ji zacit nejak tvarovat
Obrázek
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

Petr z H. píše:Bavili jsme se o mladých rostlinách, nebo o klíčících rostlinách? To je docela zásadní rozdíl. Je jasné, že klíčící asiminy dokáže slunce spálit. Ale další roky, a tím spíš roubované, už nikoli.

Jsem si téměř jistý, že problém u Radka je vysoká teplota v PET na přímém slunci, občasné vysušení (určitě nezalívá denně) a nedostatek hnojiva a STOPOVÝCH prvků (když mu téměř nepřirůstají). Umístil bych PET do nádoby (přepravky), aby měly na dně několik dní k dispozici vodu, a aby stínila kořeny před sluncem. A několikrát za sezónu dodal hnojivo - zahradnický substrát, o kterém se zmiňuje, je hladový, bez zásobních živin.
Petre, bavime se o klicicich rostlinach a semenacich ve veku 0-1, pripadne 2 roky.
Pokud bychom se bavili o starsich rostlinach, jako treba daval fotky Standa, tak na to nemohu reagovat, neb takovou asiminu jsem nikdy nemel a verim, ze tem prime slunce na jizni strane jiz nevadi.Samozrejme cil je se do teto faze dostat.
Mel jsem jen 1 a 2 lete rostliny z Tropiku, s temi jsem zacinal.Pak jsem mel/mam 0-1 lete semenace z lonskych nebo predlonskych semen od Standy a letos jsem dal klicit semena od Pavla Hyksy.Jo a na ty lonske 3-5 mm mrzaky jsem zkusil neco naroubovat a dal je k jiznimu plotu doprava, kde by nemelo byt tolik primeho svetla, protoze tam pak stini z prava stromy pred zapadem a pri zapadu slunce.Prezil tam jediny max rocni semenacek aktualne s 5-10 cm vysky a 2-3 malymi listy a samozrejme roub se neujal, zbytek rostlin tam chcipnul.Tedy vse nove nebo prezivsi je ve veku, kde se v clancich doporucuje vyvarovat primemu slunci z duvodu mozneho uhynu rostlin, coz jsem si v praxi nekolikrat overil.K tem chciplym z Tropiku bych upresnil, ze jsem je dle rad Radima nechal zabalene tak jak prisly na parapetu na jiznim okne a skutecne tam zimu s minimalni zalivkou prezili.Se silicim sluncem jsem je dle rad dalsich pestitelu zasadil na jare do zeme ( bez plastu/PET ci kvetinace ) a jak bylo slunce silnejsi a silnejsi, tak i na severni strane (se sluncem prevazne od vychodu), mi i pres zalivku postupne chciply.Proste misto rustu prichazely o listy a usychaly, nektere chciply uplne, par jsem stacil vykopat a dat DO STINU pod stul na jizni balkon.A skutecne, zacaly jim pomalu rust listy, nicmene s vyssi polohou slunce se prime slunecni svetlo dostalo casem i tam a zlikvidovalo i posledni rostliny.
Jinak na prehrivani kvetinacu/PET jsem si daval letos vetsi pozor.Nevim jake je pestovani v hlinenych kvetinacich z hlediska prehrivani, neb ty az na naky kaktusy nepouzivam.Jsou sami o sobe sprilis tezke a krehke.

Jinak pouzivam NPK, letos Kristalon GOLD, ale jinak jsem mel i nejake tekute univerzaly z Kauflandu/Bauhausu.V dobe veder jsem samozrejme pravidelne zaleval.
Paradoxne ty ve stinu mely mene hnojiva a mene vody a rostly mnohem lepe, tim jak nebyly na slunci, tak temer nevysychaly.Tam urcite mohly preschnout, protoze jsem je nemel tolik na ocich a neresil je.

Petr z H. píše: @ "radek.god"] - A jestli narostou o 10 nebo o 100cm ne nezajima.Dulezite ja aby prezilo co nejvic rostlin do veku, kdy uz na to slunce nebudou tak haklive."

To je naprostá hovadina! Rostlina, která je takto trápená, nikdy později nebude prosperovat. Musí se jí dařit už odmala, jinak z ní bude pár let bonsaj bez přírůstků, která pak stejně nakonec při sebemenším stresu chcípne.
Nevim, to je sice mozne, ale rostlina, ktera mi na slunci chcipne v prvnich dvou letech a plodici se velikosti se nedozije, mi bude na kompostu uz naprd.
Nemam v planu je mit ve stinu x let, ale jde o to preckat ty kriticke prvni 2 az 3 roky.Pokud chcipnou zasazene v zemi na primem slunci i po teto dobe, tak se neda nic delat a zkusim tam pestovat neco jineho :shock: .

Ted spise resim, kdy nastane spravny cas je prenest na balkon nebo zda bude lepsi je hodit do kolarny na to prezimovani.
Rozhodne je nemuzu nechat venku, to uz tady bylo a vse na snehu/desti/mrazu v PET uhnilo.
radek.god
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek.god »

kasta píše:Ale jak tu popisujes tu svoji zahradku, zacinam na ni byt zvedavy, asi se budu muset nekdy prijet podivat :)

Ja ze vsech informaci o asimine, ktere jsou na netu, potvrzuju popis, ktery jsem nekde cetl a ktery me presvedcil zkusit zasadit semenacek i na moji zahradu. Zacinalo to: "Maly houzevnaty stromek...." :)

Mam ten pruzkumny semenacek v jilu, na zahrade s letnim prisuskem, uz sestou sezonu.
Martine jasne, muzes prijit na pruzkum, asi spis nekdy na jare/v lete, ted to nema smysl :D

Venku mam trvale jen fejchoy, rybizy, angresty, jahody, nekvetouci arguty a letos neplodici goji a jeste asi do tech mrazu co maji prijit ted o vikendu tam jsou u zdi baraku mucenky a citrusy a papriky.

Jakekoliv napady jsou vitany, nicmene neni to muj pozemek, takze moje moznosti jsou omezene.Predevsim v tom, ze to co z hlediska uprav pozemku ci sazeni nevadi me, muze vadit ostatnim :| .

V jakem veku jsi tam ten semenacek dal a na jakou stranu je orientovan, resp jak moc tam na nej svitilo slunce v dobe mezi 10-18 h behem jara/leta
kasta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasta »

Radku, na miste, kde byl prvni rok nebo dva, tak na nej svitilo slunce v lete od 10-18h porad. Koupil jsem ho koncem kvetna 2019 v Tropiku, uz nevim, jestli sel do zeme hned, nebo az ten dalsi rok, ale na slunicku byl porad. Ale jak rikam, nejsem odbornik na asiminy, kdyz tu zalistujes, najdes tu spoustu informaci od mnohem vetsich odborniku, mimo jiny i o tom jak je zimovat.
Odpovědět